Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

180 ευρωπαίοι διανοούμενοι υπέρ της Ελλάδας


Ανοιχτή επιστολή, η οποία ζητά από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην πολιτική λιτότητας δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Liberation. Η ανοιχτή επιστολή έχει συνταχθεί από τον φιλόσοφο Ετιέν Μπαλιμπάρ, την αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Αλήθεια» Βίκυ Σκουμπή και τον κοινωνιολόγο και φιλόσοφο Μισέλ Βακαλούλη και συνυπογράφεται από 180 Ευρωπαίους διανοούμενους. 


Η επιστολή ζητά τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στον αγώνα των Ελλήνων κατά της λιτότητας κάνοντας λόγο για έναν αγώνα που αφορά τη δημοκρατία και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της επιστολής, η Τρόικα ζητά από τον ελληνικό λαό να επιβραβεύσει με την ψήφο του τα πολιτικά κόμματα που φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει, έχει ξεκινήσει μια προπαγάνδα παραπληροφόρησης, εκφοβισμού και εντός Ελλάδας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στην αποκήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ως συνομιλητή, χαρακτηρίζοντάς τον ως εξτρεμιστικό κόμμα, σε παραλληλισμό με τη Χρυσή Αυγή.


«Πρέπει να σταματήσει η καμπάνια στιγματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκβιασμοί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η επιστολή μιλάει για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. «Για την εφαρμογή του προγράμματος της Τρόικα χρειάστηκε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, χωρίς προηγούμενο στη Δυτική Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο προϋπολογισμός μιας χώρας καθορίζεται από την Τρόικα, με την Ελληνική Βουλή να έχει απλώς διακοσμητικό ρόλο και το Σύνταγμα να παρακάμπτεται» σημειώνεται χαρακτηριστικά.


«Η αποδόμηση της λαϊκής κυριαρχίας συμβαδίζει με την ταπείνωση μιας χώρας. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Όλοι οι λαοί των κρατών που αποτελούν την ΕΕ δε λαμβάνονται υπόψη, όταν πρόκειται να υπάρχει συντονισμένη δράση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προς όφελος των τραπεζών» σχολιάζει η επιστολή.


Το κείμενο τονίζει ότι «χρειάζεται μια Ευρώπη που θα δομείται από τους πολίτες της, στην υπηρεσία του δικού τους συμφέροντος», σημειώνοντας ότι η Αθήνα «εγκατάλειψε την πολιτική που οδηγεί την κοινωνία σε κατάρρευση προς σωτηρία των τραπεζών». Στην Αθήνα, διακυβεύεται το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης, καταλήγει» προσθέτοντας ότι οι Έλληνες βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή ενός κοινού αγώνα και καλώντας του Ευρωπαίους πολίτες να τους ακούσουν και να τους υποστηρίξουν.
vathiprasino

Δεν υπάρχουν σχόλια: