Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Λίστες ντροπής για καρκινοπαθείς


Μόνο την κορυφή του παγόβουνου για τους καρκινοπαθείς αποτελεί το πρόβλημα της διάθεσης φαρμάκων που αναδείχθηκε τελευταία αφού το ΕΣΥ, με τις γνωστές ελλείψεις του, υποχρεώνει ασθενείς και οικείους τους, σε έναν καθημερινό «Γολγοθά».
Οι νεοπλασίες, παρά την πολυσυζητημένη αύξηση των κρουσμάτων και παρά τις επιστημονικές έρευνες, για το σύστημα υγείας της χώρας μας ουδέποτε αποτέλεσαν θέμα προτεραιότητας. Δεν υπήρξε ποτέ στρατηγική συστηματικής ανάπτυξης προγραμμάτων πρόληψης ενώ δεν υπάρχει καν επικαιροποιημένο εθνικό αρχείο νεοπλασιών. Το χειρότερο; Δεν υπάρχουν καν επαρκείς υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών! Στα Τμήματα Χημειοθεραπείας των τοπικών νοσοκομείων, δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές σε κλίνες που να καλύπτουν πλήρως τις αυξημένες – όπως ευρέως ομολογείται – ανάγκες αν και σε γενικές γραμμές, δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα όταν υπάρχουν φάρμακα.


Αντίθετα στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του μοναδικού Τμήματος σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλίας, η έλλειψη πραγματικά μακρόπνοου σχεδιασμού από πλευράς διοικήσεων, ο «ξεπερασμένος» τεχνολογικά εξοπλισμός με τις συνεχείς βλάβες σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς επενδύσεις, έχουν τραγικές συνέπειες.
Σήμερα το Τμήμα Ακτινοθεραπείας έχει λίστα ντροπής, με αναμονή που ξεπερνά τους 3 μήνες (σ.σ. τα σημερινά ραντεβού αφορούν στον ερχόμενο Οκτώβριο) ενώ από τις 1.500 περίπου σε ετήσια βάση «αιτήσεις» ασθενών για ακτινοθεραπεία, εξυπηρετούνται μόνοι 500 περίπου. Πράγμα που σημαίνει ότι 1.000 περίπου Θεσσαλοί καρκινοπαθείς, σε ετήσια βάση υποχρεώνονται να αναζητήσουν υπηρεσίες, είτε σε νοσοκομεία της Αθήνας (η αναμονή κυμαίνεται από 2 έως 3 μήνες), είτε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (η αναμονή κυμαίνεται από 1 έως 1,5 μήνα). 


Προβλήματα, στην άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, αντιμετωπίζει πλέον και ο ιδιωτικός τομέας μετά και την υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Το τελευταίο 20ήμερο το Τμήμα Ακτινοθεραπείας αντιμετωπίζει πρόσθετο πρόβλημα από τη βλάβη που έχει εκδηλωθεί στον (μεγάλο) γραμμικό επιταχυντή με αποτέλεσμα, ο δεύτερος (μικρός) γραμμικός επιταχυντής να εξυπηρετεί μόνο το 30% των αναγκών. Οι βλάβες στο εν λόγω Τμήμα, με αφορμή και την παλαιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού, αποτελούν πλέον σύνηθες πρόβλημα ενισχύοντας το απαράδεκτο, κοινωνικά και οικονομικά, φαινόμενο των «μεταναστών» υγείας. Εφόσον το Τμήμα ήταν επίσης πλήρως στελεχωμένο και με προσωπικό, λειτουργούσε δηλαδή πρωί και απόγευμα τότε θα εξυπηρετούσε το διπλάσιο αριθμό των ασθενών απ’ ό,τι σήμερα.
Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί πως κάθε άλλο παρά τυχαία θα πρέπει να θεωρηθεί η πρόσφατη απόφαση του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας να επενδύσει στην ακτινοθεραπεία.


Τα προβλήματα των καρκινοπαθών έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά και την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, καθώς προβλέπεται οικονομική συμμετοχή των ασθενών σε ποσοστό 15% για κάθε διαγνωστική ή εργαστηριακή πράξη που θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης εδώ και 6 μήνες οι καρκινοπαθείς δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα το κόστος της νοσηλείας, στην πραγματικότητα να μετακυλύσει στην τσέπη των ασθενών. Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό και το πρόβλημα της διάθεσης φαρμάκων (ιδιαίτερα υψηλού κόστους) μετά και την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και 32 Σύλλογοι Καρκινοπαθών και εθελοντών της χώρας – μεταξύ των οποίων και της Λάρισας – με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων.


Όπως σημειώνεται στην επιστολή «οι σύλλογοι καρκινοπαθών και εθελοντών, απευθυνόμαστε σε εσάς, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατανοήσετε την επείγουσα κατάσταση που δημιουργείται και απειλεί όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία της ασθένειας, την ίδια τη ζωή των καρκινοπαθών, εξαιτίας της μη παροχής των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δικαιούνται από το σύστημα υγείας.


Οι κραυγές αγωνίας που έφτασαν στα ΜΜΕ δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της απελπισίας και του αδιέξοδου στο οποίο οδηγούνται καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο αλλά και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.
Η λύση, που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει, έστω βραχυπρόθεσμα, το οξυμένο εδώ και καιρό πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρείται σε νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η λύση αυτή, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει αποδείξει ακόμα τη βιωσιμότητά της ενώ αντίθετα έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και σύγχυση τους ίδιους τους καρκινοπαθείς που δεν γνωρίζουν από πού θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους.


Την ίδια στιγμή παραμένει, και μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται, το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του, από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η διακοπή πίστωσης των ιδιωτικών φαρμακείων προς τους ασφαλισμένους, αποτέλεσμα του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει αυτά, από τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, εξαναγκάζει τους καρκινοπαθείς σε διακοπή της θεραπείας τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων τους, περιμένοντας, «Κύριος οίδε», πότε θα αποζημιωθούν για αυτά από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Λάβετε δε υπόψη σας ότι τα απλήρωτα τιμολόγια αγοράς αναλώσιμου υλικού (οξυγόνο, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, τραχειοσωλήνες κλπ), τα οποία εδώ και 6 μήνες καταθέτουν οι καρκινοπαθείς στα ασφαλιστικά τους ταμεία (τα έχουν ήδη πληρώσει στους ιδιώτες προμηθευτές), χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για την πληρωμή τους, έχουν οδηγήσει ήδη σε οικονομική ασφυξία τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη ζωή των καρκινοπαθών και παίρνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, η άμεση αντιμετώπιση της οποίας είναι συνταγματικά επιβεβλημένη υποχρέωση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες που απορρέουν από την κατάσταση και να αποδεσμεύσετε πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί τε στη ρητή συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.


Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα απαντώντας στο πραγματικό δίλημμα των ημερών: «Θα αφήσετε τους καρκινοπαθείς, χωρίς φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους ή θα δώσετε άμεση λύση για να μπορέσει να συνεχιστεί η προμήθεια των φαρμάκων τους;». Οποιαδήποτε ολιγωρία στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς που κινδυνεύουν, από την κοινοποίηση της παρούσης και μετά, δεν συνιστά απλώς εγκληματική αμέλεια αλλά δολοφονία από πρόθεση» καταλήγει η επιστολή.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ//ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒAΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: