Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Από τους κηπουρούς του ΓΑΠ στους συναιτημόνες του Βαγγέλη

Νέα θύελλα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η επιλογή Βενιζέλου να τοποθετήσει στην κυβέρνηση πέντε «δικούς του ανθρώπους». Άσπονδοι φίλοι του στο κόμμα, κατηγορούν τον πρόεδρο ότι «διόρισε τους κηπουρούς» του, και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις εισηγήσεις που είχε δεχθεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο δεν τοποθέτησε πολιτικά στελέχη και δη κορυφαία στην κυβέρνηση, αλλά δεν πρότεινε ποτέ ούτε όσους ο ίδιος χαρακτήρισε «υπερπολιτικά πρόσωπα» στην άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη, ήτοι τους κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Ζανιά και Τάσο Γιαννίτση. Αντίθετα, επέλεξε να δείξει για άλλη μια φορά «ποιος είναι ο αρχηγός», επιλέγοντας να υπουργοποιήσει καθηγητές, Θεσσαλονικείς και «φίλους» του, δίνοντας έτσι κατά πολλούς και το στίγμα της …ανασύνθεσης που θα επιχειρήσει.

Ο μόνος άνθρωπος που ορίστηκε υπουργός από όσους μετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ είναι ο έκτος κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από το ίδιο πανεπιστήμιο και την πολυτεχνική του σχολή, καθώς είναι τοπογράφος προέρχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, γνωστός για την  ίδρυση μεταξύ άλλων της Εθνικής Χαρτοθήκης και τη συγγραφή του βιβλίου -που δεν έμεινε ασχολίαστο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ χθες- «Ταξίδια με Χάρτες σε τόπους και ουτοπίες». Και αν αυτοί οι δύο καλύπτονται τουλάχιστον πίσω από τον τίτλο του καθηγητή, ουδείς μπορεί να παραβλέψει την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να στείλει σε θέση υφυπουργού Εξωτερικών τον Δημήτρη Κούρκουλα, αδερφό της καλύτερής του φίλης στο κόμμα Ελένης Κούρκουλα, η οποία τυγχάνει να είναι και σύζυγος ενός εκ των στενότερων συνεργατών του, του Διονύση Παναγιωτάκη. 

Καλός φίλος του προέδρου και ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και επιχειρηματίας στον χώρο των γιοτ ο ίδιος, Γιώργος Βερνίκος, με …αριστερό παρελθόν πάντως, που ξεκινά από την αντιδικτατορική του δράση. Τέλος, στενές σχέσεις πριν από τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακόμα, διατηρούσε ο κ.Βενιζέλος και με τον νυν υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη, Αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να υπουργοποιήσει ακόμα τους δύο στενούς συνεργάτες του επί χρόνια Στέλιο Αγγελούδη και Λίνα Μενδώνη, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη, παρά το γεγονός ότι από …καραμπόλα, απέτυχε.

Η κριτική που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή ανθρώπων «με τους οποίους τρώει τα βράδια», όπως λένε, δεν σταματά εκεί. Αυτό που τους έχει κυρίως ενοχλήσει είναι η επίδειξη πυγμής εκ μέρους του προέδρου, που προειδοποιούν πως δεν θα μείνει …αναπάντητη. Ήδη, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είχαν συγκρουστεί εντόνως μαζί του τις προηγούμενες ημέρες, εκτιμώντας πως «ο λαός δεν ψήφισε τους …Μαραβέγιες (ως πρόταση Βενιζέλου ακουγόταν το όνομα του Ναπολέοντα Μαραβέγια ακόμα τότε)», και για αυτό το κόμμα θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση «με ό,τι καλύτερο διαθέτει», φέρονται ιδιαιτέρως εκνευρισμένοι. 

Το ίδιο όμως συμβαίνει κατά πληροφορίες με την Άννα Διαμαντοπούλου -που φέρεται από καιρό πάντως να είναι σε τροχιά άλλου κόμματος- με αφορμή την επιλογή της ΔΗΜΑΡ αυτή την φορά, που στήριξε αναφανδόν πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πρόσωπο του νέου υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Πρόκειται για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως χθες, που είχε κηρύξει τον πόλεμο στην Άννα Διαμαντοπούλου την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Παιδείας και προωθούσε τον νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι αντιδράσεις πάντως, ξεκίνησαν από χθες και δεν περιορίστηκαν σε «επίπεδο κορυφής». Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά μεταξύ στελεχών σε όλα τα επίπεδα και τα «επίθετα» που ακούγονταν δεν ήταν πάντα κόσμια. Οι ‘πρωτοκλασάτοι’ δε, ήδη σχεδιάζουν το …μέλλον τους. Η σύγκρουση κορυφής έχει ήδη ξεκινήσει και το «σχέδιο ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει το νέο πεδίο της μάχης…
kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: