Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ.Βερνίκος. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει αντικαταστάτης του στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει απλώς ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Γιώργου Βερνίκου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι «ο κ. Βερνίκος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και αυτή έγινε δεκτή. Πήρε μια πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες και το έργο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ναυτιλίας». 


Ο κ. Βερνίκος σε δήλωσή του αποδίδει την παραίτησή του σε λόγους ευθιξίας, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα από νομική υπηρεσία για το ασυμβίβαστο.

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βερνίκος.

Ο κ. Βερνίκος είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε με την απόφασή του να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον υφυπουργό εξηγήσεις για το αν συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με τα πολιτικά πρόσωπα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική στάση του κ. Βερνίκου ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όμως, προσθέτει, ο νόμος 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;».

Η δήλωση του Γ.Βερνίκου

«Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπο μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκα την πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας που είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

»Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους η του πολιτικού συμβουλίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθετε υπόψη μου τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει και αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση για να γίνω υφυπουργός ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο.

»Άλλωστε είναι πεποίθησή μου ότι ενεργοί επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης.

»Παρότι τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου ευ ατό για το καλό της πατρίδας μας για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου. Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουνα ενεργός πολίτης επιχειρηματίας και άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών» καταλήγει ο κ. Βερνίκος
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: