Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πύρρειος νίκη της τρόικας, ελπιδοφόρα ήττα του λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά είναι δεύτερος. Παρόλα αυτά είναι ο νικητής των εκλογών. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ένας αριστερός (και όχι κεντροαριστερός) σχηματισμός διεκδικεί στα ίσια την κυβέρνηση. Έχει μπει αναμφισβήτητα σε τροχιά εξουσίας και η περίοδος που ανοίγει με το σημερινό αποτέλεσμα είναι από κάθε άποψη ιστορική. Ο Στάθης Κουβελάκης έγραψε πριν λίγη ώρα τα παρακάτω:

“Σήμερα η Αριστερά παίρνει διαζύγιο με την ήττα. Δηλαδή με την εσωτερίκευση της ήττας, με το βόλεμα, με την αποδοχή, σιωπηρή ή ρητή, της ήττας. Αυτή η εσωτερίκευση της ήττας μπορεί να εκφράζεται "δεξιά", με τον ψευτο-ρεαλισμό της αποφυγής της σύγκρουσης, η "αριστερά", με βερμπαλισμό, και ψευτο-επαναστατική καθαρότητα.


Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η κατάληξη είναι η ανημπόρια, η αναδίπλωση στο ρόλο μιας συμπληρωματικής δύναμης, σε τροχιά ενσωμάτωσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένη στο ρόλο της "αντίστασης", ενώ οι Άλλοι "καθαρίζουν" και ορίζουν το πλαίσιο.
Τώρα ξέρουμε ότι η Αριστερά μπορεί, όπως και στο παρελθόν, να ξανασυνδεθεί με το βαθύ λαϊκό ρεύμα, να εκφράσει μια πλειοψηφική δυναμική, να ανατρέψει το πλαίσιο.

Η Αριστερά μπορεί και πάλι να φοβίσει. Να δώσει προοπτική και δύναμη στον αγώνα του λαού. Να παίξει με όρους νίκης”.
Του Πάσχου Λαζαρίδη.
vathiprasino

Δεν υπάρχουν σχόλια: