Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κία Σακελλαρίδου. Μια λογοτέχνης με αγάπη για τη Σάμο.

Το εύρημα των επισκέψεων στον θεραπευτή δεν αποσκοπεί στην αναπαράσταση επεισοδίων ούτε στην καταγραφή γεγονότων. Αποπειράται να συνθέσει την πολυπλοκότητα μιας ύπαρξης, να την "τακτοποιήσει", και μέσα από τη λέξη να της δώσει μορφή κατά κάποιον τρόπο. Κάθε επίσκεψη είναι μια ιστορία, μια εξιστόρηση αναζήτησης, σύνθεσης, απόπειρας κατανόησης του ανερμήνευτου, περιπλάνηση μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας, του χειροπιαστού και του άυλου.

 Ένα ταξίδι - καταβύθιση στο προσωπικό σύμπαν, εκεί όπου η μνήμη καταργεί τα όρια του χρόνου, όπου προσδοκούμε τελικά να πλεύσουμε νηφάλια στα πελάγη της αβεβαιότητας. Οι "Επισκέψεις" είναι μια αναζήτηση του εσωτερικού τόπου και συγχρόνως μια προσπάθεια εξοικείωσης με αυτόν. Με το ένα μάτι στο θάνατο και το άλλο στο φως. Ένας μονόλογος, ο οποίος μπορεί, δίχως άλλο, να διαβαστεί σαν ποιητικό παραμύθι.


συγγραφέας : Κία Σακελλαρίδου
σειρά: Ελληνική πεζογραφία
σελ. 114
διαστ. 12,5Χ17,5 1η έκδοση
Κυκλοφορεί
τιμή αγοράς με ΦΠΑ: 10,65 €



Οι αναμνήσεις έχουν γεύση
Συγγραφείς: Κία Σακελλαρίδου, Χρυσάνθη Λουσίδου





"Το μικρό, τρυφερό αλλά και ...νόστιμο βιβλίο απαρτίζουν μικρές αφηγήσεις βγαλμένες από τις μνήμες της παιδικής ηλικίας των δύο συγγραφέων και πλεγμένες με τη μαγειρική. Στο τέλος καθεμιάς από τις ιστορίες αυτές, δίνεται, αντί, ας πούμε, επιμυθίου, με όλες τις λεπτομέρειες, μία συνταγή (ή και περισσότερες) φαγητών ή και γλυκισμάτων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν αναφερθεί στις αφηγήσεις.

Αναφέρω ένα παράδειγμα, τον κοκκινιστό κόκορα με χοντρά μακαρόνια, που βρέθηκε, από το θρόνο του στα κοτέτσια του παππού και της γιαγιάς, στη χύτρα, με πρόσχημα -πιο πολύ- ένα τσίμπημά του στην περίεργη εγγονούλα. Ανάμεσα σ΄ άλλες, υπάρχουν και συνταγές για καλαμάρια γεμιστά (της γιαγιάς Χρυσάνθης), φρικασέ (της θείας Χρυσούλας), αγκινάρες μεθυσμένες (sic), αρνάκι στα κλήματα, χαλβαδάκι...

Πηγές για τις συνταγές είναι, σύμφωνα με τη συγκινητική πληροφορία των συγγραφέων, "τα τετράδια συνταγών και οι σημειώσεις μαγειρικής των προγόνων μας".

Θεωρώ τις σημειώσεις και τα τετράδια αυτά των συνταγών των μητέρων μας, κληροδοτημένων από τις μητέρες τους, που αρκετές νεότερες γυναίκες έχουν, όσο ξέρω, αρχίσει να τα βρίσκουν κάπου ξεχασμένα και να τα αξιοποιούν, ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς"... (Μ. Γ. Μερακλής, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου)

24χ17 εκ., 197 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Βάρος: 0.443 κιλά
Εκδότης: Δαρδανός Χρήστος Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2007

-------------------------------------------------------

Νύχτες με νοτιά
(Ποιήματα)
Συγγραφέας: Κία Σακελλαρίδου


23χ17 εκ., 46 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Βάρος: 0.137 κιλά
Εκδότης: Δαρδανός Χρήστος Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2005

-----------------------------------------------------

Τα κοχύλια του Ονούφριου 
(Εννέα μικρές ιστορίες)
Συγγραφέας: Κία Σακελλαρίδου


Οι ήρωες των εννέα αφηγημάτων της συλλογής "Τα κοχύλια του Ονούφριου" ταξιδεύουν στην κοινή τους μοίρα, οδηγημένοι από τα παιχνίδια της ζωής στους προσωπικούς τους σταθμούς. Η συγγραφέας διανύει διαδρομές στο χρόνο, μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Η γεύση της νοσταλγίας που συχνά καλύπτει τις ιστορίες της δεν αφορά σε κάποιο εξιδανικευμένο παρελθόν. Πηγάζει από τη ματαιωμένη αναζήτηση των μακρινών αλλά για πάντα δικών μας στιγμών, όταν το καθετί κατείχε το μυστήριο, η παρατήρηση, η βραδύτητα. Ανατρέχοντας σε εκείνον τον απωλεσθέντα χρόνο, αντλεί υλικό, προκειμένου να συνθέσει τις απόπειρες απάντησης στα θέματα που την απασχολούν. Ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες, ο έρωτας, η αίσθηση του πεπερασμένου, ο θάνατος, ο φόβος.

21χ14 εκ., 67 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Βάρος: 0.131 κιλά
Εκδότης: Δαρδανός Χρήστος Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2005

Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing στο Deree College, και τις γλώσσες αγγλική, ιταλική, γαλλική. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: