Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τι συνέβει χθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου ?

Για μία μέρα συνεδρίασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αφού ήταν μόνο 9 τα θέματα που το απασχόλησαν. 
Μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα και με αρκετές διακοπές στην ηλεκτροδότηση της αίθουσας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν, κουβέντιασαν και αποφάσισαν τα ζητήματα της χθεσινής ημερήσιας διάταξης με σοβαρότερα δύο από αυτά. 



Το πρώτο από αυτά τα δύο θέματα είχε να κάνει με την έγκριση της έναρξης των απαραίτητων διαδικασιών για την ίδρυση της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης στα νησιά μας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας.



Έγινε μία καλή και αναλυτική παρουσίαση των εισηγητικών κειμένων, και αναπτύχθηκαν αρκετές προβληματικές για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του νέου αυτού θεσμού.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τελικά, θα συμμετέχει με ποσοστό 49% και οι ιδιώτες παραγωγοί και φορείς με το 51% και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ συνολικά. Η δημιουργία αυτής της εταιρίας κρίθηκε απαραίτητη και έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε θετικά σε αυτή την εξέλιξη.






















Το δεύτερο σοβαρό θέμα, κατά τη γνώμη μας, είχε να κάνει με  το περιεχόμενο της επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου και που ζητούσε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στη Πόλη της Σάμου.

Στη Σάμο πλέον έχει καθιερωθεί να έρχονται αρκετά κρουαζιερόπλοια με πολλούς τουρίστες για αρκετές ώρες και με το τρόπο αυτό ενισχύεται η τοπική αγορά, αφού ο αριθμός των διεθνών επιβατών είναι αρκετά σημαντικός.


Πολλές φορές όμως οι επισκέψεις αυτές είναι τη Κυριακή , και τα μαγαζιά έως σήμερα ήταν κλειστά. Το αποτέλεσμα ήταν να επισκέπτονται μία άδεια πόλη δημιουργώντας όχι και τις καλύτερες εντυπώσεις και από την άλλη να χάνεται ένα σοβαρό εισόδημα για τους επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι σε άλλα τουριστικά μέρη του Νησιού μας, όπως το Πυθαγόρειο, αυτή η συνθήκη ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Έτσι ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, ζήτησε από τη Περιφέρεια την εξαίρεση κατά τους τουριστικούς μήνες και μόνο, ώστε τα καταστήματά τους να παραμένουν ανοιχτά στη Πρωτεύουσα.

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και με την προϋπόθεση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ( +75% και + 1 ρεπό) το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, ψήφισε, κατά πλειοψηφία, θετικά στο δίκαιο κατά τη γνώμη μας αίτημα, των μικρομεσαίων της τοπικής μας κοινωνίας. ( Αρνητικά ψήφισε η κ. Στεφανάκη και λευκό ο κ. Γιαννίρης.)










ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: