Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Στη Γαλλία οι μεγαλύτερες πωλήσεις σαμιώτικου κρασιού


Οι Γάλλοι είναι εκείνοι που πίνουν κυρίως το Σαμιώτικο κρασί. Έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή για την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, αναφέρει ότι ο οίνος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σάμος, στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, προωθείται εδώ και πολλά χρόνια κυρίως στη Γαλλία.

Επίσης σημαντική ποσότητα εξάγεται, εμφιαλωμένη, σε διάφορες άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία και σε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κλπ).


Το έγγραφο του κ. Τσαυτάρη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Σπύρος Χαλβατζής αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.


Ο υπουργός υπενθυμίζει τις πιστωτικές διευκολύνσεις και τις επιμηκύνσεις δανείου που είχε λάβει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την προώθηση των Ελληνικών ποιοτικών οίνων, ενέκρινε τριετές πρόγραμμα της ΕΟΣ Σάμου για την προώθηση οίνων στην αγορά τρίτων χωρών, για την περίοδο 2010-2012.

Ο υπουργός ενημερώνει τους βουλευτές ότι με πρόσφατη υπουργική απόφαση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε την ανανέωση του Προγράμματος της ΕΟΣ Σάμου, για την περίοδο 2012-2013, συνολικού προϋπολογισμού 69.000 ευρώ, με στόχο τις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.


«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενεργοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και δράση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του αμπελοοινικού τομέα της χώρας και τη βελτίωση της θέσης στη διεθνή αγορά των Ελληνικών ποιοτικών οίνων, που διαθέτουν ταυτότητα και είναι συνδεδεμένα με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία του τόπου παραγωγής τους», αναφέρει επίσης στο έγγραφο του κ. Τσαυτάρης.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: