Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, Δέσποινα Κάϊλα




Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου κ. Δέσποινα Κάϊλα. Η κ. Κάϊλα αναφέρθηκε για το πρωτοποριακό πολιτιστικό 15νθήμερο, για το παρεμπόριο και για τη συνεργασία που υπάρχει με τους εμπορικούς συλλόγους τόσο της Χίου, όσο και της Μυτιλήνης για κοινή δράση, για μαζικές κινητοποιήσεις (όσο αφορά το θέμα του ΦΠΑ και το υψηλό κόστος των μεταφορικών), ενώ προανήγγειλε ακόμα μία εκδήλωση που θα έχει τίτλο «Ο δρόμος γιορτάζει». Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κάϊλα στον Αλέξη Κομνηνό.

Α.Κ.: Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχετε αναλάβει τα ηνία του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου. Ήταν καθαρά δική σας επιλογή ή κάποιοι σας πρότειναν για αυτή τη θέση;

Δέσποινα Κάϊλα: Επιλογή μου ήταν να συμμετέχω στο συμβούλιο και να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο. Το ότι έγινα τελικά πρόεδρος ήταν και για μένα έκπληξη, αλλά ευχάριστη τελικά.

Α.Κ.: Μια γυναίκα σε αυτή τη θέση μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω από αυτό που θα έκανε ένας άνδρας ή μήπως το γυναικείο μάτι βλέπει πιο μπροστά στο θέμα της οργάνωσης του εμπορικού συλλόγου;



Δέσποινα Κάϊλα: Οι γυναίκες ίσως έχουμε λίγο παραπάνω φαντασία, μας αρέσει το όμορφο και το νοικοκυρεμένο. ΟΜΩΣ και οι άνδρες της ομάδας μας είναι πρακτικοί και πάντα ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες και τολμηρές προσπάθειες. Όσο αφορά την οργάνωση, πρέπει να πω ότι από τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια, παραλάβαμε έναν άρτια – οργανωμένο σύλλογο και αυτό βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά μας.

Α.Κ.: Από τον κόσμο σχολιάστηκε πολύ θετικά το γεγονός ότι υπήρξε αυτό το 15νθήμερο των εκδηλώσεων στους εμπορικούς δρόμους και γενικά οι δρόμοι γέμισαν ζωή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ είχαμε συνηθίσει τα καταστήματα να είναι κλειστά ειδικά τις Κυριακές και κάποια απογεύματα (Δευτέρα – Τετάρτη). Πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την πρωτοβουλία.


Δέσποινα Κάϊλα: Το πολιτιστικό 15νθήμερο ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε με ομαδική δουλειά και δημιουργικό πνεύμα. Ο στόχος ήταν να δώσουμε χαρά και να ταράξουμε ευχάριστα την «πόλη», ειδικά τον εμπορικό δρόμο. Πιστεύω τα καταφέραμε και τώρα με εφόδιο τις γνώσεις μας, τα λαθάκια μας και πιο πλούσιοι σε ιδέες, θα καθιερώσουμε την εκδήλωση «Ο δρόμος γιορτάζει» κάθε χρόνο. Όσο αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων είναι μια σωστή και συνειδητή κίνηση, με στόχο την επιθυμία μας να γίνει η πόλη μας τουριστικός προορισμός, γι αυτό πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμη οπτική. Για πρώτη χρονιά και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, μπορεί να μην είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα άνοιξε δρόμο για οργανωμένες επόμενες κινήσεις.

Α.Κ.: Ακούσαμε όμως και γκρίνιες, όπως ότι αυτές είναι σπασμωδικές κινήσεις, για λίγο θα γίνουν και μετά πάλι θα επικρατήσει σιγή…. Εσείς τι έχετε να πείτε σ’ αυτούς;


Δέσποινα Κάϊλα: Οι αλλαγές που γίνονται σε παγιωμένες καταστάσεις πάντα προκαλούν γκρίνιες. Πιστεύω ότι η καλοπροαίρετη κριτική, θετική ή αρνητική, λειτουργεί σα μοχλός δημιουργικού διαλόγου που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Τώρα όσο αφορά τη διάρκεια… Είχα πει «θα βαρεθείτε να μας ακούτε» και το πάθατε! Υπάρχει μεγάλο απόθεμα όρεξης από όλους μας, ευτυχώς.

Α.Κ.: Έχετε μετανιώσει που αναλάβατε πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο;

Δέσποινα Κάϊλα: Όχι! Αντίθετα νιώθω ότι πήρα μια πολύ σωστή απόφαση μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και με στηρίζουν, ιδιαίτερα το διοικητικό συμβούλιο που παραμένει δυνατό και ενωμένο.

Α.Κ.: Πολλά καταστήματα πλέον είναι κλειστά, αρκετά κρατιούνται με το ζόρι και άλλα ίσως κλείσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μεγάλο θέμα ο ΦΠΑ για τα νησιά. Σε αυτό το θέμα τι πρόκειται να κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου;



Δέσποινα Κάϊλα: Στόχος του Εμπορικού Συλλόγου (και ευχή), είναι να μην κλείσουν άλλα καταστήματα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά για τους γνωστούς λόγους (παραμεθόριος περιοχή, υψηλό κόστος μεταφορικών). Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τους εμπορικούς συλλόγους Χίου και Μυτιλήνης για μαζικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης στο θέμα αυτό.

Α.Κ.: Η θητεία σας κάποια στιγμή θα τελειώσει. Έχετε όραμα να συνεχίσετε και για άλλη θητεία;

Δέσποινα Κάϊλα: Όταν έρθει αυτή η ώρα θα κάνω ένα μεγάλο (ελπίζω) απολογισμό, μια σκληρή αυτοκριτική και ότι δείξει η ζυγαριά. Το βασικό για μένα θα είναι να έχω την ίδια όρεξη.

Α.Κ.: Ζείτε, εργάζεστε και κινείστε μέσα στην πόλη της Σάμου. Τι είναι αυτό που λείπει από την πόλη για να γίνει πιο ανθρώπινη;


Δέσποινα Κάϊλα: Σ’ αυτή την πόλη έχει δοθεί προτεραιότητα στο αυτοκίνητο και όχι στον άνθρωπο. Είναι αστείο τα αυτοκίνητά μας κάθε μέρα να «ατενίζουν το πέλαγος», ενώ εμείς πίνοντας καφέ, ν’ ατενίζουμε τ’ αυτοκίνητα. Πιστεύω ότι με την ανάπλαση της παραλιακής όλα αυτά θα διορθωθούν και η πόλη θα ξαναβρεί το χρώμα και τη γραφικότητά της.

Α.Κ.: Πολλά όμως στην καθημερινότητα είναι και αυτά που μας πληγώνουν. Η Δέσποινα Κάϊλα με τι στενοχωριέται περισσότερο;

Δέσποινα Κάϊλα: Νομίζω ότι η έλλειψη συλλογικότητας είναι αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο.

Α.Κ.: Υπόθεση παρεμπόριο. Υπάρχει στη Σάμο και αν ναι πως σκοπεύει ν’ αντιδράσει ο Εμπορικός Σύλλογος;

Δέσποινα Κάϊλα: Υπάρχει και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι ένα θέμα που απαιτεί συντονισμένες κινήσεις από πολλούς φορείς. Με αυτό θ’ ασχοληθούμε περισσότερο το χειμώνα, για να είμαστε έτοιμοι.

Α.Κ.: Συνεργάζεστε με τους άλλους εμπορικούς συλλόγους του νησιού (εκεί όπου υπάρχουν);


Δέσποινα Κάϊλα: Έχουμε ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιληνιών και Καρλοβάσου και τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αγίου Κηρύκου θα συνεχίσουμε να ανταλλάσουμε απόψεις και ν’ αντιμετωπίζουμε προβλήματα από κοινού.

Α.Κ.: Με την καθαριότητα των εμπορικών δρόμων είστε ικανοποιημένη; Υπάρχει συνεργασία με το τμήμα καθαριότητας του Δήμου;


Δέσποινα Κάϊλα: Με τον Δήμο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και ειδικότερα με τον κ. Βαγγέλη Καρλοβασίτη που είναι και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Στην 1η γενική συνέλευση που κάναμε, μας είχε ενημερώσει σχετικά με τις ώρες αποκομιδής σκουπιδιών και για τον τρόπο που πρέπει να τα εναποθέτουμε στους κάδους. Αν ακολουθήσουμε τις συστάσεις αυτές και αν ο Δήμος είναι τυπικός στην καθαριότητα των εμπορικών δρόμων θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Α.Κ.: Πολλές φορές όμως έχουμε δει και ασυνείδητους καταστηματάρχες, αφού έχει περάσει το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου, τότε αυτοί ν’ αφήνουν τα κιβώτια δίπλα στους κάδους απορριμμάτων. Εσείς τους κάνετε κάποιες συστάσεις;

Δέσποινα Κάϊλα: Συστάσεις γίνονται, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση ότι τέτοιου είδους ανεύθυνες κινήσεις είναι ουσιαστικά εναντίον μας.

Α.Κ.: Επόμενα σχέδια του εμπορικού συλλόγου;

Δέσποινα Κάϊλα: Υπάρχουν πολλές ιδέες και είμαστε ανοιχτοί σε καινούργιες. Πέρα όμως από τις κινήσεις για την τόνωση της αγοράς πρέπει να φροντίσουμε σαν σύλλογος για την επίλυση θεμάτων όπως: ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μελών μας, το παρεμπόριο και διεκδίκηση ευνοϊκότερων όρων για τη λειτουργία των καταστημάτων μας.

Α.Κ.: Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να πείτε δύο λόγια στο καταναλωτικό κοινό. Γιατί θα πρέπει να ψωνίζει από τα καταστήματα της πόλης;


Δέσποινα Κάϊλα: Στηρίζοντας τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, στηρίζουμε οικονομικά το νησί. Η οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμη και προσπαθούμε να προσφέρουμε στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι να στηρίζουμε ο έναν τον άλλο με αλληλοσεβασμό.
Α.Κ.
radiocafe

Δεν υπάρχουν σχόλια: