Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Έκτακτος φόρος στα ακίνητα ΙΧ και στην ιδιοκατοίκηση



Διαβάστε τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συσσωρευτεί ζεστό χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία

Τις πλέον παράλογες ιδέες εξετάζει το ΥΠΟΙΚ μέσα στην απόγνωσή του, προκειμένου να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, όπως άλλωστε αποκάλυψε η "Κυριακάτικη Δημοκρατία", το σενάριο για την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης στα ακίνητα, δηλαδή να καταβάλλει ενοίκιο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, στο οποίο διαμένει, φυσικά προς το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ένα ακόμα βήμα παραπέρα και εξετάζει και το ενδεχόμενο να χρεώνει την προσωρινή ακινησία των Ι.Χ.


Πληρώνεις δηλαδή για το αυτοκίνητο όσο το κινείς, αλλά τώρα θα το πληρώνεις και όταν δεν το κινείς. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ναυτικοί.

Το σχέδιο προβλέπει κατά πληροφορίες, την επιβολή φόρου στην προσωρινή ακινησία των Ι.Χ. με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στην ακινησία σκαφών αναψυχής. Η εισήγηση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΟΙΚ προβλέπει την επιβολή ειδικού φόρου σε κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. που καταθέτει πινακίδες του αυτοκινήτου του στην Εφορία.

Στα αυτοκίνητα έως σήμερα η κατάθεση πινακίδων με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας ήταν δωρεάν και δεν στοίχιζε κάτι στους πολίτες. Η κατάθεση περίπου 745.000 πινακίδων κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετή για να προβληματίσει τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι απώλειες που καταγράφονται στα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας είναι μεγάλες.

Το 2011 καταγράφτηκε αριθμός - ρεκόρ καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας, με 365.000 οχήματα, τη στιγμή που το 2010 ήταν μόλις 170.000 πινακίδες, ενώ το 2009 με τα περίφημα πράσινα τέλη ξεπέρασαν τις 210.000 οι καταθέσεις πινακίδων.


Το κόστος κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ φορέων και κυβερνητικών στελεχών και σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ποσά που θα κυμαίνονται από 10 έως 100 ευρώ.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: