Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κάπου στη Ρούμελη λένε πως ζεις ακόμα…

Άρης Βελουχιώτης ..γεννημένος επαναστάτης!




Ήρθε στον κόσμο στις 27 Aυγούστου 1905 στη Λαμία με το όνομα Θανάσης Κλάρας για να γίνει ένας διαρκής πονοκέφαλος για τους γύρω του. Η διαγωγή του και οι νεανικές παρέες του είναι όνειδος για την εύπορη και ευυπόλητη οικογένειά του. Στο σχολείο, στη στρατιωτική του θητεία και στο Κομουνιστικό Κόμμα που προσχωρεί το 1929 είναι ένας οιονεί άτακτος που δημιουργεί διαρκώς συγκρούσεις... 

Θα μπορούσε να έχει όλες τις ανέσεις της εποχής μα αυτός εγκαταλείπει σπίτι και οικογενειακή περιουσία και φεύγει στην Αθήνα όπου δουλεύει στις οικοδομές, στα τυπογραφεία, στους υπόνομους, γράφει φλογερά άρθρα και ρίχνεται στην περιπέτεια της επαναστατικής δράσης. 




Το 1941 όταν η Ελλάδα βρέθηκε υπό τριπλή ξένη κατοχή, ο Βελουχιώτης συνέλαβε αμέσως την ιδέα της ένοπλης Αντίστασης στα βουνά και σε ρόλο μεγάλου εθνεγέρτη ξεκίνησε το αντάρτικο δημιουργώντας τον ΕΛΑΣ, τον μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό της ελληνικής ιστορίας. 

Ο Βελουχιώτης είναι ο ασυμβίβαστος επαναστάτης που συγκρούστηκε με όλες τις εξουσίες και προκειμένου να ζήσει μια ζωή χωρίς ιδανικά, επέλεξε τον θάνατο.

Στις 15 Ιουνίου 1945 που αυτοκτόνησε ήταν μόλις 40 χρονών.


vathiprasino

Δεν υπάρχουν σχόλια: