Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χίο, πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας


Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Λιθί, Eλάτα και Βέσσα, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος και δυνάμεις του στρατού.

Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν αναμένεται να κοπάσουν, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Κυριακή.


Το πύρινο μέτωπο στη Χίο καίει χαμηλή βλάστηση και πευκοδάσος και η έκτασή του έχει φτάσει μέχρι και 25 χιλιόμετρα. Για την κατάσβεσή του επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες, 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Πυροσβέστες με 10 οχήματα ξεκίνησαν επίσης από τον Πειραιά, με τα πλοία «Νήσος Χίος» και «Πάτμος», ενώ επιπλέον δυνάμεις (20 επανδρωμένα οχήματα) θα μεταβούν στο νησί με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.


Στο νησί ήδη βρίσκεται ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τη διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τα αιτήματα που υποβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές.


Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή. Πολλά τα πύρινα μέτωπα Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δασική έκταση στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Κορακάς, στην Μάνδρα Αττικής.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση και στα Καλύβια Θορικού Αττικής.


Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην Κορινθία, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Χαράλαμπος, αλλά σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα Κεχριών.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με έντεκα πυροσβεστικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην τοποθεσία Γερόκαμπος του Λέντα Ηρακλείου.



Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς παίρνουν μέρος τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δέκα άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Επίσης, φωτιά έχει ξεσπάσει σε θαμνώδη και χορτολιβαδική έκταση σε φαράγγι κοντά στο χωριό Αβδελά, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.


Η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ την κατάσβεσή της δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή. Τρία πυροσβεστικά οχήματα, τρεις υδροφόρες, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ και 12 πυροσβέστες, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία δεν απειλεί περιουσίες ή κτηνοτροφικές μονάδες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: