Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Φούρνοι, ένας τόπος ξεχωριστός


Ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων αποτελεί έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, ιδανικό για όσους αποζητούν στις διακοπές τους ηρεμία και γαλήνη.
Το σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών, που στην αρχαιότητα ονομάζονταν Κοράσιαι νήσοι και κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους αποτέλεσαν ορμητήριο πειρατών, περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα καιΆγιος Μηνάς), εννέα μικρότερα και πολλές βραχονησίδες. 



Οι Φούρνοι, πρωτεύουσα και λιμάνι του ομώνυμου νησιού, απλώνονται γύρω από το μυχό κλειστού όρμου, σε ένα γαλήνιο τοπίο. Οι εκδρομείς και οι παραθεριστές απολαμβάνουν τον περίπατό τους στα στενά δρομάκια του οικισμού με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα καφενεία και τις γραφικές ψαροταβέρνες. Οι βάρκες και τα καΐκια στο λιμάνι δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό των Φούρνων ως βασιλείου των ψαριών και των αστακών.


Οι υπόλοιποι οικισμοί των Φούρνων, νησιού με βαθύ θαλάσσιο διαμελισμό και όμορφες ακρογιαλιές, είναι το Καμπί, με παλαιούς ανεμόμυλους και αρχαίο λατομείο στη θέση "Πετροκοπιό", ο Άγιος Ιωάννης, με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θερμαστή, το Καμάρι, απέναντι από το νησάκι του Αγίου Μηνά με την ομώνυμη εκκλησία, και η Χρυσομηλιά, που απλώνεται γύρω από απάνεμο όρμο και σε ύψωμα.



Στη Θύμαινα, νησί στο δυτικό τμήμα του συμπλέγματος των Φούρνων, τα σπίτια του ομώνυμου οικισμού ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, σκαρφαλώνοντας έως τα ριζά επιβλητικού ορεινού όγκου. Κοντά στο λιμάνι της Θύμαινας βρίσκεται η Κεραμειδού, μικρός οικισμός με αμμουδερή παραλία.


Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Ψιλή Άμμο, Καμπί, Ελιδάκι, Πετροκοπιό, Βιτσιλιά, Κασίδι, Βλυχάδα, Άμπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: