Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ): "ΚΑΘΑΡΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ" (video)



«Μάχη» με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες προκειμένου να οριοθετήσουν την τεράστια πυρκαγιά στη Χίο το μήκος της οποίας φτάνει τα 25 χιλιόμετρα για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, αλλά και μαστιχόδεντρων έχουν γίνει στάχτη. Οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν το βράδυ στις παραλίες, μακριά από τα σπίτια τους. 


Στις φλόγες παραδόθηκαν το πρωί τα Αυγώνυμα, καθώς τα πρώτα σπίτια του οικισμού ήδη καίγονται σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τηλεφωνικά στο politischios.gr ο πρόεδρος του χωριού, Κώστας Δρόσινος. Όπως ανέφερε ο ίδιος πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το χωριό. 


Στη περιοχή του Λιθίου , η φωτιά κατευθύνεται προς τη θάλασσα απειλώντας σπίτια και αγροικίες. Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να καίει και το μέτωπο στην περιοχή του Κοντυλόπου , ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν τα χωριά Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζουν να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, 79 στρατιώτες ενώ από αέρος επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. 


Στο λιμάνι των Μεστών κατέπλευσε το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" του Πολεμικού Ναυτικού που μετέφερε 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Νέα σύσκεψη θα έχουν το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης, ο Δήμαρχος Πολ. Λαμπρινούδης για την εκτίμηση της κατάστασης και τον περεταίρω σχεδιασμό της δράσης. 


Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως ακόμη και 8 μποφόρ, δεν επέτρεψαν χθες να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση τα αεροσκάφη και δυσκολεύουν και σήμερα το έργο της κατάσβεσης. Μόνο πέντε ελικόπτερα κατάφεραν χθες να πραγματοποιήσουν ρίψεις. Ο δήμαρχος του νησιού, Πολυχρόνης Λαμπρινούδης έκανε λόγο για εμπρησμό. 

Πυροσβεστικές δυνάμεις καταφτάνουν από πολλά σημεία της χώρας προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο σύμμαχός τους δεν είναι ούτε σήμερα ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο «κόκκινο» βρίσκεται και σήμερα το ανατολικό Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: