Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ: Ο 24χρονος Ικαριώτης συνθέτης που κατακτά την υφήλιο


Ο νεαρός συνθέτης Γιάννης Αγγελάκης κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης στο Τόκυο τo 2012. Αν και μόλις 24 ετών, έχει ήδη διακριθεί σε δύο ακόμα διεθνείς διαγωνισμούς, σε Πράγα και Σόφια.

Γεννημένος το 1988, ολοκλήρωσε τις πτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεχίζει τις σπουδές του στην κλασική σύνθεση στη Βοστώνη, στο Boston University of Fine Arts.

Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στον μεγάλο Ιάπωνα συνθέτη Toru Takemitsu και συμμετείχε στο διαγωνισμό με το έργο του «Une oeuvre pour lecho des reves (II), pour orchestre» και κατάφερε να «μαγέψει» τον Toru, αλλά και τους ειδικούς που παρευρέθησαν.

Διακρίσεις:

• 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Toru Takemitsu (Μάιος 2012)

• Βραβείο σύνθεσης TAKEFU στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στην Ιαπωνία, με το έργο του «Éternelle, Inassouvie…(II)» (2012)

• 1ο βραβείο με το έργο «Les Quatres Petites Filles» για κουαρτέτο εγχόρδων στο 11th National Composition Competition Y.A. Papaioannou (2011).

• 2ο βραβείο (μεταξύ 84 συνθετών χωρίς όριο ηλικίας) με το έργο «Quaint Tale of a Flower» στο Sofia International Composition Competition για κουαρτέτο εγχόρδων (2010).

• 2ο βραβείο (μεταξύ 80 συμμετεχόντων) για 2 συνθέσεις: «Noir…again» »Variations in a Theme» στον 5ημερο διαγωνισμό σύνθεσης στην Πράγα Antonin Dvorak International Composition Competition (2010).

• Τιμητική διάκριση και ειδικό βραβείο για τη σύνθεση της καλύτερης παραλλαγής μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στο Antonin Dvorak International Composition Competition (2010).

• 2ο βραβείο στον 3ο Εθνικό διαγωνισμό σύνθεσης «Δημήτρης Δραγατάκης», με τη «Διάφανη νύχτα», για βιολί και πιάνο.

• Τιμητική διάκριση για το «κουιντέτο ξύλινων πνευστών» στο 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Έργων Μουσικής Δωματίου (2008).

Οι συνθέτες που τον έχουν επηρεάσει περισσότερο είναι ο Στραβίνσκι, ο Ραχμάνινοφ και ο δάσκαλός του, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Σαμαράς. Ο ίδιος ο κ. Αγγελάκης δηλώνει: «Γράφω μουσική γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα στη ζωή μου. Γράφοντας μουσική, γνωρίζω τον εαυτό μου, έρχομαι αντιμέτωπος με τον εαυτό μου αλλά και με την θεώρησή μου για τον κόσμο και την ύπαρξη.
(Φωτό: Άγγελος Σκανάτοβιτς)
ikariamag

Δεν υπάρχουν σχόλια: