Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Σάμος: Η χελώνα παλεύει για τη ζωή της!

Τραυματισμένη εντόπισε πρόσφατα μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα κάτοικος του Πυθαγορείου. Επικοινώνησε αμέσως με τα γραφεία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το οποίο και ανέλαβε τη φροντίδα της.

Ομάδα επιστημόνων και εθελοντών έφθασε στο σημείο, στην παραλία Πυθαγορείου, όπου διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια αρσενική ενήλικη χελώνα Καρέτα (Caretta caretta), η οποία έφερε βαθύ τραύμα στο κεφάλι της, που κατά πάσα δυνατότητα προκλήθηκε από προπέλα ταχύπλοου σκάφους.

Η ομάδα παρείχε τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη χελώνα και τη μετέφερε στην Ερευνητική Βάση του «Αρχιπελάγους» στη Σάμο. Λόγω της σοβαρότητας του τραύματός της, αποφασίστηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Περίθαλψης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», στη Γλυφάδα.

Ωστόσο, καθώς το πλοίο της γραμμής επρόκειτο να αναχωρήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για Πειραιά, η διάσωση της τραυματισμένης χελώνας φαινόταν αδύνατη. Κι όμως, με την πολύτιμη βοήθεια και παρέμβαση του προσωπικού του Λιμεναρχείου Σάμου, αλλά και του καπετάνιου του πλοίου «Μυτιλήνη» που ανταποκρίθηκαν και καθυστέρησαν τον απόπλου για δεκαπέντε λεπτά, η διακομιδή της επετεύχθη.

Στην Αθήνα οι πρώτες εξετάσεις και ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπάρχουν πολλαπλά και σοβαρά τραύματα στο κρανίο της. Τις επόμενες μέρες, έπειτα από πλήρη εξέταση, θα εκτιμηθεί εάν η χελώνα αυτή θα μπορέσει να επιστρέψει και να επιβιώσει στο φυσικό της περιβάλλον ή αν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
my-samos

Δεν υπάρχουν σχόλια: