Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μυστική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου για να «χτυπήσουν» τον Τσίπρα


Στο πολιτικό παρασκήνιο – αφού το προσκή­νιο είναι ένα ενεργό... ναρκοπέδιο – αποφάσι­σαν να λύσουν τα ουκ ολίγα προβλήματά τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κυρίως αυτά που αναμένεται να τους ταλαιπω­ρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Έτσι αποφάσισαν να τα πουν κρυφά από κάθε αδι­άκριτο μάτι, καθώς τα γραφεία τους στη Βουλή επικοινωνούν χωρίς να είναι ορατή η μετάβαση από το ένα στο άλλο.

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε ο τόπος τηςμυστικής συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιλυθούν δύο κρίσιμες εκκρεμότητες.
Ο εκλογικός νόμος 

Το πρώτο μεγάλο αγκάθι τους ήταν – και είναι – ο νόμος με τον οποίο θα πάνε στις επόμενες εκλογές. Η οιονεί προεκλογική περίοδος, την οποία ήδη διανύουμε, και η διαρκώς αυξανόμε­νη ανασφάλεια για τις αντοχές της κυβέρνησης υποχρέωσαν τους δύο προέδρους να συζητή­σουν τον νέο νόμο με προσανατολισμό ένα εί­δος απλής αναλογικής.

Όπως τη Δευτέρα... «ομολόγησε» ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκ των στενότατων συνεργα­τών του Ευ. Βενιζέλου, στον Real FM, συζητείται το σενάριο να διατηρηθεί το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αλλά από εδώ και πέρα αρχίζει ένα περίεργογαϊτα­νάκι, καθώς:

1 Η υποτιθέμενη «απλή αναλογική», την οποία θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ μαζί, ενδεχο­μένως, με τη ΔΗΜΑΡ, θα διατηρεί και το περίφη­μο «μπόνους» εδρών. Άρα τίθεται ένα ερώτημα για το πόσο... απλή θα είναι αυτή η αναλογική.

2 Το «μπόνους» σχεδιάζεται να δοθεί, με κάποιον τρόπο, όχι απαραιτήτως στο πρώτο κόμμα, αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που έως τώρα απαγορεύεται. 

3 Με άλλα λόγια, το «μπόνους» προορίζεται για όσα κόμματα θα συμμετέχουν σε κυ­βέρνηση συνεργασίας.

Εδώ όμως αρχίζουν μια σειρά εύλογα ερω­τήματα, τα οποία περιγράφουν αφενός πόσο δύσκολο είναι το τοπίο για ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ και αφετέρου ότι οι συμφωνίες Σαμαρά και Βενιζέλου δεν είναι βέβαιο πως θα ευδοκι­μήσουν. Ας τα δούμε αναλυτικά:

◆ Πώς είναι δυνατόν να δοθεί «μπόνους» εδρών σε κόμματα επειδή θα συμφωνήσουν σε δημιουργία κυβέρνησης; Αν το «μπόνους» δοθεί σε άλλο κόμμα πλην του πρώτου, δηλα­δή στο δεύτερο, το τρίτο, το έκτο κ.λπ., τότε θα έχουμε μια καραμπινάτη αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

◆ Δεδομένου ότι χρειάζονται 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές και 180 από τις μεθεπόμενες, ποιοι άλλοι, πλην των 166 των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, θα βρεθούν να ψηφίσουν μια απλή ανα­λογική που... δεν θα είναι απλή; Μήπως έχουν δίκιο οι... Καμμένοι που ψιθυρίζουν ότι ο εκλογι­κός νόμος επιτάχυνε τις «εξελίξεις» στο κόμμα τους, αφού από τους 20 βουλευτές τους χρειά­ζονται 14 για να συμπληρωθούν οι 180;

Αν δεν... ευδοκιμήσει το «μαγείρεμα», θα συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι στην κα­θαρήαπλή αναλογική ή απλώς θα ανακρούσουν πρύμναν;

Ας μείνουμε λοιπόν στο προφανές: Η μυστική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να μπει φρένο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι ο τρόπος...

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι η εν αναμονή... αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, η οποία θα συγκριθεί με αυτήν που έχει στο στικάκι του ο Βενιζέλος, αυτήν δηλαδή που κατείχε και ο Παπακωνσταντίνου και η οποία έκοβε βόλ­τες και περαντζάδες χωρίς να υπάρξει έλεγχος.

Το ερώτημα αν θα υπάρξουν διαφορές μετα­ξύ της γαλλικής λίστας και αυτής του Βενιζέλου πλανάται αφότου εστάλη στη Γαλλία το αίτημα επαναποστολής της λίστας. Σε περίπτωση λοι­πόν που προκύψουν ζητήματα, είναι απαραίτη­το να υπάρξει μια διαχείριση που δεν θα προκα­λεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όπως όλα δείχνουν, τα κρυφά ραντεβουδάκια των δύο αρχηγών θα συνεχιστούν, αφού τα προβλήματά τους δεν μοιάζει εφικτό να λυθούν με ένα και μοναδικό...
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: