Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσιογραφία: Επάγγελμα τελικά ή λειτούργημα;

“Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης” Aυτό το απόφθεγμα του Ιάκωβου Μάγερ* κοσμεί με τη σοφία της απλότητάς του, τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών.

Παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας, που η δημοσιογραφία βάλλεται, απειλείται, ασκείται λανθασμένα και ανεξέλεγκτα, λογοκρίνεται από τυποκτόνους νόμους, προβάλλεται ως... «τέταρτη εξουσία» και προβάλλει ολίγους, ως υπεραμειβόμενους τηλεδημοσιογράφους όταν αυτοί είναι απλά... δημοσιογραφόδουλοι της εκάστοτε εξουσίας.

Δεν υπήρχε πάντα αντίστοιχο τμήμα δημοσιογραφίας και Μέσων Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ούτε μια σειρά μικρών και μεγάλων «εργαστηρίων δημοσιογραφίας». Αυτό δεν εμπόδισε μεγάλα ονόματα στο χώρο της Ελληνικής δημοσιογραφίας να διαπρέψουν και να «διδάξουν» μέσα από τα κείμενά τους, την ορθή χρήση της Ελληνικής γλώσσας και τους κανόνες άσκησης ενός εκ των δυσκολότερων επαγγελμάτων. Λουκής Ακρίτας, Φρέντυ Γερμανός, Δημήτρης Ψαθάς, Μαρία Ρεζάν, Μαλβίνα Κάραλη... ονόματα που έρχονται στο νου των περισσότερων Ελλήνων, όταν ακούνε τη λέξη «δημοσιογραφία», παρότι αυτή έχει εκπέσει –ως όρος- των αξιών της.

Επάγγελμα τελικά ή λειτούργημα; Εξουσία ή δούλα εξουσιαστών; Συναρπαστική ή ψυχοφθόρα; Υπηρέτρια της αλήθειας ή παρουσιάστρια του πιο κίβδηλου ψέματος; Χειραγωγεί ή χειραγωγείται; Αποκαλύπτει ή... συγκαλύπτει; Γνώση ή δοκισησοφισμός; Νόμιμο και ηθικό ή στο βωμό της «είδησης» θυσιάζονται οι αρχές; Τήρηση της δεοντολογίας ή καταγγελτικός, εισαγγελικός λόγος; Αντικειμενικότητα ή υποκειμενισμός; Επαγγελματική αποκατάσταση ή άρθρα «με το κομμάτι»; Με... blog ή με μπλοκάκι; 

Στην εποχή που η διάχυση της πληροφορίας γενικότερα και της είδησης ειδικότερα, δεν περνά από στρόφιγγες αξιολόγησης, δεν διπλο-τριπλοδιασταυρώνεται, δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε εκείνους που παραπληροφορούν ή λοιδορούν και γενικότερα επικρατεί το «πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι...», η συλλήβδην κατηγοριοποίηση όλων των δημοσιογράφων, μοιάζει αναπόφευκτη.
Στο σημείο αυτό, η ειδοποιός διαφορά έγκειται στη ΓΝΩΣΗ!

Να μάθει δηλαδή κανείς ποια σημεία να προσέχει και ποια λάθη να αποφεύγει. Πως το σχόλιο επηρεάζει την κρίση του αναγνώστη, του ακροατή ή του τηλεθεατή, πως η είδηση έχει τους δικούς νομοτελειακούς κανόνες, πως η διασταύρωση οδηγεί στην εξακρίβωση, την ορθή χρήση της Ελληνικής γλώσσας, της γραμματικής και του συντακτικού, τη σαφήνεια στη διατύπωση και την αφαιρετική, τον τρόπο προσέγγισης του θέματος. Γενικά, τις μεθόδους για μια αξιόπιστη, σοβαρή και έγκυρη ενασχόληση με την δημοσιογραφία.

Στα πλαίσια πρωτοβουλιών της «Ακαδημίας των Πολιτών» για διάχυση της γνώσης, χωρίς περιορισμούς, δίνεται πλέον αυτή η δυνατότητα σε όλους, μέσω ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ με ετήσια διάρκεια και πρακτική εξάσκηση σε κατά τόπους Μ.Μ.Ε ή στη νέα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ της «Ακαδημίας των Πολιτών».

(Πληροφορίες και εγγραφή: academy@aigaion.org )
Γιατί... ο λειτουργός της ενημέρωσης, οφείλει να έχει ευθύνη λόγων και έργων αλλά και γνώση!


Σ.Σ: *(Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ (Ζυρίχη 30 Δεκεμβρίου 1798 - Μεσολόγγι 11 Απριλίου 1826 ήταν Ελβετός φιλέλληνας και συντάκτης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΙΚΑΡΙΟΥ
Η κα. Ικαρίου είναι μια καταξιωμένη Δημοσιογράφος που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ του Νομού Σάμου.
https://www.facebook.com/ikarioumargaret


Δεν υπάρχουν σχόλια: