Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Λουκέτο σε 4 πανεπιστήμια και 150 σχολές


- Ποιες σχολές βρίσκονται στη λίστα

- Τι προβλέπει το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”Ενα βήμα πριν απο την κατάργησή τους βρίσκονται τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, απο την επόμενη κι όλας ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και τα πρώτα λουκέτα θα μπουν μεσα στο 2013.

Πρώτα στη λίστα είναι τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.


Στην ίδια φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.

Ψηλά στην ίδια λίστα είναι και περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση και ποσοστά αποφοίτησης σχεδόν μηδενικά. Εντατικά θα μελετηθούν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, Βιολογικών Καλλιεργειών και άλλες που στέκονται... ασθενώς στον χάρτη των τεχνολογικών ιδρυμάτων, και οι περισσότερες από αυτές θα κλείσουν.

20 χρόνια Μουσική Παρέα Σάμου. Και συνεχίζει…..


Τα 20 χρόνια παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα της Σάμου γιορτάζει η Μουσική Παρέα Σάμου με δύο εμφανίσεις της, σε συνδιοργάνωση με τον Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα βράδυ (30/07) στον αύλειο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής. Η δεύτερη την Τετάρτη (01/08) στο Καρλόβασι στο Γυμνάσιο.


Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, όπου η μουσική παρέα Σάμου παρουσίασε πολύ όμορφα τραγούδια, τραγούδια σταθμός στην 20χρονη πορεία της. Αρκετός και ο κόσμος που παρακολούθησε τη συναυλία, αν και θα μπορούσε να ήταν περισσότερος.


Εμείς ευχόμαστε στη μουσική παρέα Σάμου να έχει όρεξη και δύναμη να προσφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, όσα μπορεί περισσότερα. Καλή συνέχεια…





radiocafe

Από τη Μυτιλήνη ξεκινάει η Aegan Regata 2012.


H Αegean Regatta, ένας από τους σημαντικούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας στο Αιγαίο, είναι έτοιμος να διεξαχθεί και πάλι μέσα στον Αύγουστο. Λιγότερος από ένας μήνας απομένει για την έναρξή του και ήδη 72 πληρώματα έχουν δηλώσει συμμετοχή αποδεικνύοντας την αγάπη των ιστιοπλόων για τον αγώνα που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια ζωής και ήδη έχει σημαδέψει τα νησιά και τους κατοίκους του Αρχιπελάγους.

Η Aegean Regatta θα ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τις Οινούσσες, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί το λιμάνι της Βολισσού στην δυτική πλευρά της Χίου για να ολοκληρωθεί η φετινή διαδρομή στην Ερμούπολη της Σύρου.


Την Αegean Regatta διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους Ομίλους: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου, Ν.Ο.Καρλοβασίου, Ν.Ο.Σύρου και με συντονιστή Όμιλο για το 2012 τον Ν.Ο. Χίου.

Επίσης, υπάρχει και η υποστήριξη άλλων φορέων, όπως οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ανταπόκριση των ιδιωτών, καθώς έχουν αντιληφθεί την προσφορά της Aegean Regatta στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.


Αυτό άλλωστε επισημάνθηκε και στις δύο ημερίδες που έγιναν στη Χίο και τη Λέσβο, με θέμα: «Αegean Regatta παράθυρο στον θαλάσσιο τουρισμό», με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών σχετικά με τη διοργάνωση αλλά και τον θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα.


Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση, ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Χίου, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Aegean Regatta στο πέρασμά της από τις Οινούσσες και την Βολισσό, δέχθηκε να υποστηρίξει την διοργάνωση διαθέτοντας από τα μέλη του τρία φουσκωτά με τους χειριστές τους για τις ανάγκες της. Έτσι, προσφέρει παράλληλα με τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χειρονομία, δείγμα της ευρύτατης αντίληψης που έχουν τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Χίου, σχετικά με την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00

Τελετή Έναρξης

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας

Μυτιλήνη (Λέσβος) – Οινούσσες (46 νμ)

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ιστιοδρομίες Ελεγχόμενου στίβου (μέχρι 2 ιστιοδρομίες)

Όρτσα – Πρίμα ή παράκτια (6 ή 12 νμ )

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας

Οινούσσες – Βολισσός (Χίος) (30 νμ )

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας

Βολισσός – Ερμούπολη (Σύρος), (80 νμ)

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00

Τελετή Λήξης


Οι συμμετοχές πληρωμάτων τις τελευταίες μέρες έχουν ως εξής

SO.NI 2 ORC CLUB Ν.Ο.ΣΑΜΟΥ Τσουμάκης Μανώλης

ΟΚΥΡΡΟΗ ORC CLUB Ν.Ο.ΣΑΜΟΥ Κιουλάφας Αλέξανδρος

ΗΛΕΚΤΡΑ ORC CLUB Ν.Ο.ΣΑΜΟΥ Καλομοίρης Π.

SAMIA ORC CLUB Ν.Ο.ΣΑΜΟΥ Λημνιός Θανάσης

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ORC CLUB Ν.Ο.ΣΑΜΟΥ Καυαχιώτης Κωνσταντίνος

MILU ORC CLUB Ν.Ο.ΣΑΜΟΥ Καΐλας Μιχάλης


PHEVOS ORC CLUB Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Φερβέλης Κωνσταντίνος

ΕΚΤΩΡ ORC CLUB Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυρσίνιας Ελευθέριος

ARGO 1 ORC CLUB Ν.Ο.Α.Θ. Ιορδανίδης

HAKUNA MATATA ORCi Ι.Ο.Β.Α.Θ. Μπάστης θ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ORCi Ι.Ο.Β.Α.Θ. Ζαφείρης Γεώργιος

FATA MORGANA ORCi Ι.Ο.Β.Α.Θ. Αναστασόπουλος Κώστας

SEAWIND ORCi Ι.Ο.Β.Α.Θ. Καντικός Κώστας

LEUCIPPE ORC CLUB Α.Ο.Α. Λαμπρινάκης

FAIRYTALE ORCi Ι.Ο.Β.Α.Θ. Χατζησταματίου Αρίστος

NAUTILUS VI IRC Ν.Α.Ο.Β. Κουτσούκος Δημήτρης

ΑΝΑΤΕΛΟΥΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ IRC Ν.Ο.Α.Θ. Αυγερινός Γεώργιος

KIRKI ORC CLUB Ι.Ο.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γλάβας Ευριπίδης

MELX II - ΕΨΑ IRC Ν.Ο.Ε. Παπαγιαννόπουλος Σταύρος

IOLE ORC CLUB Ι.Ο.Β.Α.Θ. Βαΐτσης Γιάννης

KYMATOLIGI IRC Ν.Α.Ο.Β Παχάκης Γιάννης

BLUE SEAL - ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ORCi Ι.Ο.ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ρωμαίος Ευάγγελος

TEDEUM ORC CLUB Ν.Ο.Α.Θ. Ρέτζικας Χρήστος
lesvosnews.net

Με το ποσό των 24.600 ευρώ επιχορηγούνται Σύλλογοι και Σωματεία της Σάμου




Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η εισήγηση του ΝΠΔΔ ΔΟΠΠΠΟΝΑΣ για επιχορήγηση διαφόρων Συλλόγων και Σωματείων της Σάμου. Συγκεκριμένα τα ποσά που θα διατεθούν είναι τα εξής:




1. Για τη Φιλαρμονική ΒΑΘΥΛΟΣ πίστωση 6.000€ για το 2012, επειδή παρέχει πολιτιστικό και κοινωνικό έργο με τις εμφανίσεις της και με την εκπαίδευση των μελών της.


2. Για τη Φιλαρμονική Καρλοβάσου πίστωση 6.000€ για το 2012, επειδή παρέχει πολιτιστικό και κοινωνικό έργο με τις εμφανίσεις της και με την εκπαίδευση των μελών της πολυπληθούς μπάντας.




3. Για τον Ιωνικό Καρλοβάσου/τμήμα βόλεϊ κατηγορίας Α2 πίστωση 4.000€ για το 2012, επειδή συμμετέχει σε εκτός Σάμου διοργανώσεις.


4. Για τον Σύλλογο Γυναικών Παγώνδα «Ομόνοια» με επιπλέον επιχορήγηση 600€ για το 2012, πέραν αυτών που εγκρίθηκαν με την ΑΠΦ 25/2012, επειδή η έκδοση εφημερίδας από παιδιά, είναι ευαίσθητο θέμα.


5. Για τον πολιτιστικό Σύλλογο Ηραίου με πίστωση ύψους 4.000€ για τη διοργάνωση του Rock Festival, επειδή η δαπάνη πραγματοποίησης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η διαφήμιση που γίνεται για τη Σάμο είναι σημαντική.


Εξάλλου το ΝΠΔΔ ΔΟΠΠΟΝΑΣ δεν ενέκρινε το αίτημα επιχορήγησης του ποδοσφαιρικού Σωματείου «Βαθύλλος» με θέμα την επιχορήγηση δράσεων του ΝΠΙΔ για το 2012, επειδή δεν κρίθηκε σωστό να επιχορηγείται η ποδοσφαιρική δραστηριότητα εντός Σάμου, διότι πρέπει να κάνουμε το ίδιο για όλους τους Συλλόγους.

Σημείωση: Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ίσως το ΝΠΔΔ να μην εκτίμησε σωστά την αίτηση του ποδοσφαιρικού σωματείου, διότι η επιχορήγηση που ζητούσε ήταν για τους αγώνες μπαράζ που έδωσε για την άνοδο στη Δ’ Εθνική κατηγορία. Και φυσικά χρειάστηκε να ταξιδέψει τρείς φορές εκτός Σάμου. Πλην όμως τις τελευταίες ημέρες η ΕΠΟ αποφάσισε όπως η ομάδα της Ένωσης προβιβασθεί στη Δ΄Εθνική κατηγορία αν φυσικά το επιθυμεί και η διοίκηση της ομάδας. Τότε όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κ. Τριανταφύλλου σε συμπληρωματική ερώτηση που του κάναμε, ότι αν η Ένωση συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας, τότε θα δοθεί και σε αυτό το Σωματείο οικονομική επιχορήγηση.

Οι παραπάνω επιχορηγήσεις ύψους 24.600€ μπορούν να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΔΟΠΠΟΝΑΣ οικονομικού έτους 2012 όπου υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση.


Φυσικά και υπήρξαν οι ανάλογες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη του ΔΣ όπως οι κ.κ. Μηλίγκος και Λύκος και ειδικά ο πρώτος είπε ότι ένας Σύλλογος όπως η «Ομόνοια» που έχει βραβευθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μην λαμβάνει κάποια σεβαστή επιχορήγηση, ενώ ο κ. Λύκος ανέφερε ότι τα Σωματεία και οι Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Πυθαγορείου δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις για το σοβαρό έργο που επιτελούν.
Α.Κ.
radiocafe

Έκαψαν το καλύτερο ZUBR μέσα στο ναύσταθμο Αμφιάλης !!! - Αμέλεια ή σαμποτάζ;


Καίριο πλήγμα στις δυνατότητες αμέσου αντίδρασης και υπεράσπισης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δέχθηκε το Πολεμικό Ναυτικό με την μυστηριώδη πυρκαγιά που κατάκαψε το Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς στρατευμάτων "Κέρκυρα" (L184), το πιο σύγχρονο και ετοιμοπόλεμο από τα τέσσερα αποβατικά ZUBR ρωσικής (τα τρία) και ουκρανικής (το τέταρτο) ναυπήγησης. To "Kέρκυρα" είχε παραληφθεί το 2005, ενώ τα υπόλοιπα το 2001.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο εξωτερικό (!) του σκάφους και περιέργως μεταδόθηκε πολύ γρήγορα, καθώς δεν υπήρχε καν ομάδα πυρόσβεσης σε ετοιμότητα και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα υπερπολύτιμο πλοίο.


Καταστράφηκε ολόκληρο το πρωραίο τμήμα και μαζί του χάνεται και το 50% των ικανοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων σε σημεία κρίσεων του ΓΕΕΘΑ, αφού πλέον μόνο δύο σκάφη από τα τέσσερα αρχικώς αγορασθέντα ήταν σε υπηρεσιακή κατάσταση για διάφορους λόγους που θα δούμε εν συνεχεία. Το καμμένο "Κέρκυρα" και το «Κεφαλληνία»(L180).

Το μυστηριώδες είναι ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα στο ναύσταθμο της Αμφιάλης, όπου βρίσκεται ηΔιοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΕΝ), τα Κέντρα Εκπαίδευσης και άλλων κτιρίων, οι εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), της Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) και των βέβαια των αερόστρωμνων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ)!


Πόσες πιθανότητες υπάρχει να αρπάξει φωτιά ένα πολεμικό πλοίο μέσα στην "καρδιά" ενός πολεμικού ναυστάθμου και να καταστραφεί ολοσχερώς; Όσο και αν αναζητήσαμε στην διεθνή βιβλιογραφία δεν βρήκαμε πουθενά τέτοιο περιστατικό.

Ιδού η ανακοίνωση: "Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι γύρω στις 16:00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ΠΤΜ (Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς) κλάσης Zubr «Κέρκυρα» (L182), η οποία κατασβήσθηκε άμεσα από το προσωπικό του πλοίου με την συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων του πυροσβεστικού σταθμού Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περάματος και Ικονίου".


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε χώρο εξωτερικό του σκάφους. Λόγω της εγγύτητας του πεδίου προσγείωσης των αεροστρώμνων με τη δασική περιοχή της Αμφιάλης ελλόχευε πάντα κίνδυνος για τα εκεί ευρισκόμενα σκάφη. Η φωτιά προκάλεσε ζημιές στην εμπρόσθια φούστα του «Κέρκυρα», χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Ηδη ξεκίνησε έρευνα από την οικεία προϊστάμενη αρχή με σκοπό την εξακρίβωση των αιτιών.

Το ενδεχόμενο σαμποτάζ μέσα στο ναύσταθμο, δυστυχώς είναι υπαρκτό.

Που σημαίνει ότι εύκολα ένας μηχανισμός π.χ. με φωσφορικο υλικό που δεν ανιχνεύεται, θα μπορούσε να κατακάψει το σκάφος όπως και συνέβη.


Η υπόθεση των ZUBR από την αρχή της απόκτησής τους αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα "πολιτικής φύσεως" ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζει το πυραυλικο σύστημα S-300PMU1 που 13 χρόνια μετά την παραλαβή του δεν έχει ενταχθεί κανονικά σε υπηρεσία.

Αρχικά αγοράστηκαν δύο από την Ρωσία από την Ουκρανία αλλά το δεύτερο ουκρανικό "κόπηκε" κατά την παραλαβή του λόγω τεχνικών ατελειών και έκτοτε παραμένει στο ναύσταυθμο της Μαύρης Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι έχει καταβληθεί το 40% της συνολικής του αξίας. Μετά από αυτό αγοράστηκε ένα τρίτο ρωσικό, «Κεφαλληνία» (L180).


Έτσι είχε σσχηματιστεί ένας εξαιρετικός στόλος από το «Κέρκυρα» το «Κεφαλληνία» (L180) το «Ζάκυνθος» (L183) και το «Ιθάκη» (L181), ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει ένα Τάγμα Πεζοναυτών πλήρους συνθέσεως σε οποιοδήποτε νησί του Α.Αιγαίου, έχοντας ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά: Υψηλές δυνατότητες επιβίωσης κατά το πλού τους (αδύνατον να προσβληθούν από υποβρύχια λίγω της υψηλής ταχύτητάς τους και πολύ δύσκολα εγκλωβίζονται από τους αισθητήρες των μαχητικών λόγω του φυσικού "σπρέϊ" από σταγονίδια που σχηματίζεται γύρω τους από τους πέντε τεράστιους αεριοστροβίλους που χαμηλώνει πολύ το υπέρυθρο ίχνος) και μεγάλο οπλικό φορτίο.


Οπλικό φορτίο που πραγματικά εντυπωσιάζει και προορίζεται όχι μόνο για την αυτοάμυνα του πλοίου, αλλά και για την υποστήριξη των αποβιβαζόμενων στρατευμάτων. Μάλιστα εσχάτως είχε προσαρμοστεί και το δόγμα χρήσης τους στις ελληνικές ανάγκες, καθώς τα ZUBR χρησιμοποιούντο και από την Ζ'ΜΑΚ για την ταχεία μετάφορά της σε σημεία κρίσεων και αποβίβαση στην μέση της θάλασσας των ανδρών με ταχύπλοσα σκάφη.

Ιδού ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους για να κρίνει ο καθένας τι υπερόπλο είχε στην διάθεσή του το ΠΝ το οποίος αρχικά απαξιώθηκε (λόγω έλλειψης συντήρησης βγήκαν από την υπηρεσία Το "Ζάκυνθος" και το "Ιθάκη"). Και εν τέλει καταστάφηκε το ένα από τα δύο εναπομείναντα.

Εκτόπισμα 550 τόνοι

Μήκος / πλάτος / βύθισμα 57,3μ / 25,6μ / 21,9μ

Ταχύτητα (μέγιστη) 60 κόμβοι (40 με 3 άρματα)!

Αυτονομία 5 ημέρες

Καύσιμα 56 τόνοι

Πλήρωμα 30 (5 αξιωματικοί, 18 υπαξιωματικοί)

Μεταφορική ικανότητα 140 πεζοναύτες σε συνδυασμό με 3 άρματα, 8 TOMA, 10 TΟΜΠ 130 τόνους φορτίο ή 360 επιπρόσθετους οπλίτες (συνολικά 500 στρατιώτες)

Σύστημα πρόωσης 5 αεροστρόβιλοι Μ-70/10.000 ίπποι (2 για την συμπίεση της "ποδιάς")

Οπλισμός 4 α/α συστήματα Igla-1M (Strela-3), 2 α/α και αντιπυραυλικά ΑΚ-630Μ δυνατότητα πόντισης ναρκών και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών των 122 χλστ.!


Ε, λοιπόν αυτά τα πλοία αφέθηκαν να σαπίσουν καθώς οι παραγγελίες ανταλλακτικών δεν έχουν υπερβεί τις μερικές χιλιάδες δολάρια στα 11 χρόνια που έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία.

Και τώρα, το τελευταίο παραληφθέν, το καλύτερο και το πλέον ετοιμοπόλεμο, κάηκε μέσα στον ναύσταθμο! Μήπως, τελικά, υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;
defencenet

O Τουρκικός Τύπος σήμερα



«Δεν θέλουμε Κουρδική περιοχή» είναι ο τίτλος της Hürriyet η οποία κάνει αναφορά στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον στην τουρκική εφημερίδα. 


Ο Γκόρντον δηλώνει πως οι ΗΠΑ προβλέπουν την αποχώρηση του Άσαντ αλλά τονίζει πως η χώρα του δεν έχει κάποια πρόβλεψη για Κουρδική περιοχή στη Βόρεια Συρία.






«Ηταν σαν αδέλφια» είναι ο τίτλος της Posta. H τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γκιουλ ξανά για την προεδρία «προκάλεσε δυσαρέσκεια στον Ερντογάν. Ο οποίο περιμένει κίνηση καλής θέλησης από τον Γκιουλ» αναφέρει. 



Η κίνηση αυτή θα είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας του Γκιούλ για δεύτερη θητεία.
«Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές» είναι ο τίτλος της Radikal και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα « μαλακώνει στη σκληρή στάση του στο θέμα της Συρίας». 


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως αν ο λαός της Συρίας καθορίσει τη μοίρα του σε δημοκρατικό κοινοβούλιο, αυτή δεν θα είναι η κόκκινη μας γραμμή» αναφέρει ο Νταβούτογλου στην εφημερίδα.
onalert

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη φρεγάτα


Ερώτηση σχετικά με τη φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που εισήλθε στις Κυκλάδες, όπου παρέμεινε επί 4 περίπου ώρες, κατέθεσαν βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ, στον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, Θοδωρής Δρίτσας, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι ''η διέλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα γίνεται χωρίς εμφανή σκοπό, δηλαδή χωρίς να το απαιτεί η διαδρομή τους. Γίνεται δηλαδή, καταχρηστικά και με σκοπούς που αγγίζουν την παραβίαση των όρων που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας''.



Εκτός από την εξαιρετικά δαπανηρή, αλλά βέβαια αναγκαία αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η τακτική είσοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό και μειώνει το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Ειδικά το καλοκαίρι μάλιστα, τέτοιες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ένταση ή να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας προσβάλλουν και τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα'', υπογράμμισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενοι στους δυο υπουργούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν τις εξής ερωτήσεις:

Πώς εξασφαλίζεται η τήρηση του άρθρου 19 §1 και 2 σημ. γ και δ της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που απαγορεύει τη συλλογή πληροφοριών και τη διεξαγωγή προπαγάνδας εις βάρος του παράκτιου κράτους;

Τηρήθηκε η §2 του άρθρου 18 της Συνθήκης, που επιβάλει «συνεχή και ταχεία» διέλευση;

Τηρήθηκαν οι εξειδικεύσεις των όρων της ασφαλούς διέλευσης που έγιναν κατά καιρούς από διεθνή δικαστήρια και αφορούν την κατάσταση των όπλων και την παράταξη του πληρώματος


Είχαν ειδοποιηθεί οι ελληνικές αρχές, για την πρόθεση του τουρκικού πλοίου, να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διακόψει η τουρκική κυβέρνηση τους αδικαιολόγητους και προκλητικούς πλόες πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να περιορίσει τέτοιες ενέργειες στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις;
enikos

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.




ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.

Οι εκκρεμότητες αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους από τους στόχους τους αλλά και από την απόλαυση της κάθε στιγμής γιατί παρασύρουν το μυαλό στο χτες και στο αύριο και μπλοκάρουν τον εγκέφαλο στο να βγει στη δράση. 

Ξεκινάμε από τις απλές καθημερινές εκκρεμότητες που επιλύονται εύκολα, ώστε να μπορέσουμε την υπόλοιπη ημέρα μας και να είμαστε δημιουργικοί και να απολαύσουμε. (Από το καινούριο βιβλίο "Επενδύσεις – Σχέσεις με το χρήμα- Οικονομική δυστοκία - Συμβουλές για το πώς θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση)


Αυτοί που θέλουν την Ελλάδα στην κόλαση, ας το σκεφτούν διπλά

Πληθαίνουν πάλι τα δημοσιεύματα και οι επίσημες παρεμβάσεις, που απειλούν την χώρα μας με απίστευτα δεινά σπέρνοντας τρόμο και ζόφο για το μέλλον.


Που; Σε ένα Έθνος που γνωρίζει την φωτιά, την κόλαση, τον Άδη όσο κανένα. Σε έναν λαό του οποίου ακόμα και μία αποσπασματική ανάγνωση της ιστορίας θα έσπερνε τον τρόμο σε οποιονδήποτε «τεχνοκράτη του Βορά» που με βαρύγδουπες αναλύσεις και ασκήσεις επί χάρτου προσπαθεί να τιθασεύσει μία ιστορία 4,000 χρόνων. Προσπαθεί να διαγράψει μνήμες ανθρώπων που γνώρισαν τις πύλες της κολάσεως πολλάκις, μέσα από αίμα, φωτιά και θάνατο για να μπορεί σήμερα να αναπνέει το μύρο της Ελευθερίας. 


Μη νομίζετε ότι ο στόχος τους είναι η ελίτ των κρατικών γραφείων και της διαπλοκής. Αυτοί ενσαρκώνουν τον διαχρονικό ρόλο του Eφιάλτη, του Πήλιου Γούση και του Iούδα μόνο στην πράξη της μειοδοσίας και όχι της Νεμέσεως αφού προφανώς δεν φρόντισαν ποτέ να μελετήσουν το τέλος της ιστορίας, θαμπωμένοι γαρ από την λάμψη των αργυρίων.

Ο στόχος είναι ο ίδιος ο Έλληνας. Αυτό το κύτταρο παγκόσμιου πολιτισμού και προσφοράς που μπορεί να έμενε σιωπηλός απέναντι στις βέβηλες κραυγές, όταν όμως κάποιοι άνοιγαν τις κερκόπορτες ήταν πάντα σύσσωμος εκεί για να διαφυλάξει την υπερχρονική αυταξία του Δικαίου που ο ίδιος δημιούργησε. Το Δίκαιο ως ασπίδα απέναντι στην κτηνώδη δύναμη, την μοχθηρία, την μισανθρωπία. Χαρακτηριστικά που έφερα συλλήβδην όλοι οι αποτρόπαιοι εισβολείς. Από τις ορδές του Ξέρξη μέχρι τον Κεμάλ και τον Αδόλφο. Και η επίθεση του άδικου είχε πάντα δύο στόχους: Την φυσική και ηθική εξόντωση του Ελληνισμού. 


Πως θα μπορούσε άλλωστε να επικρατήσει η φυσική, οικονομική, κοινωνική αδικία, όσο οι δημιουργοί της δικαιοσύνης βαστούσαν ακλόνητες τις Θερμοπύλες; Πως θα μπορούσε ο «ανίκητος άξονας» των Ούνων να αναμασά τα περί φυλετικής και πολιτιστικής ανωτερότητας όσο οι θεματοφύλακες της Ακροπόλεως, συμβόλου του ανώτατου ανθρώπινου πολιτισμού, έριχναν τα φασιστικά τάγματα και την ανωτερότητα τους στα τάρταρα; 


Κάπως έτσι εξηγείται και το ανεκδιήγητο «Οι Ολυμπιακοί αγώνες γύρισαν σπίτι τους» του Ρογκ. Όντως, γύρισαν στους δεσμοφύλακες τους, που κρατούν ακόμα τα Γλυπτά του Παρθενώνος δέσμια, μαζί με τον πανάρχαιο Ελληνισμό της Κύπρου. Μόνο με την καπηλεία του Ολυμπιακού πνεύματος θα μπορούσαν οι απόγονοι των δουλεμπόρων, οι φονιάδες των μαθητών της Κύπρου, των γηγενών της υποσαχάριας Αφρικής, οι γενοκτόνοι της Κίνας και της Ινδίας, να φέρουν τον πολιτισμό του αίματος στα μέτρα τους. 


Την ίδια στιγμή που ως αμετανόητοι σύμμαχοι του Αττίλα, κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα αποκαλώντας την «πρώην Οθωμανική επαρχία». Ο λαός μας λοιπόν, έζησε την κόλαση στο πετσί του, όπως και την καπηλεία του πολιτισμού που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν δίστασε όμως ούτε στιγμή να γκρεμίσει τα περίτεχνα παλάτια του πνεύματος για να φτιάξει μετερίζια αγώνα που μέσα τους κυοφορούσαν την νέα γέννα. Δίπλα στην πένα και το τουφέκι.


«Κι αν είναι κι έρθουν χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιαγμένα, κι όσα δέντρα για τίποτ' άλλο δέ φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι κόφ' το, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πόλεμο, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π' όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για να 'ρθει, κι όλο συντρίμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων.» (Παλαμάς, Πατέρες) 


Ας το σκεφτούν διπλά λοιπόν οι φορείς του τρόμου και της μισανθρωπίας πριν κοπιάσουν πιστεύοντας πως θα θερίσουν ανεμπόδιστοι την σήψη που έσπειραν σε ένα Γένος σφυρηλατημένο με φωτιά και ατσάλι. Θα εκπλαγούν όταν δουν πως η θεόπνευστη Φλόγα της Λευτεριάς δεν έσβησε ούτε με τις Ρεπούσηδες, ούτε με τα κιτσαριά του ηθικοκτόνου life style. Ας κοπιάσουν για να δουν πως η φλόγα που σιγοκαίει στις ψυχές των Ελλήνων, γίνεται περίλαμπρος Ήλιος, αβάσταχτος για τα βέβηλα μάτια όσων πιστεύουν ότι η Αλήθεια, η Ελευθερία, η Ελλάδα μπορούν να διαπραγματευθούν στα τραπέζια των παγκόσμιων αργυραμοιβών.
newsbomb

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πράσινο φως από Ελλάδα για τον αγωγό TAP μόνο αν υπάρξει ΑΟΖ με Αλβανία


Ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο και φυσικά της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων που κρύβονται στον βυθό του Ιουνίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας.


Η θετική αυτή εξέλιξη είναι το αντάλλαγμα της δέσμευσης της Ελλάδας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας - Ελλάδας - Αλβανίας και Ιταλίας.

Συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού που θα διασχίζει την Ελλάδα έγιναν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στελέχη της κοινοπραξίας TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου. 



Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται το «ξεπάγωμα» της συμφωνίας που είχε επιτευχτεί από την κυβέρνηση Καραμανλή με τον κυβέρνηση της Αλβανίας το 2009 για την ΑΟΖ με την Αλβανία να έχει τεθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα.

Ο αγωγός TAP έχει προκριθεί στην τελική φάση για υλοποίηση μαζί με τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West, ενώ οι τελικές διαδικασίες για τη λήψη της οριστικής απόφασης ξεκινούν από το Νοέμβριο του 2012 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους.


Όπως αναφέρουν πηγές από τον χώρο της ενέργειας η κοινοπραξία του αγωγού TAP έχει ζητήσει από τις τρεις κυβερνήσεις μια δημόσια δήλωση στήριξης του project σε ανώτατο επίπεδο, την υπογραφή διυπουργικής συμφωνίας για θέματα που άπτονται της εξαίρεσης πρόσβασης τρίτων στον αγωγό και τέλος την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού στο Μπακού προκειμένου να δοθούν διαβεβαιώσεις στήριξης του TAP στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην κοινοπραξία.

Μπροστά σε αυτή την γεωπολιτική ευκαιρία η ελληνική πλευρά ζητεί και όπως όλα δείχνουν έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αλβανία και πιθανόν και με την Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο σε πρώτη φάση και στις υπόλοιπες περιοχές της ΑΟΖ αργότερα.


Η συμφωνία αυτή φυσικά δεν απελευθερώνει τις διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο όπου υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές αντιδράσεις και οι αμερικανικές νουθεσίες να τα βρούμε με τους Τούρκους αλλά αναμφίβολα μία οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Αλβανία και την Ιταλία θα αποτελούσε μία θετική εξέλιξη με πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Ουσιαστικά με δεδομένη την οικονομική και στρατιωτική αδυναμία της Ελλάδας αυτή την περίοδο λόγω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο για μία μακροχρόνια πορεία προς την συνολική διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης και ανακήρυξης της ΑΟΖ
της Ελλάδας.


Αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του ελληνικού νομικού και πολιτικού «οπλοστασίου» στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για την ΑΟΖ κάτι που σταδιακά θα πρέπει να ενισχυθεί με την επανάκαμψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας την απόκτηση των κατάλληλων μέσων για την επιβεβαίωση και την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή και φυσικά την συγκρότηση των κατάλληλων γεωπολιτικών συμμαχιών που θα στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις έναντι των τουρκικών αβάσιμων νομικά θέσεων.
defencenet