Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τελικά, χωρίς καθόλου πλοία η Πρωτεύουσα της Σάμου?



Στην παραπέρα απαξίωση της Πρωτεύουσας του Νομού Σάμου θα συμβάλει η ενδεχόμενη απόφαση του "Σ.Α.Σ" (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών), όπου καλείται να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα και που αφορά τον τερματικό Λιμένα του πλοίου "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ" για τη Σάμο.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρία HELLENIC SEAWAYS ζητά με επιστολή της, το πλοίο της να φτάνει μόνο  έως το Καρλόβασι, και όχι στην Πρωτεύουσα στο Βαθύ της Σάμου. 


Στη συνεδρίαση του "Σ.Α.Σ" που έγινε στη Νάξο, παραβρέθηκαν μόνο  η Βουλευτής του Νομού Σάμου κα. Αγνή Καλογερή και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ.Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.

Στα χέρια τους είχαν μόνο δύο αποφάσεις φορέων, του Δικηγορικού Συλλόγου και του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου.  

Και οι δύο απέναντι στη πρόταση αυτή υποστήριξαν την ανάγκη της παρουσίας του πλοίου "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ" στη Πρωτεύουσα και αντιπρότειναν εναλλάξ τη χρήση των δύο Λιμένων σαν τερματικούς σταθμούς, καθώς και εκ τις εναλλάξ επισκέψεις του Πλοίου σε "Εύδηλο" και "Άγιο Κήρυκο" για την Ικαρία. 

Να θυμίσουμε ότι για φέτος, πριν  το αίτημα της εταιρίας, το "Σ.Α.Σ" ήδη είχε  πάρει πρόσφατη απόφαση όπου σε αυτήν "έδειχνε" το Βαθύ της Σάμου ως τερματικό λιμάνι. Να θυμίσουμε επίσης ότι οι αποφάσεις της επιτροπής δεν έχουν αποφασιστικό αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς το Υπουργείο και το οποίο καλείται να αποφασίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.


Δεν μένει λοιπόν να δούμε, προς το παρόν, τι θα αποφασίσει τελικά ο κ. Μουσουρούλης. Θα ακούσει και θα στηρίξει το αίτημα των εφοπλιστών για μια ακόμα φορά ή θα κάνει την έκπληξη στηρίζοντας τη θέση των εκφραστών του Λαού της Σάμου και των λιγοστών δυστυχώς φορέων που εκφράστηκαν έως σήμερα..?

Από ότι μαθαίνουμε, τελικά ούτε και φέτος, θα μπει το ταχύπλοο "ΑΙΟΛΟΣ" και που θα "έπιανε"μόνο το Βαθύ της Σάμου. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις φήμες ότι και η Εταιρία της NEL ζητά το πλοίο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ" να πηγαίνει μόνο έως το λιμάνι του Καρλοβάσου, τότε η Πρωτεύουσα κινδυνεύει να μείνει χωρίς καμία άφιξη πλοίου....

Τα ερωτήματά μας είναι πολλά και μερικά από αυτά θα μπορούσαν να αναφερθούν από εδώ: 
  • Γιατί στη διαπραγμάτευση που έγινε στη Νάξο στη συνεδρίαση του "Σ.Α.Σ" ήταν από πλευράς της Σάμου μόνο η Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης ?
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου έχει πάρει θέση απόφαση για το θέμα και αν όχι γιατί έως σήμερα δεν το απασχόλησε ? 
  • Τι θέση έχει το Επιμελητήριο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο,  και όλοι οι άλλοι φορείς της Σάμου για το θέμα (εκτός Εμπορικού και Δικηγορικού Συλλόγου)  και γιατί  έως σήμερα σιωπούν? 
  • Τα οδικά επαρχιακά δίκτυα Καρλοβάσου - Σάμου και Καρλοβάσου - Πύργου, είναι έτοιμα να δεχθούν τόσα πολλά οχήματα στις συγκεκριμένες ώρες των αφίξεων και αναχωρήσεων του Πλοίου και μάλιστα με οχήματα Βαρέος τύπου, ( Νταλίκες κλπ) και τι ασφυξία θα προκαλέσουν εν όψει της Τουριστικής Περιόδου ? 
  • Μήπως κάποιοι εξωθεσμικοί παράγοντες σχεδιάζουν την μεταφορά της Πρωτεύουσας της Σάμου και δεν το ξέρουμε? 
    • Πως σκοπεύουν οι κάτοικοι και οι φορείς της Ανατολικής Σάμου, (των παλαιών Δήμων Βαθέος και Πυθαγορείου) να αντιμετωπίσουν το θέμα και πως θα αντιδράσουν ?
    • Θα ανοίξει νέος εμφύλιος πόλεμος στο Νησί μας?
    • Συνάδει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης με τον οποιονδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό για το Νησί μας ? (όπως μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα κλπ)
    • Τι λένε τα πολιτικά κόμματα στο Νησί μας, γιατί σιωπούν ? 
    • Θεωρείται κάτι τέτοιο, έμμεση διοικητική αποχώρηση ή όχι ? και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπτώσεις της ?
    • Γιατί σπαταλήθηκαν τόσα χρήματα στη κατασκευή των δύο Λιμανιών της Πρωτεύουσας της Σάμου και με ενδεχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, πριν ρωτηθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες για κάτι τέτοιο ?  ( Προφανώς ειρωνικό το ερώτημα)
    • Τελικά ποιος κυβερνά αυτό το τόπο ? 

    Μάθαμε επίσης ότι στη συνάντηση της Νάξου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Παπαθεοφάνους μίλησε μέσα στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ για Υπουργείο των Εφοπλιστών και όχι της Ναυτιλίας, όταν διαπίστωσε τις προθέσεις τους.

    Εμείς χαιρετίζουμε αυτή τη φράση του κ. Παπαθεοφάνους, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις και στην γενναία τους λεκτική έκφραση.

    Είναι φανερό πλέον τι σημαίνει αδίστακτος καπιταλισμός και πως εφαρμόζεται αυτός στη καθημερινότητά μας. Μια ιδιωτική εταιρία να αποφασίζει για τη τύχη, ενός ολόκληρου τόπου με το Κράτος  ανύπαρκτο, με οικονομία χωρίς κανόνες, και με πολίτες που παθητικά δέχονται τα πάντα. Ας ελπίσουμε να κάνουμε λάθος, ας ελπίσουμε να δούμε τις επόμενες μέρες κάποιους να αντιδρούν. 

    Αλήθεια τι σημασία έχουν οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί της Αυτοδιοίκησης  επί χάρτου, όταν μια εταιρία θεωρεί ότι δεν συνάδουν αυτοί οι σχεδιασμοί με τα συμφέροντά της ? Τώρα μπορούμε περισσότερο να καταλάβουμε ότι οι Λαοί και οι τοπικές μας κοινωνίες μόνοι τους θα πρέπει να παλέψουν για το παρόν και το Μέλλον τους.


    Τώρα πλέον μπορούμε πιο καθαρά να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα του χτισίματος ενός νέου σύγχρονου ασφαλούς και φτηνού στα εισητήρια πλοίου για το Νομό μας, με την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών..

    Να δούμε πιο καθαρά τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα της δημιουργίας άμεσα μίας νέας ακτοπλοϊκής εταιρίας λαϊκής βάσης, που θα λειτουργεί όμως με  κανόνες, ώστε να μην έχει την τύχη της ΑΝΤΕΣΙ.

    Θεωρούμε λάθος κατεύθυνση την γεωγραφική αντιδικεία ανάμεσα στους κατοίκους του Νησιού μας. Προφανώς αυτό επιδιώκουν "κάποιοι". Δεν θα πρέπει να τους κάνουμε το "χατήρι". 

    Η Κυβέρνηση κυβερνά και αυτή έχει τη μοναδική ευθύνη για την οποιαδήποτε εξέλιξη. Ζητάμε ΤΩΡΑ τα σχέδια αυτά της Εταιρίας να μείνουν στα χαρτιά και να συνεχίσουν απρόσκοπτα όλα τα πλοία να επισκέπτονται τα Λιμάνια της Πρωτεύουσας. 

    Ο Δήμαρχος του Νησιού μας θα πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία. Να καλέσει σε μεγάλη συνδιάσκεψη τους φορείς, τα κόμματα και τους πολίτες ώστε να πάρουν θέση και στη συνέχεια να οργανωθεί η αντίσταση για την πιο αποτελεσματική μορφή αγώνα. Να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το πιθανό αποκλεισμό του Λιμένος Βαθέος από τα συμφέροντα των Εφοπλιστών. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου την Δευτέρα 27 Μάη στη Μυτιλήνη.  

    Τα σχέδια του Μεγάλου Εφοπλιστικού Κεφαλαίου 
    δεν πρέπει να περάσουν. 

    Το παρόν και το Μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν και το υπερασπίζονται.

    "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
    http://manolis-vasileias.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: