Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τους είπαν «θα βάλεις το χακί»




Κινδυνεύουμε με εθισμό στην αντισυνταγματική εκτροπή, τονίζει στην «Ε» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος για το μέτρο της προληπτικής επιστράτευσης που εγκαινίασε η κυβέρνηση κατά των εκπαιδευτικών.

Μιλά για κυβερνητικό αυταρχισμό και αφήνει αιχμές για το τάιμινγκ της εξαγγελίας των δυσμενών μέτρων για τους καθηγητές, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Η κατάσταση μεγάλου άγχους και στρες των υποψηφίων δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρή προϋπόθεση που θέτει ο νόμος, επισημαίνει και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α. Καζάκος. Το κράτος θα έπρεπε να ενεργεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας και να επιδιώκει τη συνεννόηση.

** ΚΩΣΤΑΣ Χ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ 


«Προσχεδιασμένη παραβίαση Συντάγματος» 

Η απόφαση του πρωθυπουργού για επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών (πολιτική επιστράτευση) των εκπαιδευτικών της Μέσης Εσκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων παραβιάζει καταφανώς το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος (απαγόρευση κάθε μορφής αναγκαστικής εργασίας).
Η παραπάνω διάταξη επιτρέπει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών κατ' εξαίρεση σε περιπτώσεις οι οποίες δεν συντρέχουν σήμερα (πόλεμος, στρατιωτική επιστράτευση, κ.λπ.). Η πρωθυπουργική απόφαση μνημονεύει αόριστα κινδύνους για την «υγεία των υποψηφίων» των πανελλαδικών εξετάσεων από την ενδεχόμενη αναβολή των τελευταίων (!), αλλά τούτο δεν συνιστά «ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» κατά την έννοια του άρθρου 22 παρ. 4, διότι είναι εμφανές ότι αφορά εντελώς εξαιρετικές και υποθετικές περιπτώσεις μεμονωμένων υποψηφίων.
 

Το γεγονός άλλωστε ότι η κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή επί το δυσμενέστερον των εργασιακών σχέσεων στη Μέση Εκπαίδευση εξαγγέλθηκε παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων αφήνει να εννοηθεί ότι η παραβίαση του Συντάγματος είναι προσχεδιασμένη. 

Ενδέχεται δηλαδή σκοπός των κυβερνώντων να ήταν εξαρχής να προκαλέσουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη για μεγάλο αριθμό οικογενειών απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να ακολουθήσει η πολιτική επιστράτευση και να περιβληθεί έτσι με κοινωνική αποδοχή ο κυβερνητικός αυταρχισμός.
Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για την πολλοστή φορά που κηρύσσεται πολιτική επιστράτευση από την παρούσα κυβέρνηση, χωρίς τη συνδρομή των απαραίτητων συνταγματικών προϋποθέσεων, κινδυνεύουμε με εθισμό στην αντισυνταγματική εκτροπή.

** ΑΡΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ 


«Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη» 

Το καινούργιο σε αυτή την πολιτική επιστράτευση είναι ότι τώρα έχουμε και προληπτική πολιτική επιστράτευση. Και μάλιστα προληπτική με δυο έννοιες. Με την έννοια ότι δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, ούτε καν αποφασιστεί, απεργία και με την έννοια επίσης ότι δεν έχει προλάβει καν να δημιουργηθεί η έκτακτη ανάγκη που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πολιτική επιστράτευση.
 

Το Σύνταγμα, στο άρθρο 22 παρ. 4, απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας και μόνο κατ' εξαίρεση επιτρέπει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Για την περίπτωση που μας ενδιαφέρει, μόνο για επείγουσα κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση μεγάλου, ανυπόφορου στρες και άγχους και οι συναφείς επιβαρύνσεις στην ψυχολογική και σωματική κατάσταση των υποψηφίων και των οικογενειών τους δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρή προϋπόθεση του νόμου. Αν θα ήθελε κανείς να ξεχειλώσει τις έννοιες, τότε για να είναι συνεπής θα έπρεπε να ανατρέξει στο αρχικό αίτιο: την κυβερνητική απόφαση και τη ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που ψήφισε η Βουλή. 

Ωστόσο ακόμη και με αυτή τη συνθήκη το κράτος θα έπρεπε να ενεργήσει και πάλι με βάση την αρχή της αναλογικότητας και να επιδιώξει μεταξύ άλλων μια διαλλακτικότερη προσέγγιση του ζητήματος. Να έρθει σε συνεννόηση και να επιδιώξει μια καταλλαγή στη σχέση με τους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης.



enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: