Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο Μανώλης Γλέζος μιλάει για το Σκοπευτήριο Καισαριανής


Σκοπευτήριο. Ο ιστορικός χώρος στην Καισαριανή, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανοιταλικής κατοχής εκτελέστηκαν 1.000 άτομα. Ένα ευρωπαϊκό- αν όχι παγκόσμιο-σύμβολο κατά του ναζισμού βρίσκεται, όπως επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, στη λίστα των 3.151νος κρατικών ακινήτων που έχουν εκχωρηθεί στο ταμείο προκειμένου να «αξιοποιηθούν» (εκχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση, πώληση κ.ο.κ)... 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μανώλης Γλέζος, μίλησε στο «Ποντίκι» και τόνισε πως πρόκειται για «άλλο ένα ξεπούλημα της κυβέρνησης». Μόνο που αυτή τη φορά, όπως είπε, «έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με το ξεπούλημα της ελληνικής γης αλλά την επιθυμία τους να ξεπουλήσουν την ιστορία μας. Την ελληνική ιστορία και τους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες κατά των ναζιστών».


Ο κ. Γλέζος, μαζί με τον Θανάση Μπαρτσώκα και τον Σπύρο Τζόκα- δημοτικοί σύμβουλοι στην Καισαριανή- ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να ζητήσουν την άμεση αφαίρεση του Σκοπευτηρίου από την λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο το ραντεβού τους έχει αναβληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα εξηγήσουμε στον κ.Στουρνάρα πόσο σημαντικός είναι ο χώρος του Σκοπευτηρίου και γιατί δεν πρέπει να πουληθεί η έκταση. Δεν πρόκειται να ξεφύγει κανένας από την κρίση της ιστορίας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Όπως είπα κανένας δεν δικαιούται να ξεπουλάει την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι ένα ευρωπαϊκό σύμβολο κατά του ναζισμού η Καισαριανή διότι εκτελούνταν ομαδικά όμηροι στο Σκοπευτήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.


Στάθηκε δε και στις εκτελέσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή της Καισαριανής, τις οποίες χαρακτήρισε «εκτελέσεις ομήρων». «Άλλο είναι η παραπομπή στο Στρατοδικείο για ένα αδίκημα όπως το νόμιζε ο εκάστοτε κατακτητής. Καταδικάζω σε θάνατο. Στέλνω για εκτέλεση. Η Καισαριανή ήταν εκτέλεση ομήρων. Αντίποινα για την αγωνιστική δράση του ελληνικού λαού ήταν, στην επέτειο της Πρωτομαγιάς το ΄44», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είχε συμβεί κάτι εκείνες τις μέρες ώστε να κάνουν αντίποινα οι κατακτητές. Και μόνο για την γιορτή της Πρωτομαγιάς που είναι παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων εκτέλεσαν διακόσια άτομα».

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, όπως είπε, ήταν και αρκετές γυναίκες, ενώ στις 10 Μαΐου του 1944 εκτελέστηκαν 92 άτομα μέσα σε μία ημέρα, ανάμεσα στα οποία και δύο γυναίκες.

«Πρόκειται για ένα ιερό θέμα. Θα τους κρίνει όλους η ιστορία μας. Κανείς δεν θα το ξεχάσει αυτό», κατέληξε.
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: