Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Χιλιάδες στους δρόμους της Ρώμης κατά της λιτότητας


Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας,ζητώντας από τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα να εστιάσει σε πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι στα μέτρα που πλήττουν τα νοικοκυριά. Την ίδια ημέρα ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Λέτα θα πέσει πολύ γρήγορα εξαιτίας του Μπερλουσκόνι. Στη συγκέντρωση στην ιταλική πρωτεύουσα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ηγεσίες συνδικάτων και πολιτικοί παράγοντες.

Στην κινητοποίηση κάλεσε η ιταλική Cgil (συνομοσπονδία συνδικαλιστικών ενώσεων) και το Fiom, συνδικάτο μεταλλουργών, με κύριο σύνθημα «τέρμα στη λιτότητα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο». «Η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να ασχοληθεί με τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μείωση της ανεργίας, και να προσέξει να μην φανεί υπερβολικά ευαίσθητη μόνο προς τα αιτήματα του Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο γραμματέας της Fiom-Cgil,Μαουρίτσιο Λαντίνι.

«Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την κυβέρνηση είναι να την παραδώσουμε στους εργάτες. Η πραγματική αλλαγή θα έρθει με την κυβέρνηση των εργατών» ήταν μερικά από τα συνθήματα της διαδήλωσης.

Τη διαδήλωση στήριξε και το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία», του περιφερειάρχη του Μπάρι,Νίκι Βέντολα (έχει το 5% της πρόθεσης ψήφου), αντιπροσωπείες φοιτητών, όπως και μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κινήματος «Πέντε Αστέρων» (Μ5Σ) τουΜπέπε Γκρίλο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος του M5S για την ιταλική προεδρία.



Στη διαδήλωση έκαναν την εμφάνισή τους πόστερ με την Άνγκελα Μέρκελ φορώντας στολή ναζί, αλλά και με τον Μπερλουσκόνι ως Μουσολίνι.

Ο Λέτα δέχεται ασφυκτική πίεση ενώ βρίσκεται στην εξουσία λιγότερο από ένα μήνα, στηριζόμενος από κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία συμμετέχει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Γκρίλο: Η κυβέρνηση Λέτα θα πέσει πολύ γρήγορα από τον Μπερλουσκόνι
Εν τω μεταξύ, ο ιταλός ηθοποιός και πολιτικός Μπέπε Γκρίλο εκτίμησε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ενρίκο Λέτα θα πέσει «πολύ γρήγορα», διότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα προκαλέσει την πτώση της με την «πρώτη ευκαιρία».

«Η κυβέρνηση θα πέσει πολύ γρήγορα. Ο Μπερλουσκόνι θα προκαλέσει την πτώση της με την πρώτη ευκαιρία», δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir».

Ο Γκρίλο, υποστήριξε ότι υιοθέτησε «υπεύθυνη στάση» προς τους ηγέτες του Δημοκρατικύ Κόμματος για να «δικαιολογήσει τη συμμαχία τους με τον Μπερλουσκόνι τον οποίο δαιμονοποίησαν σε όλη την προεκλογική εκστρατεία».

«Προτείναμε στο PD μια σύγκλιση σε τέσσερα βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της μη εκλεξιμότητας του Μπερλουσκόνι και της απόδοσης των αποζημιώσεων για τη χρηματοδότηση, κυρίως, του εισοδήματος του πολίτη. Όμως όλα ήταν προκαθορισμένα. Ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να κυβερνήσουν μαζί μας», ανέφερε.

«Δεν θα μας σταματήσουν», σημείωσε ο Γκρίλο. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε αύριο σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση».

Επιπλέον ο πρώην ηθοποιός χαρακτήρισε το ευρώ «κούφια λέξη, που δεν σημαίνει τίποτα», επειδή «το ευρώ σημαίνει μάρκο» (το πρώην γερμανικό νόμισμα). Ο Γκρίλο που αυτοαποκαλείται «ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης», δηλώνει πάντως ότι «θέλει να επανασυζητηθεί αυτή καθ' εαυτή η εννοια της Ευρώπης».
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: