Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Υπό «πολιορκία» η Κωνσταντινούπολη (video)


«Σαν την Β΄ Πολιορκία της Βιέννης». Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στα κοινωνικά μέσα στην Τουρκία σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση των αριστερών συνδικάτων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την Πρωτομαγιά

Οι συνολικά 40 χιλιάδες αστυνομικοί και η εκτεταμένη χρήση βίας και δακρυγόνων σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της εργατικής συνομοσπονδίας ΝΤΙΣΚ και της συνομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων ΚΕΣΚ, ήταν η αφορμή για το εν λόγω σχόλιο.

Τουλάχιστον έξι οι τραυματίες από τα επεισόδια.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε να αψηφήσει την απαγόρευση.

Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής ανέλαβαν δράση, κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων, για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μετά από προσκλήσεις των κομμάτων της αριστεράς και των συνδικάτων απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. «Θάνατος στο φασισμό», «Ζήτω η Πρωτομαγιά», ήταν τα συνθήματά τους.



Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα μέσα στα γραφεία της εργατικής συνομοπονδίας Disk και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι διαδηλωτές. Για τουλάχιστον έξι τραυματίες κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γκουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε: «Έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήρθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

Ταραχές σημειώθηκαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Disk Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία.

Τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής

Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνοικία Μπεσίκτας.

Το πρωί στις 8.20 οι συγκεντρωμένοι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΝΤΙΣΚ στο Σισλί της Πόλης επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το Ταξίμ, αλλά επενέβη η αστυνομία με γκλομπ, πεπιεσμένο νερό και δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και μέσα στα γραφεία της ΝΤΙΣΚ, αλλά και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου στο Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ των τραυματιών που μετακομίστηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε «έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήλθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

Παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΤΙΣΚ Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία.

Εντύπωση προκάλεσε και το σχόλιο που έκανε στο twitter ο υπουργός Νέας Γενικάς και Αθλητισμού Σουάτ Κιλίτς: «Και σήμερα είναι αργία για την Πρωτομαγιά. Μέχρι και τα σχολεία είναι κλειστά. Σας ρωτώ. Τι κάναμε για να δικαιούμαστε την αργία. Εργαστείτε».

Εκτός από την παρουσία της αστυνομίας, παραμένουν κλειστοί στην κυκλοφορία πολλοί δρόμοι στην Κωνσταντινούπολη που οδηγούν στο Ταξίμ. Ταυτόχρονα δεν εκτελούνται δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα απαγορευτεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα έργα αναμόρφωσης της πλατείας.
(με πληροφορίες από kathimerini.gr, in.gr)
via http://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: