Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ο ηρωικός Σαμιώτης καπετάν Χούμας

Υπήρξε ένας από τους πιο ηρωικούς Έλληνες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένος στη Χώρα της Σάμου (1913-1989), ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας ήταν ένας γνήσιος θαλασσόλυκος που φυγάδευε με το καϊκι του Έλληνες και Άγγλους στη Μέση Ανατολή. Τέτοιες μέρες, Μάιο μήνα, 67 χρόνια πριν, οι Βρετανοί τον τιμούσαν και πάλι για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του.

Όταν το 1941 το καΐκι του καπετάν Χούμα, το «Ευαγγελίστρια», έφτασε στη Λεμεσό, επιτάχθηκε από το ελληνικό προξενείο. Ο Άγγλος Λοχαγός Michael Parish τον πήρε τότε στην οργάνωση Άλφα (Force A) που διεξήγαγε ανορθόδοξο πόλεμο με έδρα το Κάιρο.

Τον Ιανουάριο του 1942 δημιουργήθηκε και η ΜΙ-9, η οργάνωση που διέθετε στολίσκο 16 καϊκιών. Έτσι με βάση το Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, Έλληνες και Άγγλοι εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ο Χούμας πραγματοποίησε 65 αποστολές σε εχθρικά ύδατα με πλήρωμα μόνο τριών ανδρών. Έκανε πάνω από 40 ταξίδια στα κατεχόμενα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, πετυχαίνοντας τη διάσωση 48 ανδρών των βρετανικών δυνάμεων, 100 Ιταλών στρατιωτών -μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας- και πολλών Ελλήνων.

JOHN CAPES
Συνελήφθη από τους Γερμανούς τρεις φορές, αλλά κατάφερε να διαφύγει.

Ήταν εκείνος που φυγάδευσε από την Κεφαλονιά στη Σμύρνη τον Βρετανό ναύτη John Capes.

Το μοναδικό από τα 61 μέλη του πληρώματος που κατάφερε να βγει ζωντανό από το βυθισμένο από νάρκη το 1941 έξω από το Αργοστόλι υποβρύχιο «Περσέας» («Perseus») και να αναδυθεί με ειδική συσκευή διαφυγής.

Κατόπιν ο Capes χρειάστηκε να κολυμπήσει μέχρι την Κεφαλονιά όπου τον βρήκαν οι κάτοικοι του νησιού και τον φιλοξένησαν επί 18 μήνες, κρύβοντάς τον από τους κατακτητές.


Ώσπου ο καπετάν Χούμας ανέλαβε τη ριψοκίνδυνη μεταφορά του προς τις τουρκικές ακτές. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού η διαδρομή ήταν γεμάτη εχθρικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα που περιπολούσαν στην περιοχή. Παρ' όλες, ωστόσο, τις αντιξοότητες, ο Σαμιώτης καπετάνιος κατάφερε να ολοκληρώσει και το ταξίδι του αυτό χωρίς απώλειες και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 3 ημέρες!

Τέτοια εποχή, στις 14 Μαϊου 1946, ήταν που ο Βρετανός Υποναύαρχος Arthur George Talbot τού απένειμε το Παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών. Ήδη είχε τιμηθεί και με το Παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.



ΠΗΓΗ : http://www.navy.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ : MY SAMOS BLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια: