Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ "ΙΩΑΝΝΑ" (Ηχητικό video)


«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Έτσι είχε χαιρετιστεί από τους Αμερικάνους το πρώτο τους βήμα πάνω στο φεγγάρι. Κι αν το άλμα στο φεγγάρι είναι τεράστιο για τα ανθρώπινα μεγέθη, φανταστείτε πόσο πιο συγκλονιστικό είναι για τις μικροσκοπικές κατσαρίδες! Κι όμως, μία μικρή κόκκινη κατσαριδούλα, η Ιωάννα, προδομένη από τις φίλες της και τον ψεύτη κατσαριδοντουνιά, αποφάσισε ότι οφείλει στον εαυτό της να κάνει το τεράστιο άλμα στο φεγγάρι. Έστω κι αν γνώριζε καλά, ότι το τίμημα για όποιον κυνηγάει τα όνειρα του, είναι η μοναξιά.

Μιλάμε βέβαια για την πιο διάσημη «Κατσαρίδα» του ελληνικού θεάτρου, η κωμωδία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για το μεταμοντέρνο ελληνικό θέατρο και για τον ίδιο το Μαυρογεωργίου, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, αφήνει το στίγμα του στο χώρο. Στην παράσταση παίζει ο ίδιος μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Κώστα Γάκη.


Το έργο είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για μια εξόριστη κατσαρίδα που θέλει να ανέβει στο φεγγάρι. Βλέπουμε στο έργο αγαπημένα θέματα του συγγραφέα, όπως το κυνήγι του ονείρου, το ταξίδι στη φαντασία, οι φίλοι που σε προδίδουν, ο ναρκισσισμός των ανθρώπων, οι πολλαπλές ταυτότητες.

Υπάρχει πολιτικό στοιχείο, ιδίως στην περιγραφή της εξορίας της ντανταϊστικών καλλιτεχνικών τάσεων κατσαρίδας, αλλά δεν είναι πολύ έντονο. Άλλωστε, ο Μαυρογεωργίου δε θέλει να φτιάξει μια φάρμα των εντόμων, αντίστοιχη με τη φάρμα των ζώων του Όργουελ. Δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αυτό που κυρίως τον απασχολεί είναι ο ρυθμός.

Έτσι, η ανάλυση μένει πάντα απλή, γεγονός που διευκολύνει την κωμικότητα των καταστάσεων, καθώς δεν βάζει προσχώματα στο αστείο και βοηθάει πολύ το ρυθμό. Ο Μαυρογεωργίου σε αυτό το έργο τουλάχιστον δεν αναζητά απαντήσεις ή τουλάχιστον δεν θέλει να τις τεκμηριώσει. Το έργο του είναι ένα παραμύθι και μια κωμωδία. Από εκεί και πέρα, τα φτερά της έκρυθμης φαντασίας του και η άρνηση να υποκύψει σε οποιαδήποτε σύμβαση, απογειώνουν την «Κατσαρίδα».


Υ.Γ.  Η οποιαδήποτε ομοιότητα με ονόματα , καταστάσεις η πρόσωπα είναι εντελώς τυχαία και συμπτωματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: