Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Σκακιστικό Σχολικό Φεστιβάλ Σάμου.



Την Παρασκευή 21 Ιουνίου και πρώτη μέρα του φεστιβάλ έγινε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του προγράμματος «Λέσχη Φίλων Σκακιού» που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων από τα μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου Αντώνη Τσολομύτη, Νίκο Ροκοπάνο και Δημήτρη Δρίτσα. Στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό απονεμήθηκαν διπλώματα συμμετοχής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype οι κύριοι Αργύρης Περουλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος "Επικοινωνίας/Εταιρικών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Δικτύων" της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου Γραμματέας Επιτροπής Διοργανώσεων FIDE και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.


Χαιρετισμό απεύθυνε και η Ευρωβουλευτής κυρία Ρόδη Κράτσα, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την περίφημη δήλωση της 15ης Μαρτίου του 2012 υποστηρίζει την καθιέρωση του προγράμματος «Σκάκι στο Σχολείο» στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος 22 μαθητές αντιμετώπισαν ταυτόχρονα σε έναν σκακιστικό αγώνα επίδειξης σιμουλτανέ τον κύριο Δημήτρη Δαγκλή. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης και διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες. Οι μαθητές Γιώργη Ανέστης και Τσολομύτη Φανή πέτυχαν νίκες ενώ ο Γιώργος Ποθητός απέσπασε ισοπαλία.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καρλοβασίων δυο ομιλίες.


Στην πρώτη από αυτές ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών κύριος Παπασαλούρος Ανδρέας παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα σκακιστικό πρόγραμμα για υπολογιστή. Πώς βαθμολογεί τις θέσεις που προκύπτουν και πως «αποφασίζει» για την κίνηση που επιλέγει να παίξει όχι μόνο βάσει του βιβλίου ανοιγμάτων, αλλά και πως λαμβάνει αποφάσεις για τις κινήσεις στο μέσο και το φινάλε της παρτίδας.

Στην δεύτερη ομιλία ο καθηγητής πληροφορικής του Γυμνασίου Καρλοβασίων Δημήτρης Δρίτσας, αφού μίλησε για τα θετικά που μπορεί να προσδοκά ένας σκακιστής από την εξάσκηση με χρήση υπολογιστή, παρουσίασε σταχυολογημένα μερικά εισαγωγικά εργαλεία και βοηθήματα, για όποιον θέλει να εισάγει τον υπολογιστή στη σκακιστική του μελέτη: Ολοκληρωμένο σκακιστικό λογισμικό, σκακιστικές μηχανές, περιβάλλοντα διεπαφής , βιβλία ανοιγμάτων, δίνοντας έμφαση σε ελεύθερα και δωρεάν λογισμικά.

Ακολούθως παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από ένα μικρό τουρνουά σκακιστικών μηχανών που πραγματοποιήθηκε σε υπολογιστές ίδιας δυναμικότητας του σχολείου και παρουσίασε μία παρτίδα που είχε επιλεχθεί: Μία ισοπαλία μεταξύ του Crafty 23 (λευκά) και του Komodo 3 (μαύρα).


Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πρόσφατα δημοσιευμένης ιστοσελίδας του Σκακιστικού Συλλόγου Σάμου: “Μέλισσος” www.chess-samos.eu όπου θα αναρτάται υλικό σχετικά με το σκάκι στην Σάμο, τις δραστηριότητες του νεοϊδρυθέντος συλλόγου και φυσικά όλα τα δρώμενα από το 1ο Σκακιστικό Σχολικό Φεστιβάλ Σάμου.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικές παρτίδες στο τουρνουά όπεν 7 γύρων με το ελβετικό σύστημα. Συμμετοχή δήλωσαν 42 και χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες: μικροί, δημοτικά, γυμνάσια και μεγάλοι.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το τουρνουά και νικητές αναδείχτηκαν οι

Μικροί: 1ος νικητής Ταρασίδης Δημήτρης, 2ος νικητής Δήμος Στέφανος και 3η νικήτρια Καζάζη Κατερίνα.

Δημοτικά: 1ος νικητής Δελαβέρης Εμμανουήλ, 2ος νικητής Χατζηνικήτας Νικόλας και 3η νικήτρια Ελένη Δέσποινα.

Γυμνάσια: 1ος νικητής Γιώργη Ανέστης, στην 2η-3η θέση ισοβάθμησαν οι Ελένης Γιάννης και Παπακωνσταντίνου Ιωάννα.

Μεγάλοι: 1ος νικητής Δημήτρης Μπέστας, στην 2η-3η θέση ισοβάθμησαν οι Καραίσκος Ευάγγελος και Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος.


Μετά το τέλος του τουρνουά οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Game Over – Kasparov and the Machine». Η ταινία περιγράφει το σκληρό αγώνα του 13ου παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ εναντίον του υπολογιστή Deep Blue.

Το απαραίτητο σκακιστικό υλικό για την επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων χορήγησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. κ. Ιβάν Σαββίδης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια του κ. Ιωάννη Ιγγλέση.

Το 1ο Σχολικό Σκακιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σκακιστικό Όμιλο Σάμου «Μέλισσο».



Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Κράτσα και με ένα "κλικ" πιο κάτω, μπορείτε να τον διαβάσετε:


Αγαπητά μέλη της Λέσχης φίλων Σκακιού του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμου,

Αγαπητοί μαθητές και καθηγήτες,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι μεγάλη μου χαρά να χαιρετίσω, έστω γραπτώς, την έναρξη του Σχολικού Σκακιστικού Φεστιβάλ και όλων των εκδηλώσεών του στο Καρλόβασι Σάμου. Με τη Σάμο άλλωστε με συνδέουν στενοί δεσμοί και πάντα παρακολουθώ τα τεκταινόμενα. Δυστυχώς, ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δε μου επέτρεψαν να είμαι μαζί σας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους καθηγητές και όλους όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της δημιουργίας Λέσχης Φίλων Σκακιού, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα μας απασχόλησε ειδικότερα το θέμα της καθιέρωσης του προγράμματος «Σκάκι στο σχολείο» στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει την απαραίτητη προσοχή στο πρόγραμμα «Σκάκι στο Σχολείο» και να διασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότησή του από το 2012 και μετά λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα μελετών που αποδεικνύουν τη θετική επίδραση του προγράμματος στην ανάπτυξη των παιδιών. Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους τομείς για τον οποίο «η Ένωση έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών».

Το σκάκι στο στα σχολεία παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της επιμονής του παιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της διαίσθησης, της μνήμης και των δεξιοτήτων ανάλυσης και λήψης αποφάσεων. Επίσης το σκάκι διδάσκει την αποφασιστικότητα, τη θετική στάση και την άμιλλα, ιδιότητες πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Παράλληλα, αποτελεί ένα άθλημα προσιτό σε παιδιά κάθε κοινωνικής ομάδας, αποτελώντας ένα κλειδί για την κοινωνική συνοχή. Ήδη έχει έντονη παρουσία στα σχολικά κι εξωσχολικά προγράμματα και είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του ελληνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαι σίγουρη ότι θα αναδειχθούν στη Σάμο πολύ δυνατοί παίκτες σκακιού και θα την εκπροσωπήσουν σε διεθνείς αγώνες. Καλή επιτυχία.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο Φεστιβάλ και σας στέλνω τους «αγωνιστικούς» μου χαιρετισμούς!

Ρόδη Κράτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: