Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πράξη «πραγματικά επαίσχυντη»

Μετά τις ΗΠΑ, που εξέδωσαν μία σκληρή ανακοίνωση για την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στην Τουρκία, σειρά πήρε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Άγκυρα ευελπιστεί κάποια στιγμή να γίνει μέλος. Η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής βαρόνη Κάθριν Άστον καταδίκασε την «μη συμμετρική χρήση βίας» (disproportionate use of force) από την τουρκική Αστυνομία.


Η βαρόνη Κ. Άστον εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τα έκροπα που συμβαίνουν στην Τουρκία και ειδικά τη χρήση βίας από τις αρχές της Αστυνομίας, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες που κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και με διάλογο να βρούν ειρηνική λύση στα προβλήματα.

Το μήνυμα της Ε.Ε. είναι σαφώς προς τον Ρ.Τ. Ερντογάν που φαίνεται αποφασισμένος να πάει σε μετωπική σύγκρουση με τους διαδηλωτές με τον κίνδυνο όμως η Τουρκία να γίνει Συρία. Δεν είχαν περάσει άλλωστε παρά μερικές ώρες από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατηγόρησε τον Τούρκο προωθυπουργό πώς παραβιάζει «τα θεμελιώδη δικαιώματα της γνώμης και της συνάθροισης».

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.


«Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Και να σκεφτείτε πώς υπάρχουν Ευρωπαίοι πολιτικοί και χώρες που θέλουν την Τουρκία μέλος της Ε.Ε., όταν παραβιάζει ασύστολα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απλά τώρα εκδηλώθηκε η… δημοκρατική και με Ευρωπαική προσέγγιση κυβέρνηση Ερντογάν.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: