Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συμμετοχή για δημιουργία ΠΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 29ης Μαϊου 2013, συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κατέληξε στις παρακάτω θέσεις και προτάσεις που θα τεθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ:
  • Τα ακριτικά μας νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο. Η καταστρατήγηση των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση λιμενικών έργων, η ελλιπής εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης στο ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοικών Συγκοινωνίων) είναι θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και να εξευρεθούν λύσεις. Δεν είναι δευτερευούσης σημασίας οι εξοντωτικές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια που καθιστούν αδύνατη τη μετακίνησή μας ακόμη και για λόγους υγείας.
  • Η κατανομή των ΚΑΠ με την νέα απογραφή, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Οι καθυστερήσεις στην απόδοση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση δημιουργούν πλείστα σοβαρά προβλήματα.
  • Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εγκρίσεις των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και ο συγκεντρωτισμός στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δυσχεραίνουν την λειτουργία των Δήμων μας στην εκτέλεση των έργων και κυρίως σε αυτά του ΕΣΠΑ. Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι εγκρίσεις στις αποφάσεις μας να παρέχονται τοπικά από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
  • Οι Επίτροποι και οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να περιορίζονται σε ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας που σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται.
  • Η γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα αυξάνεται, παρά τις εξαγγελίες για μείωση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερη η λειτουργία των Δήμων μας, να ταλαιπωρούνται οι δημότες μας και να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των έργων
  • Οι εξαγγελίες για καταργήσεις δομών(ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι), αλλά και των Νομικών Προσώπων των Δήμων και οι απολύσεις εργαζομένων που συνεπάγονται από αυτές , μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και θα έχουν άμεσες αρνητικές και οδυνηρές επιπτώσεις στους δημότες μας.

  • Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, άλυτα, επί δεκαετίες που έχουν επιπτώσεις σε όλους τους νησιώτες.

Καλούμε τους νησιωτικούς δήμους και όλους τους φορείς των νησιών μας, σε συμμετοχή για δημιουργία ΠΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, που θα ενεργοποιείται, θα προωθεί αιτήματα και θα λειτουργεί στα πλαίσια της ΚΕΔΕ , θα διεκδικεί και θα συμβάλλει στην επίλυση οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν οι δημότες των νησιών μας, σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η πατρίδα μας.

Για το Δ.Σ. ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Λαμπρινούδης Πολύδωρος



Δήμαρχος Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: