Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Απεργούμε


Η 26η Ιουνίου έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 

Εντός της επιδεινούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι ανάγκες για παροχή πολύπλευρων υπηρεσιών στο χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης συνεχώς αυξάνονται καθώς νέες ουσίες, ιδιαίτερα επικίνδυνες, εξαπλώνονται ταχύτατα ( sisa – μεθαμφεταμίνη ). Επίσης κρίσιμη καθημερινά καθίσταται η πρόληψη των ψυχο-κοινωνικών συμπτωμάτων της φτώχειας, της εργασιακής επισφάλειας και της γενικότερης ανασφάλειας της εποχής μας.

Σε αντιδιαστολή προς τις κοινωνικές ανάγκες υποχρηματοδοτούνται οι οργανισμοί καταπολέμησης και πρόληψης της χρήσης σε σημείο στραγγαλισμού. Φόβους διάλυσης προκαλεί και η διαφαινόμενη συγχώνευση (λειτουργική ή ολοκληρωτική), διαφορετικών στη φιλοσοφία και λογική, οργανισμών, όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, μέσω απολύσεων και νέων περικοπών της χρηματοδότησής τους.

Για παράδειγμα τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από το 35% της -προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους- χρηματοδότησης. Εξ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης τα Κέντρα Πρόληψης, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους, κινδυνεύουν σοβαρά με διακοπή της λειτουργίας τους.

Η ισχύουσα «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» είναι το μόνο "έδαφος" υποτυπώδους ρύθμισης μιας σειράς λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων. Η Σύμβαση αυτή λήγει εντός του 2013 και ακόμη δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανανέωσής της από τους συναρμόδιους Φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ ΑΕ).

Τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς με μακροχρόνια εμπειρία και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο έργο παρέμβασης στη σχολική κοινότητα (από τους μαθητές έως τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς).


Σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Διάδοση και Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών (δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013, αφορά στοιχεία του 2011) τα Κέντρα Πρόληψης Πανελλαδικά παρουσίασαν τα εξής ενδεικτικά αποτελέσματα:

1). Διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού μαθητών Α΄θμιας Εκπαίδευσης, που προσεγγίστηκαν (από 7.802 το σχολ. έτος 2009-2010 σε 13.683 το σχολ. έτος 2010-2011).

2). Υπερδιπλασιασμό του αριθμού μαθητών Β΄θμιας Εκπαίδευσης, που προσεγγίστηκαν (από 15.877 το σχολ. έτος 2009-2010 σε 37.243 το σχολ. έτος 2010-2011).

3). Διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης σε γονείς (από 4.037 το 2010 σε 7.344 το 2011).

4). Αύξηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και υποστηρικτικών συναντήσεων για εκπαιδευτικούς Α΄θμιας Εκπαίδευσης (από 1.383 το 2010 σε 1.770 το 2011).

Την 26η Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης απεργούμε για την προάσπιση του έργου μας.

Απεργούμε διεκδικώντας να μη διαλυθεί από τις σχεδιαζόμενες περικοπές και την υποχρηματοδότηση ο ευαίσθητος τομές της Πρόληψης- Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

Απεργούμε για το αυτονόητο της επιβίωσης των Δομών μας, τις οποίες, σε συνεργασία με ευαίσθητα τμήματα των τοπικών κοινωνιών υποστηρίξαμε, αναπτύξαμε και κάναμε να «ανθίσουν» μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικά, θεσμικά και πολιτικά συνθήκες .


Η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: