Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Νέα μέτρα και μνημόνιο πίσω από το μαύρο της ΕΡΤ



Τις αντοχές της κυβέρνησης για λουκέτο στην ΕΡΤ με 2.600 απολύσεις, αλλά και νέο Μνημόνιο, μετρούν το απόγευμα Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης

Κορυφή του παγόβουνου, το οποίο έχει συγκροτήσει η μνημονιακή πολιτική της τρόικας εξωτερικού και της τρόικας εσωτερικού, αποδεικνύεται το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς τους προσεχείς μήνες προβλέπονται πολλά περισσότερα και μεγαλύτερα λουκέτα. Χθες οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας διαβεβαίωσαν τον κ. Τόμσεν ότι οι 2.600 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι οριστικώς απολυμένοι και με αυτούς ικανοποιείται η δέσμευση για 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, όμως, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας φέρεται να συμφώνησαν με την τρόικα πως παρουσιάζεται πρόσθετο δημοσιονομικό κενό για το 2013-14, ύψους 4 δισ., που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα, μόνο από τις "αστοχίες" στον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το συνολικό προβλέπεται πολύ μεγαλύτερο και, άρα, σύντομα θα χρειαστούν ριζικές λύσεις με νέο Μνημόνιο.
Οι τρεις συγκυβερνήτες, επομένως, το απόγευμα μετρούν τις δυνάμεις τους, αν και το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται να βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση.

Το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ φτάνει στα ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 1 δισ. ευρώ αποτελεί χρέος που δημιουργήθηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2013. Αναλυτικότερα στο δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής»

Η τρόικα φεύγει για να επιστρέψει μία εβδομάδα μετά το Eurogroup - Ecofin στην Αθήνα, με στόχο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με νέες "εντολές" από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι χθες "κλείδωσε" ως ημερομηνία η 29η Ιουνίου, αν και αφήνουν ένα περιθώριο νέων αλλαγών στο χρόνο επιστροφής των δανειστών.

Και τούτο διότι, στόχος είναι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση να έχει "ετοιμαστεί" για τα ανοικτά δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα που ζητούν οι δανειστές και η πρόοδος θα "παρακολουθείται" από απόσταση τις επόμενες ημέρες. Σε δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων αλλά κάνουν σαφές ότι ακόμη όλα τα μέτωπα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά είναι ανοικτά.


Τα λεφτά του νέου "πακέτου" δόσεων είναι πολλά, υπολογίζονται στα 8,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές (1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 4,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τα υπόλοιπα από SMPs -δηλαδή από τα κέρδη ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα) και γι΄ αυτό οι δανειστές ασκούν κυκλωτικές πιέσεις στην κυβέρνηση: πλέκουν το «κουστούμι» των νέων προαπαιτούμενων του καλοκαιρού και υπολογίζουν γραμμή προς γραμμή τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού για φέτος και για το 2014. 

Τα πινακάκια απόδοσης των μέτρων έχουν –για μία ακόμη φορά– κοκκινίσει στους «γνωστούς» κωδικούς. Η κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει ότι μετά το καλοκαίρι θα κλείσει η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα. 

Οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει να πείσουν ότι θα κλείσει και η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία, ότι το ζήτημα αύξησης εισφορών στον ΟΑΕΕ μπορεί να τεθεί ξανά για το 2014 διασφαλίζοντας (το λιγότερο) ότι δεν θα επιβληθεί από φέτος, ότι το σύστημα των επιστροφών στα φάρμακα θα κλείσει την «τρύπα» στο σχετικό κονδύλι, ενώ εκκρεμές παραμένει και το ζήτημα των εκτός ενιαίου μισθολογίου συντάξεων των απόστρατων αξιωματικών και άλλων παρεμβάσεων (πχ αύξηση τιμών εισιτηρίων).

Πολλά διαρθρωτικά μέτωπα παραμένουν επίσης ανοικτά, άλλα γιατί έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο άλλα γιατί η τρόικα δεν φέρεται να δέχεται την χρονική παράταση για το τέλος Σεπτεμβρίου που ζητούν οι ελληνικές αρχές. Τα λουκέτα σε ΔΕΚΟ και 12.500 του θεσμού της κινητικότητας φέρεται να έχουν «κορυφαία» θέση. Πιέσεις ασκούνται και για τις παρεμβάσεις σε πολλά επαγγέλματα περιλαμβανομένων των νομικών.

Το μεγάλο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και του ενδεχόμενοι για νέες «ρήτρες» παραμένει ανοικτό. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το ζήτημα τράπεζες με τα ορόσημα να «τρέχουν» καθώς η παραμονή της τρόικας παρατείνεται χρονικά προς τον Ιούλιο...

Στη χθεσινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά υπέβαλε για μία ακόμη φορά το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο κυβερνητικό αίτημα όσο οι εισπράξεις του προϋπολογισμού κάνουν «μακροβούτια».

Στο πεντάμηνο η υστέρηση στα έσοδα έφθασε τα 562 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να μετατραπεί σε έλλειμμα.

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο παγώνει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά κι επαναφέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%.

Ακόμη όμως και αν προχωρήσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις υπολογιζόμενες απώλειες.
alfavita.gr, Αυγή, naftemporiki.gr, thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: