Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Επιτέλους, Μεγάλες Ελληνικές Ασκήσεις στο Αιγαίο



Μετά από 16 μήνες περίπου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις, σχεδόν "κολλητά" στην τουρκική ναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος 2013" και την διακλαδική αποβατική άσκηση "Efes 2013".

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η άσκηση «Καταιγίς 13» και παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σύνολο των πολεμικών πλοίων θα συμμετάσχουν στην αεροναυτική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 13» (ΗΝΧ-1) της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα εκτελεστούν αντικείμενα συνεργασίας με τις ειδικές δυνάμεις και με έτερες μονάδες του Στρατού Ξηράς.


Ο Ηνίοχος θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Ιουνίου και η ΠΑ επιτέλους θα σσκηθεί και θα προχωρήσει σε προβολή ισχύος σε ολόκληρο τον ελληνικό FIR, αλλά ειδικά, βέβαια στα "καυτά" σημεία της αντιπαράθεσης.

Η άσκηση θα διεξαχθεί έως τις 8 Ιουνίου στην περιοχή του Αιγαίου και θα πάρουν μέρος το σύνολο των πολεμικών πλοίων που μπορούν να πλεύσουν.

Και οι τρεις Κλάδοι και ειδικά το Ναυτικό και η Αεροπορία, επιζητούσαν μια επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στιυς τουρκικές δυνάμεις που εδώ και δύο εβδομάδες είχαν κατακλύσει από τον Δελτα του Έβρου μέχρι την Κύπρο ολόκληρο τον αμυντικό χώρο και είχαν "κόψει" στα δύο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό.

Ειδικότερα στην ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ θα οργανωθούν όλων των ειδκών τα σενάρια μάχης (ασκήσεις επιφανείας, Αντιαεροπορικού και Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, πυρών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ασύμμετρης Απειλής) καθώς και την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (επιφανείας, αέρος, υποβρύχια).


Επίσης, η συνεργασία με τους έτερους κλάδους των ΕΕΔ, την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς για τη βελτιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας σε ένα πρωτοτυπικό διακλαδικό θέατρο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο, καθώς και η δοκιμή Σχεδίων Επιχειρήσεων.

Πέρα από τα Επιτελεία, η Αθήνα έχει θορυβηθεί από την τουρκική επίδειξη ισχύος και ακόμα και το ίδιο το Μαξίμου θέλει να υπάρξει απάντηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς θα παρακολουθήσει κάποιες φάσεις των ασκήσεων και έχει ζητήσει ενημέρωση για την πορεία της. Είναι γεγονός ότι αυτό που έδειξαν χθες οι Τούρκοι στην τελική αποβατική άσκηση της Efes 2013, μόνο καθησυχαστικό δεν ήταν...
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: