Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού στην περιφέρεια Β. Αιγαίου

Η κυβέρνηση βαπτίζει τις οργανικές ανάγκες υπηρεσιών ως θέσεις εργασίας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των φορέων και τις εντάσσει σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Σε ομηρία οι νέοι - Με ελλείψεις οι υπηρεσίες

Κατατέθηκε προχτες 26 Ιουνίου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννη Ζερδελή, Δημήτρη Στρατούλη, Τάσο Κουράκη και Αγνής Καλογερή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τις ευθύνες διαχείρισης του αναδόχου Φ.Π.Σ.Υ.Υ. "Ε.Π.Ε.Κ.Α." στην υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού στην περιφέρεια Β. Αιγαίου», στο οποίο προβλέπονταν 87 θέσεις απασχόλησης νέων στο Β. Αιγαίο (59 στη Λέσβο, 6 στη Λήμνο, 18 στη Χίο και 4 στη Σάμο) με το εργασιακό καθεστώς της ορισμένου χρόνου κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του Πολιτισμού.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από νέους για τη σκανδαλώδη διαχείριση των διαδικασιών πρόσληψης και αξιολόγησης των αιτήσεων από τον ανάδοχο φορέα. Εκατοντάδες νέοι έκαναν αίτηση για να καλύψουν μόλις 87 θέσεις με μισθό 25 ευρώ ημερησίως μέχρι του ποσού των 625 ευρώ μηνιαίως. Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος νομιμότητας του ΑΣΕΠ στον πρώτο πίνακα προσληπτέων είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των μοριοδοτήσεων σε ποσοστό άνω του 40%. Η ΜΚΟ κλήθηκε από τον ΑΣΕΠ να αναπροσαρμόσει τους πίνακες προσληφθέντων και μόλις στις 19/6 ανακοινώθηκε η τελική κατάταξη προσληπτέων, η οποία καλύπτει μόνο 36 σε σύνολο 87 θέσεων που προκηρύχτηκαν για το Β. Αιγαίο. Αρκετοί από τους προσληπτέους του πρώτου πίνακα είχαν υποχρεωθεί να μεταβούν στην Μυτιλήνη για την υπογραφή συμβάσεων (αντίγραφο ουδέποτε τους δόθηκε) και αρκετοί από αυτούς ουδέποτε ξεκίνησαν να εργάζονται.

Ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει πλέον το 60%, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αντί να αναπτύξει πολιτικές για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας βαπτίζει τις οργανικές ανάγκες υπηρεσιών ως θέσεις εργασίας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των φορέων και τις εντάσσει σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα δε, δίνει εργολαβία σε ΜΚΟ το σύνολο των διαδικασιών για τις προσλήψεις και την πληρωμή με προμήθεια για αυτές της τάξης του 4% επί του έργου. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι νέοι που ζητούν εργασία να είναι ευάλωτοι σε πολιτικές πατρωνίες και πελατειακές διευκολύνσεις, να υφίστανται ταλαιπωρία και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια, ενώ στην ανάδοχο ΜΚΟ να μην έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως προβλέπονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και οι εφορείες αρχαιοτήτων να μην καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες σε ειδικότητες όπως αρχαιολόγων, μουσειολόγων, φυλάκων, καθαριστών, εργατών.


Από την μια, οι υπηρεσίες είναι απαραίτητο να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους. Από την άλλη, πρέπει να πάψει επιτελούς αυτού του είδους το δουλεμπόριο που μεταβάλλει τον εργαζόμενο σε μακροχρόνια και εξαθλιωμένο άνεργο που θα ζητιανεύει για λίγους μήνες δουλειάς με τους χειρότερους όρους και που νομιμοποιεί τη διάλυση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος. Δέσμευσή μας είναι οι ανυποχώρητες θέσεις μας και επιδίωξή μας η αλλαγή αυτής της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό μας.

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: