Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δελφίνια - Ψαράδες αντιπαλεύουν

Της Μαργαρίτας Ικαρίου
Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Προβολής



Τα ψάρια στο Αιγαίο ολοένα και λιγοστεύουν, τα θαλάσσια θηλαστικά αδυνατούν να τραφούν. Το ίδιο όμως και οι ψαράδες. Και οι δύο, «αντιπαλεύουν» για μια καλή ψαριά!

Αυτό, έχει συχνά ως αποτέλεσμα, θαλάσσια θηλαστικά όπως το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και η ιδιαίτερα απειλούμενη μεσογειακή φώκια, αναζητώντας εναγωνίως λίγη τροφή, να εγκλωβίζονται στα δίχτυα και να πεθαίνουν!

Εκτιμάται ότι στη Μεσόγειο η υπεραλίευση αγγίζει το 80% , ενώ στις Ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» η υποβάθμιση της παράκτιας αλιευτικής παραγωγής παρουσιάζει δραματική μείωση που αγγίζει ποσοστιαία το 50-80% , μόλις σε διάστημα μιας διετίας.

Από την άλλη, τα δελφίνια αποδεκατίζονται από τις πλαστικές σακούλες που ανεξέλεγκτα καταλήγουν στη θάλασσα. Τα πανέξυπνα αυτά πλάσματα, ξεγελιούνται από το σχήμα και την κίνηση της σακούλας, καταβροχθίζοντάς τις ως μέδουσες με αποτέλεσμα την απόφραξη της αναπνευστικής τους οδού και τον βέβαιο θάνατο.

Αν σε αυτά προστεθεί μια θανατηφόρα επιδημία που έχει ξεσπάσει και πάλι στη Μεσόγειο, απειλώντας τους πληθυσμούς των δελφινιών, η ανησυχία των Ελλήνων θαλασσίων βιολόγων για τη διατήρηση των ειδών, ολοένα και εντείνεται. Σημειώνεται πως τα ζωνοδέλφινα, που πλήττονται περισσότερο, είναι πελαγικά είδη και συχνά μετακινούνται σε σημαντικές χιλιομετρικές αποστάσεις για να τραφούν και να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού.

Καθώς τα ιχθυαποθέματα και στις Ελληνικές θάλασσες έχουν μειωθεί δραματικά, δελφίνια και ψαράδες ερίζουν για τα λιγοστά ψαράκια… Η παράνομη αλιεία και η υπεραλίευση, έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται με την αλιεία, η αλιευτική παραγωγή της πατρίδας μας ολισθαίνει ολοένα και περισσότερο, οι παράκτιοι αλιείς αδυνατούν να καλύψουν ως και τα βασικά τους έξοδα. Δυσβάσταχτη χαρακτηρίζεται από πολλούς η οικονομική απώλεια από τα σχισμένα δίχτυα…

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ξεκίνησε μια εκστρατεία χρηματοδότησης από το κοινό (crowdfunding), προκειμένου να στηριχτεί τόσο η διατήρηση των θαλάσσιων θηλαστικών όπως τα δελφίνια και οι φώκιες, όσο και η ενίσχυση των παράκτιων ψαράδων, ειδικότερα στην περιοχή των Λειψών – ένα μικρό νησί στα βόρεια Δωδεκάνησα!

«Καθώς τα ψάρια λιγοστεύουν για όλους, πολύ συχνά τα δίχτυα των ψαράδων καταστρέφονται από τα θαλάσσια θηλαστικά που προσπαθούν να «κλέψουν» ορισμένα» δηλώνει η υδροβιολόγος και διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» κα Αναστασία Μήλιου. «Το Αρχιπέλαγος ξεκίνησε αυτήν την εκστρατεία στο indiegogo ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει δωρεές και να δοθεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μία λύση σε αυτό τον αναπόφευκτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, στοχεύουμε να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν οι ψαράδες στην προστασία των θαλασσών και των σπάνιων ειδών που ζουν σε αυτές…» σημείωσε η κα Μήλιου.

Αρκεί βέβαια, ο καθένας από εμάς, να διαθέσει ένα μικρό σκοπό για το σκοπό αυτό. Γιατί ταξίδι στο Αιγαίο, χωρίς συνοδεία δελφινιού, είναι ένα ταξίδι χωρίς ομορφιά…

(Για την εκστρατεία επισκεφτείτε: http://igg.me/at/archifishermen -για δωρεές: www.archipelago.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια: