Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ευάγγελος Βενιζέλος: "ΝΑΙ" στον πόλεμο στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε χτες υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταδίκασε το ειδεχθές έγκλημα χρήσης χημικών και τάχθηκε υπέρ μιας αναλογικής απάντησης με αποτέλεσμα. Χτες το βράδυ, η βρετανική βουλή τόλμησε να πάει κόντρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και απέρριψε την στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Όταν οι χώρες που συζητούν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στην Συρία αμφιβάλλουν και αναζητούν ακόμα επαρκείς ενδείξεις για την χρήση χημικών από τον Άσαντ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη αποφασίσει για την ενοχή του Άσαντ. 

Όταν η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών του ΟΗΕ για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένεται αύριο Σάββατο -ώστε να τεθεί στη συνέχεια ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών-, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη αποφασίσει.

Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην Συρία -κανείς δεν ξέρει-, αλλά ξέρω πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι επικίνδυνος για τη χώρα.

Ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας απέναντι στη Συρία αν αποδειχτεί πως δεν έγινε χρήση χημικών από τον Άσαντ;

Ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας αν δεν πραγματοποιηθεί τελικά στρατιωτική επίθεση στη Συρία ή αν πραγματοποιηθεί επίθεση και ο Άσαντ παραμείνει στη θέση του;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και θα μιλάει για τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Συρίας;

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι καλές σχέσεις με τους Άραβες είναι απαραίτητες για την Ελλάδα.

Προκειμένου να διασωθεί ο Βενιζέλος, είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα, να αποδεχτεί τα πάντα και να υπογράψει τα πάντα.

Δεν μάχεται για την χώρα, μάχεται για να διασωθεί ο ίδιος.

Βρισκόμαστε στην ίδια -και χειρότερη- θέση που ήμασταν όταν η χώρα χρεοκόπησε.
Συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυβέρνηση οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν την Ελλάδα σε διάλυση.
Το κύριο -και πρώτιστο- μέλημά μας θα έπρεπε να είναι να απαλλαγούμε από αυτούς τους ανθρώπους.

Κι όμως, τρία χρόνια μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει να βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών.

Η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει τους Έλληνες.

Ο Βενιζέλος, αντί να βρίσκεται στο δικαστήριο, είναι υπουργός Εξωτερικών.
Και οι Έλληνες πιστεύουν πως δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτό.

pitsirikos

Φωτιά σε ιστιοφόρο σκάφος κοντά στο Πυθαγόρειο

Ακυβέρνητο λόγω εκδήλωσης φωτιάς στη μηχανή του βρέθηκε χθες το βράδυ το υπό αγγλική σημαία ιστιοφόρο σκάφος "Ocean Dream" στη θαλάσσια περιοχή του Πυθαγορείου.


Στο σκάφος επέβαιναν δύο αλλοδαποί. Άμεσα στο σημείο μετέβη προς παροχή συνδρομής πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στελέχη του οποίου ενημερώθηκαν από τον Κυβερνήτη πως η φωτιά στη μηχανή έσβησε χωρίς να προκληθεί τραυματισμός.

Το "Ocean Dream" ρυμουλκήθηκε από το Ε/Π-Τ/Ρ "Ασπασία", συνοδεία του πλωτού περιπολικού, στη μαρίνα Πυθαγορείου όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι δύο αλλοδαποί επιβαίνοντες.

Από τη Λιμενική Αρχή Πυθαγορείου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου.
http://my-samos.blogspot.gr

Ο θρυλικός ανταρτοκαλόγερος - Ηγούμενος Γερμανός Δημάκης, Πάπα-Ανυπόμονος

Ο ηγούμενος Γερμανός Δημάκης, (1912- 2004) το κανονικό του όνομα ήταν Γεώργιος και όταν χειροτονήθηκε το έκανε Γερμανός, γνωστός τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης ως «Πάπα-Ανυπόμονος» ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς ιερείς που πήρανε μέρος στην Αντίσταση.

Γεννήθηκε το 1912 στο Αγρύδιο Γορτυνίας. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1934 στις 29 Ιουλίου. Όταν ο Βελουχιώτης, στις 14 Μαΐου του 1943 συγκροτούσε το αντιστασιακό σώμα και στρατολογούσε άνδρες στη περιοχή δυτικά του χωρίου Κουκουβίστα της Γκιώνας, πήγε και τον βρήκε ο αρχιμανδρίτης Γερμανός, ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος, μια μονή κοντά στην Υπάτη όπου ήταν και πρόεδρος της κοινότητας και ταυτόχρονα επίτροπος της Μονής Δαδιού-Αμφίκλειας. Ύστερα από παρότρυνση του, αφού τον καταζητούσανε πλέον οι Ναζί, προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ και ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος.
 
Είχε χαρίσει ως φυλαχτό στον Άρη Βελουχιώτη ένα σταυρό, που ο αντιστασιακός καπετάνιος, κουβάλαγε πάντα μαζί του. Ως έμπιστος του Άρη Βελουχιώτη έμεινε γνωστός ως ο «παπάς του Άρη» και επειδή ριχνόταν πρώτος στη μάχη και παρότρυνε και τους συμπολεμιστές έμεινε πιο γνωστός ως «Πάπα-Ανυπόμονος».

Διορίστηκε ως Στρατιωτικός Ιερέας του Γενικού Αντιστασιακού Στρατηγείου.
Το 1946 μετά τη περίφημη Συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στο μοναστήρι του Αγάθωνος, όπου και έμεινε ως ηγούμενος όλα τα επόμενα χρόνια. Η συμμορία του εθνικόφρονα Βουρλάκη απήγαγε τον ηρωικό μοναχό και τον βασάνισε μέχρι να υποσχεθεί ότι θα αναθεματίσει τους Αριστερούς της Φθιώτιδας.

Η Χούντα των Συνταγματαρχών δεν τον άφησε να ξεκουραστεί και να ασχοληθεί με το συγγραφικό του έργο. Τον κατήγγειλε ως ακραίο αριστερό και άπιστο χριστιανό και τον οδήγησε το 1968 στο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο όμως τον αθώωσε. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του η εκκλησία τον αναγνώρισε ως ήρωα, και ως έναν από τους ελάχιστους κληρικούς που συμμετείχε στον αγώνα εναντίον του κατακτητή με τα όπλα και τις σφαίρες, ενώ η πολιτεία τον τίμησε ως σύμβολο της Αντίστασης.

Το 2000 συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος έκδωσε έναν τόμο με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή» με αναφορές στη δράση του τον καιρό της Κατοχής. Δεν ξέχναγε ποτέ ως ανθρωπιστής ιερέας να υπενθυμίζει στους ανώτερους κληρικούς ότι έχουν χρέος να νοιάζονται και για τις ανάγκες των κατοίκων τις επαρχίας. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1998 συνομιλώντας με τον μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο ήθελε να αποστείλει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ μερικές ιδέες του για να ανακατασκευάσουν την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, αναπλάθοντας και τη γύρω περιοχή. Στάθηκε άτυχος καθώς ο Σεραφείμ πέθανε τρεις μήνες μετά.


venceremos33

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης, στη Σάμο.

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης, στη Σάμο. Σύμφωνα με την αστυνομία, την κλοπή σε βάρος της 78χρονης διέπραξε μια 49χρονη τσιγγάνα. 

Συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου το μεσημέρι, η 49χρονη, πήγε στο σπίτι της ηλικιωμένης στους Πύργους της Σάμου, προσποιούμενη ότι χρειαζόταν κάποια βοήθεια από αυτήν και χωρίς να γίνει αντιληπτή, έκλεψε ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικού Τμήμα Πυθαγορείου.
newsit.gr

Θα χυθεί πολύ αίμα στην Ελλάδα, αν...













Συνέντευξη της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη στον ρ/σ Real 97,8 fm με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο 13/08/2013


Σύλληψη 47χρονης στο Πυθαγόρειο Σάμου

Συνελήφθη σήμερα το απόγευμα στο Πυθαγόρειο από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος μία 47χρονη, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας.

Η υπόθεση αφορούσε παλαιότερη παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από την 47χρονη.
http://my-samos.blogspot.gr/

"Και κάθε νύχτα"


Συριακά...Του Θανάση Καρτερού

Μερικές φορές είναι να τρομάζεις με τη "γραμμή" που τηρούν, λες και έχουν πάρει κάποια εντολή από κάποιον μεγάλο αδελφό, τα μεγάλα ΜΜΕ στον μεγάλο κόσμο της Δύσης. Ιδιαίτερα όταν το ανθρωπιστικό τμήμα της διεθνούς κοινότητας ετοιμάζεται να επιβάλει κάποια ανθρωπιστική τιμωρία, ή κάποια ανθρωπιστικά αντίποινα, με ανθρωπιστικούς πυραύλους και ανθρωπιστικές βόμβες στο μη ανθρωπιστικό τμήμα. Και η προπαγάνδα καλείται να προετοιμάσει το ανθρωπιστικό έγκλημα - υπάρχει και τέτοιο - ως απάντηση στο απάνθρωπο. 

Το είδαμε να γίνεται με το Ιράκ και τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε ο Σαντάμ -ακόμα τα ψάχνουν. Το είδαμε να γίνεται στη Γιουγκοσλαβία, όπου οι εγκληματίες πολέμου διαχωρίστηκαν σε καλούς και Σέρβους, για να ζήσουμε το αίσχος των βομβαρδισμών σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα -το Βελιγράδι. Τώρα βλέπουμε το ίδιο έργο να εκτυλίσσεται στη Συρία. Στην οποία προετοιμάζονται πυρετωδώς να επιβάλουν ανθρωπιστικά μέτρα οι εντεταλμένοι ανθρωπιστές -οι ίδιοι που σκότωσαν χιλιάδες γυναικόπαιδα στο Ιράκ και οργάνωσαν εκεί ανθρωπιστικά ιδρύματα τύπου Αμπού Γκράιμπ.
Τι επικαλούνται; Το ειδεχθές έγκλημα της χημικής επίθεσης εναντίον αμάχων, που προκάλεσε φρίκη σε όλο τον κόσμο. Τι παραβλέπουν; 

Το γεγονός ότι κανένας μέχρι τώρα δεν ξέρει τον ένοχο. Ότι το καθεστώς και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για το έγκλημα. Ότι στον συριακό εμφύλιο εμπλέκονται πολλές δυνάμεις, πολλές μυστικές υπηρεσίες και πολλή τρομοκρατία -μέχρι και η Αλ Κάιντα, η οποία αιφνιδίως είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ!! Και ότι στο ρημαγμένο σώμα της Συρίας συγκρούονται γεωστρατηγικές και πολιτικές επιδιώξεις που μόνο με τον λαό της δεν έχουν σχέση. 

Κατέληξαν όμως στον ένοχο. Ποιοι; Εκείνοι που, αν υπήρχε διεθνής δικαιοσύνη, θα έπρεπε να ανακριθούν τουλάχιστον ως ύποπτοι. Γιατί και κίνητρο είχαν και εμφανώς ωφελούνται από το έγκλημα: Το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ουάσιγκτον. Και ο Ερντογάν του ανθρωπισμού!

Βιαστικοί όλοι τους να βομβαρδίσουν, να αφανίσουν, να ρημάξουν τον συριακό λαό με το πρόσχημα ότι τιμωρούν το συριακό καθεστώς. Και διακηρύσσοντας ότι δεν χρειάζονται καμιά εξουσιοδότηση του ΟΗΕ! Και τα μεγάλα ΜΜΕ του ελεύθερου κόσμου μας, με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, τους στηρίζουν. Δεν έχουν χρόνο, βλέπετε, για ερωτηματικά και αμφισβητήσεις. Πρέπει να προετοιμάσουν την κατάλληλη ζωντανή κάλυψη για το νέο σοκ και δέος...
avgi.gr

Αφίσα της Ημέρας


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ Ανησυχία στο ΥΠΕΘΑ: "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα"

Φόβοι για την ύπαρξη πληγμάτων ακόμα και εντός της ελληνικής επικράτειας από την επικείμενη αμερικανική επίθεση στην Συρία διατυπώθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, των συναρμόδιων υπηρεσιών.

"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα" ειπώθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό το "όλα" να αποκλείει και την απειλή Τουρκία, φυσικά, αφού "ο λύκος στην αναμπουμπούλα, χαίρεται".

Ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην ελληνική πλευρά ότι οι παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί, ενώ πρόσφατη είναι και η υπέρπτηση επάνω από τους Φούρνους.

Εν πάση περιπτώσει από σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε κατάσταση μερικής επιφυλακής, η οποία θα γίνει πλήρης όσο πλησιάζουμε προς την επίθεση στην Συρία.

Κοινή η εκτίμηση ότι αυτό που θα ξεκινήσει με την αμερικανική επίθεση δεν θα σταματήσει εύκολα και μπορεί να συμπαρασύρει τους πάντες. Η Ελλάδα στην παρούσα κρίση έχει στενή συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ έχει εγκρίνει την χρήση της Σούδας και της Καλαμάτας.

Το συριακό καθεστώς αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ και την Λιβύη, δεν έχει εξαπολύσει απειλές κατά των χωρών που θα στηρίξουν την αμερικανική επιδρομή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Άλλωστε οι SCUD-C της Συρίας μπορούν να μετατρέψουν σε οικόπεδο της βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου μέσα σε λίγα λεπτά...

Θεωρείται δεδομένη δε η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και η αύξηση της ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που ξεκινήσει μία επίθεση σε βάρος της Συρίας και η χώρα μας εμπλακεί με την παραχώρηση των Νατοικών βάσεων και την παροχή διευκολύνσεων προς τους Συμμάχους. Αυτό όμως, όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν αποτελεί θέμα της σημερινής σύσκεψης.

Το βάρος θα πέσει για άλλη μια φορά στην Πολεμική Αεροπορία. Η 115 ΠΜ με τα F-16 Block 52+ στην Κρήτη, αλλά και οι συστοιχίες των S-300PMU1 (ακόμα περιμένουν την βολή αποδοχής) και Tor M1, δηλαδή η "αφρόκρεμα" των ελληνικών μαχητικών και τα καλύτερα α/α συστήματα που διαθέτει η χώρα, είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr συζητήθηκε η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ»), καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως θα εισέλθει στη Χώρα μας (Σχέδιο «ΙΩΝΗ»).

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Κοσμίδης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας Αγγελική Πανάγαινα και Παναγιώτης Ευσταθίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντούλης.
defencenet

"Η ΔΕΘ θα είναι η αρχή για την ανατροπή της κυβέρνησης"

Θεσσαλονίκη: "Οι κινητοποιήσεις της ΔΕΘ θα πρέπει να είναι η αρχή της μαζικοποίησης του αγώνα για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης", τόνισαν χθες από τη Θεσσαλονίκη συνδικαλιστές από τους χώρους της Παιδείας, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων, που αποφάσισαν να συντονίσουν τον αγώνα τους, που τελικό στόχο έχει την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσαν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση των εργατικών κινητοποιήσεων στα χέρια τους, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκή» τον «κυβερνητικό συνδικαλισμό» της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αν και έκαναν ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σάββατο, είναι δεδομένη. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι οι κοινές διαμαρτυρίες τους ξεκινάνε από σήμερα και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που καλεί το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στις 7 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου, και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία.

Στη συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των απολυμένων της ΕΡΤ 3, διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ, των εργαζόμενων στους δήμους, των σχολικών φυλάκων και του Δικτύου Ανέργων. Εν όψει της ΔΕΘ, κάλεσαν τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει, κάτι που χαρακτήρισαν ως «μονόδρομο» για να σταματήσουν τα δεινά για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Μίλησαν για την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, και υποστήριξαν ότι απαρχή της μαζικοποίησης των κινητοποιήσεων μπορεί να είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στον χώρο της εκπαίδευσης.

Τόνισαν, επίσης, ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης διαμορφώνονται συνθήκες και προϋποθέσεις νίκης του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς τα μέτρα θίγουν πλέον όλη την ελληνική κοινωνία. Επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου όλων των εργαζομένων που θίγονται από τα μέτρα και τις κυβερνητικές πολιτικές και ότι προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύει το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στο οποίο συμμετέχουν.

Οι παριστάμενοι συνδικαλιστές άσκησαν κριτική στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άφησαν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η κορύφωση των κινητοποιήσεων μπορεί να γίνει με αποφάσεις των Ομοσπονδιών. Σε ερώτηση για τη διάσταση απόψεων πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικάτων τόνισαν: «Φτάνουν πια οι αγώνες διαμαρτυρίας, τύπου ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Τώρα είναι η ώρα της σύγκρουσης. Μας αδικεί ο θεσμοθετημένος συνδικαλισμός. Δεν ανταποκρίνονται. Παρά τα όσα συμβαίνουν, το τελευταίο διάστημα δεν κάλεσαν ούτε σε μια απεργία. Την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, πάντως, οι συγκεντρώσεις όλων θα είναι τόσο μαζικές, που θα ενωθούν από μόνες τους».

Σημείωσαν, τέλος, ότι «αυτό που ξεκινά από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα φτάσει και στην κορυφή για να αλλάξει η λογική και η λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα συνδικάτα αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις είναι αναγκαία για την ανατροπή».
ΑΥΓΗ

Έκπτωση 35 % για νέους φοιτητές στο "Νήσος Μύκονος"

Η ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways προσφέρει έκπτωση 35% στις μετακινήσεις των νέων φοιτητών από και προς το Καρλόβασι με το πλοίο "Νήσος Μύκονος".

Η έκπτωση αυτή παρέχεται με την επίδειξη του «Δελτίου Εξεταζομένων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013» σε όλα τα πρακτορεία της εταιρείας Hellenic Seaways (HSW) καθώς και στα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία και ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγουν τα δρομολόγια του "Νήσος Μύκονος" προς τη Σάμο.

Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνει την έκπτωση 35% και προς τα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν τους φοιτητές

Η έκπτωση αφορά και όλα τα άλλα πλοία της HSW που θα μετακινήσουν νέους φοιτητές από και προς τον τόπο σπουδών τους έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
http://my-samos.blogspot.gr/

Εικόνες από το ....μέλλον της Ελλάδας
























Αρκεί μια ματιά στην Ισπανία για να μάθουμε τι θα ακολουθήσει την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να μην ανανεώσει το νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. 

Οπότε, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, σιγά – σιγά στην αρχή και με σαρωτικούς ρυθμούς στη συνέχεια οι τράπεζες θα αρχίζουν τις κατασχέσεις σπιτιών που είχαν αγοραστεί με δάνεια κι έχουν πάψει να εξυπηρετούνται, προχωρώντας ταυτόχρονα και στην έξωση των δανειοληπτών. Στην χώρα του Θερβάντες, με ένα ποσοστό ιδιοκατοίκησης κοντά στο 80% που συναγωνίζεται το ελληνικό, απαιτείται πολύ μεγάλη μεροληψία για να κατηγορήσει κανείς τους ίδιους τους Ισπανούς για τα δάνεια που πήραν. «Δεν θέλουμε μια χώρα προλετάριων, θέλουμε μια χώρα που να αποτελείται από ιδιοκτήτες σπιτιών», δήλωνε δημόσια το 1957 ο πρώτος υπουργός Κατοικίας του δικτάτορα Φράνκο. Η πιο πρόσφατη ώθηση στο (πολύ κοντινό μας) όνειρο κάθε Ισπανού να αποκτήσει το δικό του σπίτι δόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 κι αμέσως μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Ήταν η εποχή που η Γερμανία ξεπερνούσε την οικονομική της κρίση, διατάσσοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαμηλώσει τα επιτόκια του ευρώ και πλημμυρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη Νότια Ευρώπη με φθηνό χρήμα. Στην Ισπανία (όπως και στην Ιρλανδία) ο πακτωλός πιστωτικού χρήματος κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στην κατοικία, δημιουργώντας μια πρωτοφανή σε μέγεθος φούσκα. Εκτιμάται από το 1995 μέχρι πριν λίγα χρόνια το απόθεμα κατοικιών στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 7 εκ., ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 220%!

Ρεκόρ ανεργίας κι εξώσεων

Αυτή η πορεία ανακόπτεται για πρώτη φορά με την κρίση του 2008 και απότομα όταν ξεκινάει η εφαρμογή των πρώτων μέτρων λιτότητας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Θαπατέρο που ως αποτέλεσμα έχουν η Ισπανία να κατέχει επί χρόνια μεταξύ των χωρών της ΕΕ το χρυσό στην ανεργία (με ένα ποσοστό 26% που μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών γίνεται 57%), μέχρι που την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα, εν προκειμένω με το σπαθί της, χωρίς εδώ να χρειαστούν ελληνοποιήσεις αλλοδαπών ή να ανιχνευθούν ύποπτες χημικές ουσίες. Το κοινωνικό δράμα των εξώσεων κάνει την εμφάνισή του στην Ισπανία το 2011 – 2012 όταν λήγει η διετία κατά την οποία οι άνεργοι λαμβάνουν, σύμφωνα με το νόμο, το σχετικό επίδομα. Από το 2008 μέχρι το 2012 οι εξώσεις έφθασαν τις 363.000, ενώ κάθε μέρα υπολογιζόταν ότι 80 οικογένειες διώχνονταν κακήν κακώς από τα σπίτια τους, κατ’ εντολήν της αστυνομίας, με τη συνοδεία της αστυνομίας. Το διαδίκτυο πλημμύρισε από φωτογραφίες πυροσβεστών που έχοντας λυγίσει μπροστά σε τόση βία, έβαζαν τα κλάματα, γύριζαν την πλάτη, έβγαζαν το κράνος και πετώντας το δήλωναν ότι αρνιόνταν να συνεχίσουν να βοηθούν σε αυτό το καθόλα νόμιμο έγκλημα.

Το κίνημα εναντίον των εξώσεων βρήκε υποστηρικτές όχι μόνο μεταξύ πυροσβεστών που σε δύο τουλάχιστον αυτόνομες περιφέρειες (Καταλονία και Κορούνια) ψήφισαν ότι αρνούνται να βοηθούν στο ξεσπίτωμα οικογενειών ανέργων και φτωχών, αλλά ακόμη και κλειδαράδων που επισήμως, μέσω των ενώσεων τους, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται οι ίδιοι να αλλάξουν κλειδαριές σε σπίτια που μετά την κατάσχεση και την έξωση περνούν στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Η ορμή του κινήματος κατά των εξώσεων και η τεράστια ανταπόκριση που συνάντησε στην ισπανική κοινωνία σχετίζεται σημαντικά με τις αλλεπάλληλες περιπτώσεις αυτοκτονιών που σημειώθηκαν όταν άνθρωποι χωρίς κανέναν πόρο και χωρίς καμία προοπτική πετιόνταν στον δρόμο σαν σκυλιά. Συγκλονιστική για παράδειγμα ήταν η περίπτωση ενός ζευγαριού συνταξιούχων από την Μαγιόρκα που έβαλε τέλος στην ζωή του τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η τράπεζα προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού που ζούσαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν ότι συνεχίζουν να χρωστούν στην τράπεζα 84.000 ευρώ! Δεν ήταν μάλιστα η μοναδική περίπτωση…

Άστεγοι και με χρέος

Εκ των υστέρων, όταν πια ήταν αργά για να αντιδράσουν, οι περισσότεροι δανειστές μάθαιναν ότι στους όρους των δανείων που είχαν συμφωνήσει με τις τράπεζες περιλαμβανόταν κι η υποχρέωσή τους να αποζημιώσουν την τράπεζα στην περίπτωση που ακόμη και μετά την κατάσχεση η αξία του κατασχεθέντος σπιτιού υπολείπεται της αξίας του ανεξόφλητου δανείου! Έτσι οι τράπεζες, που εν τω μεταξύ χρηματοδοτήθηκαν με 41 δισ. τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγουν την χρεοκοπία, δεν αρκούνταν στην κατάσχεση του σπιτιού, αλλά ο δανειολήπτης, άστεγος πλέον πέρα κι από άνεργος στις περισσότερες περιπτώσεις, έπρεπε να συνεχίζει να εξοφλεί τις δόσεις του δανείου για ένα σπίτι που δεν είχε πια στην κατοχή του! Δεδομένης δε της φούσκας που δημιουργήθηκε την εποχή που «έβρεχε» δάνεια και της πτώσης στις τιμές των κατοικιών που ακολούθησε μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως ανάλογες περιπτώσεις (με την αξία του σπιτιού να είναι σημαντικά χαμηλότερη της αξίας του υπόλοιπου του δανείου) αποτελούσαν τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση.

Οι κινητοποιήσεις των Ισπανών ενάντια στο αίσχος των εξώσεων κορυφώθηκαν στις αρχές της Άνοιξης όταν ενέταξαν στο οπλοστάσιό τους μια μορφή κινητοποίησης που είχε δοκιμαστεί μια δεκαετία πριν στην Αργεντινή: estraches στα ισπανικά. Στην πράξη, περικύκλωση των σπιτιών πολιτικών του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού κόμματος για να μάθει ο κόσμος ποιοί είναι αυτοί οι πολιτικοί που για χάρη των τραπεζών ξεσπιτώνουν τους φτωχούς. 

Υπό το βάρος αυτής της τεράστιας πολιτικής πίεσης που δέχθηκαν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κι αφού οι μέθοδοι καταστολής (με την αστυνομία να κόβει πρόστιμα στους διαδηλωτές ακόμη και 1.500 ευρώ και να σχηματίζει οδοφράγματα σε ακτίνα 300 μέτρων γύρω από κάθε σπίτι) απέτυχαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που κέρδιζαν συνεχώς σε επιρροή με το 80% των ερωτηθέντων να τις επιδοκιμάζουν, προχώρησαν σε ένα πολιτικό συμβιβασμό που μπορεί να θεωρηθεί μια πρώτη νίκη του κινήματος ενάντια στις εξώσεις. Για πολλούς αυτό το κίνημα ήταν η συνέχεια του κινήματος των Αγανακτισμένων και των Πλατειών που έκανε την εμφάνισή του το 2011. Για το επίμαχο θέμα των εξώσεων οι Ισπανοί αφού επανειλημμένες φορές απέτρεψαν εξώσεις με την επιτόπια παρουσία τους κι ερχόμενοι σε σύγκρουση με την αστυνομία (που είναι περιττό να πούμε ότι δεν εξαντλούσε και την αυστηρότητά της), προέβησαν στην συλλογή υπογραφών κατ’ εφαρμογή μιας συνταγματικής πρόβλεψης που επιτρέπει να εισαχθεί νόμος στη Βουλή από την ίδια την κοινωνία, εάν μαζευτεί ο κατάλληλος αριθμός υπογραφών, όπως κι έγινε.

Το κείμενο κάτω από το οποίο μάζεψαν 1,5 εκ. υπογραφές κατέληγε σε 3 αιτήματα: Διακοπή των κατασχέσεων και εξώσεων, παύση οποιασδήποτε απαίτησης της τράπεζας από τους δανειολήπτες όταν ολοκληρώνεται η κατάσχεση και άνοιγμα των ανοίκιαστων σπιτιών που έχουν υπό την κατοχή τους οι τράπεζες και αρνούνται να προσφέρουν για ενοικίαση. Η Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας εκτιμά ότι το 14% του αποθέματος κατοικιών σε όλη τη χώρα ή 3,4 εκ. σπίτια παραμένουν ξενοίκιαστα και σφραγισμένα (την ίδια ώρα που οι άστεγοι φτάνουν τους 40.000 εκ των οποίων ο 1 στους 4 έχει αποκτήσει κάποιας μορφής τριτοβάθμια εκπαίδευση). Ο νόμος τον οποίο ψήφισε η Ισπανική Βουλή τον Απρίλιο του 2013 κι αφού το Νοέμβριο του 2012 είχε ψηφίσει έναν ακόμη σχετικό νόμο (ορισμό της αναποτελεσματικότητας) δεν περιελάμβανε κανένα από τα παραπάνω αιτήματα και χαρακτηρίστηκε ως χάνζαπλαστ σε αιμορραγία, μιας και εξαντλούσε την προστασία του σε ακραίες περιπτώσεις φτώχειας στους οποίους έδωσε μια περίοδο χάριτος δύο ετών. Ήταν ωστόσο μία πρώτη επιτυχία.

Γι’ αυτό, ακόμη και τώρα οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις εξώσεις συνεχίζονται αμείωτες. Στα επιτεύγματα δε της οργάνωσης που έχει πρωτοστατήσει στο μπλοκάρισμα των εξώσεων (PAH) όπως ομολογείται από την ιστοσελίδα της (http://afectadosporlahipoteca.com/) περιλαμβάνεται η αποτροπή 725 εξώσεων. Ως τώρα…

leonidasvatikiotis.wordpress.com
via anemosantistasis

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" πάλι κοντά σας.

Μετά από μία απαραίτητη διακοπή κάποιων ημερών το φετινό Αύγουστο, η Συντακτική Ομάδα του "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ" βρίσκεται πάλι κοντά σας. Με ενημερωμένα ρεπορτάζ, άρθρα, ανταποκρίσεις και επαναδημοσιεύσεις, με θέματα από τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. 

Με σοβαρά πολιτικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τα εθνικά θέματα,  την πορεία συγκρότησης της νέας σύγχρονης σοσιαλιστικής και πατριωτικής Αριστεράς, τον Πολιτισμό, τις δράσεις των φορέων, αλλά και με διάφορα άλλα κοινωνικά θέματα, συνεχίζουμε με επιτυχία την ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.

Ευχόμαστε για αυτή τη νέα φθινοπωρινή περίοδο καλές ειδήσεις για όλους μας καθώς και  το παραπέρα δυνάμωμα του μαζικού λαϊκού κινήματος ρήξης και ανατροπής αυτής της δουλικής Κυβέρνησης των αγορών και των τραπεζών. . 


Η Συντακτική Ομάδα του  "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ"

Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με ανεξέλεγκτες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ" της Καθ. Λούκας Τ. Κατσέλη, προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών (πλήρες κείμενο)


1) Το γεγονος οτι σημερα ολοι ζητούν, ακομη και βουλευτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνουν, να παραταθει ο νομος που εχει καταγραφεί με το ονομα σας, πως αισθάνεστε; Εχετε καποια νούμερα σε ποσα νοικοκυριά προστάτευσε το σπιτι τους; Πόσοι έκαναν χρήση του νομου Κατσελη;

Αισθάνομαι δικαιωμένη γιατί ο Ν. 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που πέρασε με πολλές αντιδράσεις και δυσκολίες αποδείχθηκε κοινωνικά και οικονομικά αναγκαίος. Δίνει πράγματι μια ανάσα και διέξοδο σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους ενώ συμβάλλει στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης πολλών νοικοκυριών και στην εξυπηρέτηση των δανείων στο όριο των πραγματικών δυνατοτήτων των δανειοληπτών.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν υποβληθεί περίπου 65,000 αιτήσεις και απ’ αυτές 30,000 μόνο το τελευταίο τετράμηνο... Αυτό αποτελεί δείγμα της επιδείνωσης της κρίσης αλλά και της αναγκαιότητας του Νόμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, περίπου ένα 70% οσων υποβάλλουν αιτήσεις ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Σήμερα ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί η Κυβέρνηση, υποκύπτοντας σε πιέσεις από τους ίδιους γνωστούς κύκλους, έχει αρχίσει να ξηλώνει σιγά –σιγά κάποιες από τις σημαντικές ευεργετικές ρυθμίσεις του Νόμου. Είναι η στιγμή που ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει δυναμικά ώστε να μην προχωρήσει η αρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι λεγόμενες «χρυσές τομές» που αναζητούνται δεν είναι τίποτα άλλο παρά κερκόπορτα στην τελική ανατροπή του Νόμου.

2) Κα Κατσέλη, γιατί η Κυβέρνηση και η Τρόικα ανοίγουν ξανά το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών παρά τις αντιδράσεις και το γεγονός ότι η κρίση εχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση;

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις Τραπεζών, πιστωτών και κερδοσκοπικών συμφερόντων και, με ανυπόστατα επιχειρήματα, προωθεί ένα μέτρο που αντιστρατεύεται ευθέως τόσο την οικονομική λογική όσο και το δημόσιο συμφέρον. Η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία εν μέσω συνεχιζόμενης βαθειάς οικονομικής κρίσης καταπατά το βασικό κοινωνικό δικαίωμα στη στέγη και σ’ ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Θα δημιουργήσει νέα κοινωνικά δράματα. Ταυτόχρονα, θα οξύνει αντί να αμβλύνει το δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η εξαθλίωση χιλιάδων οικογενειών που θα χάσουν τη στέγη τους θα βαθύνει την ύφεση, την αδυναμία πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο και τρίτους ενώ θα αυξήσει τις πιέσεις για κοινωνικές δαπάνες. Παράλληλα, η κατάρρευση της αγοράς και των αξιών των ακινήτων θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οξύνοντας την ιδιωτική υπερχρέωση. Θα οδηγήσει μοιραία σε κατάρρευση και των ασφαλειών των ενυπόθηκων δανείων, με αποτέλεσμα, οι ίδιες οι Τράπεζες, γρήγορα ή αργά, να απαιτήσουν πρόσθετα κεφάλαια δηλαδή νέα ανακεφαλαιοποίηση. Πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι μετά την εμπειρία της Κύπρου και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, τα κεφάλαια αυτά θα προκύψουν κατά πάσα πιθανότητα από κούρεμα καταθέσεων. Με άλλα λόγια τα σπασμένα θα τα πληρώσουν και πάλι οι απλοί πολίτες.

Η ατζέντα της συζήτησης όπως τίθεται από την Κυβέρνηση είναι βαθύτατα μεροληπτική και κοινωνικά διχαστική. Κάποιοι αφήνουν στο περιθώριο τις ευθύνες του Τραπεζικού συστήματος για επιλογές, λάθη και παραλείψεις για τα οποία μάλιστα αποζημιώθηκαν γενναιόδωρα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ παράλληλα σπεύδουν να βαφτίσουν μπαταχτσήδες τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της πολιτικής της βίαιας οικονομικής λιτότητας που έχει επιβληθεί.

3) Τελικά ποιος θα ωφεληθεί;

Κυρίως οι κερδοσκόποι και οι κάτοχοι τιτλοποιημένων δανείων που καιροφυλακτούν να αγοράσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς στο 20 - 30% της αξίας τους και να τα μεταπωλήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν με κέρδος. Ηδη διεθνείς εταιρείες ακινήτων σε συνεργασία με distress funds αγοράζουν χαρτοφυλάκια Ελληνικών τραπεζών με δάνεια σε καθυστέρηση και προσβλέπουν στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Ωφελούνται επίσης οι Τράπεζες καθώς ρευστοποιούν προβληματικά χαρτοφυλάκια και υποθήκες, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με τις εταιρείες ακινήτων για να εκμεταλλευθούν από κοινού τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί ή πρόκειται να βγούν στους πλειστηριασμούς. Ως προς το κόστος της επερχόμενης ανακεφαλαιοποίησης, η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι οι Τράπεζες αποζημιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση υπήρχε ηδη πρόβλεψη και κάλυψη για επισφαλή δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Πρόσφατα μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι ένα ποσό των 8 δις. € που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών παραμένει στη διάθεση του ΤΧΣ και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της χώρας το 2014-2015. Αν δεν είναι το γεγονός αυτό αποδοχή της γενναιόδωρης μεταχείρισης του Τραπεζικού συστήματος , την ώρα που τα εισοδημάτα των περισσοτέρων Ελλήνων συμπιέζονται ραγδαία, τότε τι είναι;

Συμπερασματικά, οι Τράπεζες, με την ευλογία της Τρόικα και τη δικαιολογία της κρίσης, ξέπλυναν όλα τα παλαιά αμαρτήματα από άλογες δανειοδοτήσεις και μέσω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος από τις ζημιές τους. Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ δεν αποζημιώθηκαν αντίστοιχα για το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων και το κόστος που υπέστησαν . Δηλαδή στη χώρα μας εφαρμόσθηκε το εξής οξύμωρο ακόμα και με όρους άκρατου φιλελευθερισμού:·να μηδενίζεται το κόστος των επενδυτικών επιλογών του Τραπεζικού συστήματος και να μεταφέρεται αυτούσιο και μάλιστα εις διπλούν στην κοινωνία.

4) Ποιος φταίει γι αυτή την κατάσταση;

Ας μην ξεγελιόμαστε : Η σημερινή κρίση υπερχρέωσης που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της βίαιης λιτότητας. Χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν το δράμα της υπερχρέωσης χωρίς δική τους υπαιτιότητα .

Δεν είναι ούτε αφερέγγυος δανειολήπτης, ούτε μπαταχτζής ο συνταξιούχος που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται απότομα κατά 60% ή ο δημόσιος υπάλληλος το διαθέσιμο εισόδημά του οποίου εξανεμίσθηκε κατά 50% από τη μείωση του μισθού, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τά χαράτσια και την αύξηση των φόρων. Ούτε βέβαια ο κάτοχος Ελληνικών ομολόγων τα οποία κουρεύτηκαν σ ένα βράδυ, ο μισθωτός που έχει μείνει απλήρωτος για 4-6 μήνες, ο οικογενειάρχης που απολύθηκε μετά από χρόνια σταθερής εργασίας ή ο επαγγελματίας που είδε το μαγαζί του να κλείνει λόγω κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης και έλλειψης ρευστότητας. Πόσο μάλλον οι στρατιές ανέργων που απολύθηκαν.

Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε πρόσκαιρη ή μόνιμη αδυναμία πληρωμής οφειλών παρά το γεγονός ότι είχαν συντάξει με σύνεση τον οικογενειακό τους προυπολογισμό. Η μόνη ορθολογική αντιμετώπιση ήταν και είναι η ρύθμιση δανείων στα νέα οικονομικά δεδομένα, με νομοθετική μάλιστα πρωτοβουλία, καθόσον οι ρυθμίσεις που κάνουν οι Τράπεζες είναι άκρως επιλεκτικές και περιορισμένες. Ως Κοινωνική Συμφωνία είχαμε καταθέσει στη Βουλή το 2012 σχετικό σχέδιο νόμου.

Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε ρύθμιση δανείων προχωρά σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Λέει δηλαδή σ’ αυτό τον κόσμο : δεν φθάνει που σου πήρα το εισόδημα και τα περιουσιακά σου στοιχεία , τώρα θα σου πάρω και το σπίτι !

5) Μα δεν φταίνε όμως και όλοι όσοι δανείστηκαν υπέρμετρα και δεν μπορούν σήμερα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ?

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το 2000 και την είσοδό μας στην ευρωζώνη αρκετοί συμπολίτες μας ενέδωσαν στον πειρασμό των χαμηλών επιτοκίων, της εύκολης χρηματοδότησης και των πιέσεων των Τραπεζών και πήραν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που ακόμα και κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ευθύνη πέφτει κυρίως στις Τράπεζες που δεν ακολούθησαν βασικές αρχές υπεύθυνου δανεισμού, αλλά και στην Τράπεζα Ελλάδος που με απόφαση του Διοικητή της ήρε τους προυπάρχοντες περιορισμούς στην δανειοδότηση.

Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ψηφίσθηκε ο Νόμος 3869/10, ο Νόμος δηλαδή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που προστατεύει τον καταναλωτή-δανειολήπτη, δίνοντας την ευκαιρία σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής οφειλών να ρυθμίσουν ή ακόμα και να απαλλαγούν από τα χρέη τους μετά από απόφαση του Ειρηνοδικείου στη βάση του εισοδήματος και των περιουσιακών τους στοιχείων.

6) Η Κυβέρνηση είναι όμως διατεθειμένη να θεσπίσει « κοινωνικά κριτήρια» για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε να επωφεληθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη . Ποια η γνώμη σας?

Η πρόταση αυτή στερείται σοβαρότητος και είναι προσχηματική. Το δράμα της υπερχρέωσης και η αδυναμία πληρωμής δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Συμφωνα δε με τη διεθνή εμπειρία η υπερχρέωση πλήττει κυρίως τα μεσαία κοινωνικά στρώματα που, στη βάση εσφαλμένων προσδοκιών για βελτίωση των οικονομικών τους προοπτικών, ξανοίχτηκαν σε αγορές με δανεισμό. Αυτοί χρήζουν προστασίας ιδιαίτερα μάλιστα όταν λόγω της ασκούμενης πολιτικής ,η Ελληνική μεσαία τάξη φτωχοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν. 3869/10, για ένα ζευγάρι, η πρώτη κατοικία προστατεύεται ,ανεξαρτήτως ύψους οφειλής , μόνο στο ύψος του αφορολόγητου ποσού (200.000 ευρώ) , προσαυξημένου κατά 50%. Με απλά λόγια, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η αξία της κατοικίας που προστατεύεται δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ και κάτι περισσότερο για οικογένεια με παιδιά. Επομένως, η υπάρχουσα ρύθμιση δεν αφορά τους πλούσιους ιδιοκτήτες αλλά καλύπτει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Επιπλέον, ακόμα και αν το Ειρηνοδικείο δικαιώσει τον δανειολήπτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής οφειλών με ρύθμιση ή και απαλλαγή οφειλών, ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει το 80% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης του κατοικίας. Επομένως «κανένα σπίτι δεν χαρίζεται» όπως έσπευσαν να πούνε κάποια ανόητα παπαγαλάκια…

7) Πότε θα μπορέσει να αρθεί το καθεστώς της αναστολής των πλειστηριασμών;

Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση , αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας στην οικονομία και εφαρμοστούν, παράλληλα με το Ν 3869/10, ουσιαστικές ρυθμίσεις δανείων και οφειλών των δανειοληπτών. Τότε, με πολύ προσεκτικό τόπο και σταδιακά, θα μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί.


8) Τι προβλέπεται να συμβεί αν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από το 2014 παρά τις αντιδράσεις ;

Πιστεύω ειλικρινά ότι μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με ανεξέλεγκτες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Ελπίζω να έχουν απομείνει τα ελάχιστα πολιτικά αντανακλαστικά στη σημερινή Κυβέρνηση προκειμένου να κατανοήσει ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη απρόβλεπτων διαστάσεων.

Το ποτήρι δεν θέλει πολύ για να ξεχειλίσει. Ο Ελληνας και η Ελληνίδα θα προστατεύσουν πάση θυσία την εστία τους που απέκτησαν με κόπο και ήταν το όνειρο μιας ζωής. Γι αυτό οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν τεράστια ευθύνη να μην προχωρήσουν στην ψήφιση των σχετικών διατάξεων.

ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Η βουλευτής του Νομού Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγνή Καλογερή, μη δυνάμενη να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες της Καστανιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Καλοκαίρι του 1943. Σ' ένα περιβάλλον ρευστό σε ότι αφορά την έκβαση του πολέμου, υπογράφεται στη Σάμο πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση από Έλληνες αντάρτες και αντιφασίστες Ιταλούς στρατιώτες της μεραρχίας Κούνεο.

Ο τρόμος των δυνάμεων κατοχής είναι προφανής. Στο τέλος Αυγούστου ένα πογκρόμ κατά της αντίστασης καθιστά την Καστανιά ένα ακόμη τόπο θυσίας, έναν από τους δεκάδες τόπους μαρτυρίου που άφησε πίσω του ο φασισμός. Εκτελούνται 19 πατριώτες που μαζεύει ο στρατός κατοχής από τα σπίτια τους με κατάλογο. Οι ήρωες της Καστανιάς μαζί με άλλους 20 περίπου που εκτελέστηκαν στην ύπαιθρο εκείνες τις μέρες, έδωσαν τη ζωή τους στον τίμιο αγώνα λίγο πριν ξημερώσει η λευτεριά.

Σήμερα 70 χρόνια μετά σε συνθήκες οικονομικής κατοχής της χώρας, και πάλι σε ένα ρευστό περιβάλλον, η ανάγκη της αντίστασης και της ενότητας παραμένει επίκαιρη και επιτακτική.

Σήμερα μπροστά στους τάφους των ηρώων φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ΑΘΑΝΑΤΟΙ και υποσχόμαστε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ."

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ σπάνια Εκπομπή - αφιέρωμα ΕΡΤ (full Video)


Για τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα

Από το Γραφείο Τύπου «Κοινωνικής Συμφωνίας» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τη Συνέντευξη Τύπου Σαμαρά-Ομπάμα:

Η κοινή Συνέντευξη Τύπου Ομπάμα -Σαμαρά απογοήτευσε και θορύβησε τον απανταχού Ελληνισμό. Ενώ δεν πήραμε τίποτα, συνεχίζουμε τον ολισθηρό δρόμο της επικίνδυνης υποχώρησης στα εθνικά μας θέματα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ακολούθησε κατά γράμμα την υποβάθμιση της ουσίας του κυπριακού προβλήματος από τον Πρόεδρο Ομπάμα σε απλή διακοινοτική διαφορά. Παρέλειψε ν’ αναφερθεί στη πάγια Ελληνική θέση ότι το Κυπριακό είναι θέμα διεθνές που πηγάζει από την παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού προσβάλλοντας ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και Δίκαιο.

Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον ενιαίο χαρακτήρα και το αδιαίρετο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, αντίθετα, δήλωσε ότι, “οι νέες προτάσεις του Έλληνα Προέδρου (sic...) ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας ” !! Aν η δήλωση αυτή αναφέρεται στην υπόπτου προελεύσεως πρόταση για υπό όρους επιστροφή μικρού τμήματος της Αμμοχώστου, σε παραβίαση της καθαρής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε το Κυπριακό εισέρχεται σε επικίνδυνη ατραπό .

Όσο για τη δραματική οικονομική συγκυρία και βαθειά κρίση που βιώνει η Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς και ο κ Ομπάμα αρκέστηκαν σε αοριστολογίες αντί να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα υπέρβασης της ύφεσης και βιωσιμότητας του χρέους .

ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Τη Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Βορείου Αιγαίου ( Μυτιλήνη ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010 με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑ: Έγκριση Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του ΝΠΔΔ του Δήμου Λέσβου με την επωνυμία «ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» (Κύριος του έργου) και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, για την υλοποίηση Πράξης με τίτλο «Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης : Εργασίες επισκευής και αναβάθμισης»

Εισηγητής: κ. Αθανάσιος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Σημείωση: Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι παρακαλούνται να προσέλθουν για τη συνεδρίαση την Τρίτη 03-09-2013 στις 11:00 ως εξής:

Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λέσβου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Βορείου Αιγαίου ( Μυτιλήνη ).

Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Χίου στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Σάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λήμνου στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.

Ο κ. Περιφερειακός Σύμβουλος της Ικαρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας.

Σάμος: Πανηγυρίζει το μοναστήρι της Αγίας Ζώνης

Πανηγυρίζει σήμερα η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης, στη Βλαμαρή, όπου το απόγευμα θα ψαλεί Εσπερινός, ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία.

Η κοιλάδα της Βλαμαρής, επιλέχτηκε το 1695 από τον Ιερομόναχο Μελέτιο, για να ανεγείρει, μαζί με τους κατοίκους, την Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης, η όποια αναγνωρίστηκε από τον Οικ. Πατριάρχη Καλλίνικο Β΄, ως σταυροπηγιακή, δηλ. ως μη εξαρτώμενη από τη μητρόπολη του νομού, αλλά υπαγόμενη απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ναός, που γιορτάζει στις 31 Αυγούστου, καθιερώθηκε στην Αγία Ζώνη της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση έπεσε από τον ουρανό όταν η Θεοτόκος ανέβαινε στους ουρανούς. Το μοναστήρι χτίστηκε εκεί που κάποτε υπήρχε μια μικρή πόλη, από τα υλικά της οποίας έχει σχεδόν κατασκευαστεί. Λεπτομέρειες για την ίδρυση της Αγίας Ζώνης, αναφέρει το πατριαρχικό γράμμα του Καλλίνικου, που αναφέρεται στην ίδρυση του μοναστηριού.

Σύμφωνα με αυτό, στο μέρος που βρίσκεται τώρα το μοναστήρι προυπήρχε εκκλησία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, η οποία με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε. Αυτήν την εκκλησία θέλησαν να ανοικοδομήσουν ορισμένοι ευσεβείς και ανέθεσαν την οικοδόμησή της στον ιερομόναχο Μελέτιο. Αυτός, αφού συγκέντρωσε χρηματικά βοηθήματα από χριστιανούς, ξαναέχτισε την εκκλησία και συγκρότησε ένα μικρό μοναστήρι, του οποίου έγινε ηγούμενος.

Η ιστορία του μοναστηριού είναι βαμμένη με αίμα, όταν τον Ιούνιο του 1846 πειρατές που έφτασαν στο νησί μπήκαν στο μοναστήρι και αφού έπιασαν τους καλόγερους, τους έκλεισαν στα υπόγεια, ενώ τον ηγούμενο, Γρηγόριο, τον ζεμάτισαν με καυτό λάδι 12 φορές και του προξένησαν 66 τραύματα με μαχαίρι, για να τους φανερώσει τα χρήματα που πίστευαν πως έκρυβε. Επειδή όμως δεν τα βρήκαν έκλεψαν ένα ασημένιο σκεύος και ένα πολύτιμο αρχιερατικό εγκόλπιο και έφυγαν, ενώ ο Γρηγόριος λίγες ημέρες αργότερα ξεψύχησε, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Το Καθολικό της μονής έχει σχήμα μονόκλιτης θολωτής Βασιλικής με τρούλο και φέρει επί της εισόδου μικρό, μαρμάρινο καμπαναριό, το όποιο κατασκευάστηκε το 1751 σύμφωνα με επιγραφή στη βάση του.

Μέσα στο Καθολικό, διασώζονται αρκετές τοιχογραφίες του 17ου αιώνος, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ι. Μονής ανάγεται σύμφωνα με την επιγραφή του το 1801, και φέρει τις 3 παλαιές δεσποτικές φορητές εικόνες του 19ου αιώνος, ανάμεσα στις όποιες ξεχωρίζει η εφέστιος εικόνα της Αγίας Ζώνης επενδεδυμένη με αργυρόδετο διάκοσμο του 1819.
http://samiakonvima.blogspot.gr

Αποφυλακίζονται αυτοί που κατέκλεψαν το ΙΚΑ














- Την αποφυλάκισή τους πρότεινε ο εισαγγελέας
- Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει το 18μηνο
- Ειχαν βάλει μέσα το ΙΚΑ πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ
- Χορηγούσαν υψηλά επιδόματα σε μη δικαιούχους και έπαιρναν μίζες
- Με τα “κέρδη” τους έχτιζαν βίλες και κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα

Οι άνθρωποι που ζούσαν μέσα στη χλιδή με πανάκριβα αυτοκίνητα και χτίζοντας βίλες με πισίνες, με τα λεφτά του ΙΚΑ, θα βρεθούν εκτός φυλακής.

Κι αυτό η ελληνική δικαιοσύνη δεν φρόντισε να προωθήσει τη διαδικασία ώστε η δίκη τους να εχει ολοκληρωθεί μέσα στο 18μηνο.

Ετσι, το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου τα μέλη της “θηλυκής συμμορίας” του ΙΚΑ Καλλιθέας, αναμένεται να αποφυλακιστούν.

Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει το 18μηνο
Ήδη ο εισαγγελέας Εφετών Περικλής Δράκος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ζητά την αποφυλάκιση των επτά κατηγορούμενων με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μη απομάκρυνσή τους από το νομό Αττικής, συνεχή διαμονή τους στη συγκεκριμένη κατοικία που έχουν δηλώσει και υποχρεωτική εμφάνισή τους 6 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) λόγω συμπλήρωσης, στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, δεκαοκτώ μηνών παραμονής τους στις φυλακές.

Η υπόθεση αφορά τις πέντε υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας: Ελένη Μπουραζάνη, Χριστίνα Πατεράκη, Χρυσούλα Φέρρα, Μυρσίνη Θωμάκου και Χριστίνα Σουρίδη.

Η δίκη αναμένεται να ξαναρχίσει στις 27 Αυγούστου
Στις φυλακές βρίσκονται ακόμα ο Κων/νος Καραΐσκος, σύζυγος της Ε. Μπουραζάνη, και ο Παναγιώτης-Αλέξανδρος Αιματίδης, σύζυγος της Χρυσούλας Φέρρα, των οποίων ο εισαγγελέας επίσης ζητά την αποφυλάκιση.

Η δίκη των οκτώ συνολικά κατηγορούμενων, καθώς στο εδώλιο κάθεται ακόμα μία υπάλληλος του ΙΚΑ Καλλιθέας, η Περσεφόνη Νασοπούλου (είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της), πρόκειται να αρχίσει εκ νέου στις 27 Αυγούστου (μετά τη θερινή διακοπή) συνεχίζοντας την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας. Συνολικά έχουν κληθεί πάνω από 60 μάρτυρες και αυτήν τη στιγμή το δικαστήριο εξετάζει τη δεύτερη αρμόδια ελεγκτή του ΙΚΑ.

Η υπόθεση της μεγάλης κομπίνας με τα επιδόματα
Οι κατηγορούμενες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας φέρονται ότι χορηγούσαν επιδόματα σε ασφαλισμένους που δεν τα δικαιούνταν.

Από το 2003 έως το 2012 δημιουργούσαν υποψήφιους για τη χορήγηση επιδομάτων με διάφορους τρόπους π.χ. σε συνεργασία με ινστιτούτα αισθητικής.

Αφού κατάφερναν να εγκριθούν τα επιδόματα, κρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος και τα υπόλοιπα τα έπαιρναν οι “δικαιούχοι”. Σε μία περίπτωση από επίδομα 15.000 ευρώ που «εγκρίθηκε», τα 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» και τα 9.000 ευρώ τα πήρε η «θηλυκή συμμορία».

Με τα “κέρδη” τους που υπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια ευρώ οι κατηγορούμενες αγόρασαν πανάκριβα αυτοκίνητα και είχαν χτίσει βίλες με πισίνες.
newsit.gr

Αυξάνεται από 5 στα 25 ευρώ το εισιτήριο εισόδου στα νοσοκομεία



Ανοικτό άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο αύξησης του εισιτηρίου από πέντε στα 25 Ευρώ από την νέα χρονιά στα Δημόσια νοσοκομεία εάν δεν επιτευχθούν οι .....οικονομικοί στόχοι.

Γιατί υπάρχουν και τέτοιοι παπάδες!!! (video)


Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" : Ραντεβού τέλος Αυγούστου

Η συντακτική ομάδα του "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ" εύχεται σε όλους τους φίλους , τους αναγνώστες, τους επισκέπτες και τους συνεργάτες του ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. 

Θα είμαστε πάλι κοντά σας με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας. 

Helpless - Neil Young


Σάμος: Έκθεση Ζωγραφικής


Σύλληψη χειρούργου για «φακελάκι»

Για παθητική δωροδοκία συνελήφθη χειρουργός - ορθοπεδικός σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής για παθητική δωροδοκία, καθώς απαίτησε και πήρε από ασθενής 300 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει επέμβαση. 


Είχε προηγηθεί καταγγελία του ασθενή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Χθες το μεσημέρι, μετά την επέμβαση, ο γιατρός συνελήφθη εντός του νοσοκομείου, καθώς στη κατοχή του βρέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, που του είχε παραδώσει προηγουμένως ο ασθενής.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ενεργούσε σε βάρος του συγκεκριμένου χειρουργού προδικαστική έρευνα (προκαταρκτική εξέταση), σε εκτέλεση παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, για παρόμοια υπόθεση.

Αναλυτικά, η έρευνα αφορούσε καταγγελία ιδιώτιδος, σύμφωνα με την οποία, τον Ιανουάριο του 2013 για χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο γιατρός της είχε ζητήσει αρχικά το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ, το οποίο, μετά από διαπραγμάτευση, διαμορφώθηκε σε 800 και τελικά σε 600 ευρώ.

Ανοιχτά το Μουσεία Βαθιού, Πυθαγορείου και το Ηραίον το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου

Το αρχαιολογικό Μουσείο του Βαθιού και του Πυθαγορείου, καθώς και το Ηραίον θα είναι ανοιχτά την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, για το βράδυ της πανσελήνου. Στο Ηραίον θα υπάρξει αφιέρωμα στο Φ. Γκ. Λόρκα με τη συμμετοχή της υψίφωνου Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και το Δημήτρη Περρή στο πιάνο.

Οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία των Κυκλάδων, της Σάμου και της Ικα­ρίας θα είναι ανοιχτά για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους Χώρους και Μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που γίνεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.

Στις 22:00 και στις 23:00, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά, θα ακουστεί, σε όλους τους Χώρους και τα Μουσεία, το ποίημα του Φ. Γκ. Λόρκα Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιες Μεχίας σε απαγγελία των Andy Garcia (1996, από την ταινία του Marcos Zurinaga Muerte en Granada), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο, από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιες Μεχίας»), Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνι­κά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).

Επιδίωξή της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα μας, αλλά και η Ισπανία, να τονώσει το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον Πολι­τισμό, και, παράλληλα, να προβάλλει τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας.

Να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντικές προσφορές. Κανένας από το προ­σωπικό της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και κανένας από τους καλλιτέχνες που συμμε­τέχουν δεν ζήτησε αμοιβή για τις υπηρεσίες του.
http://samiakonvima.blogspot.gr

Συνελήφθη Γερμανός κατάσκοπος των Τούρκων στη Χίο!












Τουρκο- γερμανικό πρακτορικό κύκλωμα κατασκοπείας εξάρθρωσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Χίο όταν συνελήφθη ένας 72χρονος Γερμανός υπήκοος με την κατηγορία ότι κατασκόπευε συστηματικά για χάρη των Τούρκων εγκαταστάσεις, έργα, στρατόπεδα κ.λ.π. στο νησί τα οποία φωτογράφιζε και παρέδιδε σε πράκτορες της ΜΙΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο 72χρονος «την τελευταία τουλάχιστον τριετία, φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα κ.λ.π υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο και παρέδιδε το υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε υπηκόους Τουρκίας».

Κατά τη σύλληψή του, μάλιστα, είχε δυο φωτογραφικές μηχανές και κάρτες αποθήκευσης με φωτογραφίες από στρατόπεδα της Χίου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφήσεις γινόντουσαν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ, για κάθε αποστολή. Το υλικό αποστελλόταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e - mail , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβανόταν από πέντε άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία.

Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό ( e - mail ), προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονται στη Χίο.

Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά, το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, δύο αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και δύο ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.

Ο 72χρονος Γερμανός συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα Αρμόλια Χίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, ο οποίος διαμένει στην Χίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Διερευνάται και τυχόν ανάμειξή του στις περυσινές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Χίο ειδικά γύρω από στρατόπεδα, και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία του νησιού καταστρέφοντας την παραγωγή μαστίχας, αφού κάηκαν χιλιάδες μαστιχόδεντρα.

Με βάση την ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ «από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών, καθώς και καρτών αποθήκευσης, που είχε κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι το πρωί της Παρασκευής είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και σε προγενέστερο χρόνο φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου».

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του στη Χίο, αλλά και στην κατοχή του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
2 φωτογραφικές μηχανές,
14 κάρτες μνήμης ,
5 usb sticks ,
5 τουριστικοί χάρτες της Χίου,
2 κινητά τηλέφωνα και
1 ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι οι Γερμανοί είναι παραδοσιακά φίλοι με τους Τούρκους, μια ματιά στην ιστορία είναι αρκετή για να το αποδείξει αυτό, άλλωστε έχουν και συγγένειες καθότι οι Ούνοι (πρόγονοι των Γερμανών) χαρακτηρίζονται και ως Λευκοί Μογγόλοι. Πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι έχει παραδοθεί η χώρα στη Γερμανία η οποία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει το μέρος των Τούρκων παρά το δικό μας.

Όσο για τον 72χρονο καλό είναι να μάθουμε τι επάγγελμα έκανε νέος και εάν είχε διασυνδέσεις με την αμαρτωλή BND στο παρελθόν, διότι είναι δύσκολο σε αυτή την ηλικία να αποφασίσει κάποιος να γίνει ξαφνικά James Bond, χωρίς κάποια προϋπηρεσία σε τέτοιου είδους ασχολίες.
defencenet.gr

Αφίσα της Ημέρας


Ο ΣΥΡΙΖΑ, τά "άκρα" και το δημοκρατικό τόξο

Η θεωρία των δύο άκρων είναι αδικημένη. Το "σήμερα" όλων μας, αν είναι κάτι, είναι ακραίο. Σε ακραίες εποχές, λοιπόν, εκ των πραγμάτων αναγκάζεται κανείς να επιλέξει ακραίες λύσεις. Κάποιοι από εμάς ήταν πάντα αυτοί που το σύστημα βάφτιζε "ακραίους". Τολμούσαν να μιλούν για ισονομία, ισοελευθερία και -θου, Κύριε- για σοσιαλισμό. Άλλοι αναγκάστηκαν να γίνουν "ακραίοι". 


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακραίο κόμμα, γιατί ο κόσμος του βιώνει ένα "ακραίο" σήμερα. Ποιος θα φανταζόταν, όταν πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για τη γενιά των 800 ευρώ και λίγο αργότερα για την γενιά των 700 ευρώ, πως αυτά τα 800 ευρώ ή τα 700 ευρώ θα ήταν σήμερα όνειρο για τον μέσο εργαζόμενο; Εμείς λοιπόν, με αυτούς τους όρους, προϊόντα αυτής της ακραίας συγκυρίας είμαστε ακραίοι.

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στο "πολιτικό κέντρο", σε αυτούς που μας καλούν να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε, να πάψουμε να είμαστε "ακραίοι". Το πολιτικό κέντρο που κυριάρχησε μέσα στην κρίση εξαφανίστηκε. Κλασικό παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ: ο κόσμος του πήγε αριστερά και οι πολιτικοί του δεξιά, ταυτίστηκαν χωρίς ίχνος ντροπής -δεν είναι βλέπετε ακραίοι, αλλά προσαρμοστικοί- με εμβληματικές απόψεις των πιο σκληρών αντιλαϊκών εκφάνσεων της Δεξιάς, όπως ο σιδηρούς δημοσιονομικός κανόνας της Μέρκελ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του μονεταρισμού και κινείται στην λογική: "τα λεφτά είναι λίγα και να τα έχουν όλα οι πλούσιοι".... 

Πώς να εξηγήσουμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε επισπεύδων στην υιοθέτηση του δημοσιονομικού κανόνα προτείνοντας μάλιστα να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα(!); Έτσι, λοιπόν, το πολιτικό κέντρο -οι νοσταλγοί και οι επίδοξοι ανασυγκροτητές του- δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Ένα κέντρο που βάζει "κόκκινες γραμμές" στη θεωρία και στην πράξη ξεπερνά κι όσες ήδη υπήρχαν δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Εκτός από το πολιτικό κέντρο μάς απασχολεί πολύ και το δημοκρατικό τόξο. Αυτό το τόξο είναι τόσο μεγάλο που χωράει και τσουβαλιάζει μέσα από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ (μόνο όταν είναι καλό παιδί και καταδικάζει τη βία, απερίφραστα και απ' όπου κι αν προέρχεται, ακόμη και αν προκλήθηκε από βοτσαλάκι, στο οποίο σκόνταψε υπουργός. Καλείται μάλιστα να βγάλει και σχετική ανακοίνωση λέγοντας πως το βοτσαλάκι δεν είναι -και δεν έχει υπάρξει- μέλος του).

Ωστόσο, είναι ψευδώνυμη και υποβολιμαία η περιγραφή ενός δημοκρατικού τόξου ή ενός συνταγματικού τόξου και δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον στόχο παρά να προσθέσει θύτες και θύματα και να νομιμοποιήσει τις υπερακραίες κυβερνητικές πολιτικές της Δεξιάς ως κάτι όχι και τόσο ακραίο, όχι τόσο ακατανόητο, αλλά ως κάτι συζητήσιμο για τη "σωτηρία της πατρίδας". Ως κάτι αναγκαίο, το οποίο αν -ω μη γένοιτο- ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα πράξει γι' αυτή τη σωτηρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση στο τόξο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο με αυτούς. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε ένα τέτοιο τόξο και να δίνει άλλοθι, όχι δημοκρατίας, αλλά λογικής σε αυτή τη γενικευμένη παράνοια, την οποία παρουσιάζουν ως αναγκαιότητα. "Τα πολλά εκατομμύρια λαθρομεταναστών που έχουν καταλάβει τις πόλεις μας", "οι ξένοι που επιβουλεύονται τον ελληνισμό", "το ελληνικό DNA", "οι οροθετικές που είναι υγειονομική βόμβα για τις ελληνικές οικογένειες", "το 1,5 εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που βασανίζουν τους υπόλοιπους" και "οι εκλογές που είναι χαμένος χρόνος και πεταμένα λεφτά" δεν είναι ιδέες που εισήγαγε η Χρυσή Αυγή, αλλά τα κανάλια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Όλος αυτός ο συρφετός λοιπόν, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τον Λοβέρδο και τον Τζήμερο, είναι το ένα άκρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ως βασικός και αδιαφιλονίκητος εκπρόσωπος της ελληνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς- είναι το άλλο άκρο. Και να μη γελιόμαστε, όταν κερδίσει τις εκλογές θα κάνει "ακραία" πράγματα γιατί γι' αυτό θα τον ψηφίσει ο κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα 'πρεπε να φορολογήσει απλώς τους πλούσιους, αλλά να τους εκδικηθεί πολιτικά για τη δυστυχία που αυτοί και οι πολιτικοί εκπρόσωποι τους επέβαλαν στους πολίτες αυτής της χώρας, να τους εκδικηθεί για τους 3.000 αυτόχειρες που πήγαν με τη ρετσινιά του "καψούρη" . Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει απλώς τα ντιλς των εργολάβων της διαπλοκής, αλλά να τους βάλει να σκάβουν οι ίδιοι για να ολοκληρώσουν τα έργα που ακόμη περιμένουμε και για τα οποία έχουν εξοφληθεί και με το παραπάνω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει απλώς να υπερασπιστεί τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά να τσακίσει την εκπαίδευση των ελίτ, όχι καταργώντας την, αλλά καθιστώντας τη δημόσια καλύτερη. Στην κοινωνία που ονειρεύονται τα "συριζάκια", τα "αριστεροχαρούμενα", το να είσαι στον σύλλογο αποφοίτων του Κολεγίου θα 'ναι βρισιά... και το Εκάλη Club θα αποτελεί έναν ωραιότατο χώρο για τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ...

Όλοι αγαπούν τη δικαιοσύνη επί του θεωρητικού, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μισεί την αδικία επί του πρακτέου. Και αυτήν την αδικία του κυβερνητικού άκρου και των γορίλλων του καλείται να διορθώσει. Δεν έχει να αποδείξει τη δημοκρατικότητά του, οι διαδικασίες του άλλωστε είναι τέτοιες που η δημοκρατία του είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα παραπάνω σημεία δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και αν γίνει κυβέρνηση και τα κάνει η Ελλάδα, δεν θα είναι μία σοσιαλιστική χώρα. Αν γίνουν αυτά τα ελάχιστα όμως, θα ανακτήσουμε έστω στο ελάχιστο την αυτοεκτίμησή μας, την αξιοπρέπειά μας, τον αυτοσεβασμό μας και η Ελλάδα θα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και όχι μία λατινοαμερικάνικη χούντα με γερμανικό νόμισμα.

Γιάμαλη Αναστασία
AΥΓΗ