Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μανόλης Βασιλειάς: Η Υγεία είναι δικαίωμα (video)





Σε ένα απόσπασμα παλιότερης αλλά ανέκδοτης έως σήμερα  τοποθέτησης του Ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μανόλη Βασιλειά ακούμε το αυτονόητο, κάτι βέβαια που δεν είναι αυτονόητο για τη δικομματική Κυβέρνηση των Βρυξελλών.


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Η επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το Λαό μας.


Από το Γραφείο Τύπου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τη νέα φορολογία ακινήτων

Η επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και αν δεν αποδίδουν εισόδημα, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροϊδιοκτήτες και γενικά τα μεσαία στρώματα που έχουν επωμισθεί όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και έχουν γονατίσει από τους φόρους και τα χαράτσια.

Η νέα φοροκαταιγίδα στα ακίνητα αστικά και αγροτικά, ηλεκτροδοτούμενα και μη, σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών θα οδηγήσει σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και διόγκωση της υπερχρέωσης .

Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία. Οι νέοι φόροι που καλούμαστε να πληρώσουμε, ως συνέπεια της αδιέξοδης πολιτικής της βίαιης λιτότητας, αντί να διατίθενται στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια θα διοχετευθούν για άλλη μια φορά στην αποπληρωμή συνεχώς διογκούμενων οφειλών προς δανειστές.
Για να μην οδηγηθούν χιλιάδες οικογένειες στην ανεργία, στην απόγνωση, στην υπερχρέωση και στην εκποίηση της περιουσίας τους, πρέπει τουλάχιστον να προστατευτεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και της κύριας επαγγελματικής στέγης, όχι μόνο για χρέη προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος για την πρώτη κατοικία και τις μικρές ιδιοκτησίες.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτελέσουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας του Ελληνικού Λαού από την νεοφιλελεύθερη καταιγίδα από την οποία καθημερινά υποφέρει.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την στις 18:00 στα Προπύλαια η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις

«Με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις λέμε ''όχι'' στην πολιτική κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ που διαλύει το δημόσιο σχολείο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία
  • Κανένα Παιδί έξω από το Σχολείο
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Όχι στις διαθεσιμότητες-απολύσεις
Σημειώνεται πως ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν εξαγγείλει τη συμμετοχή τους και στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ για την επόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδων (ΟΙΕΛΕ) και καλεί τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία να δώσουν δυναμικό παρόν για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Η ΟΙΕΛΕ θα συμμετάσχει και στη γενική απεργία της 6ης Νοεμβρίου.
tvxs.gr

Διαμαρτυρία Δήμου Ικαρίας για τη μείωση δρομολογίων


Διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί στα δρομολόγια της ΝΕΛ από την 1η Νοεμβρίου 2013 η προσέγγιση του πλοίου στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου, έδρα του Δήμου Ικαρίας και της ΠΕ Ικαρίας Φούρνων, θα γίνεται 2 φορές την εβδομάδα αντί για 3, όπως είχε κατοχυρωθεί στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στις 4-3-2010 και υλοποιήθηκε από το Μάιο του 2010.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να επιβάλει αυτή την αυτονόητη δέσμευση στην εταιρεία, που αναλαμβάνει τη γραμμή και εκμεταλλεύεται το μονοπώλιο της συγκοινωνίας στη περιοχή.

Είναι δυνατόν ο Άγ. Κήρυκος , έδρα του Δήμου Ικαρίας και της ΠΕ Ικαρίας Φούρνων και η ευρύτερη περιοχή της Ν. Ικαρίας να είναι έρμαιο στους σχεδιασμούς της εκάστοτε ακτοπλοϊκής εταιρείας;

Εάν οι ακτοπλόοι επικαλούνται θέμα κόστους , πώς εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ πηγαίνουν στους Φούρνους στο 3ο δρομολόγιο, όπως είναι κατοχυρωμένο, απαξιούν να προσεγγίσουν τον Άγιο Κήρυκο, που εξυπηρετεί με το Νοσοκομείο και τις Υπηρεσίες και το Δήμο Φούρνων και βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Πώς είναι δυνατόν τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί κάποιων να απειλούν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε νεκρή ζώνη και τους κατοίκους σε κατοίκους 2ης κατηγορίας,στερώντας τους την ακτοπλοϊκή σύνδεση, που για τους νησιώτες είναι το μέγιστο κοινωνικό αγαθό για την επιβίωσή τους;

Υποθηκεύεται το μέλλον της περιοχής μας, όπου πέραν των άλλων, ο ιαματικός τουρισμόςαποτελεί μέγιστη πηγή εσόδων και μας καταδικάζουν σε μαρασμό και απομόνωση.

Επισυνάπτονται όλα τα στοιχεία της διαμαρτυρίας των κατοίκων το 2010 (έγγραφα, υπογραφές), τα οποία σας αποστέλλουμε ταχυδρομικώς.

Το δίκαιο αίτημά μας έγινε δεκτό και κατοχυρώθηκαν τα 3 δρομολόγια της σύνδεσης του Αγ.Κηρύκου με τον Πειραιά, τα οποία και εκτελούνταν κανονικά μέχρι σήμερα.

Ζητάμε άμεσα από το Υπουργείο Ναυτιλίας να τηρηθούν οι συνταγματικές υποχρεώσεις της πολιτείας και να εξακολουθήσουμε να έχουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά εβδομαδιαίως με τα 3 κατοχυρωμένα δρομολόγια της άγονης γραμμής, ως περιοχή με ειδική σημασία και ιδιαιτερότητες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ

Ο Αλέξανδρος Σταθακιός στο ΡάδιοΣάμος102FM (ηχητικό)


Ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" απόψε δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Αλέξανδρος Σταθακιός , στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, στη Δημοσιογράφο κα. Μαργαρίτα Ικαρίου και στο Ράδιο Σάμος 102 fm.



"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Καρλόβασι Σάμου: Με ποιους θα ποιούμε τσάι σήμερα και που ?


Γιορτή Σούμας στο Πάνδροσο Σάμου



O Πολιτιστικός Σύλλογος Πανδρόσου < Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ> προσκαλεί τα μέλη του, τους φίλους αλλά και όλους τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες στο ορεινό και πανέμορφο χωριό, για τη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΟΥΜΑΣ που διοργανώνει εκεί, την Κυριακή 3 Νοέμβρη μετά τις 2 το μεσημέρι. 

Η Γιορτή θα γίνει στο Κοινοτικό Πατητήρι που βρίσκεται στην Πλατεία του Αγίου Δημητρίου για μια αξέχαστη μέρα, με παραδοσιακά εδέσματα και άφθονη μυρωδάτη σπιτική σούμα.

Όσοι θα ανηφορίσουν προς το όμορφο Πάνδροσο σίγουρα δεν θα χάσουν


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr

Σάμος: Ορθοπεταλιές στην πόλη μας. Έρχονται κοινόχρηστα ποδήλατα


Σύστημα αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, που θα δίνει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης που θα εγκατασταθούν, θα αποκτήσει σύντομα η πόλη μας.

Ο δήμος μας πήρε την απόφαση να κάνει πιο «πράσινη» την πόλη μας και προχωρά σε ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος, που θα διενεργηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

http://samiakonvima.blogspot.gr

Συμφωνία-σοκ Γερμανίας με Τουρκία για έρευνες επάνω σε ελληνική & κυπριακή ΑΟΖ

Σε μία φαινομενικά ακατανόητη κίνηση το Βερολίνο συμφώνησε με την Άγκυρα για από κοινού έρευνες υδρογονανθράκων επάνω στην (θεωρητική για την ώρα, αλλά απόλυτα σαφή) ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και λέμε "ακατανόητη" γιατί υποτίθεται ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων η Γερμανία "παίζει" αποκλειστικά Ελλάδα και Κύπρο που άλλωστε είναι "δικά της μαγαζιά" επί το λαϊκότερον.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Και χθες έπλευσε το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «POSEIDON», στην Σμύρνη και πρόκειται να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σε πρώτη φάση για ίχνη ένυδρου μεθανίου τα οποία είναι σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η υποδοχή του και οι δηλώσεις του Γερμανού προξένου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ούτε προς τον διακρατικό χαρακτήρα, ούτε προς τους σκοπούς του πλοίου:

Ο Γερμανός πρόξενος Σμύρνης, Margit Haberle, το επισκέφθηκε αμέσως μόλις έδεσε στο λιμάνι και δήλωσε ότι: "Το πλοίο και η αποστολή του συμβολίζουν την μακρά τουρκογερμανική φιλία και συνεργασία. Θα προχωρήσει σε έρευνες το 2014 στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των τουρκικών και γερμανικών επιστημονικών ομάδων στο τομέα της έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων".

Οι έρευνες αυτές των Τούρκων θα γίνουν υπό την επίβλεψη των ειδικών επιστημονικών τμημάτων του πανεπιστήμιου της Σμύρνης, «Dokuz Eylül», και του Κέντρου Θαλασσίων και Περιβαλλοντολογικών Επιστημών του γερμανικού πανεπιστήμιου της Βρέμης.

Το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης χρηματοδοτείται από το Ταμείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ειδικά μηχανήματα ερευνών και όπως ανέφερε ο Γερμανός καθηγητής, Gerhard Borman, στο πλοίο βρίσκεται μια εδική ομάδα αποτελούμενη από 15 Γερμανούς επιστήμονες που θα εποπτεύσει των ερευνών σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Οι έρευνες, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρκέσουν περί τις τέσσερις εβδομάδες και οι δυνατότητες του εδικού αυτού ερευνητικού πλοίου είναι να διεξάγει έρευνες σε βάθος δυο χιλιάδων μέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Από το βάθος των ερευνών καταλαβαίνουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν έρευνες στις παραλίες τους, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, εντός της δυνητικής ελληνικής και της απόλυτα συγκεκριμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος καθηγητής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, Günay Çifçi,ανέφερε ότι το πρόγραμμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο είχε καταρτιστεί από το 2004 όταν είχαν αρχίσει τότε οι πρώτες έρευνες στον Εύξεινο Πόντο και τώρα η Τουρκία προχωρεί στην διεξαγωγή των ερευνών για ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η γερμανική κίνηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι "χειροπόδαρα δεμένη" λόγω της εθνικά μειοδοτικής στάσης της ελληνικής πολιτικής ελίτ, πλέον "παίζει δυνατά" με τον έτερο παίκτη της περιοχής.


Αυτή η κίνηση του Βερολίνου, θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο προσεχές μέλλον
defencenet.gr

Σάμος: Ξεκινά η ανάπλαση της παραλιακής (ηχητικό)


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη μας, στην οποία παραβρέθηκε ο δήμαρχος Σάμου, κος Στέλιος Θάνος, ο λιμενάρχης, καθώς και ο εργολάβος της εταιρείας, που από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, θα βρίσκεται στο νησί μας. 

Ήδη τοπογράφοι της εταιρείας πραγματοποιούν υψομετρικές μετρήσεις στην παραλιακή της πόλης μας, ενώ άμεσα ξεκινά και η αποξήλωση.

Ακούστε παρακάτω τι δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αρμονία 103.2" για το έργο και τη σύσκεψη.



http://samiakonvima.blogspot.gr/

Η Αφίσα της Ημέρας


Οι ασθενείς στοιβαγμένοι σαν τα τσουβάλια


Μία εικόνα ντροπής για τη σύγχρονη Ελλάδα και δη για τον τομέα της Υγείας δόθηκε στη δημοσιότητα από το Σύλλογο των Ειδικευόμενων Γιατρών του Ευαγγελισμού. 


Απεικονίζονται τουλάχιστον δώδεκα ασθενείς, στοιβαγμένοι σε έναν θάλαμο, στις 29 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα εφημερίας του νοσοκομείου χωρίς αξονικούς τομογράφους.

Όπως τονίζεται, “οι άρρωστοι πετιούνται σαν ανθρώπινα τσουβάλια ανάμεσα στα νοσοκομεία για να βρουν τις απαιτούμενες Ειδικότητες (Αττικό & Σισμανόγλειο -> Ευαγγελισμός) και εξετάσεις (Ευαγγελισμός -> Ιπποκράτειο -> Ευαγγελισμός). Το ΕΚΑΒ βουλιάζει στις εκατοντάδες διακομιδές, ενώ οι ασθενείς παίζουν την τύχη τους επί πολλών βασανιστικών ωρών μέχρι να αντιμετωπιστούν”.

Ο Σύλλογος των Ειδικευόμενων Γιατρών ανάρτησε τη φωτογραφία στο Facebook. Λίγες ώρες αργότερα, οι διαχειριστές της σελίδας πρόσθεσαν με σχόλιο πως στο συγκεκριμένο χώρο “ένας άνθρωπος διασωληνώθηκε, σε άλλον έγιναν καρδιακές μαλάξεις, και τρίτος δυστυχώς κατέληξε. 

Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των συνοδών και των υπολοίπων αρρώστων”.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωνε ότι η βλάβη στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου θα επιδιορθωθεί εντός της ημέρας, ενώ το αργότερο σε ένα μήνα θα λειτουργεί και δεύτερος αξονικός τομογράφος, ο οποίος θα αποκτηθεί με κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.

nooz.gr |Φώτο: Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός” kartesios

Ζητούνται τρεις ταχυδρόμοι στη Σάμο

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα προσλάβουν τρεις διανομείς με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να καλύψουν εποχικές ή παροδικές ανάγκες στη Σάμο.


Η μία θέση αφορά το κεντρικό κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ στην πόλη της Σάμου και οι υπόλοιπες δύο θέσεις το κατάστημα Καρλοβάσου.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε. – Περιφ/κή Δ/νση Πειραιά & Αιγαίου, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, Τσαμαδού 23 και Φίλωνος 36, Τ.Κ. 185 10 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ (για την Ανακοίνωση ΣΟΧ 18/2013), Υπόψιν κ. Όλγας Συμεώνογλου (τηλέφωνο: 210-4146112 και 210-4146141).

Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Για λεπτομέρειες δείτε την αναλυτική προκήρυξη, η οποία αφορά συνολικά 35 θέσεις στα ΕΛ.ΤΑ έξι νομών της Ελλάδας.
http://my-samos.blogspot.gr

Η Αγνή Καλογερή στη Βουλή (Βίντεο)




ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΑΜΟΥ 



Ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Α. ΓΙΑΚΑΛΗ



ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, στη προχτεσινή σύσκεψη, που συγκαλέσατε για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, προσπάθησα στη παρέμβασή μου να εκφράσω τον προβληματισμό μου κατά πόσο είσαστε πραγματικά διατεθειμένος να αγωνιστείτε με συνέπεια για να επιτευχθούν ουσιαστικές λύσεις.

Επειδή στην απάντησή σας, με τη δικαιολογία ότι δεν ασχολείστε με τα "πολιτικά" παιχνίδια "κάποιων" όταν έχουμε -όπως είπατε- μπροστά μας να λύσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το πρόβλημα για το οποίο μαζευτήκαμε, αποφύγατε να αντικρούσετε τους ισχυρισμούς μου.

Τώρα λοιπόν, κ. Γιακαλή, που δρομολογήσατε την επίλυση του ακτοπλοϊκού με τη σύσταση "Επιτροπής Αγώνα", που θα οργανώσει τον αγώνα των νησιωτών και αφού συντάξετε την επιστολή προς τον κ. Σαμαρά, θα σας παρακαλούσα να απαντήσετε στα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Πού είναι η μελέτη του ακτοπλοϊκού που θα συνέτασε η "αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας" (Απόφαση 197/20-12-2011). 
  • Ποιες θέσεις εκφράσατε στη σχετική διαβούλευση και ποιες κινητοποιήσεις προτείνατε για το Ν/Σ "Μουσουρούλη" (Απόφαση 173/27-11-2012). Σημειωτέον ότι από εκεί πρόκυψε ο Ν. 4150/2013 που έφερε όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφιστάνται τα νησιά μας στο τομέα της ακτοπλοΐας.
  • Υλοποιήσατε τη δέσμευσή στο Λημνιακό λαό για αποστολή επιστολής στον κ. Σαμαρά για τα προβλήματα της Λήμνου, μεταξύ των οποίων το ακτοπλοϊκό; Τι μεσολάβησε και δεν τηρήσατε και την άλλη δέσμευσή σας στο Λημνιακό λαό ότι δηλ. θα ακολουθήσει, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Λήμνου, το μονοήμερο έστω κλείσιμο των υπηρεσιών της περιφέρειας και του δήμου Λήμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας; (Απόφαση 125/28-6-2013)
Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,
Μη μπείτε στο κόπο να απαντήσετε. Τα ερωτήματά μου είναι ρητορικά.

Δεν κάνατε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Και ένας λόγος που δεν κάνατε τίποτα είναι γιατί έχετε μπερδέψει λίγο το σημερινό σας ρόλο του περιφερειάρχη και θεσμικού υπερασπιστή του κοινωνικου συνόλου με τη παλιά ιδιότητά σας, του πρόεδρου της ΝΕΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λογική που ακόμα και χωρίς να το θέλετε σας διακατέχει, να βλέπετε δηλ. με απόλυτη "κατανόηση" τα αιτήματα των ακτοπλόων και πρώτα και κύρια της προαναφερόμενης "κυρίας", που έχει καταδικάσει Λήμνο, Σάμο, Ικαρία-Φούρνους σε όσα μας διεκτραγώδησε παραστατικότατα στη προχτεσινή σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Λήμνου.

Όμως ούτε τώρα θα κάνετε τίποτα το ουσιαστικό, γιατί έχετε και ένα άλλο "μπέρδεμα". 

Γιατί,όσο και αν το ταπεραμέντο σας προσφέρεται για ένα "υπέρ πάντων αγώνα", ώστε να πάτε στις εκλογές του Μάη με "αγωνιστικές" (έστω ολιγόμηνες) περγαμηνές (τώρα που δεν έχετε πίσω σας να σας στηρίζει ένα κόμμα του 40-44%), τελικά δυστάζετε να ανοιχτείτε γιατί βλέπετε να μη σας "παίρνει". Γιατί το κυοφορούμενο και συνεχώς προωθούμενο "συμπεθεριό" με τον «Λεσβιάρχη’ υπουργό δεν επιτρέπει "βία απ´ όπου κι αν προέρχεται".

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,


Ό τόπος μας είναι μικρός, που λέει κι ο ποιητής.


Στη Σάμο ο κ. Τεντόμας με τους από αριστερά,  Ηρακλή Βερβέρη, Μανόλη Βασιλειά, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους Αγνή Καλογερή, Χρήστο Καραθάνάση και τον μικρό Καραθανάση
Και οι νησιώτες-συμπολίτες μας έχουν μνήμη και κρίση και μπορούν να διακρίνουν πού παίζονται τα πολιτικά παιχνίδια. Και αυτά μη τα αναζητείτε σε μια παράταξη που ενεργεί στο φώς, που μιλά με επιχειρήματα και που θα συνεχίζει να πηγαίνει "κόντρα" σε κατεστημένες λογικές και κατεστημένα συμφέροντα.

ΥΓ. Παρ´ όλα τα παραπάνω, κύριε Περιφερειάρχη, ευχόμαστε να μας διαψεύσετε και η "Επιτροπή Αγώνα" για το ακτοπλοϊκό να αναγγειλλει και κυρίως να οργανώσει τις πρώτες (δυστυχώς) κινητοποιήσεις για το βασικότερο πρόβλημα που αφορά στη νησιωτική και παραμεθόρια περιφέρεια Βορ. Αιγαίου.

Στο μεταξύ καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και τους άλλους επαγγελματικούς και τοπικούς φορείς να οργανώσουν τη πάλη και να πάρουν στα χέρια τους το θέμα της διεκδίκησης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με συχνά, ποιοτικά και φτηνά δρομολόγια.

Αναζητώντας ακόμη και άλλες μορφές αυτοοργάνωσης, δράσης και κινητοτοποίησης, σε τοπικό επίπεδο.

Οι αγώνες των Λημνιών και η αγωνιστική παρουσία των τοπικών φορέων της Χίου στη προχτεσινή σύσκεψη δείχνουν το δρόμο, μπορούν να γίνουν τα παραδείγματα και για τα άλλα νησιά.

Με τιμή και εκτίμηση

Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου



Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου με 36 μέλη – θεατρικές ομάδες από τους πέντε νομούς του Αιγαίου και σημαντική πολύχρονη πολιτιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου, με ομόφωνη απόφαση των μελών της

εκφράζει την αντίθεσή της
για την επικείμενη υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του ρόλου της, ειδικά στο τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μας εμπιστεύθηκε τη διοργάνωση δύο σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, της «Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου», που μετά από είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας έχει γίνει πλέον πολιτιστικός θεσμός, και του προγράμματος «Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή», με παραστάσεις στα μικρά νησιά της άγονης γραμμής, που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια.

Με αυτές τις δράσεις εκπληρώνουμε τον βασικό στόχο της ομοσπονδίας, που είναι η προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας των κατοίκων των νησιών μας και η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Οι δράσεις αυτές είναι σημαντικές για την Ελληνική Περιφέρεια ιδιαίτερα τη Νησιωτική, καθώς ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των νησιών και δίνουν ζωή στα νησιά που τις φιλοξενούν πέραν της τουριστικής περιόδου ενισχύοντας οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Σύρο η 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου από 10 έως 20 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 28 ερασιτεχνικών θιάσων και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, εκθέσεις, αφιερώματα και επιμορφωτικό πρόγραμμα. Στο δεκαήμερο της Συνάντησης επισκέφθηκαν τη Σύρο περισσότερα από 500 άτομα από 17 νησιά του Αιγαίου για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και έδωσαν ζωή στην πόλη.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλαμε να ενισχυθούμε και από άλλους φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία δια Βίου Μάθησης, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου αλλά και από χορηγούς όπως ο ΟΠΑΠ, δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση. Αντίθετα για τη Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π. η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου μαζί με την REGATA και του Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες ήταν μια από τις κύριες θεσμικές της δράσεις.

Υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου θα σημάνει όλες αυτές οι δράσεις, που ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών, να μείνουν στον αέρα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας. Το ζούμε καθημερινά στην προσωπική μας ζωή, αλλά δεν θέλουμε να δούμε τις προσπάθειες τόσων ανθρώπων, που στα απομονωμένα νησιά μας κρατούν τις σημαίες ψηλά να χάνονται.

Και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, με το προσωπικό που την στελεχώνει, εξυπηρέτησε πάντα ουσιαστικά αυτούς τους στόχους.



Ύμνοι και των Financial Times για το γλυκό σαμιώτικο κρασί!


Μια εξαιρετική κριτική για το γλυκό σαμιώτικο κρασί δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες η διάσημη κριτικός οίνου Jancis Robinson, τόσο στο blog της, όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times!

Την κριτική της αυτή για το Samos Nectar περιγράφει ο Τάσος Πικούνης στο houseofwine.gr :



"Πριν 2 περίπου μήνες, κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο των Masters of Wine γιόρτασε στο Λονδίνο τα 60α γενέθλιά του. Σε αυτά τα 60 χρόνια, τα μέλη του Ινστιτούτου, οι περίφημοι Masters of Wine, οι κάτοχοι δηλαδή του πιο επιθυμητού τίτλου στο χώρο του Οίνου, αυξήθηκαν από 3 αρχικά σε 313.

Ένα Samos Nectar του 1980, το οποίο δυστυχώς έχει πλέον εξαντληθεί, έλαμψε στην τελετή.

Η γνωστή κριτικός οίνου, Jancis Robinson, η οποία είναι Master of Wine (MW) από το 1984, μια από τις πρώτες γυναίκες MW και μάλλον η πιο σημαντική κριτικός οίνου σήμερα, έγραψε στο blog της σχετικά με τα κρασιά που δοκίμασε στην τελετή των γενεθλίων:

"Τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια του εορτασμού των 60ων γενεθλίων του Ινστιτούτου των Masters of Wine, μια πολύ ιδιαίτερη γευσιγνωσία οργανώθηκε από μια συλλογή των πιο συναρπαστικών κρασιών που έχω ποτέ δοκιμάσει. Είχαν ομαδοποιηθεί ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και αν επρόκειτο να κάνω μια ανάλυση με βάση το μέσο όρο (κάθε χώρας) με άριστα το 20 ... η Γαλλία (ασυνήθιστα) θα κατέληγε στον πάτο της λίστας μου με 16,7 , ενώ η Ελλάδα θα βρισκόταν στην κορυφή με 19."

Μια ασφαλώς εκπληκτική δήλωση από την Jancis, που στη συνέχεια μας αποκαλύπτει ότι αυτή η κατάκτηση της κορυφής έγινε με ...ένα και μόνο ελληνικό κρασί, το μοναδικό που συμμετείχε στη γευσιγνωσία:

"Μόνο ένα βαρέλι έγινε ποτέ από το κρασί της ...ρομαντικά ονομάζόμενης Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, του Nectar 1980 και, όπως και πολλά άλλα κρασιά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα σαν ενισχυμένος οίνος (fortified wine), που αποτελούσε το θέμα της δοκιμής." ...και βέβαια έχει δίκιο, αφού το Νέκταρ 1980 δεν ενισχύθηκε με την προσθήκη αλκοόλης, αλλά με την αποξήρανση στον Σαμιώτικο ήλιο για 15 ημέρες του μικρόρρωγου Μοσχάτου καλλιεργημένου σε μεγάλο υψόμετρο στις πλαγιές των βουνών της Σάμου, και στη συνέχεια την παλαίωση του αποτελέσματος της 15νθήμερης οινοποίησής του για 28 (!) ολόκληρα χρόνια σε δρύινα βαρέλια, πριν εμφιαλωθεί στα τέλη του 2008.


Η Jancis Robinson τονίζει το γεγονός της θαυμάσιας και ισορροπημένης οξύτητάς του αλλά και του χαμηλού αλκοολικού βαθμού του - μόλις 14,2%, αντίθετα με τα περισσότερα άλλα κρασιά που έφθαναν 21% - καθώς και των υπέροχων αρωμάτων του με κυρίαρχο αυτό της καραμέλλας βουτύρου.

Το να τοποθετεί η σημαντικότερη σήμερα κριτικός οίνου το Νέκταρ 1980 στην κορυφή των πιο εκλεκτών -μυθικών τα χαρακτηρίζει!- ενισχυμένων και γλυκών οίνων στα γενέθλια της πιο "αποκλειστικής" παγκόσμιας κάστας ειδικών οίνου, είναι μια σημαντική διάκριση και για το συγκεκριμένο κρασί, και για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για την Ελλάδα. Ακόμα περισσότερο όταν η ίδια μιλά με τα πιό κολακευτικά λόγια για τα Σάμος Νέκταρ που κυκλοφορούν σήμερα λέγοντας ότι "... έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής στην κατηγορία ενισχυμένων οίνων κάτω των 10 λιρών"...

Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση της Jancis Robinson στους Financial Times και στο προσωπικό της blog.

http://my-samos.blogspot.gr

Έξαλλος ο Απόστολος Κακλαμάνης (Βίντεο)


Έξαλλος ζήτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης το λόγο στη Βουλή κι έθεσε θέμα κοινοβουλευτικής
νομιμότητας και εξευτελισμού του Συντάγματος εξαιτίας της τροπολογίας που περιλαμβάνει πέντε άρθρα "άσχετα" όπως τα χαρακτήρισε, με τις διατάξεις. 


Εγκάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι δεν επαγρυπνά ώστε να μην είναι όλη η Βουλή σαν ένα κόμμα.

«Ασκείτε πολιτικό εκβιασμό στους βουλευτές αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Γιατί βγήκαν τ΄άρματα και στη Τουρκία; Φωτογραφίες


Μία ημέρα μετά την επανεμφάνιση των ελληνικών αρμάτων μάχης στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, άρματα μάχης βγήκαν και στη Τουρκία. Είχαν κι αυτοί το λόγο τους. 

Η 90η επέτειος της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας εορτάστηκε με τελετές. Φέτος η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία υπό τον Τούρκο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Atatürk και τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Η ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας ξεκινά με την ίδρυση της δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 (η Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1921), από τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Ισμέτ Ινονού. Το πολίτευμα ήταν προεδρευομένη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε από τα μέλη της επαναστατικής ομάδας της Άγκυρας που είχε αρχηγό τον Ατατούρκ και είχε νικήσει τους Έλληνες στη δυτική Τουρκία (Σμύρνη απο το όνειρο, στον εφιάλτη και στην καταστροφή) Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923, και την οποία διαπραγματεύτηκε ο Ισμέτ Ινονού εκ μέρους της κυβέρνησης της Άγκυρας, εδραίωσε την πλειονότητα των σύγχρονων συνόρων της χώρας (εκτός από την επαρχία Χατάι που παραχωρήθηκε στην Τουρκία από τη Γαλλία το 1939).

Ο Κεμάλ εισήγαγε πολλούς νεωτερισμούς στην Τουρκία, ένας από τους οποίους ήταν η αντικατάσταση στην τουρκική γλώσσα του αραβικού αλφαβήτου με το λατινικό.
Η παρέλαση των τεθωρακισμένων γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου.

onalert.gr

Το χειμερινό ωράριο των καταστημάτων στην πόλη της Σάμου







Ξεκίνησε από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη της Σάμου.

Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, το ωράριο αυτό είναι αναλυτικά:

http://my-samos.blogspot.gr/

Κοινή ανακοίνωση των Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Αιγαίου, για τις συγκοινωνίες

«Οι τελευταίες εξελίξεις με τη μείωση στο μισό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των κατοίκων της περιφέρειάς μας. 

Γιατί όταν τελειώνει το καλοκαίρι και φεύγουν από τα νησιά μας οι επισκέπτες που φέρνουν στη χώρα πολύτιμο τουριστικό συνάλλαγμα, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, τα Ψαρά και τα υπόλοιπα μικρότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παραμένουν κατοικημένα και εξακολουθούν να είναι Ελληνική Επικράτεια.

Με τη πιο συντηρητική εκτίμηση, στο Βόρειο Αιγαίο ζουν όλο το χρόνο τουλάχιστον διακόσιες χιλιάδες ψυχές.. Ζει δηλαδή ένας πληθυσμός ισοδύναμος με μια πόλη όπως η Λάρισα ή η Πάτρα.
Κανείς δεν θα διανοούνταν να αποκόπτεται συγκοινωνιακά κάποια από αυτές τις πόλεις για τουλάχιστον δύο ημέρες (και σε αρκετές περιπτώσεις για τρεις και για τέσσερις). Θα θεωρούνταν απαράδεκτο να μη μπορεί να φθάσουν και να φύγουν από αυτές άνθρωποι και προϊόντα.

Κι όμως, εδώ που έχουν φέρει τα πράγματα η μνημονιακή συγκυβέρνηση και ο τυφλός φανατισμός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οι διακόσιες χιλιάδες πολίτες που ζουν στο Βόρειο Αιγαίο είναι αποκλεισμένοι συχνά για τουλάχιστον δύο ημέρες (πολλοί για περισσότερες). Με μόνη εναλλακτική δυνατότητα για όσους βρεθούν στην απόλυτη ανάγκη το να πρέπει να πληρώσουν τον μισό σχεδόν από έναν κουτσουρεμένο μισθό για ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην Αθήνα. Κι αυτό αν υπάρχει πτήση, καθώς και τα αεροπορικά δρομολόγια έχουν μειωθεί δραματικά.
Για ποιές συχνές και φτηνές συγκοινωνίες στο Βόρειο Αιγαίο μπορούν πλέον να μιλούν σήμερα όσοι επικαλούνταν τονανταγωνισμό σαν τη μόνη λύση, όταν βλέπουμε να έχει εδραιωθεί ένα αμείλικτο μονοπώλιο;

Αν εξαιρεθεί η Εύβοια και η Κρήτη, στο Βόρειο Αιγαίο ανήκουν τα 4 από τα 7 μεγαλύτερα νησιά της χώρας και τα 4 από τα 5μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου από άποψη μεγέθους.
Με το πλοίο από Πειραιά να φθάνει πλέον στη Λέσβο και τη Χίο ανά δύο ημέρες και στη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία ανάτρεις ή και παραπάνω, το συνολικότερο μήνυμα της συγκυβέρνησης είναι συντριπτικό για τη νησιωτική (και στηνπερίπτωση του Βορείου Αιγαίου και ακριτική Ελλάδα):
"Θα γίνετε άγονη γραμμή, θα αδειάσετε τελείως από νέους, θα χτυπηθεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός σας, θα σπάσουν τασυμβόλαια που έχουν οι επιχειρήσεις σας για εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό (συμβόλαια που βασίζονται σε καθημερινήσύνδεση με πλοίο), θα υπονομευτεί το πανεπιστήμιο σας, που αναπτύχθηκε με επιτυχία και με τη προϋπόθεση ενόςαυτονόητου ελάχιστου συγκοινωνιακών συνδέσεων".

Η δραματική μείωση των δρομολογίων δεν οφείλεται μόνο σε κάποια ιδιωτικά συμφέροντα της ακτοπλοΐας και τωναερομεταφορών, τα οποία λογαριάζουν με βάση το δικό τους στενό συμφέρον.

Την έφεραν νόμοι της συγκυβέρνησης που αποδέσμευσαν τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται τομονοπώλιο των συγκοινωνιών από αυτονόητες δεσμεύσεις.

Δεν μπορεί να μπαίνουν και να βγαίνουν τα καλά πλοία ανάλογα με το πότε το κέρδος είναι μεγάλο, και όχι με βάσηκανόνες που εγγυώνται την κατάλληλη σύνδεση των νησιών, όλο το χρόνο.
Δεν μπορεί να δρομολογούνται τα νέα πλοία το καλοκαίρι για να αντικατασταθούν το χειμώνα με πλοία που βαφτίζονται«αξιόπλοα και ασφαλή» αλλά είναι παλιά και σαραβαλιασμένα, τον περισσότερο καιρό δεμένα με βλάβη, με τα δρομολόγιάτους να ακυρώνονται.
Δεν μπορεί να βγαίνει στο σφυρί ή ακόμη και να πηγαίνει για κλείσιμο, υπό απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς καμίαμελέτη για τις επιπτώσεις, χωρίς κάποια ελάχιστη δέσμευση για αναπτυξιακό σχεδιασμό υπέρ του δημοσίου συμφέροντος,ένα μεγάλο τμήμα των συγκοινωνιακών υποδομών της περιοχής.

Με αεροδρόμια και λιμάνια του Βορείου Αιγαίου να έχουν μεταφερθεί νύχτα στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ οι βουλευτές και αιρετοί τωνΠΑΣΟΚ και ΝΔ σφυρίζουν αδιάφορα (όταν δεν λένε ψέματα).

Σαν ΣΥΡΙΖΑ δε θα περιοριστούμε στην ικανοποίηση ότι οι προβλέψεις μας δικαιώθηκαν.
Ότι είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ότι ακούσαμε οικονομικούς και άλλους φορείς των νησιών και αποτυπώσαμε τις θέσεις τους στο πρόγραμμά μας για την ακτοπλοΐα, τις αερομεταφορές, την αναβάθμιση των υποδομών για τις ανάγκες των πολλών. 

Ότι πρωτοστατήσαμε για να μην υποθηκευτεί το μέλλον των νησιών στους σχεδιασμούς ελαχίστων.
Συμμετέχουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις σε κινητοποιήσεις για να μην περάσει η δραματική μείωση τωνδρομολογίων.

Για την υποχρέωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να εξασφαλίσει στις γραμμές αξιόπλοα πλοία και κατά συνέπειαασφαλείς και αξιοπρεπείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο κοινοβούλιο και σε κάθεθεσμό.
Να καταργηθεί αμέσως η νομοθεσία και η πολιτική που την προετοίμασε και την υποστηρίζει.
Να επιβληθεί επί τέλους η εφαρμογή των νόμων και των συμβάσεων, που οι ακτοπλόοι συστηματικά καταπατούν.

Καθημερινή σύνδεση για όλα τα μεγάλα νησιά (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ικαρία-Φούρνοι) με την Αττική (Πειραιάς-Λαύριο - Ραφήνα) με ασφαλή και σύγχρονα πλοία.
Να τηρηθούν οι συνταγματικές υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι περιοχών όπως το Βόρειο Αιγαίο, περιοχές με ειδικήσημασία και ιδιαιτερότητες.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, με κάθε τρόπο, να προωθηθεί η πρότασή μας για δημόσιο φορέα, που θα ασκεί κάθερυθμιστικό και άλλο έλεγχο αποφασιστικά, αλλά και θα έχει κάνει το κουμάντο του για να έχει στη διάθεσή του τααπαραίτητα δικά του υλικά μέσα. Για να μπορεί να υλοποιεί τα δικά του σχέδια, με διαφάνεια και δημοκρατία. Για να μηνυποκύπτει σε εκβιασμούς. Για να μην είμαστε οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου ευάλωτοι στα συμφέροντα κάποιων λίγωνκαι σε σχεδιασμούς που απειλούν να μετατρέψουν τα νησιά στα οποία κατοικούν διακόσιες χιλιάδες πολίτες της χώρας σεάγονη γραμμή και τους νησιώτες σε πολίτες 2ης κατηγορίας.

Η ανάγκη για εθνικό φορέα ακτοπλοΐας είναι πια φανερή και επιτακτική, γιατί είναι η μόνη λύση με την οποία οι συγκοινωνίες αντιμετωπίζονται σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα.

Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον Δημόσιο- Κοινωνικό έλεγχο και τη συναπόφαση με τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες σαν τον μονόδρομο που οδηγεί σε μια ακτοπλοΐα που θα καλύπτει τις καίριες από κοινωνική και αναπτυξιακή πλευρά ανάγκες τους.

Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον Δημόσιο Έλεγχο του τραπεζικού συστήματος σαν τον μόνο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να προστεθούν ασφαλή και σύγχρονα πλοία που σήμερα λείπουν από την ακτοπλοΐα.

Καλούμε τη κυβέρνηση και τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας να εγκαταλείψουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, που στην ουσία είναι ρόλος υποστηρικτή του εφοπλιστικού κεφαλαίου και καταδίκης των νησιών μας σε μαρασμό και απομόνωση.

Όταν οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα - οι ναυτεργάτες - τόλμησαν, με το μόνο όπλο που είχαν την απεργία, ναδιεκδικήσουν τους μισθούς, που οι ακτοπλόοι τους χρώσταγαν, η κυβέρνηση τους επιστράτευσε.

Τώρα που οι ακτοπλόοι, επικαλούμενοι θέματα κόστος, κόβουν τις γραμμές από τα νησιά μας, η κυβέρνηση, δια στόματοςτου αρμόδιου υπουργού, πετάει το μπαλάκι στους νησιώτες, προκειμένου "να τα βρούνε με τους ακτοπλόους. Με αυτόντον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα με ποιόν είναι (και ποιόν δεν είναι).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους κατοίκους των νησιών και τους εργαζόμενους στα πλοία.

Η χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάερχης κ. Γιακαλής δυστυχώς είχε τα αναμενόμενα από μας αποτελέσματα:

Συγκρότηση επιτροπής από περιφερειάρχη, δημάρχους, επιμελητήρια.
Επιστολή στον κ.Σαμαρά για συνάντηση όπου θα του τεθούν (λες και δε γνωρίζει) τα θέματα του ακτοπλοϊκού.

Και μετά .... ορισμός μέρας κινητοποιήσεων σε επίπεδο περιφέρειας.

Είμαστε πλέον πεπεισμένοι και καλούμε τους εργαζόμενους της περιφέρειας, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους άνεργους να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση φτηνών, τακτικών και ασφαλών ακτοπλοϊκών δρομολογίων τόσο από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και των νησιών μεταξύ τους.

Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε τίποτα από τις ξεπερασμένες από τα πράγματα τοπικές ηγεσίες.

Μόνος δρόμος ο εξαναγκασμός αυτών των τοπικών ηγεσιών, για όσο χρόνο θα υπάρχουν ακόμα, είτε να εναρμονιστούν μετο λαϊκό αίσθημα είτε να αφεθούν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Είτε θα αγωνιστούμε για τη ζωή στα νησιά μας είτε θα παραδεχτούμε την υποταγή στα μνημονιακά κελεύσματα.

Εμείς δεν μπορούμε ποτέ να παραδεχτούμε τη δεύτερη εκδοχή.


Στη πανελλαδική απεργία της 6ης Νοέμβρη, το ακτοπλοϊκό ζήτημα μπαίνει εκ των πραγμάτων σαν ένα κύριο αίτημα των κατοίκων του Βορ. Αιγαίου"

Το χρέος δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε διαχειρίσιμο (Βίντεο)


Συνέντευξη της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη με τον Σπύρο Παπαστεφάνου του ρ/σ SBS της Αυστραλίας 

Εκπαιδευτικές βολές στους Μαυρατζαίους Σάμου


Εκπαιδευτικές βολές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, από τις 08.00-17.00 στο πεδίο βολής Μαυρατζαίων.

Γι’ αυτό το λόγο κατά τις ώρες των βολών θα απαγορεύεται η κίνηση ατόμων, οχημάτων και ποιμνίων στις περιοχές Κοκορέτζι, Υψ. Προφήτη Ηλεία, Υψ. Ραμπαιδόνη, Υψ Λεμονιές, Βαθιάδες και ανατολικά της Αγίας Τριάδας. 


http://samiakonvima.blogspot.gr

Καρλοβασι Σάμου: Διαμαρτυρία για απόσπαση, χωρίς αντικατάσταση

Σε σύνταξη σκληρής επιστολής διαμαρτυρίας με πολλούς αποδέκτες, συνέταξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου στο Μεσαίο Καρλόβασι.  Η επιστολή έχει ως εξής: 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

Τηλ. 2273034144

ΠΡΟΣ:
  • Δνση Α/Βάθμιας Εκπσης Σάμου
  • Περιφερειακή Δνση Εκπσης Β. Αιγαίου
  • Βουλευτή Σάμου κ. Καλογερή Αγνή
  • Κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο Σάμου
  • Κοινοβουλευτικά Κόμματα
  • Σύλλογο Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας & Φούρνων
  • Σύλλογο Τριτέκνων Σάμου – Ικαρίας & Φούρνων
ΚΟΙΝ.: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

1.Σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 25 Οκτ 2013 με έγγραφο της Δνσης Α/Βάθμιας Εκπσης Σάμου ο διορισμένος καθηγητής Πληροφορικής των σχολείων Μεσαίου, Όρμου και Κοντέΐκων Καρλοβασίων κ. Κυριακίδης Δημήτριος αποσπάστηκε για ένα δίμηνο σε σχολείο της πρωτεύουσας αφή-νοντας τα παιδιά μας χωρίς παράλληλα να τοποθετηθεί αντικαταστάτης αντί-στοιχης ειδικότητας.

2. Η παραπάνω αιφνιδιαστική ενέργειά σας η οποία αποδέκτες έχει τα παιδιά μας, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους και συγκεκριμένα απαιτούμε την άμεση επιστροφή του παραπάνω εκπαιδευτικού ή την άμεση αντικατάστασή του για αυτό το δίμηνο καθώς και την αιτιολόγηση από εσάς κάτω από ποιες συνθήκες ήταν αναγκαία αυτή σας η ενέργεια;

Καρλόβασι 29 Οκτ. 2013


ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στέλλα Τυρεκίδου                                                Ευαγγελία Χουσεΐν

Συνέλευση για την ίδρυση «σωματείου συνταξιούχων Σάμου»

Συνέλευση για την ίδρυση «σωματείου συνταξιούχων Σάμου», θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου «τα προβλήματα είναι πολλά που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι της Σάμου μαζί με τους εργαζόμενους και συνταξιούχους όλης της χώρας, από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ανατροπές στην Κοινωνική ασφάλιση, με νέο ‘’κούρεμα’’ στις συντάξεις και στις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, που μαζί με τις άλλες αποφάσεις τους για την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν υγείας μας οδηγούν σε αδιέξοδο.Τα χαράτσια, οι φόροι, οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φως, νερό, τηλέφωνο) συνεχώς αυξάνουν. 

Οι αποφάσεις τους μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. 


Καλούμε όλους τους συνταξιούχους από ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων, που μένουν στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο, να πάρουν μέρος, για να φτιάξουμε το δικό μας εργαλείο διεκδίκησης των προβλημάτων μας. 

Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

http://samiakonvima.blogspot.gr

Η Αφίσα της Ημέρας


Κινητοποιήσεις πέντε χωριών της Σάμου ενάντια στην τοποθέτηση κεραίας 4G




Συνέταξαν έγγραφο οι επιτροπές αγώνα των χωριών : Πλατάνου, Μαραθοκάμπου, Αγ. Θεοδώρων, Σκουραίΐκων και Κουμαίΐκων οι οποίοι αντιτίθενται στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Ρεματέΐκα. 

Σήμερα οι κάτοικοι των ανωτέρω χωριών θα μεταβούν στο Βαθύ και θα συμμετάσχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο (έχουν ενημερώσει τον Πρόεδρο του Δ.Σ.) ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν υπογραφές από τους κατοίκους για το εν λόγω θέμα.  Η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε μετά από συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στα παραπάνω χωριά. 

Η επιστολή , κάντε "κλικ" πάνω της για μεγέθυνση, έχει ως εξής:



"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
Φωτογραφία Νίκος Λεκάτης

Και η Αγνή Καλογερή εναντίον της Κεραίας

Ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" σήμερα δημοσιεύει την επιστολή της Βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ κας Αγνή Καλογερή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, για το ζήτημα που παρουσιάστηκε, όταν αιφνιδιαστικά επιχειρήθηκε να στηθεί ισχυρή κεραία στην περιοχή του Πλατάνου στη Σάμο.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:




Προς: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμου
Κοινοποίηση: ΜΜΕ

Κύριε Πρόεδρε,

Υποχρεώσεις μου στην Αθήνα δεν μου επιτρέπουν να παραστώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/10/2013 στην οποία με έχετε προσκαλέσει.

Πληροφορήθηκα ότι μεταξύ των θεμάτων της σημερινής σας συνεδρίασης είναι και αυτό της τοποθέτησης κεραίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Πλατάνου. Επίσης το αίτημα των τοπικών κοινοτήτων και όλων των πολιτών για συμπαράσταση απ ΄ την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου στον δίκαιο αγώνα τους για την μη τοποθέτησή της.

Επειδή πιστεύω ότι η απόφαση για την αδειοδότηση της κεραίας έχει σοβαρά κενά τα οποία μέλλεται να λυθούν και δια της δικαστικής οδού

Επειδή στην ουσία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης (στην ουσία ο νομοθέτης απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών) και αυτή δεν υπήρξε ποτέ

Επειδή η εταιρεία με δική της ευθύνη ζήτησε την σύμφωνη γνώμη από τον αναρμόδιο Δήμο του Καρλοβάσου καθώς και από τον Δήμο του Μαραθοκάμπου, ο οποίος επέδειξε ολιγωρία αλλά και καθοριστικής σημασίας καθυστέρηση

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τη δίκαιη διαμαρτυρία και ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την τοποθέτηση της κεραίας αυτής. Περιοχές κατά κύριο λόγω αγροτικές, με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και κατοικίες.

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου σ’ αυτόν τον αγώνα των κατοίκων και των πέντε τοπικών συμβουλίων.

Ελπίζω η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποτελέσει την αρχή για την έμπρακτη και ουσιαστική βοήθεια στο αγώνα αυτό.

Η ενότητα και η κοινή μας δράση είναι η μόνη εγγύηση για τη διασφάλιση της ζωής, της υγείας και του μέλλοντος στον τόπο μας.

Εύχομαι καλή συνέχεια στην συζήτηση και στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τιμή
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

Αναβρασμός για το μόνιμο χαράτσι

* Ναρκοπέδιο η Κ.Ο. της Ν.Δ. για το -χωρίς εξαιρέσεις- μόνιμο χαράτσι σε αγροτεμάχια και ακίνητα. Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών από 24 βουλευτές

* Αλ. Τσίπρας: Στόχος της κυβέρνησης είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτών, να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας

Διπλό "στοπ" στη μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω του ενιαίου φόρου (ΕΝΦΑ) από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Κ.Ο. της Ν.Δ. το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γ. Στουρνάρας τόσο για τις διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων όσο και για τη γενικευμένη και διαρκή φορολόγηση των σπιτιών. 

Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για δήμευση περιουσιών. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον υπουργό στην πρώτη αναδίπλωση, καθώς απέσυρε χθες βράδυ τη διάταξη για τη φορολόγηση των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται σε αγροτική γη.
http://www.avgi.gr

Σάμος: Εργαστήρι Παιδικής Λογοτεχνίας


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σάμος: Η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση (Βίντεο)



Απόψε ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" παρουσιάζει σε μορφή Βίντεο τη χθεσινή μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, πεζοπόρων τμημάτων της 79 ΑΔΤΕ Σάμου. 

Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τα στρατευμένα παιδιά του Λαού μας, που προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας. 


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/