Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Βατερλό της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια


“ Παραίτηση Αρβανιτόπουλου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακάλυπτο αφήνει τον υπουργό της η κυβέρνηση * Αρραγές το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες διάσπασής του ”

Ρωγμή εμφανίστηκε στα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση και "άλωση" του πανεπιστημίου διά της απόλυσης του προσωπικού του, ώστε να ακυρωθούν πολλές και κρίσιμες λειτουργίες του.
 
Ο υπουργός Παιδείας και όσοι τον ακολουθούν απέτυχαν χθες να σπάσουν το μέτωπο των εργαζομένων για συνέχιση της απεργίας και απόρριψη της διαθεσιμότητας, εξέλιξη που είχε συνέπεια ο Κ. Αρβανιτόπουλος να δεχτεί βέλη εκ των έσω για "αναποτελεσματικότητα" (Βορίδης, Παπαμιμίκος).

Ο υπουργός μετέφερε την πίεση προς τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη, από τον οποίο ζήτησε να ασκήσει τα καθήκοντά του, δηλαδή να καλέσει στο πανεπιστήμιο τις αστυνομικές δυνάμεις! Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Κ. Αρβανιτόπουλου και την απόσυρση της διαθεσιμότητας. Η σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου έως αργά το βράδυ μαρτυρά το κυβερνητικό αδιέξοδο.
 
avgi.gr
periodista

"Οδύσσεια" το ταξίδι από Πειραιά για Σάμο με το "Θεόφιλος"


Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των επιβατών του πλοίου "Θεόφιλος", το οποίο αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής 29/11 από Πειραιά για Σύρο – Εύδηλο – Άγιο Κήρυκο Ικαρίας – Φούρνους – Καρλόβασι Σάμου – Βαθύ Σάμου, φθάνοντας στον τελικό του προορισμό μετά από συνολικό ταξίδι άνω των 18 ωρών.

Στο πλοίο, το οποίο προερχόταν από μακρόχρονη ακινησία και επισκευή, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα τα οποία οδήγησαν τους επιβάτες σε εντονότατες διαμαρτυρίες και, τελικά, έγγραφη καταγγελία που υπογράφηκε από 132 άτομα και επιδόθηκε στο Λιμενάρχη Σύρου.

Στη Σύρο διενεργήθηκε έλεγχος από πενταμελές κλιμάκιο παρουσία του λιμενάρχη. Στους επιβάτες δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το πλοίο είναι ασφαλές και μετά από 1 ώρα και 15' παρέλαβαν την καταγγελία τους και αποχώρησαν.

Οι επιβάτες κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι:

- Το πλοίο άργησε να αναχωρήσει από τον Πειραιά κατά 1:30 ώρα γιατί τροφοδοτήθηκε πολύ καθυστερημένα με καύσιμα και ενώ όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν ήδη πάνω σε αυτό.

- Λειτουργούσε μόνο η μία μηχανή του πλοίου, δίνοντας σε αυτό μία μέση ταχύτητα σχεδόν 13 κόμβων όπως φάνηκε στο στίγμα του πλοίου στους χάρτες παρακολούθησης πλοίων σε πραγματικό χρόνο και επιβεβαίωσε ο ύπαρχος.

- Η ατμόσφαιρα στο πλοίο ήταν αποπνικτική από τα καυσαέρια του.

- Οι τουαλέτες του πλοίου δε λειτουργούσαν.

Νάσος Μπράτσος στο enet.gr
via http://my-samos.blogspot.gr

Μεγάλη διαδήλωση Ικαριωτών στην Αθήνα (VIDEO, Φωτογραφίες)




Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η κινητοποίηση των Ικαριωτών έξω από το κτήριο του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα.

Η συμμετοχή τόσο της ικαριακής παροικίας στην Αθήνα όσο και η μεγάλη "εξτρατεια" ντόπιων που ταξίδεψαν απο το προηγούμενο βράδυ από την Ικαρία έδωσε ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα.

Οι κάτοικοι της Ικαρίας διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των υπηρεσιών στην υγεία, με την υποστελέχωση του νοσοκομείου τους και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού.





Φωτογραφίες, Βίντεο και πληροφορίες
από την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8fm
http://samostimes.gr/

Το ΚΚΕ αδειάζει τον Χαρίλαο Φλώράκη


Ο Περισσός έφτασε στο σημείο να "αδειάσει" ακόμη και τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Χαριλάο Φλωράκη για τη συνεργασία που είχε προωθήσει με την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) και τον Λεωνίδα Κύρκο και τον σχηματισμό του Ενιαίου Συνασπισμού.

Όπως ο διάβολος το λιβάνι φοβάται το ΚΚΕ το ενδεχόμενο πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε επί τάπητος το ζήτημα των συνεργασιών ακόμη και μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σενάριο που δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ούτε να το συζητήσει η ηγεσία του κόμματος.

Προκειμένου μάλιστα να κόψει την όρεξη όσων μέσα στο κόμμα “φλερτάρουν” με την ιδέα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ κόντρα στη γραμμή του...“απομονωτισμού” η ηγεσία του Περισσού έσπευσε μέσω της ΚΟΜ.ΕΠ. (Κομμουνιστική Επιθεώρηση) να ξεκαθαρίζει τα ζητήματα αυτά, φθάνοντας στο σημείο να "αδειάσει" ακόμη και τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Χαριλάο Φλωράκηγια τη συνεργασία που είχε προωθήσει με την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) και τον Λεωνίδα Κύρκο και τον σχηματισμό του Ενιαίου Συνασπισμού.

Στο κείμενο λοιπόν του περιοδικού του ΚΚΕ που υπογράφεται από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος περιγράφεται η συγκρότηση του Ενιαίου Συνασπισμού και η συνεργασία Φλωράκη-Κύρκου ως «αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στρατηγικής» του κόμματος, ενώ ασκεί επίθεση και στον πρώην Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Γρηγόρη Φαράκο λέγοντας ότι:«Η συμμετοχή του κόμματος σε τέτοιες κυβερνήσεις φούντωσε μέσα στο κόμμα τον οπορτουνισμό, που σήκωσε ανοιχτά κεφάλι με επικεφαλής μέλη της Κ.Ε. και τον τότε γ.γ. της Κ.Ε., Γρηγόρη Φαράκο».

Η πιθανή ανάγκη συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ είναι πάντως μια άποψη λέγεται που κερδίζει έδαφος μεταξύ στελεχών και μελών του κόμματος προκαλώντας εκνευρισμό στον Περισσό καθώς και ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια αφού πλανάται εκ νέου το φάντασμα μιας ακόμη μεγάλης διάσπασης με την εκκαθάριση των “οπορτουνιστών”.
newsit.gr

Η Αφίσα της Ημέρας




Α' Συνέδριο της "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ"  
Σήμερα, Σάββατο 30 Νοέμβρη 
στο Ξενοδοχείο NOVOTEL 9πμ - 9μμ

"Στη Θεσσαλονίκη με τη Λούκα Κατσέλη" (Ηχητικό)


Συνέντευξη της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη στην εκπομπή "Θέσεις και Απόψεις" του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης 100 fm 29/11/2013

«Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή!» (video)



UNFOLLOW

Τα νέα δρομολόγια της NEL Lines από και προς Σάμο


Η ναυτιλιακή εταιρεία NEL Lines αποσύρει το πλοίο "Μυτιλήνη" προκειμένου αυτό να πραγματοποιήσει την ετήσια ακινησία του και έτσι από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου τα δρομολόγια Πειραιάς - Σάμος - Πειραιάς θα εκτελεί στη θέση του το "European Express". 

Το πλοίο "Θεόφιλος", αντί του "European Express", θα συνδέει από τη 1/12 τη Σάμο με τα άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Το My Samos Blog σάς παρουσιάζει όλα τα νέα δρομολόγια των πλοίων της NEL Lines που εξυπηρετούν τη Σάμο.

1) Από 1/12/2013 έως 28/1/2014 το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου "European Express" στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Εύδηλος Ικαρίας - Άγιος Κήρυκος Ικαρίας - Φούρνοι - Καρλόβασι Σάμου - Βαθύ Σάμου είναι αναλυτικά:


Κάντε κλικ στον πίνακα δρομολογίων για μεγέθυνση
Κάντε κλικ στον πίνακα δρομολογίων για μεγέθυνση
Κάντε κλικ στον πίνακα δρομολογίων για μεγέθυνση

2) Από 1/12/2013 έως 10/1/2014 το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου "Θεόφιλος" στις γραμμές Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου, Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου και Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Καρλόβασι Σάμου - Άγιος Κήρυκος Ικαρίας είναι αναλυτικά:

Κάντε κλικ στον πίνακα δρομολογίων για μεγέθυνση
Κάντε κλικ στον πίνακα δρομολογίων για μεγέθυνση
Κάντε κλικ στον πίνακα δρομολογίων για μεγέθυνση

http://my-samos.blogspot.gr/

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης 1ου Συνεδρίου της Κοινωνικής Συμφωνίας


Το 1ο Συνέδριο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ γίνεται σε µια περίοδο όπου στη χώρα µας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Κοινωνία βιώνει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. 


Η ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση, μέρα με την μέρα αποδεικνύεται οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά ανάλγητη και εθνικά επικίνδυνη. Η ύφεση βαθαίνει, η κοινωνία αποσυντίθεται και η εθνική ανεξαρτησία της χώρας απειλείται.

Τα εισοδήματα μειώνονται δραστικά µε αποτέλεσμα καθημερινά να παρουσιάζονται φαινόμενα εξαθλίωσης. Οι εργασιακές σχέσεις κατεδαφίζονται. Η ανεργία αυξάνεται µε δραματικούς ρυθμούς, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποδομείται, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία δημεύεται και παραδίδεται στο κεφάλαιο. Το κράτος δικαίου καταργείται, η παιδεία ως αγωγή και γνώση απαξιώνεται, η δημοκρατία συρρικνώνεται, ο αυταρχισμός και η καταστολή ενισχύονται.

Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθημερινά. Πάνω από 1,5 εκατ. συμπολίτες μας είναι άνεργοι. Στις νέες ηλικίες η ανεργία ανέρχεται στο 60%. Ακόμα κι αυτοί που έχουν κάποιο εισόδημα δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες για τρόφιμα, φάρμακα, στέγη. Τα μεσαία εισοδήματα συρρικνώνονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Αυτές που αντέχουν ακόμα στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη γραφειοκρατία. Η αγορά είναι νεκρή. Οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες. 

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα από την κυβέρνηση όχι μόνο εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά και οδηγεί νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, γκρεμίζοντας τα όνειρα της νέας γενιάς, αλλά βυθίζει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και διεύρυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Ακυρώνει αντί να ενισχύσει οποιαδήποτε προοπτική, υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας και υποθηκεύει την Εθνική Ανεξαρτησία. Το φάρμακο αυτό πραγματικά σκοτώνει.

Για μια Συμπαράταξη Δυνάμεων Ανατροπής

Δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και αδράνειας. Εμείς, που συγκροτούμε την Κοινωνική Συμφωνία, προσανατολισμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της πατριωτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς, επιλέξαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ν’ αγωνισθούμε για την ανασυγκρότηση της μεγάλης, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής παράταξης από τα ερείπια του νεοφιλελεύθερου τυφώνα, της ηθικής κατάπτωσης και των φαινομένων αθέμιτου πλουτισμού, αλλοτρίωσης και ενσωμάτωσης.

Ν’ αγωνισθούμε, με όρους πολιτικής και κομματικής αυτονομίας, για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου ανατροπής, το οποίο θα αναλάβει την αναγέννηση της χώρας. Δίνουμε το παρόν υπερασπιζόμενοι τις πολιτικές, δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, της γενιάς του 114 και της γενιάς του Πολυτεχνείου. Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της νέας γενιάς και παλεύουμε για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στην εργασία, στη συμμετοχή. Υπερασπιζόμαστε το κράτος ασφάλειας και δικαίου.

Μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν συγκλίνουσες απόψεις για τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση, αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία αξιών που θα κάνει ευδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ακολουθούμενη πολιτική και την εναλλακτική στρατηγική, ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και στην προοδευτική - αριστερή πρόταση.

Η πορεία δεν είναι εύκολη και θα απαιτήσει πολλή δουλειά, ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές του χθες και πολυεπίπεδες συνεργασίες τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι όμως η μόνη πορεία που θα δώσει διέξοδο, ελπίδα και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Μια πορεία που θα κατοχυρώνει αντί να καταπατά βασικά κοινωνικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα διευρύνει τους συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Μια πορεία που θα ανακτά και κατοχυρώνει την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Οι δικές μας προτεραιότητες και διαχωριστικές γραμμές που κατατέθηκαν στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη συμπυκνώνονται στα εξής:

α) Αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους.


Η «Κοινωνική Συμφωνία» συντάσσεται με όσους αγωνίζονται για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ανατροπή της αποφασιστικής επιρροής ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, αύξηση, αντιστρόφως, της επιρροής του λαού, πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, περιλαμβάνοντας θέματα, όπως η ποινική ευθύνη των υπουργών, το εκλογικό σύστημα, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και οι προϋποθέσεις διενέργειας δημοψηφισμάτων, ως μέσου παρέμβασης των πολιτών σε σημαντικές για τη ζωή τους και τη χώρα αποφάσεις.

Πιστεύουμε στην ανάγκη ενός «ισχυρού» κράτους, όχι με την έννοια του εκτεταμένου κράτους, αλλά του ευέλικτου, και ικανού να σχεδιάζει και εφαρμόζει αποτελεσματικά πολιτικές με διαφάνεια και δημοκρατική νομιμότητα. Επιδιώκουμε τη ριζική μεταρρύθμιση των διοικητικών μηχανισμών με πρωτεύοντα στόχο την ενίσχυση του επιτελικού χαρακτήρα του κεντρικού κράτους, το οποίο πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των απολύτως αναγκαίων εθνικών πολιτικών, ενώ τις δημόσιες και κοινωφελείς λειτουργίες πρέπει να ασκήσει η περιφερειακή διοίκηση και αυτοδιοίκηση.

Η ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης παράλληλα με τη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων, οφείλει να στηρίξει τη συμμετοχική δημοκρατία, τη βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες με ισχυρά μέσα «δημοκρατικής επιρροής», όπως μορφές τοπικής διακυβέρνησης, τοπικά δημοψηφίσματα κ.λπ. Η συνοχή των τοπικών κοινωνιών με αξιοποίηση Τοπικών Συμφώνων Ανάπτυξης θα ενδυναμώσει και την εθνική συνοχή και κυριαρχία.

H δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους είναι αναγκαία προϋπόθεση ορθής χρησιμοποίησης του ανθρώπινου, φυσικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κεφαλαίου, άσκησης κοινωνικού ελέγχου στις αναπτυξιακές πολιτικές και ουσιαστικής εφαρμογής των αρχών της ισότητας και του δικαίου για την κοινωνική πρόοδο και κοινωνική ευημερία.

β) Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης.


Επιτακτικός στόχος της πολιτικής μας, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης, που αξιοποιεί τους ανενεργούς πόρους και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, κατανέμει δίκαια τα βάρη και προστατεύει το κοινωνικό κράτος. Το Σχέδιο αυτό υιοθετεί την αρχή ότι πρώτιστο καθήκον είναι η ευημερία του λαού και όχι των δανειστών. Η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση, η σωτηρία της πατρίδας θα διασφαλισθεί μόνο μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, που μπορούν να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης σε καθεστώς νομισματικής σταθερότητας και Εθνικής ασφάλειας.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στη διπλή παγίδα της χρεοκοπίας και της λιτότητας. Κανένας δεν διακινδυνεύει να επενδύσει όταν γνωρίζει ότι, τα επόμενα χρόνια, τα ετήσια έσοδα δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθειά ύφεση.

Γι’ αυτό οι δύο βασικές συνιστώσες της εναλλακτικής στρατηγικής οικονομικής ανασύνταξης είναι : α) η μείωση του σωρευμένου χρέους με «εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης» και β) η ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης.

Δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί με μείωση μισθών και συντάξεων, επιβολή υπέρογκων άμεσων και έμμεσων φόρων, ούτε με την ουσιαστική δήμευση περιουσίας μέσω επιβολής εξοντωτικής φορολογίας στα ακίνητα ή την κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Μπορεί να γίνει με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των οικονομικών υπηρεσιών και βάσεων δεδομένων, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, την αυστηρή εφαρμογή προϋπολογισμού προγραμμάτων και υπηρεσιών για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει τη στήριξή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ώστε να κινηθεί η αγορά και να μειωθεί η ανεργία. Αυτό μπορεί να γίνει, σε πρώτη φάση, με νομοθετική πρωτοβουλία για αναδιάρθρωση καταναλωτικών,στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων , την καταπολέμηση αδιαφανών και αθέμιτων πρακτικών (τριγωνικών- ενδοομιλικών συναλλαγών κπλ) στην τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών και την άμεση προώθηση στο πλαίσιο του ρόλου του Κράτους ως Εργοδότης Ύστατης Προσφυγής, προγραμμάτων δημιουργίας θέσεων κοινωφελούς εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σε δεύτερη φάση, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, των κατώτερων μισθών και ημερομίσθιων αλλά και βελτίωση μισθών και εισοδημάτων, στο μεν δημόσιο τομέα, στη βάση ενός σύγχρονου μισθολογίου και στον ιδιωτικό στη βάση της εξέλιξης της παραγωγικότητας.

Για μας, η κοινωνική πολιτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση αν δεν καταπολεμηθούν με όλα τα μέσα η φτώχεια, η ανεργία, η περιθωριοποίηση, η καταπάτηση βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η οικονομική πολιτική είναι αποτελεσματική όταν διευρύνει τις ευκαιρίες για όλους, δημιουργεί πλούτο, προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας αλλά και κατοχυρώνει βασικά κοινωνικά δικαιώματα με πρώτο και πιο σημαντικό το δικαίωμα στην εργασία. Δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική στρατηγική αν δεν προταχθεί, ως αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα, το δικαίωμα στην εργασία. Η κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία, προάγει και τα άλλα βασικά δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και στην ισότιμη, ανοικτή πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

γ) Οικονομική και Παραγωγική Ανασύνταξη με Νέες Θέσεις Εργασίας και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Το ζήτημα της “ανάπτυξης” είναι βαθύτατα πολιτικό. Ανάπτυξη δεν είναι η αύξηση του εισοδήματος που επιτυγχάνεται από κερδοσκοπικές δραστηριότητες, αγοραπωλησίες τίτλων στις αγορές ή στο χρηματιστήριο, υπερτιμολογήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, αύξηση της κατανάλωσης που χρηματοδοτείται από δανεικά. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο όταν διευρύνεται η εγχώρια παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προωθείται ο τεχνολογικός μετασχηματισμός, η έρευνα και η καινοτομία που ενσωματώνονται σε ανταγωνιστικά, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες όλο και πιο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση προϋποθέτει ένα μακρόπνοο Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που θα θέτει όχι μόνο κατευθύνσεις αλλά και μετρήσιμους στόχους σε βάθος χρόνου. Απαιτεί την κινητοποίηση τοπικών αναπτυξιακών δυνάμεων μέσω μιας διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού. Απαιτεί πολιτικές αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να συμβάλουν στην παραγωγική ανασύνταξη της χώρας και την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, την ενίσχυση τοπικών αναπτυξιακών δράσεων και τοπικών δικτύων, που αρθρώνονται γύρω από την παραγωγική φυσιογνωμία και ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μικροκλίμακας και την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Απαιτεί τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», δηλαδή ικανού μεγέθους μονάδων για την επίτευξη παραγωγικών στόχων στρατηγικής σημασίας εντός κι εκτός Ελλάδας.

Προϋποθέτει επίσης σημαντικές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις για:
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος για μια δεκαετία,
Άνοιγμα των ολιγοπωλιακών αγορών και καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών πρακτικών και της αδιαφανούς τιμολόγησης,
Αποτελεσματική εποπτεία και αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος,
Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων με κριτήρια αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας,
Προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης,
Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του,
Προώθηση σημαντικών αλλαγών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Προυποθέτει, πάνω απ’ όλα, τον απεγκλωβισμό από ιδεοληψίες του παρελθόντος, που είτε ενοχοποιούν την επιχειρηματικότητα θεωρώντας ότι η λειτουργία δημόσιων επιχειρήσεων εγγυάται αυτόματα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος., είτε θεωρούν ότι το κράτος είναι εξ ορισμού αντιπαραγωγικό και οι ιδιωτικοποιήσεις πανάκεια. Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, έχει αποδομήσει αυτούς τους μύθους.

δ) Διαμόρφωση και ανάπτυξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής διπλωματίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την λεκάνη της Μεσογείου.

Βασικός άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι τόσο η διαμόρφωση σχέσεων ισοτιμίας με ισχυρά κράτη όσο και με τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις. Σε διεθνές επίπεδο συντασσόμαστε με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και των φορολογικών παραδείσων καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, η παρούσα συγκυρία παρέχει δυνατότητες ώστε η χώρα μας να ενισχύσει τη διεθνή θέση της εκμεταλλευόμενη τις ευρύτατες ανακατατάξεις οι οποίες σημειώνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεσογειακό χώρο. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις ανακατατάξεις και πολιτικές αλλαγές στην Μεσόγειο και κυρίως η ανάπτυξη της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή τοποθετούν την ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο του διεθνούς γεωπολιτικού, πολιτικο – στρατιωτικού, ενεργειακού και οικονομικού ενδιαφέροντος και διαμορφώνουν τις συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή.

Για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, η εφαρμογή του νεοοθωμανικού δόγματος επιτείνει την πάγια τουρκική απειλή στο τόξο Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης καθώς και υψηλού φρονήματος του Ελληνισμού αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις εθνικής επιβίωσης και άσκησης μιας πολυδιάστατης και αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Η διατήρηση της Εθνικής Αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαίος όρος για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Για την Ελλάδα τόσο η αξιοποίηση της στρατηγικής και προνομιακής θέσης της στη Μεσόγειο όσο και η επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής διέρχονται μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να αναλάβει άμεσα και είναι:

● Η ενίσχυση αλλά και ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών ώστε η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

● Ο καθορισμός και η ανακήρυξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ώστε να καταστεί το συντομότερο δυνατό αξιοποιήσιμος ο ορυκτός πλούτος.

● Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη λεκάνη της Μεσογείου σε συνεργασία με τα παράκτια κράτη και τον επιμερισμό του κόστους των συνεπειών του αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

ε) Το μέτωπο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η παρατεταμένη ύφεση, η οικονομική κρίση με την τεράστια ανεργία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο Γερμανικός ηγεμονισμός έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Βιώνουμε την υποκατάσταση των πολιτικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαβούλευσης από πρακτικές στις οποίες επικυριαρχούν οι αγορές και τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των οικονομικά ισχυρών κρατών. Οι εφαρμοζόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης αντί να οδηγούν στη σύγκλιση των οικονομιών, οδηγούν σε αποικίες χρέους. Αντί για Ευρώπη των Λαών και μια Ευρώπη παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, έχουμε την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων.

Απότοκα αυτής της εξέλιξης είναι τα φαινόμενα της ακραίας κοινωνικής πόλωσης και της ανόδου τόσο του ευρωσκεπτικισμού και της ξενοφοβίας όσο και της ακροδεξιάς. Θέση μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για τις οικονομικές ελίτ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προασπίζεται μόνο την απελευθέρωση των αγαθών ή την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίου. Θα πρέπει να είναι δύναμη πολιτισμού, αξιών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, διαλλακτικότητας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας των λαών της.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται μπροστά σε ένα καθοριστικό για την πορεία και την ύπαρξή της δίλημμα: Συνέχιση των πολιτικών που οδηγούν σε απόκλιση και διάλυση ή αλλαγή πορείας με πολιτικές συνοχής, σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης και άμεσης αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών κρίσεων που ενέσκηψαν στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο;

Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη Αλλαγής πορείας και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό μέσα στην Ευρώπη μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε μια κοινωνική Ευρώπη, σε μια Ευρώπη των Λαών.

ΑΠΟΦΑΣΗ


Μπορούμε να βάλουμε φρένο σ’ αυτό τον κατήφορο.

Α) Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου δημοκρατικής ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής.

Ν’ αποδομήσουμε την προπαγάνδα ότι η ακολουθούμενη πολιτική αποτελεί μονόδρομο και ότι δηθεν δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες μας αποδείξαμε το αντίθετο. Δεσμευόμαστε να εμπλουτίσουμε και να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις αυτές αλλά και να συμμετέχουμε σ’ ένα ανοικτό κοινωνικό διάλογο αλλά και σε κοινές δράσεις με άλλα κοινωνικά κινήματα, κόμματα, δίκτυα, φορείς ή προσωπικότητες που αγωνίζονται για μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο, που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και θα προασπίσει κυριαρχικά δικαιώματα και το δημόσιο συμφέρον.

Β) Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για μια ευρύτατη συμπαράταξη αριστερών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαδρομές και βιώματα, που διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας για την ανατροπή της ακολουθούμενης αδιέξοδης πολιτικής.

Η συμπαράταξη αυτή θα ανατρέψει την στατική αριθμητική του χθες. Θα δώσει φωνή σε περιθωριοποιημένα στρώματα και πολιτική έκφραση σε μεσαία στρώματα που βιώνουν τη συμπίεση των εισοδημάτων τους, αλλά μένουν χωρίς πολιτική αντιπροσώπευση.

Θα διευρύνει σημαντικά τη διαπραγματευτική μας δύναμη σε σχέση με τους πιστωτές μας. Γιατί επιτυχής έκβαση στις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει μόνο αν οι πιστωτές μας γνωρίζουν πως, από την άλλη μεριά του τραπεζιού, υπάρχει μια αποφασισμένη ομάδα με ξεκάθαρη εντολή ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής και ισχυρή λαϊκή στήριξη.

Θα συμβάλει επίσης στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Θα αναπτερώσει το συλλογικό φρόνημα καθώς θα μας επιτρέψει ν’ αποτινάξουμε το φοβικό σύνδρομο ενός ηττημένου λαού που δεν διεκδικεί τίποτα αλλά υποτάσσεται στα κελεύσματα και τα συμφέροντα τρίτων υπό την απειλή εκβιαστικών διλημμάτων.

Θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών καθώς θα ενισχύσει τη δυνατότητα της να συγκρουστεί με κλειστά κυκλώματα πολιτικής επιρροής και εξουσίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας και της πολιτικής.

Γ) Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη της σοσιαλιστικής αριστεράς


Η ανασύνταξη του χώρου θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου μιας ακηδεμόνευτης , προοδευτικής διακυβέρνησης και στην ανάδειξη μιας αξιόπιστης συμπαράταξης δυνάμεων. Συμφωνία στην ανάγκη ανασύνταξης του σοσιαλιστικού χώρου σημαίνει

α) την ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση του χώρου κάτω από τις νέες διεθνείς γεωπολιτικές και Ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς που έχουν συντελεσθεί,

β) την πρόταξη μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής πολιτικής πρότασης διακυβέρνησης στη βάση ενός προοδευτικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα αποδομεί τις συντηρητικές ιδεοληψίες και θα αναδεικνύει με αξιόπιστο τρόπο εναλλακτικές επιλογές για την έξοδο της χώρας αλλά και της Ευρώπης από την κρίση,

γ) την ανάληψη πολιτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για μετουσίωση του πολιτικού λόγου σε πολιτική και ανθρωπιστική δράση με αντίκτυπο στην κοινωνία ,

δ) την κινητοποίηση και οργανωτική ανασύνταξη των προοδευτικών / σοσιαλιστικών δυνάμεων μέσω προώθησης πανελλαδικών πρωτοβουλιών διαλόγου και δράσης και

ε) την στενή συνεργασία και συμπόρευση με άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο της συμπαράταξης δυνάμεων που προτείνουμε.

Δ) Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ένος νέου αξιακού συστήματος για την πολιτική, την συλλογική δράση και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.




Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αγωνισθούν για ένα “πολιτισμό ευθύνης και αλληλεγγύης” ενάντια στον “πολιτισμό της αγριότητας και της κερδοσκοπίας”. Η αξιοπιστία της πολιτικής αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική ανασυγκρότηση και την έξοδο από τη κρίση.

Μια κοινωνία σε φόβο, ανασφάλεια για το αύριο, χωρίς στοιχειώδη κοινωνική συνοχή κάτω από τη κυριαρχία του φόβου και της συντηρητικής λογικής «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», δεν μπορεί να στηρίξει την πορεία εξόδου από την κρίση και την αναγκαία ανασυγκρότηση.

Μια κοινωνία χωρίς καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό της σύστημα και την πολιτική της ηγεσία, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει ουσιαστικά και αποφασιστικά στη διαμόρφωση και την υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και εξόδου από τη κρίση. Η αξιοπιστία και σε τελευταία ανάλυση και η αποτελεσματικότητα κάθε σχεδίου εξαρτάται από την αξιοπιστία των φορέων και των προσώπων που το εισηγούνται.

Ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, αναξιόπιστοι πολιτικοί φορείς και φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα, δεν μπορούν να είναι φορείς της ανασυγκρότησης.

Η Κοινωνική Συμφωνία δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως ήδη το έχει πράξει, στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση όλων των ζωντανών και υπεύθυνων δυνάμεων της κοινωνίας μας στον αγώνα για την αναγέννηση των συμμετοχικών θεσμών ως προϋπόθεση και εγγύηση για την αναγέννηση της πολιτικής.

Για όλους εμάς η συνέπεια λόγου και πράξης δεν εξαντλείται στο επίπεδο των προθέσεων. Είναι θέμα ποιότητας και αποτελεσματικής οργάνωσης. Οργάνωσης ικανής να μετουσιώνει το κοινωνικό πρόβλημα και την κοινωνική ανάγκη σε δημιουργική δράση και κοινωνικό αγώνα με πράξεις αλληλεγγύης. Να μετουσιώνει τον πολιτικό λόγο όχι μόνο σε διεκδίκηση αλλά σε διαμόρφωση και εμπέδωση αξιών οι οποίες θα εμπνεύσουν την ανατροπή απαράδεκτων και απάνθρωπων πολιτικών και την υιοθέτηση μιας νέας αλλαγής που τόσο έχουμε ανάγκη.

Τέλος θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: είμαστε αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούμε για να υπάρξει διεκδίκηση μιας άλλης πορείας και ανατροπή. Μια πορεία που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια και την ελπίδα στο λαό μας και το χαμόγελο στα χείλη μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Όλους τους δημοκράτες που στάθηκαν όρθιοι και δεν υπηρέτησαν τις πολιτικές της κοινωνικής αποσάθρωσης και εξαθλίωσης, που είδαν τα αδιέξοδα της πολιτικής της Τρόικας και των μνημονίων, που διαπιστώνουν ότι το φάρμακο της Τρόικα σκοτώνει, να πυκνώσουν τις τάξεις μας και να παλέψουν μαζί μας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, συναισθηματισμούς, μεμψιμοιρίες και μνησικακίες.

Είναι ώρα ευθύνης! Η υπόθεση της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας είναι υπόθεση όλων μας. Δεν μπορεί να είμαστε απόντες από την μεγάλη πρόκληση και πρόσκληση της ευθύνης.

Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στο κατήφορο και να συμβάλουμε δημιουργικά στην ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας. Με πρωταγωνιστές όλους όσους αγωνίστηκαν κάθε φορά που η πατρίδα τους το ζήτησε.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Για τη Δημοκρατία, για το λαό, για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Δεν θα περάσει εύκολα το μέτρο των πλειστηριασμών


Συνέντευξη της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη με τον Θεόδωρο Καρυπίδη στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής" του τηλεοπτικού σταθμού FLASH TV της Δυτικής Μακεδονίας 27/11/2013

Έκλεισε η αντιΠεριφέρεια Σάμου






Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κλείνει σήμερα, 29 Νοεμβρίου, τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τα θέματα Υγείας, που θα γίνουν στο αρμόδιο Υπουργείο, στην Αθήνα.

Η Αφίσα της Ημέρας


Αυτός είναι ο φορέας της γνήσιας Σοσιαλιστικής και Πατριωτικής Αριστεράς στην Πατρίδα μας.




Η «Κοινωνική Συμφωνία» θα πραγματοποιήσει το 1ο καταστατικό της Συνέδριο το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6 Αθήνα) από τις 09:00 μέχρι τις 21:00.

Θα συμμετάσχουν 500 στελέχη από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα κληθούν να ψηφήσουν το καταστατικό του κόμματος και βάσει αυτού τον Πρόεδρο και 50μελή Πολιτική Επιτροπή. Αναμένεται επίσης να παραβρεθούν ως παρατηρητές, στελέχη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και εκπρόσωποι μαζικών κινημάτων και κοινωνικών φορέων.


Επισημαίνεται ότι από την ίδρυσή της στις 14 Μαρτίου 2012, η «Κοινωνική Συμφωνία» είχε μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο την κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη.

Στο Συνέδριο έχουν κληθεί και πρόκειται να απευθύνουν χαιρετισμό, εκπρόσωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους και από την Κύπρο την ΕΔΕΚ και το ΑΚΕΛ.

Το 1ο Συνέδριο της «Κοινωνικής Συμφωνίας» γίνεται σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Κοινωνία βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση αποδεικνύεται οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά ανάλγητη και εθνικά επικίνδυνη. Η ύφεση βαθαίνει, η κοινωνία αποσυντίθεται και η εθνική ανεξαρτησία της χώρας απειλείται..

Με σταθερό προσανατολισμό στα ιδανικά και τις αξίες της πατριωτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς, η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της μεγάλης, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης από τα ερείπια του νεοφιλελεύθερου τυφώνα. 

Αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμπαράταξης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με κυβερνητική προοπτική για την ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση.

Μέσα από τις δύο Πανελλήνιες Συνδιασκέψεις της καθώς και τις ημερίδες που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή συμμετείχε, η «Κοινωνική Συμφωνία» ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για να προωθήσει τους στόχους των προγραμματικών της θέσεων με προτεραιότητα:
  • Την επεξεργασία και κατάθεση για δημόσιο διάλογο ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης έχοντας ως βασική αρχή την ευημερία του λαού και όχι των δανειστών 
  • Τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης 
  • Την επεξεργασία και προώθηση μιας Εθνικής Στρατηγικής με σκοπό να ενισχυθεί η θέση, η ασφάλεια και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας. 
  • Την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους, μέσω μιας βαθιάς ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης των δημοκρατικών αντιπροσωπευτικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών. 
  • Τον αγώνα για μια προοδευτική Ευρώπη, μέσα από πολυεπίπεδες συμμαχίες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. 
Σε συνέχεια της Ιδρυτικής Διακήρυξης, η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου αναμένεται να εξειδικεύσει το πολιτικό στίγμα της «Κοινωνικής Συμφωνίας», τις διαχωριστικές γραμμές από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική καθώς και τους βασικούς πυλώνες της εναλλακτικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.



Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι:

08:00-09:30 Διαπιστεύσεις

09:40-10:00 Έναρξη συνεδρίου από Γενικό Γραμματέα Λ. Μίχο - Εκλογή Προεδρείου

10:05-10:25 Πολιτική Εισήγηση Προέδρου Λούκας Τ. Κατσέλη

10:30-11:00 Χαιρετισμοί Κομμάτων

11:00-11:15 Διάλειμμα

11:15 Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

(11:20-13:00 Αμέσως μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής Υποβολή Υποψηφιοτήτων για Πολιτική Επιτροπή)

11:20-11:40 Εισήγηση Καταστατικού από Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Μ. Κυριακοπούλου

11:40-14:45 Τοποθετήσεις συνέδρων 

14:45-15:00 Έγκριση Καταστατικού

(15:00-19:00 Ψηφοφορία για εκλογή Πολιτικής Επιτροπής)

15:00-18:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων (συν.)

18:00 Έγκριση πολιτικής εισήγησης – Ψηφίσματα

18:30 Δευτερολογία Προέδρου

20:45 Ανακοίνωση εκλεγμένων μελών από Εφορευτική Επιτροπή


Σχετικό δημοσίευμά μας ΕΔΩ...!

"Θέσεις και Απόψεις" στη Θεσσαλονίκη με τη Λούκα Κατσέλη



Ακούστε σήμερα Παρασκευή(29/11) συνέντευξη της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη στην εκπομπή "Θέσεις και Απόψεις" του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης 100 fm.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

86χρονος συνελήφθη στο Πυθαγόρειο Σάμου



Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε άλλη μία περίπτωση ατόμου, που ιδιοποιούνταν παράνομα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί σειρά ετών, σύνταξη χηρείας (εξαιτίας θανάτου της συζύγου του), αν και είχε συνάψει δεύτερο γάμο. 

Ο 86χρονος που κατοικεί στη Σάμο προέκυψε ότι μετά το θάνατο της συζύγου του (το Φεβρουάριο του 2000), ξεκίνησε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με σχετική Απόφαση του Ιδρύματος.

Μετά από τρία (3) χρόνια περίπου (29/05/2003) σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς ωστόσο να το δηλώσει, ως όφειλε στο Ι.Κ.Α., προκειμένου να διακοπεί η σχετική καταβολή, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη, επί δέκα (10) περίπου έτη, έως τώρα.

Σήμερα ο 86χρονος εντοπίστηκε σε περιοχή του Πυθαγόρειου Σάμου και συνελήφθη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα (1) βιβλιάριο καταθέσεων τραπέζης.

Το ποσό που έχει ιδιοποιηθεί παράνομα, όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο αποτελεί συγχρόνως και ζημιά για το Ι.Κ.Α., ανέρχεται τουλάχιστον στις (83.000) ευρώ, ενώ θα προσδιοριστεί με ακρίβεια, μετά την έκδοση της πράξης καταλογισμού από το αρμόδιο Υποκατάστημα του Ιδρύματος.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

Παράλληλα ενημερώθηκε η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. και τα αρμόδια Υποκαταστήματα, προκειμένου να διακόψουν άμεσα την καταβολή των συντάξεων και να προβούν στις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Το «κοριτσάκι με τα σπίρτα» από τη Σάμο

(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)


Δεν ήταν μόνον ένα το κοριτσάκι, αλλά εκατόν έξι παιδάκια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου. Και δεν χρειάστηκαν "σπίρτα" για να ανάψει η φωτιά της δημιουργικής παρουσίας τους επί σκηνής. 

Απαιτήθηκε απλά έμπνευση, συνεργασία, διάθεση αλλά και πολλή δουλειά. Και αυτό επιβραβεύεται την Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πρόσωπο του διευθυντή του σχολείου Γιάννη Μανδουραράκη, εμπνευστή και πρωτεργάτη της καινοτόμας αυτής εκπαιδευτικής δράσης.

Το γνωστό και ιδιαίτερο επίκαιρο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», με μια άλλη σκηνοθετική ματιά και ελεύθερη διασκευή, ερμήνευσαν μουσικοκινητικά όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου της πόλεως Σάμου, «μαγεύοντας» το πυκνό ακροατήριο!

Εκατόν έξι παιδάκια επί σκηνής, έδωσαν με αφήγηση και χορό, την δική τους διάσταση σε ένα παραμύθι με σύγχρονα νοήματα, ευαισθησίες και προβληματισμούς. Αυτοσχεδιάζοντας ως προς το τέλος της ιστορίας, κατάφεραν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη διάσταση στο παραμύθι, φέρνοντάς το πιο κοντά στην σημερινή αναγκαιότητα της Ελλάδας για ένα μικρό «φως» που να ανάψει την ελπίδα.

Τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τις χορογραφίες αλλά και τη μουσική επιλογή των κλασικών κομματιών που «έντυσαν» μοναδικά την παράσταση, ανέλαβε ο διευθυντής του σχολείου και μέλος της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, Γιάννης Μανδουραράκης. Ουσιαστική υπήρξε και η βοήθεια που παρείχαν στην όλη διοργάνωση ο Σύλλογος των διδασκόντων καθώς και οι γονείς των παιδιών.

Το έργο, διακρίθηκε στο θεσμό «αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατατάχθηκε στη 17η θέση μεταξύ άλλων 105 που αξιολογήθηκαν ως ικανά προς βράβευση, από το σύνολο των 1.035 που κατατέθηκαν.

Σχετικό Δημοσίευμα: ΕΔΩ...!

Το Σαμιώτικο Πεύκο και η παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο


Η ΤΕΧΝΗ….ΤΗΣ ΘΕΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ…REZUVANCE


REZUVANCE, ή λίφτινγκ προσώπου με τα ακροδάχτυλα, είναι μια εναλλακτική εξειδικευμένη τεχνική μάλαξης στους 91 μύες του προσώπου. O θεραπευτής εφαρμόζει βιοενεργειακό μασάζ στα ενεργειακά κανάλια και τα βελονιστικά σημεία του προσώπου, αυχένα και άνω κορμού. Η τεχνική εφαρμόζεται μόνο με το απαλό άγγιγμα των δαχτύλων. Η εναλλακτική ολιστική τεχνική του μασάζ αυτού ,ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια, από τον Stanley Rotenbergo, o oποίος την συνέταξε και την πρωτοδίδαξε στην Αγγλία και τη Γερμανία.

Πρόκειται για ένα βιοενεργειακό μασάζ, μια εξειδικευμένη μέθοδο αισθητικής ,που είναι απόλυτα πιστή στην ολιστική προσέγγιση της ζωής.

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας … ο συνδετικός κρίκος που ενώνει το σώμα και το νου. Το άγχος , ο θυμός , ο πόνος, η απογοήτευση , η θλίψη , όλες αυτές οι εντάσεις αφήνουν τα ίχνη τους στο πρόσωπο και την ψυχή μας. Η Rezuvance ή natural fingertip η face lift (φυσικό λίφτινγκ προσώπου με δαχτυλοπίεση).. είναι η πιο φυσική και αποτελεσματική τεχνική αναζωογόνησης του προσώπου η οποία προσφέρει ταυτόχρονα βαθιά χαλάρωση σε όλο το σώμα και το νου. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση ομορφιάς, αφού απελευθερώνει τους μύες του προσώπου, λαιμού ,αυχένα και άνω πλάτης από την ένταση που συσσωρεύονται καθημερινά δίνοντας τους ελαστικότητα ,λάμψη και τόνωση.

Επιπλέον με την τεχνική αυτή απελευθερώνεται ο συνδετικός ιστός ,το δέρμα ενυδατώνεται από μέσα προς τα έξω, οι ρυτίδες απαλύνονται και αποβάλλονται οι τοξίνες, δια μέσου της λέμφου.

Στο μασάζ αυτό χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές:

Α.Τεχνική απελευθέρωσης του συνδετικού ιστού: βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας βελτιώνοντας την μικροκυκλοφορία και μεταφέροντας έτσι στα κύτταρα νερό, οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Ταυτόχρονα απομακρύνονται οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον υποδόριο ιστό και στην επιδερμίδα. Ανιχνεύονται τα σημεία που ο υποδόριος ιστός έχει προσκολληθεί στους υποκείμενους μύες και απελευθερώνονται. Έτσι το πρόσωπο αποκτάει καθαρή ελαστική και διάφανη όψη.

Β. Η τεχνική απελευθέρωσης των μυών: απελευθερώνει την ένταση από κάθε μυ του προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ και αυχένα. Οι τεχνικές πίεσης στα σημεία που εφαρμόζονται επηρεάζουν θετικά την ενεργεία που ρέει στα ενεργειακά κανάλια, δίνοντας μέγιστα οφέλη στο πρόσωπο αλλά και την ψυχή. Μέσα από μια διαδικασία αποδέσμευσης απελευθερώνονται νέα αποθέματα φυσικής, συναισθηματικής αλλά και νοητικής ενεργείας.

Μέσα από τη rezuvance γνωρίζουμε το πρόσωπο και την ψυχή μας.


Είναι εντυπωσιακό πως οι περισσότεροι άνθρωποι που δέχονται αρχικά , μία συνεδρία rezuvance το κάνουν για να διατηρήσουν η να βελτιώσουν την όψη του προσώπου τους Στο τέλος όμως της πρώτης συνεδρίας διαπιστώνουν έκπληκτοι, ότι όχι μόνο η όψη του προσώπου βελτιωνεται,αλλα αισθάνονται πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι….μερικά από τα εκπληκτικά αποτελέσματα του μασάζ αυτού είναι.

*Αίσθηση ηρεμίας και ξεκούρασης. *Εξαφανίζονται τα οιδήματα των ματιών και οι μαύροι κύκλοι. *Μειώνονται αισθητά οι πόνοι του αυχένα. *Βελτιώνεται η ψυχοσυναισθηματικοί ισορροπία κάθε τύπου ημικρανίας. *Μειώνονται οι πόνοι της γνάθου και το τρίξιμο των δοντιών.
*Ξεκούραστη όψη και φωτεινότητα στο πρόσωπο και το βλέμμα.
*Μειώνονται οι ουλές και επουλώνεται καλύτερα το δέρμα.

Η μέθοδος ολοκληρώνεται σε 6 συνεδρίες των 60 λεπτών. Κάθε συνεδρία εστιάζεται σε μια ορισμένη περιοχή του προσώπου, λαιμού και αυχένα. Μπορεί να επαναληφτούν 2 συνεδρίες κάθε 1-2 μήνες για συντήρηση των αποτελεσμάτων. Για την μονιμοποίηση τους ,συστήνονται ασκήσεις προσώπου και φυσικές συνταγές καλλυντικών με αιθέρια έλαια και φυσικά υλικά.

1η συνεδρία- Διέγερση της επιδερμίδας του προσώπου, μυών ματιών και συνδετικού ιστού.

2η συνεδρία - Εστιάζει στο τριχωτό της κεφαλής, μύες προσώπου-ματιών. Ανακουφίζει από πονοκέφαλους και ένταση. Βελτιώνει αισθητά τις ρυτίδες και τα οιδήματα των ματιών.

3η συνεδρία - Δουλεύονται η περιοχή των ματιών, ζυγωματικά, στοματική κοιλότητα. Γέμισμα της ρινοπαρειακής αύλακας, διαφοροποίηση στο οβάλ του προσώπου.

4η συνεδρία- Επικεντρώνεται στο άνω και κάτω χείλος, πηγούνι, λαιμό ,ντεκολτέ και αυχένα. Ολική επαναφορά και ανόρθωση του οβάλ του προσώπου. Απελευθερώνονται το στρες, ο θυμός και η ένταση. Οι μύες του αυχένα αποκτούν ελαστικότητα.

5η συνεδρία - Απελευθερώνεται η ένταση, αποκτούν ευλυγισία και ελαστικότητα οι μύες του προσώπου, του αυχένα και της άνω πλάτης, αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, πλήρης σωματική χαλάρωση και νοητική απελευθέρωση.

6η συνεδρία - Δυναμική συνεδρία, δουλεύονται όλα τα σημεία των προηγούμενων συνεδριών. Μυϊκή τόνωση των ιστών και των μυών του προσώπου, αυχένα και άνω πλάτης. Πλήρης σωματική και ψυχική αναγέννηση.

H TEXNH ΤΗΣ ΘΕΪΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ, Η ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ …..ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ.      

ΑΓΛΑΙΑ ΜΙΧΑΛΙΟΥ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Προσεχώς: www.beautyartacademy.gr

"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για οικονομικά - διαθεσιμότητα


Να σταματήσει κάθε περαιτέρω περικοπή των πόρων των δήμων αλλά και να απορροφηθεί το σύνολο του προσωπικού των ΟΤΑ, που βγήκε ή θα βγει σε κινητικότητα - διαθεσιμότητα, ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας, όπως αποφάσισαν στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση, που συγκάλεσε η ΚΕΔΕ. 

Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι, ο εξορθολογισμός στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ δίνει στην ΚΕΔΕ το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την Κυβέρνηση, ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Επίσης, οι αιρετοί είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

Ζητούν δε, την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ και χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

Αναλυτικά το Ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2013, συνήλθαμε, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι δήμαρχοι όλης της χώρας για να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014, όσο και από το δυσμενές θεσμικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για κατάργηση αρμοδιοτήτων και δομών των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί Φύλακες), για εξαγγελίες αλλαγής του Εκλογικού Συστήματος και των διοικητικών ορίων των νησιωτικών Δήμων, για ενδεχόμενη κατάργηση Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το διαμορφούμενο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον έχει οδηγήσει τους αιρετούς, αλλά και τους εργαζόμενους σε πραγματική απόγνωση, τη στιγμή που οι Δήμοι αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω και να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική ανάπτυξη στηριγμένη στην αποκέντρωση και την εδαφική και κοινωνική συνοχή,

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και στη διάσπαση των Δήμων.

2. Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

3. Την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις που πρότεινε η ΚΕΔΕ, για επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία, τη διαφάνεια και τη γραφειοκρατία στους Δήμους, με την καταστατική θέση των αιρετών και των εργαζόμενων, καθώς και με τις οικονομικές υποχρεώσεις τρίτων προς τους Δήμους, συνεκτιμώντας τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση.

4. Απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί).

5. Ενσωμάτωση των έντεκα (11) αλληλεπικαλυπτόμενων και αντιφατικών μεταξύ τους ελέγχων, σε έναν ουσιαστικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός των συνταγματικών πλαισίων έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

6. Καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο η εθελοντική κινητικότητα, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

7. Στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ύψους 2,5 δις € με δικαιούχους τους Δήμους, για έργα τοπικής υποδομής.

8. Αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για τοπικό ανταποδοτικό τέλος που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

9. Συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.

10. Όχι στην συρρίκνωση και κατάργηση των μονάδων υγείας, ΕΟΠΥΥ, στους δήμους της χώρας.

11. Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την Ρόδο και την Ψέριμο, ζητούμε από την Κυβέρνηση να επιτελέσει το καθήκον της, διαθέτοντας τις απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Το Συνέδριο διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, να εξορθολογίσει τα οικονομικά της, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ και συμβάλλοντας σημαντικά ώστε η χώρα μας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με άλλους όρους. Αυτό δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει από την Κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής αποκέντρωσης, είναι η ώρα των μεγάλων ρήξεων με το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του Κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Για αυτό ζητά την έναρξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε επίλυση όλων των προαναφερόμενων θεμάτων. Το συνέδριο ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει και όχι να υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση.

Η ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι απλά να σώσουμε τη χώρα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα.

- Να αλλάξουμε το Κράτος και τους θεσμούς.

- Να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας.

- Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

- Να ακυρώσουμε τη γραφειοκρατία.

- Να μπορούμε να παρέχουμε άμεσα και αποτελεσματικά υπηρεσίες ποιότητας στους δημότες μας.

- Να εδραιώσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς αποκέντρωσης, δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδίως στη νέα γενιά, που αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας.

Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις».

http://www.epoli.gr

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η μόνη διαπραγμάτευση έγινε από την Λούκα Κατσέλη

Του Ντίνου Κουτσολιούτσου



Επί τέσσερα χρόνια της Ελληνοευρωπαϊκής κρίσης, (για να μην ξεχνάμε ότι η κρίση της Ελληνικής οικονομίας είχε και έχει συνένοχο αλλά και αντίκτυπο στην ευρύτερη Ευρωζώνη), όλοι οι έλληνες πολιτικοί, και στις εναλλασσόμενες κυβερνητικές ηγεσίες αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλάνε, υπόσχονται, φωνάζουν, φωνασκούν, και γενικώς κάνουν μεγάλο σαματά για την ανάγκη, την πρόθεση και την πράξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και την Ευρωζώνη (βλέπε Γερμανία...).

Αλλά μόνο μία πολιτικός επιχείρησε και κατόρθωσε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με την Τρόικα, όλα αυτά τα χρόνια, και αυτή ήταν η Λούκα Κατσέλη, στους οκτώ μήνες που ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Γιωργάκη, και το καταπληκτικότερο επίτευγμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ο νόμος Κατσέλη, που προστάτευσε και ακόμα προστατεύει από τότε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από το να χάσουν την πρώτη τους κατοικία και να μείνουν στον δρόμο.

Αυτόν το νόμο Κατσέλη, ίσως ο μόνος νόμος που δημιουργήθηκε από την μνημονιακή πολιτική, υπέρ των Ελλήνων αντί εναντίον του λαού, το διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Τρόικα και τον επέβαλε, πολεμώντας ακόμα και την ίδια της την κυβέρνηση, μία γυναίκα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η κα. Κατσέλη. Όλοι οι άλλοι άντρες του ελληνικού πολιτικού συστήματος αποδείχτηκαν και εξακολουθούν να αποδεικνύονται μέχρι αποδείξεως του εναντίον, απλοί φαφλατάδες.

Και αυτόν τον νόμο, έχει βαλθεί η Τρόικα τώρα, δύο χρόνια μετά την διαπραγματευτική της ήτα στα χέρια της υπουργίνας Κατσέλη, να απαλείψει, και η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου/Στουρνάρα, προσπαθεί να διαπραγματευτεί την διάσωσή του. Να δούμε.

Βλέποντας την Λούκα Κατσέλη στην συνομιλία της με την Πόπη Τσοπανίδου προχθές στο κανάλι του STAR, μπορούσε κανείς να πιστοποιήσει τα δύο τεράστια πλεονεκτήματα που έχει η κ. Κατσέλη, και που της πρόσφεραν την ευκαιρία να πολεμήσει την Τρόικα και τους δανειστές, και να νικήσει, προστατεύοντας μυριάδες ελληνικές οικογένειες.


Το ένα πλεονέκτημα είναι εγκεφαλικό. Η κα. Κατσέλη κατέχει την επιστήμη της οικονομίας και σε βάθος και σε πλάτος, και έχοντας επίσης μακρόχρονη εμπειρία σαν καθηγήτρια οικονομικών σπουδών, είναι σε εξαίρετη θέση να συζητήσει οικονομικά θέματα και με τους ειδικούς της Τρόικας, αλλά και να τα εξηγήσει σταράτα και δυναμικά για το κοινό της τηλεόρασης. 

Αυτό η κα. Κατσέλη είναι σε θέση να το κάνει ακόμα και όταν συνομιλεί με μία παρουσιάστρια, την κ. Τσοπανίδου σε αυτή την περίπτωση, η οποία μου φαίνεται (προσωπικά), ότι έχει αμβλύνει σημαντικά την αντιπαράθεση της με την μνημονιακή πολιτική, μετά τις καλοκαιρινές της διακοπές, δηλαδή, μετά την μετακόμιση της από το κανάλι του SKAIστο κανάλι του STAR, και η οποία κ. Τσοπανίδου έδειχνε πρωτοφανή αδυναμία να παρακολουθήσει και να αποδεχθεί τις αυτονόητες οικονομικές θεωρίες και πραγματικότητες που εξηγούσε η κα. Κατσέλη περί της ελληνικής οικονομίας και της μνημονιακής πολιτικής . Αλλά μπορεί και να κάνω λάθος...

Το δεύτερο πλεονέκτημα βρίσκεται στην καρδιά, και θα έλεγα είναι και το σημαντικότερο, και αυτό ακριβώς που ξεχώρισε την κα. Κατσέλη από τους λοιπούς υπουργούς του Γιωργάκη στους οκτώ μήνες της υπουργικής της θητείας. Αυτό το πλεονέκτημα της καρδιάς, θέλω να πιστεύω, βρίσκεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες της ανθρώπινης κοινωνίας, παρά στους άνδρες, κάτι που είναι γεγονός και για την Ελλάδα, και σίγουρα είναι γεγονός στο σημερινό πολιτικό σύστημα. 

Η γυναίκα πολιτικός Κατσέλη βρίσκεται πιο άμεσα, συναισθηματικά, και εάν θέλετε υπαρξιακά, στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, και σαν μητέρα, είναι πιο διατεθειμένη να παλέψει σκληρά για τα παιδιά της, και άρα και για το σπίτι της, για να προστατεύσει τα παιδιά της.

Για αυτό και στο αρχαίο ελληνικό Πάνθεο, την οικογένεια την προστάτευαν θεές, η Ήρα και η Εστία, και για αυτό η σκύλα και η λέαινα είναι, στο ζωικό κόσμο, οι πιο άγριες και ακαταμάχητες αγωνίστριες για το καλό των παιδιών της.

Και να μην ξεχνάμε και την Άγγελα Μέρκελ, την Μούτη (dieMutti), την μαμά του μόλις πρόσφατα ενωμένου (και ένεκα τούτου καταπονημένου) Γερμανικού λαού, η οποία, στην προσπάθεια της να διαφυλάξει το βιός των «παιδιών» της, της «οικογένειάς» της, δεν υπολείπεται καθόλου σε σκληράδα και σε αγριάδα εναντίον όλων εκείνων (βλέπε Ελλάδα και λοιπά μνημονιακά κράτη), που θέτουν σε κίνδυνο, ηθελημένα ή αθέλητα, τα παιδιά της και την οικογένεια της.

Και δεν είναι ίσως και τυχαίο ότι στην δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης, στην Γαλλία, το κόμμα που αντιστέκεται στην σκληρή και εχθρική πολιτική της Γερμανίας, και το οποίο κόμμα έρχεται τώρα πρώτο στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, έχει αρχηγό μία γυναίκα, την Λε Πεν, της οποίας το πολιτικό (και λίαν αποτελεσματικό) διάγγελμα προς τους Γάλλους είναι «έξω οι μετανάστες και έξω και οι Γερμανοί με το ευρώ τους». Και μπορούμε να πάμε και πολύ πιο πίσω, στην Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία οτιδήποτε άλλο έμοιαζε παρά σε μαργαρίτα σαν πολιτικός, και η οποία, ακριβώς για να προστατεύσει τα δικά της τα παιδιά, τα εγγλεζάκια, είπε ένα σθεναρό ΟΧΙ στην Ευρωζώνη, γιατί ήξερε ότι θα την καταδυνάστευε η Γερμανία, και για το οποίο όχι, την μακαρίζουν όλοι τώρα στην πρώην μεγάλη Βρετανία.

Αλλά ας γυρίσουμε πίσω στην Λούκα Κατσέλη και στον πολιορκημένο νόμο της. Το ένα θέμα, το μεσοπρόθεσμο είναι ότι οιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση θελήσει να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, οφείλει και χρειάζεται να έχει την κα. Κατσέλη σε ηγετική θέση, είτε σαν υπουργός Οικονομικών, είτε και σαν πρόεδρος, ή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον των κόκκινων στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας. Γιατί δεν μπορεί η πολιτεία να διαπραγματευτεί ένα παρόμοιο δανειακό καθεστώς και έκπτωση για αυτά τα δάνεια, με το καθεστώς που διαπραγματεύεται, πολύ πιο αποτελεσματικά, για το δανειακό καθεστώς του δημόσιου χρέους. Όταν οι δανειστές του ελληνικού δημόσιου χρέους προσφέρουν δανειακές διευκολύνσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να μη σπρώξουν την χώρα σε χρεωκοπία και χάσουν οι δανειστές και τα αυγά και τα καλάθια, γιατί δεν μπορεί η ίδια νοοτροπία και χρηματοπιστωτική πολιτική να χρησιμοποιηθεί για την μέση ελληνική οικογένεια.

Η προσωρινότητα του νόμου Κατσέλη πόνταρε ακριβώς στην καθυστέρηση των πλειστηριασμών για να δώσει στην οικονομία και στην μέση ελληνική οικογένεια χρόνο για ανάπτυξη. Αυτό δεν έγινε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Γιατί δεν μπορεί ο νόμος Κατστέλη να διαιωνισθεί, αγκιστρώνοντας τον στον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, και της ικανότητας της κάθε συγκεκριμένης οικογένειας να βρει εργασία και εισόδημα για να συνεχίσει την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου της πρώτης κατοικίας. Αλλά παρόμοιες οικονομικές πολιτικές μάλλον χρειάζονται γυναίκες λέαινες για να τις διαπραγματευτούν αποτελεσματικά...

Σαν αντίλογο, κάποιος θα πεί ότι οι τράπεζες χρειάζονται να καθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτό το καθάρισμα μπορεί να γίνει είτε μία τράπεζα ξεφορτωθεί αυτά τα δάνεια με 80% έκπτωση, είτε συγκεντρώνοντας τα σε μία ξέχωρη κατηγορία προσωρινά αλλά μακροπρόθεσμα ελλειμματικών επενδύσεων. Ο αντίλογος που αντιστέκεται στην ιδέα να βοηθηθούν με ένα προσωρινό μορατόριουμ μόνο οι χρεώστες των κόκκινων στεγαστικών δανείων, πέφτει πάνω στην πραγματικότητα, ότι εάν και όταν οι πλειστηριασμοί αφεθούν απολύτων ελεύθεροι, τότε οι πραγματικές αξίες όλων των ακινήτων στην χώρα θα κατακρημνιστούν με αποτέλεσμα ότι όλοι οι έλληνες, σαν κάτοχοι ακινήτων, θα υποστούν σημαντικές απώλειες στις πραγματικές αξίες των ιδιοκτησιών τους.

www.reporter.gr