Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σάμος: Τα έργα που αλλάζουν την όψη της πρωτεύουσας

Με πολύ καλό ρυθμό συνεχίστηκαν μέχρι την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και επανεκκινούν την Τρίτη του Πάσχα, οι εργασίες για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στη πόλη της Σάμου.

Πρόκειται για σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης για τα επόμενα χρόνια ώστε το Βαθύ να γίνει ένας θελκτικός προορισμός για τους επισκέπτες αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Η ανάπλαση της παραλιακής λεωφόρου Θεμιστοκλή Σοφούλη επιλύει επίσης και το σοβαρό πρόβλημα των τελευταίων ετών με την πλημμυρίδα που κατέκλυζε το οδόστρωμα και δυσχέραινε την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα κακής ψυχολογίας στους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες και στον επαγγελματικό κόσμο. Ένα βασικό σημείο της ανάπλασης είναι ότι η παραλία Βαθέος γίνεται φιλική για τους πολίτες της. Το πεζοδρόμιο προς τη μεριά της θάλασσας μεγαλώνει δημιουργώντας δρόμο για ποδήλατα, συγκροτημένους χώρους εκμετάλλευσης για τα καταστήματα εστίασης με σκέπαστρα κατασκευασμένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και φυσικά θα υπάρχουν παγκάκια και αρκετός χώρος για να απολαύσει κανείς τον περίπατό του. 

Η ανάπλαση ξεκινά από το ύψος του αλιευτικού καταφυγίου, δηλαδή αμέσως μετά το «Ξενία», και φθάνει μέχρι το τουριστικό λιμάνι στο ξενοδοχείο «Σάμος». Να σημειώσουμε ότι στο σημείο του σημερινού αλιευτικού καταφυγίου προβλέπεται επίσης η κατασκευή χώρου αναψυχής για παιδιά ενώ σημαντική είναι η αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί προς την πλευρά των καταστημάτων όπου και εκεί αλλάζει η εικόνα της πόλης. Συνεργείο της ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων και την αφαίρεση των ακαλαίσθητων στύλων (τσιμεντένιων και ξύλινων), ενώ το τοπίο αλλάζει από τη πέτρα που θα στρωθεί στα πεζοδρόμια (κυβόλιθοι για την ακρίβεια), δίνοντας έτσι ένα καθαρά νησιώτικο χρώμα στη πρωτεύουσα του νησιού μας. Παράλληλα δε με αυτές τις εργασίες, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Εμπορικό Λιμάνι Μαλαγαρίου και στο Τουριστικό λιμάνι από την πλευρά της πόλης.

Η παραλιακή ζώνη της πόλης της Σάμου αποκτά ένα ανθρώπινο πρόσωπο και γίνεται περισσότερο φιλική προ τον επισκέπτη. Τι γίνεται όμως με τα οχήματα, τη στάθμευση, τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και την εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων που βρίσκονται στη ζώνη αυτή;


Το πρόβλημα της στάθμευσης


Αναμφισβήτητα το θέμα της στάθμευσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το κέντρο της πόλης, για την εξυπηρέτηση της αγοράς αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους. Με την ανάπλαση της παραλιακής ο Δήμος Σάμου θα κληθεί να βρει άμεσα λύσεις στο πρόβλημα. 

Η δημοτική αρχή εξετάζει διάφορες σκέψεις ενώ παράλληλα συνεχίζει την προσπάθεια για εξεύρεση οικοπέδων που θα προσφέρουν χώρους στάθμευσης, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο λόγω της πυκνής δόμησης στο εσωτερικό της πόλης.

Ο Δήμος σε αναζήτηση λύσεων


Μια λύση είναι η εξυπηρέτηση της πόλης από το χώρο που προσφέρει το τουριστικό λιμάνι και ειδικότερα τις βραδινές ώρες. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προαύλειοι χώροι σχολείων (όπως το προαύλιο του Γυμνασίου), κατά τις μέρες και ώρες όπου δεν λειτουργούν τα σχολεία όπως είναι το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. 


Λιμάνι
Μαλαγαρίου
Υποστηρικτές της σκέψης αυτής σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και φύλακες στους χώρους αυτούς, με ένα μικρό αντίτιμο για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο στάθμευσης και τριπλό όφελος για το τόπο. Τριπλό, γιατί, θα ανακούφιζε τη πόλη από το πρόβλημα στάθμευσης, θα δημιουργούσε κάποιες θέσεις εργασίας, ενώ ωφέλεια θα υπήρχε και για τα σχολεία με ένα μέρος τον εσόδων (ακόμα και όλο το ποσό) να πηγαίνει στις σχολικές επιτροπές των σχολείων που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. 

Οι σχολικές επιτροπές θα μπορούσαν με τα χρήματα αυτά να καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων τους (καθαριότητα, θέρμανση και διάφορα άλλα θέματα).

Το Βαθύ σε ανοδική πορεία

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης αλλά ολόκληρη τη πρωτεύουσα του νησιού μας στην οποία πραγματοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ξανά σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες του νησιού μας και παράλληλα να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Το έργο της ανάπλασης και η ολοκλήρωση του βιολογικού, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα δώσουν στο Βαθύ μια δυναμική ανόδου για τα επόμενα χρόνια.

Τουριστικό Λιμάνι

Πρωτοσέλιδο "Σαμιακού Βήματος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: