Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τι άλλαξε ξαφνικά στη γήπεδα της Σάμου και ανοίγουν ?





Μαθαίνουμε ότι η αρμόδια επιτροπή για τις αδειοδοτήσεις καταλληλότητας των γηπέδων στη Σάμο "δίνει" έστω και προσωρινές άδειες, έως τον Φλεβάρη, σε 4 γήπεδα (Βαθέος, Πυθαγορείου, Κοντακέικων και Μαραθοκάμπου ) να λειτουργήσουν ξανά, χωρίς να έχουν αρθεί οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους είχαν κλείσει.  

Μαθαίνουμε με χαρά μας από την άλλη και τους συγχαίρουμε ότι μετά τις εκλογές διάφοροι Σύλλογοι, μερικοί ιδιώτες αλλά και η ίδια Ε.Π.Σ, δρομολόγησαν και βοήθησαν ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που υπήρχαν, ανεξάρτητα αν χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά στα γήπεδα του Νομού μας. 

Εμείς φυσικά σαν "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" επιδιώκουμε την όσο πιο σύντομη ασφαλή επιστροφή των αθλητών, των παιδιών αλλά και των φιλάθλων στα γήπεδα της Σάμου.

Θεωρούμε όμως ότι όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να εναρμονισθούν με τις διεθνώς κατοχυρωμένες προδιαγραφές. Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην άμεση οικονομο-τεχνική ενίσχυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. 

Οι συγκυβερνόντες στέρησαν από τους Καλλικρατικούς Δήμους τους απαραίτητους πόρους, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν στοιχειωδώς και να λειτουργήσουν τα γήπεδα, με αποτέλεσμα είτε να τα κλείνουν είτε να προσπαθούν να τα παραχωρήσουν όσο-όσο σε ιδιώτες για να απαλλαγούν από αυτά, είτε να χαρατσώνουν τους πολίτες.

Με λίγα λόγια oι πολιτικές των μνημονίων στερούν από τον αθλητισμό κονδύλια, ανθρώπινο δυναμικό, θεσμική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Πάραυτα, ελπίζουμε και ευχόμαστε έως το Φλεβάρη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που χρειάζονται ώστε οι αδειοδοτήσεις να μετατραπούν και να μην έχουν πλέον τη προσωρινότητα που τους διακρίνει σήμερα, καθώς και αυτό να επεκταθεί και στους άλλους αγωνιστικούς χώρους των Νησιών μας.


Μετά από έρευνα που κάναμε όμως, εύλογα προκύπτουν ή παραμένουν μια σειρά από ερωτήματα όπως: 

  • Μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα οι αλλαγές που έγιναν ήταν τόσο σημαντικές που δικαιολογούν την αλλαγή της στάσης της Επιτροπής?......πως ερμηνεύεται κάτι τέτοιο?
  • Μετά από  στάση σκληρής τυπολαγνείας που είχε η  Επιτροπή πριν τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, μήπως διαπιστώνουμε πλέον μια χαλάρωση και ίσως μια νέα υποκειμενική ερμηνεία του Νόμου, όταν πλέον εκλέχτηκαν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές σε Δήμο και Αντιπεριφέρεια? 
    • Μήπως άλλαξε ο Νόμος και έγινε λιγότερο απαιτητικός?
    • Μήπως έγιναν κάποιες άνωθεν παρεμβάσεις που δεν γνωρίζουμε, ώστε να αγνοηθεί, έστω προσωρινά, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο? 
    • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κάποιο ατύχημα συμβεί, όπως προσπαθεί να περιορίσει ο Νομοθέτης?
    • Γιατί δεν ρωτούν την κα. Καλογήρου, που έως τελευταία στιγμή σαν Γ.Γραμματέας της αποκεντρωμένης Διοίκησης, ήταν αντίθετη με την αδειοδότησή τους, γνώριζε κάτι παραπάνω ή εξυπηρετούσε και εκείνη προεκλογικές σκοπιμότητες?
    • Ξέρουν τι σημαίνει ο όρος "παράβαση καθήκοντος"?
    • Τέλος ας μας εξηγήσουν γιατί τελικά άφησαν για ένα ολόκληρο χρόνο τα παιδιά μας εκτός των γηπέδων, αφού ήταν τόσο  απλή μια τέτοια ρύθμιση? 

    Κάντε "κλικ" πιο κάτω για να δείτε τα προβλήματα στους αγωνιστικούς χώρους όπως τα παρουσίασε το radiocafe.gr


    Γήπεδο Καρλοβάσου

    Το συγκεκριμένο γήπεδο είχε ήδη προσωρινή άδεια, ενώ θα πρέπει ν’ αποκλειστεί κάποιο μέρος της κερκίδας, υπάρχει έναν ανοικτός αγωγός που θα πρέπει να κλείσει, υπάρχει σχετική υγρασία σε μέρος των αποδυτηρίων, ενώ θα πρέπει να γίνει καθαριότητα στο γήπεδο όπως και σε όλα τα υπόλοιπα. Για το συγκεκριμένο γήπεδο αποφασίσθηκε να ανανεωθεί η προσωρινή του άδεια με θεατές.

    Γήπεδο Σάμου

    Τακτοποιήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά από 20 χρόνια και με άμεσες ενέργειες που έγιναν, το γήπεδο εγγράφηκε στο Υποθηκοφυλάκιο. Έγινε περίφραξη στο μισό γήπεδο και οι κερκίδες που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυτές που βρίσκονται στο δεξί μέρος του γηπέδου (από την είσοδο). Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να γίνει και έξοδος διαφυγής, όχι μόνο για το συγκεκριμένο γήπεδο, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα. Ο ηλεκτρικός πίνακας θα πρέπει ν’ αλλάξει, να φτιαχτούν οι τουαλέτες και να τοποθετηθούν πόρτες. Στο γήπεδο 5Χ5 που υπάρχει πίσω από το χώρο των κερκίδων για να μη κλείσει, προσφέρθηκε το Σωματείο της Αναγέννησης ν’ αποκαταστήσει τις παραλείψεις στο συγκεκριμένο χώρο. Στο γήπεδο δόθηκε προσωρινή άδεια με θεατές.

    Γήπεδο Χώρας

    Η κατάσταση στο συγκεκριμένο γήπεδο περιγράφηκε ως απερίγραπτη, πλην όμως έχει καθαριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει πρόβλημα με την περίφραξη, υπάρχουν καλώδια στον αέρα και στη θέση του κυλικείου θα πρέπει να γίνει ιατρείο. Στο γήπεδο ΔΕΝ δόθηκε προσωρινή άδεια, μέχρι να γίνουν οι εργασίες που έχει επισημάνει η επιτροπή και θα εξεταστεί εκ νέου η προσωρινή αδειοδότησή του.

    Γήπεδο Κοντακαιϊκων

    Όπως ανέφερε η επιτροπή στο συγκεκριμένο γήπεδο έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Τα αποδυτήρια έχουν φτιαχτεί κατά πολύ. Απομένει να τοποθετηθεί περίφραξη που ν’ αποκλείει τους θεατές από την κερκίδα, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν και κάποιες εργασίες αποψίλωσης. Στο συγκεκριμένο γήπεδο όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος έχει εμπλακεί η ιδιωτική πρωτοβουλία γι’ αυτό και το γήπεδο έχει αλλάξει όψη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δόθηκε προσωρινή άδεια χωρίς θεατές.

    Γήπεδο Σπαθαραίων

    Ακατάλληλος αγωνιστικός χώρος, ενώ μέσα σε αυτόν όπως αναφέρθηκε υπάρχει μέχρι και δένδρο. Τα αποδυτήρια είναι σε καλή σχετικά κατάσταση. Εκκρεμεί επίσκεψη της επιτροπής, ενώ θα γίνει εκ νέου αυτοψία από την επιτροπή ελέγχου και κλιμάκιο του Δήμου. Στο γήπεδο ΔΕΝ δόθηκε προσωρινή άδεια, μέχρι να γίνουν οι εργασίες που έχει επισημάνει η επιτροπή και θα εξεταστεί εκ νέου η προσωρινή αδειοδότησή του.

    Γήπεδο Μυτιληνιών


    Θα πρέπει ν΄ολοκληρωθεί η περίφραξή του που ν’ απομονώνει το γήπεδο μπάσκετ και το ιατρείο από το υπόλοιπο γήπεδο. Υπάρχει κάποιος αγωγός χωρίς σχάρα, ενώ θα πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερα προστατευτικά στο χώρο των κόρνερ. Ανανεώθηκε η προσωρινή του άδεια χωρίς θεατές.

    Γήπεδο Μαραθοκάμπου

    Υπάρχει πρόβλημα στην οδό πρόσβασης αλλά έχουν γίνει βελτιώσεις. Το έδαφος σε κάποια σημεία είναι βραχώδης και θα πρέπει σε κάποια σημεία ο δρόμος να στρωθεί με τσιμέντο. Δόθηκε προσωρινή άδεια χωρίς θεατές και με θεατές σε περίπτωση που τοποθετηθεί χημική τουαλέτα.

    Γήπεδο Πολυκράτη

    Το γήπεδο είναι ιδιόκτητο. Δεν είναι καλή η περίφραξη, ενώ η κερκίδα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ένα κομμάτι στο πέταλο θα μπορούσε να περιφραχτεί για θεατές, ενώ θα πρέπει να κλειστεί η πρόσβαση στις κερκίδες. Δόθηκε προσωρινή άδεια χωρίς θεατές. Για το συγκεκριμένο γήπεδο ο Δήμαρχος Σάμου είπε ότι το γήπεδο είναι ιδιόκτητο και φυσικά δεν μπορούμε να παρέμβουμε για οποιαδήποτε εργασία πλην των αντιπλημμυρικών έργων. Για να κάνουμε ότιδήποτε άλλο στο γήπεδο πρέπει να υπάρχει παραχώρηση. Αναφερόμενος γενικά σε όλες τις ομάδες είπε ότι οι πρόεδροι των ομάδων, πρέπει να έχουν και την ικανότητα να επεμβαίνουν στις αποκαταστάσεις των ζημιών που παρουσιάζονται. Είναι αδιανόητο στις σημερινές δύσκολες μέρες, κάποιοι να έχουν γεμάτα ταμεία αρκετών χιλιάδων ευρώ και να ζητούν 1.00 ευρώ από το Δήμο ν’ αποκαταστήσει ζημιές ή να συντηρήσει τους αθλητικούς χώρους.

    Επίσης έγινε αναφορά και στα γήπεδα της Ικαρίας αλλά και των Φούρνων. Το γήπεδο των Φούρνων είναι σε πολύ κατάσταση, όπως επίσης και του Αγίου Κηρύκου. 

    Το γήπεδο του Ευδήλου με μια καλή συνεργασία και αποκατάσταση μικροπαραλείψεων θα μπορέσει να πάρει προσωρινή άδεια, ενώ ποιο δύσκολα είναι τα πράγματα για το γήπεδο των Ραχών όπου τα κιγκλιδώματα είναι πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο. 

    Για τα συγκεκριμένα γήπεδα θα υπάρξει συνεργασία του ΓΓ της ΑΔΑ με την αντίστοιχη επιτροπή της Ικαρίας.

    Στοιχεία από τα γήπεδα: Αλέξης Κομνηνός και http://www.radiocafe.gr/

    "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
    http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια: