Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Είμαι μια γυναίκα μάχιμη, όπως όλες οι βορειοαιγαιοπελαγίτισες»




H υποψήφια Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και μάχιμη δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση, μίλησε στο «Ράδιο Σάμος 102 fm» και τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου, σχετικά με το τι την ώθησε να ηγηθεί ψηφοδελτίου υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Αναφέρθηκε ακόμη, στη μακρά κινηματική της δράση, τις ρήξεις της με τα κέντρα εξουσίας, την αυτοδιοίκηση με όραμα και αγωνιστικότητα, μακράν «διαχειριστικού» χαρακτήρα, την παρουσία της σύγχρονης γυναίκας στα κοινά και την αξιολόγηση των προσώπων με τα οποία θα συνεργαστεί. 

Η κα Κυρίτση, δεν δίστασε να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως «αν αντάλλαξε με προοπτική πολιτικής σταδιοδρομίας με την κινηματική της έως τώρα δράση» αλλά και το ποια είναι στην πραγματικότητα η υποψήφια Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Ας παρακολουθήσουμε με προσοχή την υπέροχη αυτή συνέντευξή της κας Κυρίτση στην Δημοσιογράφο κα. Ικαρίου μέσα από τη ραδιοσυχνότητα του Ράδιο Σάμος 102fm




Μαργαρίτα Ικαρίου
Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Προβολής

28 Φλεβάρη 1968... Σαν σήμερα, ιδρύεται το ΠΑΚ

Σκοποί και Οργάνωση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (Π.Α.Κ.) 

Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε για να αποτελέσει το κέντρο της δημοκρατικής αντιστάσεως στην Ελλάδα. 



Καθήκον του είναι ο συντονισμός της αντιστάσεως στην Ελλάδα και σκοπός του η ανατροπή της χούντας και η εγκαθίδρυση γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών που θα εγγυώνται την πλήρη και άνευ όρων λαϊκή κυριαρχία θεμελιώμενη σε μια μόνιμη και στερεή βάση.

Κατά συνέπειαν αποκλείει απολύτως κάθε αντιδημοκρατική λύση και κάθε είδος κατευθυνόμενης δημοκρατίας του κατεστημένου. Δηλώνει επίσημα ότι θα εργασθεί για μια Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική και εθνικά ελεύθερη - και δεν θα δεχθεί κανένα συμβιβασμό σε καμία φάση της πάλης. Θα αγωνισθεί για την πλήρη δημοκρατική νίκη.


Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
Πρόεδρος Συντονιστικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος - Π.Α.Κ.

http://vathiprasino.blogspot.gr/

"Απορούμε ποια νοσηρά μυαλά το σκέφτηκαν"

1.Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ενημερώθηκε την 27 Φεβ 2014 από τις βραδινές ειδήσεις του STAR με την κ. Μάρα Ζαχαρέα και τίτλο « Μαχαίρι στο Επίδομα μητρότητας του ΟΑΕΔ » ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει το εν λόγω επίδομα από χιλιάδες ασφαλισμένες του ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

2. Αν το εν λόγω δημοσίευμα είναι αληθές απορούμε ποια νοσηρά μυαλά το σκέφτηκαν, ποιοι σύγχρονοι απόγονοι του Ηρώδη συνεχίζουν να βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο των παιδιών μας ,της ΜΑΝΑΣ και κατ΄επέκταση της οικογένειας που το μόνο έγκλημά της είναι να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

3. Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει και μόνο τη σκέψη του νέου αυτού ανοσιουργήματος και ειλικρινά απορεί ποιοι γονείς που σκέφτονται να πολιτευθούν σε τοπικό – περιφερειακό ή πανελλαδικό συνδυασμό κατά τις επικείμενες εκλογές θα δεχθούν να στηριχθούν ή να στηρίξουν υποψηφιότητες από μια κυβέρνηση που ασελγεί ασύστολα και συνεχώς κατά του ίδιου τους του αίματος.

Με σεβασμό
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                 ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννης Βούρος                                                   Απόστολος Γ. Τσιώλης

Αγνή Καλογερή: «Άλλη μια διαμαρτυρία για την παιδεία.»

Για μια ακόμη φορά βρίσκομαι στην διαδικασία διαβίβασης διαμαρτυριών για τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων αυτή την φορά καταγράφει και διαμαρτύρεται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα παιδιά και οι καθηγητές στην Ικαρία και στους Φούρνους.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά δεν θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικές εξετάσεις της Γ τάξης στους Φούρνους. Είναι επιεικώς απαράδεκτο για τον πολιτισμό μας οι μαθητές να οδηγούνται σε αδιέξοδο και όλο και περισσότεροι να εγκαταλείπουν το σχολείο. Η έλλειψη καθηγητών, η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρών αυτών νησιών οδηγούν στην απαξίωση του μεγαλύτερου αγαθού του ανθρώπου, στην απαξίωση της παιδείας.

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την ενημέρωσή μου σχετικά.

27.02.2014

Η καταθέτουσα Βουλευτής
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

''ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ''


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου ''Ο Καπετάν Λαχανάς'' συμμετείχε στις 22/02/2014 και ώρα 11:30, στην Παρέλαση Λαογραφίας που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία απο τον Δήμο της Ξάνθης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πρίν την έναρξη της παρέλασης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου '' Ο Καπετάν Λαχανάς'' παρουσίασε το δρώμενο του ΚΑΔΗ, Αποκριάτικους, Μικρασιάτικους και Σαμιώτικους χορούς.
Την παρέλαση την άνοιξε ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης ο οποίος προσκάλεσε και φιλοξένησε με πολυ ζεστασιά τον '' Καπετάν Λαχανά '' στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

Στό τέλος της παρέλασης όλα τα χορευτικά της Ξάνθης μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου, χόρεψαν και ξεφάντωσαν για αρκετές ώρες με χορούς της Θράκης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Σάμου.!!!

Πολιτιστικος Συλλογος Βαθεος Σαμου O Kαπεταν Λαχανας στο FACEBOOK

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σάμος: Μια βραδιά γεμάτη με χρώματα και αρώματα (Φωτορεπορτάζ)

Χθες το βράδυ 26 Φλεβάρη, στην καινούργια αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου παρουσιάστηκε το βιβλίο της εκπαιδευτικού Έλενας Χουσνή, με τίτλο "Στα άδυτα των δυτών".

Ομιλητές ήταν ο Χρίστος Λάνδρος Φιλόλογος, η Αγγέλα Χατζημιχάλη Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους και ο Μανώλης Πυργιώτης Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Σάμου. 


Στο πιάνο ήταν η Μαριάννα Μπαρούτα ενώ στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκαν φωτογραφίες της Ελεάνας Κωνσταντάκη.

Ήταν μια ζεστή βραδιά με πολύ κόσμο που τίμησαν την Έλενα στο πρώτο ολοκληρωμένο Βιβλίο της, αφού η ίδια με ψευδώνυμο έως σήμερα έχει γράψει και δημοσιεύσει αρκετά πεζογραφήματα, κυρίως μέσα από τις σελίδες του Σαμιώτικου Περιοδικού "ΑΠΟΠΛΟΥΣ", αλλά και αλλού αν διαβάσει κανείς το σεμνό βιογραφικό της πιο κάτω παραθέτουμε.


Εντύπωση προκάλεσε στους περισσότερους που παραβρέθηκαν και η ωραία νέα αίθουσα που κατάφερε σχεδόν να ολοκληρώσει ο αντι Περιφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.

Ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ ήταν εκεί συγχαίρει την Έλενα Χουσνή και της εύχεται να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.  

Λίγα λόγια την Συγγραφέα :

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου.

Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της «Άλικο σαν το... Αίμα» έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ εξ άλλου έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Ο "Καδής" ξανά και φέτος στους Σπαθαραίους Σάμου


Αγνή Καλογερή: « Για άλλη μια φορά του Υπουργείο Υγείας διαψεύδει τον εαυτό του»

Η απόφαση της Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου να μετακινήσει δύο ψυχιάτρους στο ΓΝ “Βοστάνειο” της Μυτιλήνης αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτο το νησί της Λήμνου από ψυχιατρική φροντίδα.


Αυτή η απόφαση πέρα από την υποβάθμιση που προκαλεί καθιστά νεκρό γράμμα τις δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας περί «αυτόνομης» ή «ημιαυτόνομης» λειτουργίας των νοσοκομείων Λήμνου και Ικαρίας και προστασίας των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.

Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι από τις νομοθετικές παρεμβάσεις περί αυτονομίας και η πραγματικότητα διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές είναι για μας υπόθεση ζωής και θανάτου, είναι προϋπόθεση επιβίωσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ακτοπλοϊκής απομόνωσης.

Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Λήμνου και της Ικαρίας έχουμε καταλάβει από καιρό ότι ο αγώνας μας είναι κοινός όπως κοινά είναι και τα προβλήματά μας.

Συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς της Λήμνου, ζητάμε την ανάκληση της συγκεκριμένης πρωτόγνωρης απόφασης η οποία ελπίζουμε να μην γίνει προάγγελος ανάλογων αποφάσεων για το νοσοκομείο της Ικαρίας.

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Αποκριάτικο πάρτι στο Καρλόβασι

Την Κυριακή 2/3/2014 στο Καρλόβασι στις 12 μμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ θα ξεκινήσει το πάρτι για μικρά και μεγάλα παιδιά με μουσική από dj και παιχνίδια.

Την Καθαρή Δευτέρα 3/3/14 στις 12 μμ στο ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ γιορτάζουμε τα κούλουμα με ζωντανή μουσική και κερνάμε φασολάδα και άλλα νηστίσιμα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ, ΔΟΠΠΟΝΑΣ, ΣΕΟ, χορηγοί, εθελοντές.

Πληροφορίες: κ. Μαργαρώνη Γιώργο και Ματθαίου Εμμ. τηλ 2273350800

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26-2-2014 η προγραμματισμένη Παναγροτική σύσκεψη μετά από κάλεσμα των Διοικητικών Συμβουλίων της Ε.Ο.Σ.Σ, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου, για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η πλήρης συμφωνία στο πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής των Αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα(το οποίο επισυνάπτεται) και εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη των αγροτών της Σάμου.

Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα ειδικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στη Σάμο που αφορούν:

  1. Την επίθεση που δέχεται το Σαμιώτικο κρασί και η ΕΟΣΣ από όσους προσπαθούν να διαλύσουν την Ένωση και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αμπελουργών.
  2. Την κοροϊδία που βιώνουν εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι με το θέμα του σφαγείου και γενικότερα με την συντήρηση των μικρών εκμεταλλεύσεών τους και τη διάθεση των προϊόντων τους.
  3. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι Μελισσοκόμοι στους οποίους ουσιαστικά απαγορεύεται να διαθέσουν το μέλι τους στην αγορά, επειδή δεν υπάρχει τυποποιητήριο μελιού στο νησί
  4. Τις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με το θέμα των ελαιοτριβείων.


Εκτιμήθηκε ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν κοινή ρίζα. Την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία στοχεύει στην εγκατάλειψη της παραγωγής από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και την απόλυτη εκμετάλλευση, τον πλήρη έλεγχο της αγροτοδιατροφικής παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας, από τα μονοπώλια και τους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Υπογραμμίστηκε επίσης η μεγάλη ευθύνη του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, που ακολουθούν πιστά την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, στην οποία αρκετές φορές υπερθεματίζουν (πχ παράνομη αδειοδότηση .ιδιωτικών οινοποιείων από τον αντιπεριφερειάρχη), προκαλώντας επιπρόσθετα προβλήματα στους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού.

Η σύσκεψη ομόφωνα κατέληξε, στις εξής επιπλέον διεκδικήσεις :

  • Στήριξη της ΕΟΣΣ και της αναγκαστικότητας.
  • Ίδρυση και λειτουργία δημοτικού σφαγείου . Στο μεταξύ, άμεση λύση για νόμιμη σφαγή και διάθεση αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.
  • Παράταση για ένα χρόνο τουλάχιστον της απρόσκοπτης διάθεσης του μελιού από τους παραγωγούς, μέχρι να υπάρξει τυποποιητήριο στο νησί.
  • Έγκαιρη απόφαση για λειτουργία των  ελαιοτριβείων, πριν ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος. 
Τέλος η σύσκεψη αποφάσισε για το άμεσο διάστημα:

    1. Την παρουσία - παράσταση αγροτοκτηνοτρόφων κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 28-2-2014, όπου θα συζητηθεί το θέμα του σφαγείου.
    2. Την συνδιοργάνωση  Παναγροτικού Συλλαλητηρίου την Τετάρτη 12 Μαρτίου για την υπεράσπιση της ΕΟΣΣ και της Αναγκαστικότητας με την ταυτόχρονη προβολή του συνολικού διεκδικητικού πλαισίου.
    3. Τον μόνιμο συντονισμό της δράσης των παραπάνω φορέων για την συνέχιση των αγώνων τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

      Τα γενικότερα αιτήματα αιχμής των αγροτών


      Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
«Οχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

ΧΡΕΗ
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. 

Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. 

Με ευθύνη του κράτους, διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΥΓΕΙΑ 


Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής τουαγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. 

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά. 

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Κατάργηση των χαρατσιών σε σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

    Κύπρος: Την αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ψήφισε το ΔΗΚΟ



    Διαζύγιο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη παίρνει το ΔΗΚΟ. H Κεντρική Επιτροπή του συγκυβερνώντος κόμματος ενέκρινε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά.

    Ανέδειξε όμως και το διχασμό του κόμματος, όπου ο πρόεδρος Ν.Παπαδόπουλος με τον αναπληρωτή πρόεδρο Μ.Κυπριανού, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση για το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού.

    Αφορμή ήταν οι διαφωνίες στους χειρισμούς Αναστασιάδη και στο περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, με βάση το οποίο ξεκινά ο διάλογος των δύο πλευρών.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, είχε υπερψηφίσει την πρόταση Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

    Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22, κατά 15 και καταγράφηκαν 2 αποχές.



    Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφραζε την εκτίμηση ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμφωνία του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗΚΟ», για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

    Είναι προφανές ότι η απόφαση -την οποία, από την ημέρα αλλαγής στην κορυφή του ΔΗΚΟ, πολλοί προεξοφλούσαν- αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Λευκωσία και αναμένονται, μέσα στην Πέμπτη, αλυσιδωτές εξελίξεις καθώς εκκρεμεί πλέον η απόφαση των τεσσάρων υπουργών του κόμματος και των τριών προέδρων διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι καλούνται να παραιτηθούν.

    Η απόφαση, δεσμεύει πολιτικά, τους υπουργούς Αμυνας Φώτη Φωτίου, Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, Υγείας Πέτρο Πετρίδη και Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο.

    Η ψηφοφορία ήταν μυστική και πραγματοποιήθηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕ του ΔΗΚΟ, που ξεκίνησε στις 16:30 το απόγευμα.


    Newsroom ΔΟΛ

    Σάμος: Σύλληψη για χασίς στο Παλαιόκαστρο

    Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Σάμου συνέλαβαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Παλαιόκαστρο της Σάμου έναν 54χρονο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

    Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης (χασίς) και 68 σπόροι κάνναβης.


    http://my-samos.blogspot.gr/

    Σάμος: Καθαρή Δευτέρα στην Αγία Παρασκευή - Νησί


    Την Καθαρή Δευτέρα 3/3/14 στις 12 μμ στην ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο Νησί γιορτάζουμε τα κούλουμα και κερνάμε νηστήσιμα.

    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΓΟΣ ΝΗΣΙ-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΔΟΠΠΟΝΑΣ.

    Πανσαμιακό "ΌΧΙ" κατά των πλειστηριασμών!

    26 φορείς και σύλλογοι της Σάμου πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης, 25 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών.

    ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΑΜΟΥ

    «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΑΞΙΚΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ» Με συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη ταξική, κανένα σπίτι να μη χαθεί», «αγώνας τώρα και αλληλεγγύη, κανείς μονάχος στη θύελλα μη μείνει», «οι τράπεζες ληστεύουν το λαό, δεν θα πάρουν σπίτι λαϊκό», «τώρα απαγόρευση πλειστηριασμών, τώρα και ελάφρυνση λαϊκών χρεών», και με μεγάλη συμμετοχή λαϊκού κόσμου, πραγματοποιήθηκε το πανσαμιακό συλλαλητήριο στη πόλη της Σάμου, τη Τρίτη 25/2, με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών του νησιού.

    Πριν από την πορεία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών (Πόλης Σάμου, Καρλοβάσου, Μυτιληνιών, Ηραίου-Παγώνδα-Μύλων, Μαραθοκάμπου), τονίζοντας τα αίτια αυτής της κρίσης, την ανάγκη της ταξικής αλληλεγγύης και του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας. Το πλαίσιο διεκδίκησης που αποφασίστηκε μετά από λαϊκές συνελεύσεις, αλλά και αποφάσεις σωματείων, συλλόγων, και προσυπογράφουν 26 φορείς του νησιού, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:[…] «θεωρούμε ότι η λαϊκή κατοικία δεν είναι πολυτέλεια αλλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
    • Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών οικογενειών.
    • Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους πιστωτικών ιδρυμάτων, εναντίον λαϊκών οικογενειών.
    • Μέτρα για ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών οικογενειών με εισόδημα 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί.
    Τα μέτρα που προτείνουμε:

    1) Διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια

    2) Μείωση κατά 50% του υπολοίπου της οφειλής (για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ για στεγαστικά – 30.000 για καταναλωτικά – 20.000 ευρώ για κάρτες)

    3) Πάγωμα δανείων για άνεργους. Αναστολή πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς προσαύξηση.

    4) Μείωση οφειλών κατά 30% για ΕΒΕ που διατηρούν την επιχείρησή τους και 50% για όσους έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, μέχρι ποσού δανείου δάνεια 300.000).

    5) Μείωση οφειλών για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες στο 30% μέχρι ποσού δανείου 300.000 ευρώ.

    6) Διαγραφή τόκων και πανωτοκίων για αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις για τα τελευταία 15 χρόνια. Διαγραφή 50% του οφειλόμενου κεφαλαίου.

    7) Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου

    8) Για οφειλές στο Δημόσιο καθώς και σε ασφαλιστικά ταμεία μικρών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών και ψαράδων, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία και για τις οφειλές αυτές.

    9) Να απαγορευτούν οι αναγκαστικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

    10) Να παγώσουν οι οφειλές για ανέργους και εργαζόμενους που δεν πληρώνονται, χωρίς καμιά προσαύξηση».

    Οι φορείς που προσυπογράφουν το πλαίσιο διεκδίκησης είναι:

    Εργατικό Κέντρο, Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματεία Οικοδόμων Βαθέος, Καρλοβάσου, Σωματείο Χειριστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου, Ε.Ο.Σ.Σ., Μελισσοκομικός Σύλλογος, Σύλλογος Εργολάβων ηλεκτρολόγων Σάμου, Σύλλογος mini market και περιπτέρων, Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου, Μυτιληνιών, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (ΟΓΕ), Ομάδα ΟΓΕ Καρλοβάσου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «ΟΜΟΝΟΙΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων «Ιμβρασσος», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών, Σύλλογος Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Σάμου, Εξωραϊστικός Σύλλογος Όρμου Μαραθοκάμπου, Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Καστανιάς

    http://samiakonvima.blogspot.gr/

    Πρωτοποριακό φάρμακο εξαφάνισε 70 καρκινικούς όγκους μέσα σε 12 εβδομάδες



    Ένας Βρετανός καρκινοπαθής εξέπληξε τους γιατρούς του όταν 70 δυνητικά θανατηφόροι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν από το σώμα του μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Ο 47χρονος Ίαν Μπρουκς είχε εκδηλώσει το 2001 μία σπάνια μορφή μη Χότζκιν λεμφώματος – ενός καρκίνου που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.



    Οι θεραπείες που έκανε τότε καταπολέμησαν αποτελεσματικά τη νόσο, αλλά το 2008 ο καρκίνος του επανεμφανίστηκε πιο επιθετικός παρά ποτέ. Οι εξετάσεις του αποκάλυψαν 60-70 διάσπαρτους όγκους από το κεφάλι έως την κοιλιά του και οι γιατροί του έδωσαν λίγες εβδομάδες ζωής. Η τελευταία λύση ήταν να δοκιμάσει ένα πειραματικό εκείνη την εποχή φάρμακο, μία λύση την οποία πρόθυμα δέχτηκε, αφού «αν δεν έκανα τίποτα, ήταν θέμα εβδομάδων ο θάνατός μου».

    Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, οι γιατροί του στο Νοσοκομείο Christie του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με έκπληξη ότι το πειραματικό φάρμακο είχε καθαρίσει το σώμα του απ’ όλους τους καρκινικούς όγκους. 

    Το φάρμακο που πήρε ο κ. Μπρουκς λέγεται μπρεντουξιμάβη βεδοτίνη (brentuximab vedotin) και είναι ένα είδος μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο εγκρίθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2011 και το 2012 αντιστοίχως. Το φάρμακο έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση του Χότζκιν λεμφώματος, καθώς και μιας σπάνιας μορφής λεμφώματος που λέγεται αναπλαστικό λέμφωμα από μεγάλα κύτταρα (από αυτό έπασχε ο κ. Μπρουκς).



    Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», η ανταπόκριση του κ. Μπρουκς στο φάρμακο ήταν τέτοια, ώστε ο γιατρός του, δρ Άνταμ Γκίμπ, δήλωσε πως οι εξετάσεις του πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου «είναι πιθανώς το πιο εντυπωσιακό σετ εξετάσεων που έχω δει ποτέ».

    Ο κ. Μπρουκς βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και οι γιατροί του αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του. 

    «Αισθάνομαι ότι κάποιος με προσέχει, επειδή έπειτα απ’ όλες αυτές τις θεραπείες και τους όγκους που είχα, είμαι ακόμα εδώ», δήλωσε ο 47χρονος.

    Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

    Ο κ Γιώργος Πασχαλίδης στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους

    Μακάρι να είχε έρθει στη Σάμο ο αγαπητός μας Ερευνητής και Συγγραφέας κ. Γιώργος Πασχαλίδης. 

    Συνέντευξη όμως παραχώρησε στην Δημοσιογράφο κα. Μαργαρίτα Ικαρίου και στο Ράδιο Σάμος 102FM, αναλύοντας μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους τρεις ανθρώπινους τύπους και τα χαρακτηριστικά τους στην συμπεριφορά και στην έκφραση, καθώς και στις διάφορες ασθένειες που έχουν προδιάθεση, με βάση τον τύπο τους, ο καθένας. 

    Αναφέρθηκε επίσης για  τις ανακαλύψεις του και τις εφαρμογές τους καθώς και την αποδοχή που αυτές έχουν στην παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα.  Μίλησε για τα επόμενα βιβλία του, τις εργασίες του και τις προσεχείς του δράσεις, προσφορά πάντα στον Άνθρωπο και στην Επιστήμη. 


    Εμείς εξασφαλίσαμε το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο, από το Ράδιο Σάμος 102FM, και απόψε σας το παρουσιάζουμε, προσπερνώντας το εκ παραδρομής λάθος  που έγινε για την ακριβή ημέρα και ώρα της ζωντανής μετάδοσης. Σημασία μεγάλη έχει ότι αυτή τη συνέντευξη την άκουσαν πολλοί συμπατριώτες μας στα Νησιά μας την περασμένη Δευτέρα και είναι μόνο η αρχή. Ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα μας επισκεφθεί, εδώ στο ανατολικό Αιγαίο. 


    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφαρμογές των ανακαλύψεων του ήδη έχουν μπει στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Αθλητισμό, στα κέντρα αποτοξίνωσης και αλλού. 

    'Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τη δημιουργία ομάδας πολιτών "ΦΙΛΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ" στη Σάμο, αφού στην Ικαρία ήδη υπάρχει μία δραστήρια ομάδα πολιτών.

    Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Σάμου ή η Αντιπεριφέρεια Σάμου θα τον καλέσει επίσημα στο Νησί μας, όπως ήδη έχει γίνει  σε τόσες άλλες μεγάλες ή μικρές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. 

    Σε αυτή την προσπάθεια ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" θα σταθεί και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Για πληροφορίες αλλά και δηλώσεις συμμετοχής στην υπό ίδρυση ομάδα μπορείτε να στείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση του blog μας: vasileiasmanolis@gmail.com



    "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
    http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

    Παρέλαση των καρναβαλιστών στη πόλη της Σάμου το Σάββατο 1η Μαρτίου


    Το Σάββατο, 1/3/2014 στην πόλη της Σάμου στις 2 μμ στην οδό Κανάρη (στα φανάρια), θα συγκεντρωθούμε όλοι για να ξεκινήσει η παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων.

    Μασκαρευτείτε,  εφοδιαστείτε με το κέφι σας και ελάτε να πάρουμε όλοι μέρος στην αποκριάτικη παρέλαση που θα τερματίσει μπροστά από το Δημαρχείο.

    Πληροφορίες: κ. Μανόλη Φρατζή – Αντιπρόεδρο ΔΟΠΠΟΝΑΣ τηλ 6973303732

    Δραστηριότητες Λαικής Συσπείρωσης στη Σάμο

    Σε μεγάλη συγκέντρωση στην αίθουσα του Δήμου στο Καρλόβασι το βράδυ της Δευτέρας 24-2-2012, μίλησαν για τη σημασία και το πολιτικό ζητούμενο της επικείμενης εκλογικής μάχης του Μάη , ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ Νίκος Σορόκος και οι, Αντώνης Δράκος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης , Κώστας Τζίχας υποψήφιος δήμαρχος Σάμου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

    Μεγάλη πολιτική αναμέτρηση με ενιαίο στόχο , την ενίσχυση του ΚΚΕ ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, χαρακτήρισε τις εκλογές για ευρωβουλή, περιφέρεια και δήμο ο Νίκος Σορόκος ,καλώντας το λαό και τη νεολαία να βγάλει συμπεράσματα από την οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων και να απορρίψει και τα δύο μείγματα της ίδιας πολιτικής που του προτείνουν, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είπε, είχε έγκαιρα αποκαλύψει τη φύση της Ε.Ε ως ένωση των μονοπωλίων και ακόμη μια φορά υπογραμμίζει ότι αυτή η λυκοσυμμαχία δεν μπορεί να γίνει ανθρωπινότερη. Όποιοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο κοροϊδεύουν το λαό, λειτουργούν συνειδητά σε βάρος του.

    Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, Αντώνης Δράκος, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι στα ψηφοδέλτιά της Λαϊκής Συσπείρωσης, βρίσκονται πρωτοπόροι αγωνιστές του νησιού που αποτελούν εγγύηση ότι θα είναι στη πρώτη γραμμή και μετά τις εκλογές. είμασταν παρόντες σε όλους τους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του νομού μας και του Βόρειου Αιγαίου. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που συγκυβέρνησαν εναλλάξ (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΔΗΜΑΡ- ΛΑΟΣ), όχι μόνο ήταν απόντες από τέτοιους αγώνες, αλλά σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας (πρώην Νομαρχίας) από κοινού διαχειρίστηκαν αυτές τις πολιτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Πολιτικές της ΕΕ της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης αγοράς που επέβαλλε το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ και το προσκυνούσαν. Το ίδιο έκαναν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες ‘‘αντιμνημονιακές‘’ σήμερα δυνάμεις. Έβαλαν πλάτη με την συμμετοχή τοπικών στελεχών, σε μια ανάπτυξη που κέρδιζαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

    Δίνουμε τη μάχη για ένα δήμο που θα πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες, που θα διεκδικεί προς όφελος του λαού, που θα αρνηθεί να παραδώσει τους φυσικούς πόρους του τόπου στην εκμετάλλευση , που θα είναι δίπλα στη λαϊκή οικογένεια, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου Κώστας Τζίχας, καλώντας όλους όσοι θέλουν να αγωνιστούν μαζί με τους κομμουνιστές, να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η συμμετοχή μας σ’αυτά δεν έχει σχέση με καριέρες και προσωπικές φιλοδοξίες , είναι θέση μάχης είναι θέση εμπροσθοφυλακής του λαϊκού κινήματος, τόνισε.

    Να σημειωθεί ότι στο Καρλόβασι έγινε η τρίτη κατά σειρά συγκέντρωση του ΚΚΕ μετά από το Βαθύ και τους Μυτιληνιούς και θα ακολουθήσει αυτή του Μαραθοκάμπου, την Παρασκευή 7 Μάρτη. Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες των υποψηφίων στα χωριά της Σάμου

    Ενδιαφέρον για υδροπλάνα στη Νησιά μας

    Ένα νέο μέσο, το υδροπλάνο, εισέρχεται σταδιακά στην πατρίδα μας, τουριστικός πόλος της Μεσογείου. Ύστερα από την ψήφιση του ν. 4146/2013 με τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία συγχρονίζεται με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου απευθύνθηκε σε νεοσύστατη πτητική εταιρεία, προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις της σε σχέση με τα νησιά μας. Σας παραθέτουμε το σχετικό αίτημα:

    Προς : HELLENIC SEAPLANES, Υπόψη κ.κ. Προέδρου και Διευθυντή

    ΘΕΜΑ: Προγραμματισμός πτήσεων της HELLENIC SEAPLANES στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Από ανακοινώσεις της εταιρείας σας στα Μ.Μ.Ε., πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της «Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.», που αφορά την ανάπτυξη πτήσεων στην πρώτη ομάδα υδατοδρομίων που δημιουργείται στην χώρα μας.

    Στην ιστοσελίδα σας με τις ετικέτες προορισμού, παρουσιάζεται το φιλόδοξο πράγματι πλάνο για κάλυψη του Ελλαδικού χώρου, όπου η νήσος Ικαρία αναφέρεται με την επωνυμία Αμοργός, την οποία ελπίζουμε να διορθώσετε.

    Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα, το μελλοντικό σχεδιασμό και προγραμματισμό από την εταιρεία σας, για πτήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα στα νησιά Σάμο, Φούρνοι, Ικαρία της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, που αποτελούν το μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

    Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

    Την Καθαρή Δευτέρα στον Ορμο Μαραθοκάμπου


    Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΜΟΥ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΜΑΡ/ΜΠΟΥ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ 
    ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Η “Ελιά” είχε δάκο για τον Βενιζέλο-αποχώρησαν οι 58

    Δεν του πάει τίποτα τελικά το τελευταίο χρονικό διάστημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα ποσοστά του κόμματος έχουν πιάσει ιστορικό χαμηλό, το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση και σαν να μην έφταναν ακόμη και η δημιουργία της κεντροαριστερής Ελιάς τινάχτηκε στον αέρα.

    Ο άτυπος επικεφαλής της κίνησης των 58, Γιάννης Βούλγαρης το διεμήνυσε καθαρά στον κ. Βενιζέλο: Η Ελιά ναυαγεί και στις ευρωεκλογές θα συμμετάσχουν απλά ως παρατηρητές. Αιτία; Η επιμονή του κ. Βενιζέλου, όπως μεταδίδει το iefimerida.gr να τοποθετήσει την Φώφη Γεννηματά στο Ευρωψηφοδέλτιο. 

    Στελέχη των «58» κάνουν λόγο για οικογενειοκρατία, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στην παρούσα φάση και επιμένουν ότι στο ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 58 εκτιμούν ότι «το μέλλον της παράταξης θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές» και δηλώνουν παρόντες σε αυτή τη μελλοντική προσπάθεια.

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στο ναυάγιο της «Ελιάς» ήταν η σημερινή συνέντευξη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο ΒΗΜΑ FM. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε ως δέσμια παλαιών αντιλήψεων την αντίδραση των «58» στο σταυρό και έκανε λόγο για «ελιτίστικες απόψεις».

    «Στόχος είναι να εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές. Το θέμα είναι ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι ή αν θα είναι ο ένας από το ΠΑΣΟΚ και ο άλλος από κάπου αλλού ή είναι η ύπαρξη αυτού του χώρου; Για μένα είναι η ύπαρξη αυτού του χώρου και πρέπει να σηματοδοτηθεί με τους καλύτερους όρους η «Ελιά» και για τις ευρωεκλογές, με μια νέα ατζέντα. 

    Τώρα, αν πάμε στη συζήτηση γιατί μπήκε ο σταυρός... Δηλαδή, τι ήταν; Καλύτερα όταν μαζευόταν ο πρόεδρος με μια παρέα και αποφάσιζε ποιοι θα είναι οι εκάστοτε ευρωβουλευτές; Τελικά, θέλουμε η Κεντροαριστερά να είναι πρωτοπόρα ή δέσμια παλαιών αντιλήψεων;», ήταν η ακριβής δήλωση του.
    Δύσκολοι καιροί για τον Μπένι. Δεν του πάει με τίποτα τελικά η αρχηγία.

    koutipandoras

    Σεμινάριο στην Πετρούπολη της Αθήνας με χορούς από τη Σάμο


    Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούπολης ‘Χοροέκφραση’ στην Αθήνα, σεμινάριο αφιερωμένο στους χορούς από τη Σάμο με εισηγητή τον σαμιώτη χοροδιδάσκαλο Μάκη Ευαγγέλου.

    Στο σεμινάριο ο Μάκης Ευαγγέλου ανέλυσε τα βήματα όλων των σαμιώτικων χορών, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την ιστορία του κάθε χορού ξεχωριστά, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά σε λαογραφικά στοιχεία και έθιμα της Σάμου.

    Ιδιαίτερη θεωρείτε η παρουσίαση ενός παλιού – ξεχασμένου σαμιώτικου χορού με τσαμπούνα, του ‘καλαμπαχτασιώτικου’ τον οποίο ο Μάκης Ευαγγέλου ανέλυσε χορευτικά με τη βοήθεια του χορευτή Φίλιππου Πυργιώτη από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Χώρας-Ποτοκακίου ‘Η Ειρήνη’.

    Τα βήματα του Μάκη Ευαγγέλου πλαισίωσαν επίσης από το Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου η χορεύτρια και μέλος του Δ/Σ κα Γεωργία Δαφνάκη και ο χορευτής Μανώλης Σκούφος.

    Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν δύο σαμιώτες που ζουν στην Αθήνα, χορευτές του συλλόγου ‘Χοροέκφραση’, οι Πάνος Γεωργίου και Παναγιώτης Γιουρέλης, ο σαμιώτης φοιτητής Γιώργος Μανωλιάδης που συνέβαλε στη φωτογράφιση, καθώς και ο Μιχάλης Στράντζιας συνεργάτης στην Αθήνα του Χορευτικού Συγκροτήματος Μυτιληνιών Σάμου.

    Πλήθος χορευτών του συλλόγου ‘Χοροέκφραση’ παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και αφοσίωση το σεμινάριο και για περισσότερες από 4 ώρες χόρεψαν όλοι μαζί σαμιώτικους χορούς.

    Την αξιόλογη αυτή προσπάθεια τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων κ. Κώστας Αγγελής, τον οποίο καλωσόρισε στην αίθουσα ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούπολης ‘Χοροέκφραση’ κ. Παναγιώτης Βασιλικόπουλος.

    Στο κλείσιμο της βραδιάς ο κ. Βασιλικόπουλος πραγματοποίησε απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης προς όλους τους συμμετέχοντες, ενώ πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Μάκη Ευαγγέλου τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την εισήγηση του.

    Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με δείπνο το οποίο παρέθεσε ο σύλλογος της Πετρούπολης προς όλη τη σαμιώτικη αντιπροσωπεία, ενώ οι δύο χοροδιδάσκαλοι δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με σκοπό τη διάδοση της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Σάμου.

    "Πλημμύρισε" μουσικές και τραγούδια ο Παγώνδας (Φωτορεπορτάζ)


    Η χορωδία των Κ.Α.Π.Η της Ανατολικής Σάμου τραγούδησε την Κυριακή στον Παγώνδα, καλεσμένη από τον τοπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων «Ομόνοια».


    Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Παγώνδα, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου της-κιθαρίστα Σταύρου Βουρούδη, η χορωδία τραγούδησε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια μπροστά στο κοινό του χωριού, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.

    Τη συνόδευσαν και άλλοι γνωστοί μουσικοί της Σάμου, όπως ο Διονύσης Μαστρογιάννης στο ακορντεόν, ο Δημήτρης Σοφιανός στο βιολί, ο Μάκης Καραβασίλης στο μπουζούκι και ο Στράτος Ασβεστάς στα τύμπανα.

    Μετά τη χορωδία, ακολούθησε και πρόγραμμα της ορχήστρας με τραγούδια για διασκέδαση και πολύ χορό!

    Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, τα μέλη της χορωδίας ξεναγήθηκαν και στα δύο μουσεία, στο Λαογραφικό και στο Ιστορικό και κεράστηκαν με παραδοσιακά εδέσματα.




    http://my-samos.blogspot.gr/