Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η Τουρκία απειλεί με ΠΟΛΕΜΟ


Η Άγκυρα απειλεί τη Λευκωσία με πολεμικές επιχειρήσεις προκειμένου να κάνει κτήμα της μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ μίλησε ευθέως για δεύτερη «εισβολή» αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με στόχο τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, ενώ αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας μετά από 10 ώρες συνεδρίασης.

Σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει πως «η Άγκυρα θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ».

Θεωρεί δηλαδή κυριαρχία της την Κυπριακή ΑΟΖ και μιλάει για προάσπιση της. Το κάνει πιο σαφές ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων:

«Όλες οι πηγές που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο νησί ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Επομένως η Τουρκία δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έχει στο χέρι την ένταξη (στην ΕΕ) ολόκληρου του νησιού, να διεκδικεί όλες τις πηγές του νησιού ενώ επικρατεί επί του μισού» ήταν η δήλωση του Βολκάν Μποζκίρ από την Άγκυρα.

Δεν έμεινε όμως εκεί ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υιοθέτησε μία πολεμική ρητορική λέγοντας πώς «θα στηρίζουμε οπωσδήποτε ότι όλες οι πηγές του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Μέχρι να γίνει αυτό, θα εκφράζουμε την άποψή μας με τον πιο ισχυρό και σαφή τρόπο».

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η δύναμη των όπλων και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας στην περιοχή. Άλλωστε, έχει δείξει τις προθέσεις της στέλνοντας συνοδεία πολεμικών πλοίων και υποβρυχίου το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, λίγα μίλια ανοιχτά της Λάρνακας, ενώ φρεγάτες επιτηρούν από απόσταση πέντε μιλιών το γεωτρύπανο στο «οικόπεδο 9».

Για να ενισχύσει δε τη θεωρία του ο κ. Μποζκίρ, που βασίζεται στον τουρκικό επεκτατισμό και καμία σχέση δεν έχει με το διεθνές δίκαιο ή έστω κάποια έννοια αυτού, επισημαίνει πώς «αυτοί που αποδέχονται την ύπαρξη ενός νησιού Κύπρος, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από την Τουρκία, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι υπάρχει και μια τεράστια Τουρκία, η οποία κοιτάζει προς τη Μεσόγειο και έχει ΑΟΖ».

Πιο σαφή την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ δεν θα μπορούσε να την κάνει ισχυριζόμενος μάλιστα πώς η ΑΟΖ πρέπει να καθοριστεί μέσα από αμοιβαία συμφωνία με την Τουρκία.

Δηλαδή, η Άγκυρα ζητά από τη Λευκωσία να την κάνει συνέταιρο στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχει μέσα στο «σπίτι» της.

Διαφορετικά την απειλεί με πόλεμο...!

Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα έχει διαθέσεις κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή προκειμένου να πετύχει ότι περισσότερο μπορεί στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ που είναι και η βασική της στόχευση.

Πολεμική ανακοίνωση της Τουρκίας


«Η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» (ψευδοκράτος) για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας χθες το βράδυ. 

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την περίοδο που ακολουθεί η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της, εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η ΤΔΒΚ την εξουσιοδότησε», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ιστορία της Τουρκίας η οποία χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «ιστορικό ρεκόρ». Κράτησε 10 ώρες και 20 λεπτά παρόλο που συνήθως οι συνεδρίες του ΣΕΑ κρατούν τέσσερις με πέντε ώρες. Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ήταν της 28ης Φεβρουαρίου του 1997, γνωστή και ως ημέρα που έγινε το μεταμοντέρνο πραξικόπημα και είχε διαρκέσει 9 ώρες. 

Η χθεσινή συνεδρία έγινε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος συμμετείχε μέχρι σήμερα ως Υπουργός Εξωτερικών, χθες για πρώτη φορά συμμετείχε ως Πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ το πρώτο θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η παράλληλη δομή, δηλαδή η κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας με την παράλληλη δομή.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η δράση του PKK στην Τουρκία. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι συζητήθηκε η διαδικασία επίλυσης του κουρδικού και επιβεβαιώθηκε «η αποφασιστικότητα για την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας ενάντια στα προβοκατόρικα γεγονότα τα οποία καταστρέφουν την θετική ατμόσφαιρα της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού και την ηρεμία». Η αναφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που αφορά την Κύπρο είναι το τρίτο θέμα στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Συρία, ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, η θέση της Τουρκίας στην διεθνή συμμαχία κατά των οργανώσεων αυτών και η ανθρωπιστική βοήθεια στην μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την Λιβύη, την Υεμένη και το Αφγανιστάν. Συζητήθηκαν και οι εκλογές στην Ουκρανία και την Τυνησία.

Γιατί ακριβαίνει διαρκώς το ρεύμα; (video)


Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε η Ελλάδα την εξαετία της κρίσης (2008-2013), κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. στα οικιακά τιμολόγια, με μια συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών της τάξης του 60% και τη δεύτερη στα βιομηχανικά. 


Η σκανδαλώδης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ιδιωτική "ανάπτυξη" των ΑΠΕ μια από τις βασικές αιτίες της εκτόξευσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Πόσοι κ ποιοι εμπλέκονται στην πράσινη απάτη;



http://vathiprasino.blogspot.gr/

Η Λούκα Κατσέλη με στελέχη της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Θεσσαλονίκης




Την Πέμπτη 30 Οκτώβρη η Πρόεδρος της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκα Κατσέλη συμμετείχε σε ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης η κα. Λούκα Κατσέλη συνοδευόμενη από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Σοφία Πανδή, συναντήθηκε με καθοδηγητικά στελέχη των οργανώσεων της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Θεσσαλονίκης. 

Ο Γόνιμος πολικός διάλογος που αναπτύχθηκε εκεί, οι προτάσεις, οι νέες ιδέες που ακούστηκαν καθώς και η πεποίθηση όλων για τη συνέχεια του αγώνα με ενδιάμεσο στόχο την πολυπόθητη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ήταν από τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης. 

Αναφορά έγινε στη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση, σε οργανωτικά θέματα, στην προεκλογική διάταξη των οργανώσεων, των στελεχών και των μελών,  καθώς επίσης και στο ζήτημα των συνεργασιών της Κ.Σ με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. 

"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Σχετικά δημοσιεύματα μας: 01 02

Ποιος πείραξε τον πρίγκιπα Λοβέρδο τον Α’;

Του Στέλιου Κούλογλου


Στην αρχή λες δεν μπορεί, θα είναι τρολιά: είναι δυνατόν, την ώρα που στα ΑΕΙ πλακώνονται πρυτάνεις με βουλευτές και φοιτητές και τα σχολεία έχουν σοβαρές ελλείψεις από δάσκαλους και καθηγητές, ο υπουργός Παιδείας να διατάζει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) γιατί δεν τον κάλεσαν στην δοξολογία; Είναι όμως αλήθεια και, αν το δεις ιστορικά, βγάζει νόημα: γιατί καλύτερος ήταν ο Ναπολέοντας που συνομιλούσε με το άλογο του;

Λίγο πριν το κυβερνητικό Βατερλό, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα ακριβώς γιατί αυτοί που μας κυβερνούν είναι αλλού: ο κ. Σαμαράς διατάζει το πρωθυπουργικό γραφείο να καταγγείλει με επίσημη ανακοίνωση του γελοιογραφία, που - σε τρίτη ανάγνωση - αμφισβητούσε το ερωτικό του λίμπιντο. Με τα ποσοστά της αντι -δημοφιλίας του να συναγωνίζονται αυτά του Μιχαλολιάκου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται σαν αντιβασιλέας σε Μοναρχία, τον οποίο ο Θεός έχει διορίσει να κυβερνά εφ’ όρου ζωής.

Και αντί να διατάξει ΕΔΕ επειδή το υπουργείο του δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για γάλα στα σχολεία ενώ μαθητές λιποθυμάνε από την πείνα, ο πρίγκιψ Λοβέρδος ο Α’ ψάχνει να βρει ποιος ευθύνεται που δεν πήγε στην εκκλησία.

Ότι έγινε στις παρελάσεις προχθές, δείχνει ότι οι κυβερνώντες έχουν τρελάνει και όλη την χώρα: οι επίσημοι χωρίζονται από τους θεατές με κιγκλιδώματα, λες και είμαστε κάπου στην Αρχαία Ρώμη. Πλεύρης και Γεωργιάδης διαμαρτύρονται γιατί στο Χαλάνδρι παρήλασαν με τον ύμνο του ΕΑΜ, την ώρα που στο ελληνικό ρεπερτόριο υπάρχει και το τραγούδι του 1967 «Μέσα στα Απρίλη την γιορτή το μέλλον χτίζει η νιότη, αγκαλιασμένη, δυνατή, μ’ εργάτη, αγρότη, φοιτητή και πρώτο το στρατιώτη». 

Δεν θα ταίριαζε και με τον αξιωματικό, που βγαίνει και λέει «Έλληνες ψηλά το κεφάλι"; Την ίδια ώρα δεκάδες site, ακόμη και μεγάλης επισκεψιμότητας, ασχολούνται με την ξανθιά καθηγήτρια καλλονή που έκλεψε την παράσταση στην παρέλαση. Και μέσα στον γενικό χαμό το υπουργείο Πολιτισμού, εγκαινιάζοντας μια διεθνώς πρωτοπόρα μέθοδο προπαγάνδας, τις βιντεοσκαφές, δίνει στην δημοσιότητα βίντεο από τις ανασκαφές την Αμφίπολη, όπου όλη η χώρα ψάχνει αγωνιωδώς τον νεκρό.

Που θα καταλήξουν όλα αυτά, όταν ο Σαμαράς επιμένει ότι θα «γυρίσει το παιχνίδι» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πλέον δεδομένο ότι, αν κάνει εκλογές, θα τις χάσει; Όταν ο αντιπρόεδρος είναι προσκολλημένος στην εξουσία και για τον λόγο ότι φοβάται τις συνέπειες για τον ίδιο, αν απομακρυνθεί από αυτήν; Που τα spread ανεβαίνουν και το Χρηματιστήριο συνεχίζει να πέφτει; Που ο αξιωματικός «ψηλά το κεφάλι» ανακηρύσσεται σε ήρωα από ΜΜΕ;

Τουλάχιστον για τον πρίγκιπα Λοβέρδο τον Α’ τον Ενορκο Διοικητικο Εξεταστή, υπάρχει λύση: γιατί μετά τις πριβέ παρελάσεις δεν του οργανώνουν μια πριβέ δοξολογία;

tvxs.gr

Τις ευθύνες του Δήμου Σάμου θα τις χρεώνονται οι ομάδες ?


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ...... ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ;;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ;

Αντί να στελεχώσει ο Δήμος με προσωπικό ασφαλείας τα γήπεδα και με συντηρητές,
αποφασίζει να παίξει το ρόλο του διοργανωτή επιρρίπτοντας όμως ευθύνες στους παράγοντες της κάθε ομάδας.

Αυτό είναι κάτι που ρυθμίζει για κάθε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η ΕΠΣ.
Εσωτερικά ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ να χρεώνονται οι ομάδες τις ευθύνες του Δήμου σχετικά με θέματα φύλαξης,καθαριότητας, συντήρησης που είναι υποχρεώσεις του Δήμου.

Αντί o Δήμος να βοηθά τις ομάδες τις φορτώνει με περιττά βάρη και μάλιστα εμπλέκοντας αρμοδιότητες και παίζοντας το ρόλο των Ομοσπονδιών ΕΟΚ, ΕΠΣ, ΕΟΠΕ κλπ

Περίεργες αν μη τι άλλο συμπεριφορές ή νέα ήθη και έθιμα στον αθλητισμό;;

Πρόσφατη είναι και η αντίδραση του ΑΟ Σάμου που αναφέρει πως:΅
...... "μας ζητάτε να σας απαντήσουμε εάν δεχόμαστε και τους όρους με τους οποίους μας δίνετε την άδεια δηλαδή ότι φέρουμε την απόλυτη ευθύνη τήρησης των κανόνων ασφαλείας του χώρου σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας (τον οποίο δεν μας έχετε κοινοποιήσει) και την Νομοθεσία. Ακόμα ζητάτε ότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια των αθλούμενων και των παρευρισκομένων φιλάθλων. Τέλος μας ζητάτε να σας δώσουμε εγγράφως ονοματεπώνυμο νόμιμου εκπροσώπου μας με το ΑΦΜ του..."

Ενώ παρακάτω συνεχίζει:

...."Αυτό είναι μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα σωματεία ..... Μετά από δύο μήνες αναμονής με την παρούσα Δημοτική Αρχή όλα τα σωματεία περιμέναμε (βάσει αυτών που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε από τις διάφορες συναντήσεις με τους επικεφαλείς Υπηρεσιών που είχατε και με την ΚΥΑ που δίνει παράταση με ανάλογες ενέργειες ) , να έχει δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των εγκαταστάσεων. 

.... Μη μεταφέρετε την ευθύνη στα σωματεία , δεν είναι νόμιμο, καθώς ο Κανονισμός Λειτουργίας των Ν.Π.Δ.Δ. των αθλητικών εγκαταστάσεων όλης της χώρας αναφέρετε επακριβώς για τις ευθύνες των εμπλεκομένων σ’αυτά . Επίσης ο Κανονισμός Λειτουργίας αναφέρει ότι κανένας αγώνας δεν διεξάγετε χωρίς την παρουσία υπαλλήλου του φορέα............ και το σημαντικότερο δεν είναι στις αρμοδιότητές μας να υποκαθιστούμε την Πολιτεία και τις Υπηρεσίες της...!! "

Σάμος: Θύμα τροχαίου μεταφέρθηκε σε καρότσα αγροτικού


Στο δρόμο τραυματισμένη για μισή ώρα περίπου και σε απόσταση 500 μέτρων απο το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μια γυναίκα περίμενε υπομονετικά την μεταφορά της από ασθενοφόρο το οποίο τελικά "αντικατέστησε" η καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου.

Ο "Γολγοθάς" για την γυναίκα ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 30 Οκτωβρίου όταν στα φανάρια του Αγίου Νικολάου μηχανάκι την παρέσυρε και την τραυμάτισε. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο όμως το ένα και μοναδικό που υπάρχει στο Κέντρο υγείας Καρλοβάσου δεν ήταν διαθέσιμο για να τη μεταφέρει σε κοντινή απόσταση.

Μέσα στην απόγνωση τους πολίτες πήραν την απόφαση να μεταφέρουν την τραυματισμένη γυναίκα στην καρότσα αγροτικού, δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο φορείο.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται στη Σάμο τέτοιο περιστατικό και αυτό εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης στο Νοσοκομείο της Σάμου.


Σάμος: Επιβίωση σε θαλάσσιο περιβάλλον

Της Δημιοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 
ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΑΜΟΥ

Aπό ποιο μέρος του σκάφους ή του πλοίου πέφτουμε στη θάλασσα σε περίπτωση ναυαγίου; Πόσο γρήγορα να κολυμπήσουμε και σε τι απόσταση από το βυθιζόμενο πλοίο ώστε να αποφύγουμε τη δίνη που δημιουργείται; Πως ρίχνουμε στη θάλασσα μια σωσίβια λέμβο και πως επιβιώνουμε περισσότερη ώρα μέσα στο θαλασσινό νερό; 

Τι είναι υποθερμία και πως αντιμετωπίζουμε μια κράμπα; Ποια είναι η καλύτερη στάση του σώματος μέσα στο νερό και γιατί είναι απολύτως αναγκαίο το σωσίβιο; Πως ειδοποιούμε τις διασωστικές ομάδες και τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και την ομάδα σε περίπτωση που θα σημειωθεί ατύχημα ή συμβάν σε θαλάσσιο περιβάλλον;

Απαντήσεις σε αυτά και πολλά περισσότερα ερωτήματα έδωσε ο ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Δημήτρης Καλατζής στους συμμετέχοντες σε σεμινάριο επιβίωσης σε θαλάσσιο περιβάλλον και τεχνικών διάσωσης, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014. Η επιμορφωτική αυτή δράση εντάχθηκε στα θεωρητικά μαθήματα της χειμερινής σχολής ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Σάμου.

Ο εισηγητής του σεμιναρίου και πιστοποιημένος διασώστης αναφέρθηκε με τρόπο εύληπτο και παραστατικό στους τρόπους αντιμετώπισης ατυχημάτων και πιθανών συμβάντων σε θαλάσσιο περιβάλλον, στη χρήση βοηθητικών μέσων για την παράταση της επιβίωσης καθώς και σε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική της πρωτιά σε πνιγμούς κατ’ έτος, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Σάμος: Τρόπαιο Ιερού Λόχου


Από 30 Οκτωβρίου 2014 παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στον ορεινό αγώνα δρόμου 5 και 12 km που διοργανώνει η 79 ΑΔΤΕ (θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014), στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00. 


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τη Γραμματεία του αγώνα που βρίσκεται στη Λέσχη σχετικά με τις διαδρομές και τους όρους συμμετοχής. 

Επιπλέον για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε και στο 7ο Επιτελικό Γραφείο της Ταξιαρχίας στο τηλέφωνο: 22730 83679 (εργάσιμες ημέρες 10.00 έως 13.00) ή στη θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: str-79-adte-gep@army.gr

Η διοργάνωση του αγώνα θα γίνει με την υποστήριξη του Ελληνικού Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Σάμου (ΕΟΠΣΣ) και η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος και ελεύθερη για όλους.


Σχετικό μας δημοσίευμα: Εδώ...!

Τι διοργάνωσε η 79 ΑΔΤΕ στη Σάμο ?




Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η 79 ΑΔΤΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014 και σε συνεργασία με τη «Φιλαρμονική Βαθύλλος - Αντώνης Γεροχριστοδούλου» και με συμμετοχή της σοπράνο κας Τσακανιά Δήμητρας και της Καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας και μέλος της Θεατρικής Ομάδας Σάμου κας Νικολαϊδου Ελπίδας, συναυλία με τραγούδια από την περίοδο του Έπους του ΄40, στο χώρο του αμφιθέατρου του Πυθαγόρειου Γενικού Λυκείου Σάμου. 

Στη συναυλία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και άλλων αρχών του νησιού, απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από τις στρατιωτικές Μονάδες του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου


Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε "κλικ" εδώ:

ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ για την κατάσταση στην εκπαίδευση


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της εκπαίδευσης εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και γενικά των ταξικών φραγμών του «νέου σχολείου» για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, εμφανίζονται με μεγάλη ένταση στα νησιά μας. 

Ειδικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα ολοήμερα αλλού λειτουργούν, αλλού όχι, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, λείπουν καθηγητές ειδικοτήτων (μουσικής, καλλιτεχνικών, πληροφορικής, ξένων γλωσσών) από τα Δημοτικά σχολεία και δεν έχει ακόμα προσληφθεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία (π.χ. ειδικό σχολείο Καραβοστάμου Ικαρίας). Οι τοποθετήσεις και διαθέσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια (π.χ. γυμναστές) γίνονται χωρίς σαφή και διαφανή κριτήρια.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ακόμα κενά σε ειδικότητες, εκπαιδευτικοί διατέθηκαν υποχρεωτικά από νησί σε νησί και άλλοι μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο από τη μια άκρη του νησιού ως στην άλλη σαν νομάδες, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ουσιαστικά οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων, αφού οι καθηγητές τους έρχονται από άλλα σχολεία ή κατευθύνονται προς άλλα σχολεία!

Η αντιλαϊκή πολιτική προχωρά και εφαρμόζεται με εργαλεία: την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τα μεγάλα σε αριθμό μαθητών τμήματα, τις μετακινήσεις και τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, τις δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων με αντιεπιστημονικά και αντιπαιδαγωγικά κριτήρια, το περιεχόμενο των σπουδών και των βιβλίων αν καταφέρουν και φτάσουν στα σχολεία, η τράπεζα θεμάτων που «κοσκινίζει» τους μαθητές από το Λύκειο και τους σπρώχνει στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τα πρότζεκτ και το «γκουγκλάρισμα» της γνώσης που εξαφανίζει την κριτική σκέψη, την αξιολόγηση που θα ανοίξει το δρόμο για απολύσεις και την αντικατάσταση των μονίμων εκπαιδευτικών από ωρομίσθιους σκυφτούς δασκάλους που θα τρέχουν να καλύψουν ώρες και θα διεκπεραιώνουν απόλυτα κάθε αντιδραστικό πρόγραμμα σπουδών και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που θα κατηγοριοποιήσει σχολεία και μαθητές και θα ανοίξει τις πύλες του δημόσιου σχολείου στους επιχειρηματικούς ομίλους…

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

· Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Υποχρεωτική 12χρονη Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

· Κατάργηση στην πράξη της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. Να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Διδασκόντων να καταψηφίσουν κάθε σχέδιο δράσης.

· Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων.

· Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά των σχολείων με προσλήψεις εκπαιδευτικών.

· Να σταματήσουν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών από νησί σε νησί και από σχολείο σε σχολείο.

Προβλήματα υποστελέχωσης – λειτουργίας του νοσοκομείου Σάμου


Η Βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή καταθέτει αναφορά τις επιστολές διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Σωματείου Συνταξιούχων Σάμου που αφορούν την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δομών υγείας στο Νομό μας καθώς και την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.

Επίσης η Βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή καταθέτει αναφορά την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου που αφορά την ανησυχία για την εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού Ebola.

Σάμος: Δήλωση απογραφικών στοιχείων αιγοπροβάτων


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ της Π.Ε. Σάμου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν αιγοπρόβατα ότι έχουν υποχρέωση να απογράψουν και να δηλώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για το έτος 2014.

Η ετήσια απογραφή των ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους και εκτός των άλλων, συνδέεται με τις επιδοτήσεις.

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσκομίζουν το Μητρώο Αιγοπροβάτων πλήρως ενημερωμένο σε όλα τα μέρη του και να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων της εκμετάλλευσής τους.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Σάμου: 22733 53463 & 53461 & 50440
Κτηνιατρικό Κέντρο Καρλοβάσου 22730 30648

Σάμος: Για επιχορήγηση αγοράς εντομοαπωθητικών φαρμάκων


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ της Π.Ε. Σάμου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι, στα πλαίσια εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου και σύμφωνα με την ΚΥΑ 5137/128132(ΦΕΚ Β΄2738/14-10-2014) «Έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2014», δικαιούνται επιχορήγηση για την αγορά εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών φαρμάκων για τον έλεγχο και την πρόληψη του «καταρροϊκού πυρετού του προβάτου».

Οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι μπορούν άμεσα να καταθέσουν στο Τμήμα Κτηνιατρικής Αίτηση καταβολής ενίσχυσης για την αγορά εντομοαπωθητικών φαρμάκων, συνοδευόμενη από τα εξής παραστατικά:

1. Επικυρωμένο αντίγραφο τιμολογίων αγοράς εντομοαπωθητικών σκευασμάτων

2. Αντίγραφο κτηνιατρικής συνταγής (μόνο για εντομοαπωθητικά σκευάσματα)

3. Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής από το οποίο προκύπτει η εφαρμογή των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων

Επισημαίνουμε ότι η ενίσχυση ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 και η επιχορήγηση γίνεται άμεσα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή μας η νόσος του «καταρροϊκού πυρετού του προβάτου» ενδημεί και δίνει νέες εστίες (Οκτώβριος 2014) σε κοπάδια αιγοπροβάτων. Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ελέγχουν σε καθημερινή βάση το ζωικό τους κεφάλαιο και να ειδοποιούν άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση που εκδηλωθεί στα ζώα τους κάποιο από τα συμπτώματα του νοσήματος. Είναι προφανές ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόληψη της νόσου με τη χρήση εντομοαπωθητικών κατά τους επικίνδυνους για την μετάδοση της νόσου μήνες.

Τέλος, τονίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά προκαλεί μεγάλες απώλειες σε ζώα και μείωση παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Σάμου: 22733 53463 & 53461 & 50440
Κτηνιατρικό Κέντρο Καρλοβάσου 22730 30648

Ο Δήμος Ικαρίας κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας για την πλήρη κάλυψη των κενών, σε όλες της σχολικές μονάδες του νησιού


Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Σ. Σταμούλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του δήμου Ικαρίας συμμετείχε (υλοποιώντας απόφαση του δημοτικού συμβούλιου) στην παράσταση διαμαρτυρίας της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ικαρίας (σύλλογοι γονέων, σωματεία εργαζομένων της Ικαρίας στην εκπαίδευση, την υγεία και του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ) με αιχμή το πρόβλημα των κενών στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

Ο δήμαρχος τόνισε στην παρέμβαση του ότι: «Δυο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις σχολικές μονάδες της Ικαρίας και ιδιαίτερα αυτές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζονται σοβαρά κενά σε απόλυτα αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ δραματικές είναι οι ελλείψεις στο μοναδικό ειδικό σχολείο του νησιού»

Ο Δήμος Ικαρίας εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού για όλα αυτά κάλεσε, από αρχές Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη κάλυψη των κενών σε όλες της σχολικές μονάδες του νησιού. Χωρίς να δοθεί μέχρι σήμερα καμία απάντηση ενώ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υπάρχουν κενά.

Ο δήμος Ικαρίας κλιμακώνοντας της αντιδράσεις του μετά από απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (137/2014) αποφάσισε και σήμερα υλοποίησε την συμμέτοχη του στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. Καταγγέλλοντας την συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και την εκπαιδευτική πολιτική, που δημιουργεί τα προβλήματα που επισημαίνουν στο κείμενο τους οι σύλλογοι γονέων.

Διεκδικώντας :

ü Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς ταξικούς φραγμούς και φυλετικές διακρίσεις.

ü Σε καμία τάξη να μην υπάρχουν πάνω από 20 μαθητές.

ü Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

ü Εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά

ü Αύξηση δαπανών για την Παιδεία

ü Κατάργηση κατά επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

ü Κανένας γονιός να μη βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του.

ü Αύξηση των δαπανών που διατίθενται για κατά λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και των δαπανών συντήρησης των σχολικών κτιρίων .

ü Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου συμμετέχει στο συλλαλητήριο του Σαββάτου


Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αφορμή το πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται κατά της ανεργίας το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 στην πλατεία Συντάγματος, διαμηνύει την πάγια και αταλάντευτη θέση του – μαζί με όλο το δημοσιογραφικό κόσμο και τους εργαζόμενους στον Τύπο - ενάντια στα απανωτά σαρωτικά αντεργατικά μέτρα και στη συνεχιζόμενη ισοπεδωτική επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας αποδόμησης κάθε εναπομείναντος εργασιακού και κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώματος και της κατάργησης του θεσμού των ΣΣΕ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ 
ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ: 

· Την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα ισχύουν για όλους.

· Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους.

· Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

· Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας.

· Να επιστραφούν τα αποθεματικά, που δημεύτηκαν μέσω PSI, στα ασφαλιστικά Ταμεία.

· Την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράση.


ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ 
στις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε μισθούς, συντάξεις, 
ασφαλιστικά ταμεία, εργασιακά &ασφαλιστικά δικαιώματα με:


● την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

● τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

● τη μείωση επικουρικών συντάξεων

● την κατάργηση τριετιών

● την επέκταση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων – μέτρα που μοιάζουν να μην έχουν τέλος – και μας γυρίζουν πίσω σε έναν εργασιακό εφιαλτικό μεσαίωνα

Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.

Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, των εργαζομένων στον Τύπο και της Ενημέρωσης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ καλεί τα μέλη της να ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας το ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 12 π.μ. στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  • ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ
  • ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Λούκα Κατσέλη στο Βιοτεχνικό Επιμελητηρίο Θεσσαλονίκης

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε χθες η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος της εξέθεσε τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ο επιμελητηριακός θεσμός.

Μιλώντας προς τα μέλη της διοίκησης του ΒΕΘ η Πρόεδρος «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μετέπειτα αναδιοργάνωση του χώρου.

Η κα Λούκα Κατσέλη εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία, όπως είπε, δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα.
 
Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε ήταν η θέσπιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα στρες τεστ δεν πρόκειται να αυξήσει τη ρευστότητα προς την αγορά. 

Επισήμανε ότι χρειάζεται ένα πιο τολμηρό πλαίσιο ρύθμισης των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη ρύθμιση ήταν ένα πρώτο βήμα αλλά πάρα πολύ δειλό. Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το φορολογικό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές και σταθερό για πολλά χρόνια. 

Τέλος, επισήμαινε τον σημαντικό ρόλο των επιμελητηρίων, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν αντί να δέχονται πλήγματα, όπως η κατάργηση υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων σε αυτά.

Πηγή Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα Κέντρα Πρόληψης μετά από πρόταση της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή



Παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης των Κέντρων Πρόληψης στα νησιά μας έκανε η παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ορισμού εκπροσώπων της Περιφέρειας στα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης του Βορείου Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Σταθακιός, μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «Θα ορίσετε μέλη διοικήσεων στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά πρέπει να διασφαλίσετε ένα πλαίσιο σωστής λειτουργίας, ώστε να κάνουν καλά τη δουλειά τους και όχι να τους κυνηγούν (ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο) τα χρέη στην εφορία και το ΙΚΑ, όπως συμβαίνει τώρα στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί τον επόμενο μήνα και στα υπόλοιπα. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες θεσμικές αλλαγές και καταθέτουμε προς έγκριση ένα ψήφισμα, ζητώντας να καταβληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια με στόχο να βρεθούν τα αναγκαία ποσά και να ξεμπλοκάρει το Κέντρο Πρόληψης Χίου.

Γίνονται αναμορφώσεις του προϋπολογισμού για πολλούς άλλους τομείς και ζητάμε στον προϋπολογισμό του 2015 να προβλεφθούν, επιτέλους, τα ποσά που απαιτούνται από την Περιφέρεια ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα επιβίωσης τα Κέντρα Πρόληψης. Ζητάμε να μας πληροφορήσετε αναλυτικά για το ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας, βάσει των καταστατικών και των προγραμματικών συμβάσεων, και τι ποσά δίνονται μέχρι τώρα. Θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Βεβαίως, υπάρχει και το ουσιαστικό ζήτημα: Με δεδομένο ότι και η εισήγηση σημειώνει τη σημαντική δουλειά που κάνουν τα Κέντρα Πρόληψης, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην μοίρα τους, όταν μπλοκάρεται εξαιτίας του σαθρού θεσμικού πλαισίου η κεντρική χρηματοδότηση από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Θα ακούσατε και στις ειδήσεις ότι η Δικαιοσύνη ερευνά κάποια εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ δεν έφτασαν ποτέ στα Κέντρα Πρόληψης. Από κάτι τέτοιες ενέργειες έφτασε το ΙΚΑ να απειλεί τη διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης της Χίου. Εμείς πρέπει να προβλέψουμε αυτές τις καταστάσεις και να προϋπολογίσουμε το ανώτερο ποσό με το οποίο μπορούμε να τα στηρίξουμε. Με βάση μια πρόχειρη έρευνα, σας λέμε ότι το ποσό αυτό είναι περίπου 200.000 ευρώ και για τα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης», κατέληξε ο Αλέξανδρος Σταθακιός.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν οι ενέργειες και για την αύξηση του προϋπολογισμού για τα Κέντρα Πρόληψης τον επόμενο χρόνο και ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν άμεσα κάποια ποσά για το Κέντρο Πρόληψης Χίου, το δε ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ακολουθεί το ψήφισμα, το οποίο θα σταλεί στον υπουργό Υγείας, κ. Βορίδη και την υφυπουργό Υγείας, κ. Παπακώστα:

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
για τα Κέντρα Πρόληψης:


Τα Κέντρα Πρόληψης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και όλης της επικράτειας λειτουργούν υπό το καθεστώς αστικής εταιρείας εντός ενός ευρύτερου πλαισίου ασαφειών και ρευστότητας, δημιουργώντας διαχρονικά προβλήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, η διοίκηση του -συνεργαζόμενου διμερώς με έκαστο Κέντρο Πρόληψης- ΟΚΑΝΑ ζητά την αναδρομική αλλαγή των διμερών συμβάσεων, ώστε επί της ουσίας να δεσμεύει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης σε συμφωνία πως δεν τους οφείλονται τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, που σύμφωνα με την δικαιοσύνη δεν έχουν αποδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης.

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις πρακτικές που ακολουθούνται σε ένα ζήτημα τόσο ουσιώδες και σοβαρό, όπως είναι η πρόληψη της εξάρτησης από ουσίες, και ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

· Κατανομή όλων των μη αποδοθέντων στα Κέντρα Πρόληψης, για την περίοδο 2009-2014.
· Τήρηση της δέσμευσης για νομοθετική ρύθμιση, που ρητά θα προβλέπει τη μη αναζήτηση αναδρομικών παρακρατήσεων μισθών από τους εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης, άρα και τη μη αναδρομική τροποποίηση συμβάσεων.
· Παύση όλων των διαδικασιών ανανέωσης διμερών συμβάσεων, με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Υγείας, έως ότου η νομοθετική ρύθμιση ψηφιστεί και τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
· Σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Η Έλενα Χουσνή Συμπαραστάτης του Δημότη στο Δήμο Σάμου


Χωρίς προβλήματα και με αυξημένη πλειοψηφία (29 Δημοτικοί σύμβουλοι στους 33) το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου εξέλεξε στην αποψινή συνεδρίαση του τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, στο πρόσωπο της κυρίας Έλενας Χουσνή.

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Σάμου.

Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της «Άλικο σαν το... Αίμα» έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ, εξ άλλου, έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος προβλέπεται από το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”, με αποστολή: την υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του και την διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους, την διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη, όσο και επ' ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος ο Συμπαραστάτης εντοπίζει.

Οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, ενώ αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου, με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

http://samostimes.gr/

Σχόλιο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ" : ΑΞΙΑ...
Έλενα συγχαρητήρια...είμαστε κοντά σου στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις....!

ΕΠΑΜ: Τρέμουν μπροστά στην ενότητα του λαού!


Σ’ ένα άνευ προηγουμένου εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα «ξέσπασαν» την επομένη της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, γόνοι δωσιλόγων και νοσταλγοί της χούντας των συνταγματαρχών, που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση κατοχής της πατρίδας μας.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης να ακουστεί ο ύμνος του ΕΑΜ, που αποτέλεσε ιστορικό σύμβολο ενότητας του λαού, στην άνιση μάχη εναντίον του φασισμού. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τους σύγχρονους δωσιλόγους να αισθάνονται ...άβολα!

Τρέμουν κυριολεκτικά μπροστά στο ενδεχόμενο συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου που θα συντρίψει το κατοχικό καθεστώς και θα γίνει η απαρχή για την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Με τον λαό ελεύθερο, κυρίαρχο και πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Η λυσσώδης αντίδρασή τους, αποκαλύπτει τη διάθεσή τους να απονομιμοποιήσουν την Εθνική Αντίσταση και να επαναφέρουν στη χώρα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ανάλογο μ’ εκείνο της περιόδου των ταγμάτων ασφαλείας! Θεωρούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν κα ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, ερήμην ενός διχασμένου λαού, που θα αλληλοσπαράσσεται.

Η μόνη ουσιώδης απάντηση προς σ’ όλους αυτούς, δεν μπορεί να είναι άλλη απ’ την ΟΡΓΑΝΩΣΗ και την ΕΝΟΤΗΤΑ του ίδιου του Λαού, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΕΑΜ. Πάνω και πέρα από διχαστικούς τεχνητούς διαχωρισμούς που αποδυναμώνουν τις πραγματικές δυνατότητες του λαϊκού κινήματος!

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 29/10/2014

Δελτίο τύπου ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΚΚΕ σχετικά με επίσκεψη σε Κέντρο Προσφύγων και Νοσοκομείο


Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, συναντήθηκε την Τετάρτη 29/10/14 με τον υπεύθυνο του Κέντρου κράτησης, με το προσωπικό φύλαξης και το πολιτικό προσωπικό που εργάζονται εκεί.

Επίσης επισκέφθηκε το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως η αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς είναι άρρηκτα δεμένη με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Μεταξύ άλλων, εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και άμεσης αντιμετώπισης είναι το θέμα των προσφύγων παιδιών. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής, υπάρχουν 70 ανήλικα παιδιά εκ των οποίων τα 50 ασυνόδευτα. Για τα τελευταία, αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν στο Κέντρο με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν, ωσότου βρεθεί προνοιακή δομή φιλοξενίας ανηλίκων στην Ελλάδα.

Αναδείχτηκε η ανάγκη ειδικών χώρων αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων στο Κέντρο Υποδοχής και στο Νοσοκομείο, επαρκούς εξοπλισμού και μέτρων προστασίας. Επιπλέον στο Κέντρο Προσφύγων διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκούν τα είδη ρουχισμού και τα κλινοσκεπάσματα.

Επίσης αυτό που διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο, είναι η έλλειψη υποδομών και η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες. Επισημάνθηκε η ανάγκη ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η στελέχωση και ο εξοπλισμός της. Όπως ΠΕΔΥ, Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία.

Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, θα αναδείξει τα θέματα αυτά με τις δυνάμεις του και στο κοινοβούλιο αλλά και με εκδήλωση στις 24/11 σχετική με το θέμα του πολέμου και της μετανάστευσης, καθώς και με άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να διεκδικήσουμε:

Ø Πλήρη ανάπτυξη, στελέχωση, εκπαίδευση του προσωπικού και εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στη δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών και στις περιπτώσεις επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα.

Ø Μέτρα αποσυμφόρησης του κέντρου κράτησης μεταναστών τώρα. Άμεση αντικατάστασή του από σύγχρονες κρατικές υποδομές ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ανθρώπινη διαβίωση τους για όσο καιρό παραμείνουν σε αυτές. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.

Ø Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, μητέρες και παιδιά.

Ø Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και φροντίδας με εξειδικευμένο προσωπικό για τα ασυνόδευτα ανήλικα για όσο καιρό παραμένουν στο Κέντρο κράτησης. Επίσπευση των διαδικασιών προώθησης σε δομές πρόνοιας του δημόσιου συστήματος υγείας. πλήρη στελέχωση των δομών αυτών με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές.

Ø Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία: σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς των δημόσιων φορέων, προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά, ειδικές στολές καθώς και επιπλέον υπηρεσιακές στολές).

Ø Συντόμευση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ενάντια στις συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Σάμος, 30/10/14

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου για τον Τάσο Κοζώνη


Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου καταγγέλλει την ενορχηστρωμένη προσπάθεια να βληθεί η αξιοπιστία και η αγωνιστικότητα του συντρόφου Τάσου Κοζώνη, αναπληρωτή συντονιστή της Ν.Ε. και επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης « Σαμιακή Πολιτεία».

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και καιρό κυκλοφορούν στα « καφενεία» ψευδείς πληροφορίες ή τουλάχιστον ατεκμηρίωτες από ορισμένους συναγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και από ηλεκτρονικά μέσα πως ο συν. Κοζώνης ψήφισε ναι στην πρόταση του απερχόμενου Δημάρχου για την πώληση του αεροδρομίου της Σάμου, με όφελος όμως για το Δήμο.

Δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι, όπως έχει καταγράφει στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, ο συν. Τάσος Κοζώνης ψήφισε όχι για την πώληση του αεροδρομίου και μάλιστα από τους πρώτους.

Επιπλέον και σε συνέχεια αυτής της σταθερής του πεποίθησης ως έμπειρος αυτοδιοικητικός και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα , θα καταθέσει σήμερα ψήφισμα αντίστασης στην επικείμενη πώληση του αεροδρομίου στο παρόν Δημοτικό συμβούλιο ,ψηφισμένο ήδη από φορείς του τόπου.

Απορούμε επίσης για τη στάση αυτή των συναγωνιστών της Λαϊκής Συσπείρωσης και αναρωτιόμαστε για τα κίνητρα αυτής .

Μήπως ενοχλεί η πραγματική προγραμματική αντιπολίτευση στο Δήμο που ξεκινά από σήμερα κιόλας; Μήπως δεν θα μονοπωλεί πια η παράταξη τους τον αριστερό λόγο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Μήπως ενόχλησε η έγκαιρη και άμεση παρέμβαση μας για την πώληση του αεροδρομίου ,χωρίς θεωρίες και αντισύριζα κορώνες όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Τ.Ε. του ΚΚΕ Σάμου στο Ριζοσπάστη αυτής της Δευτέρας, αλλά με δράση στην κοινότητα και κινητοποιήσεις;

Μήπως θα ήταν καλλίτερο και πιο ωφέλιμο για τον τόπο και το λαό του να συμβαδίζαμε τουλάχιστον σε τέτοια καίρια θέματα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και οξύνουν την ταξική αδικία επιβαρύνοντας περισσότερο τα λαϊκά στρώματα;

Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο Σάμου


Με την παρ. 3 του άρθρου 24 του Ν. 4304/14(ΦΕΚ 234/23-10-2014 τεύχος Ά) παρατείνονται έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 οι διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 4257/2014(ΦΕΚ 93/14-04/2014), σύμφωνα με το οποίο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως ακολούθως:

Α) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί έως 31.12.2009 υπάγονται στις ρυθμίσεις των σχετικών διατάξεων του ν. 3801/2009 τηρούμενων πάντοτε των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Β) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί από 1.1.2010 δύνανται να ρυθμίζονται ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:

Ικαρία - Σάμος: Απεργία και Παράσταση Διαμαρτυρίας στις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις Σάμου


Τα σωματεία εκπαιδευτικών Ικαρίας Φούρνων προκηρύσσοντας απεργία, με τους συλλόγους γονέων του νησιού πραγματοποιούν σήμερα (30/10) παράσταση διαμαρτυρίας με αιχμή το πρόβλημα των κενών στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου. 

Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας με απεργιακή κινητοποίηση, αντιπροσωπεία του Δήμου Ικαρίας, καθώς και τα εκπαιδευτικά σωματεία της Σάμου.

Ακολουθεί το υπόμνημα που θα κατατεθεί απο την ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων στην ΔΙΔΕ Σάμου και για να το διαβάσετε θα πρέπει να κάνετε "κλικ" πιο κάτω:

IΩΝΙΚΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ χορηγοί και συνεργάτες ομάδας βόλλευ γυναικών 2014-2015


Τι θα κάνουν στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου με τα ελαιοτριβεία και τη λειτουργία τους ?


Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεδομένης της σοβαρότητας του από μακρού χρόνου εκκρεμούντος ζητήματος της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων στη Λέσβο, οι πρόεδροι των Επιτροπών Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Αγροτικής Πολιτικής, Κτηνιατρικής και Αλιείας κ. Κώστας Αδαμίδης, συγκαλούν κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών την προσεχή Τρίτη 4 Νοεμβρίου.

Ας παρακολουθήσουμε την τοποθέτηση του πρώην περιφερειακού συμβούλου Μανόλη Βασιλειά για το ίδιο θέμα στα 2 βίντεο που ακολουθούν:

Ο Μανόλης Βασιλειάς διαφωνούσε συνολικά με το σκεπτικό της εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Μάρκου που ζητούσε συνεχώς παρατάσεις της λειτουργίας των ελαιοτριβείων. 

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μάρκου τότε, τα ελαιοτριβεία δήθεν δεν έβλαπταν και ιδιαίτερα το περιβάλλον με τα απόβλητά τους, αφού δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό τοξικότητας αλλά και το θεσμικό και νομικό πλαίσιο ήταν ασαφές.  

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Μανόλης Βασιλειάς συνεκτιμώντας  την συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών και των συνεταιρισμών, ψήφισε θετικά στην εισήγηση, αφού όπως είπε θα πρέπει να ξεχωρίζουμε το κυρίαρχο από το δευτερεύον κάθε φορά και μάλιστα πολύ περισσότερο σήμερα, στα χρόνια της κρίσης για το Λαό μας.  



Συνολική και ενιαία πολιτική ζητούσε για όλα τα Νησιά της Περιφέρειας από το 2013 ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανόλης Βασιλειάς. Ας το παρακολουθήσουμε

Η "Ανατροπή" στον Άγιο Κωνσταντίνο Σάμου


Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η "Ανατροπή" θα επισκεφτεί την τοπική κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Θα γίνει περιήγηση από τους τοπικούς φορείς και θα συζητηθούν διάφορα θέματα. 

Καλείται ο Σαμιακός λαός και οι φίλοι της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή", στις 4 το απόγευμα, στο κοινοτικό κατάστημα του Αγίου Κωνσταντίνου.


Σάμος: Γιορτή Σούμας στο Πάνδροσο


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σημαντική Διάκριση του Αρχιπελάγους στο Διεθνή Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών


Την πρώτη θέση έλαβε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, στην κατηγορία DLR Energy & Environmental Challenge του διεθνούς διαγωνισμού διαστημικών εφαρμογών «Copernicus Masters».

Ο διεθνής διαγωνισμός, ο οποίοςπραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο,διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Στο διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά,διακρίθηκαν συνολικά τέσσερις ελληνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και το Αρχιπέλαγος.

Η εφαρμογή του Αρχιπελάγους, που βραβεύθηκε, είχε τίτλο «Seagrass in HD» και δημιουργούς τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την παρακολούθηση των θαλάσσιων λιβαδιών σε θάλασσες και ωκεανούς παγκοσμίως, αρχής γενομένης από το Αιγαίο, και τα λιβάδια του ενδημικού είδους Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνονται από έρευνα πεδίου στο Αιγαίο, το Αρχιπελάγος μπορεί να χαρτογραφήσει την κατανομή των ενδιαιτημάτων της Ποσειδωνίας με άμεσο και σταθερό τρόπο, εκτιμώντας ταυτόχρονα τον ρυθμό υποβάθμισής τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα των δράσεων για την προστασία τους.

Ο Samuel Matthews και ο Δημοσθένης Τραγανός από την ομάδα γεωπληροφορίας και χαρτογράφησης του Αρχιπελάγους παρέλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία DLR Energy & Environmental Challenge

Σκοπός της καινοτόμου αυτής μεθόδου παρακολούθησης είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός δικτύου πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων, μη κυβερνητικών φορέων και εταιρειών που ασχολούνται με τον ποιοτικό θαλάσσιο οικοτουρισμό.

Κοινός στόχος του δικτύου είναι η παρακολούθηση και η αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών, τα οποία εκτός από τη θεμελιώδη τους σημασία για την παραγωγικότητα και υγεία των θαλασσών μας, έχουν και μεγάλη κοινωνικό-οικονομική σημασία.

Οι ερευνητικές ομάδες του Αρχιπελάγους εργάζονται εντατικά από το 2006 σε εφαρμογές χαρτογράφησης και προστασίας παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αξιοποιώντας παράλληλα το πεδίο έρευνας με τη δορυφορική απεικόνιση, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.

Τo Aρχιπέλαγος θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων, με στόχο να υλοποιεί εφαρμοσμένη έρευνα που καταλήγει σε δράσεις για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού πλούτου των θαλασσών μας.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρχιπελάγους www.archipelago.gr.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας,
Γωγώ Κυριαζή

Καρλόβασι Σάμου: Γιατί συνελήφθη 39χρονος ?


Χθες (28-10-2014) το μεσημέρι, συνελήφθη στο Καρλόβασι της Σάμου, από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ένας 39χρονος ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του, έχοντας παραβιάσει τη σφράγισή του από τη δημοτική Αρχή.

Καρλόβασι Σάμου: Γιατί συνελήφθη 46χρονος ?


Φωτογραφία: Μαρία Βονάτσου
Προχθές (27-10-2014) το βράδυ, συνελήφθη στο Καρλόβασι της Σάμου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ένας 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε σε δημοτική οδό στην παραπάνω περιοχή, να διαθέτει προς πώληση χαλιά, χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο άδεια.

Aκτοπλοΐα: Η επόμενη ημέρα - Μια άλλη άποψη

Του Νικόλαου Καβαλλιέρου*

Έχουμε ακούσει για το τίτλο του θέματος διάφορες εκφράσεις όπως: «Μην θίγεις τα κακώς κείμενα», «Κάθε πέρυσι και καλύτερα», «Φοβάμαι τα χειρότερα, που έρχονται», «Τι μας ξημερώνει άραγε η επόμενη ημέρα;».

Οι σκέψεις μου διαδέχονται η μία την άλλη. Τι να πρωτοθυμηθώ; Πόσα χρόνια πίσω να πάω; Έρχονται μπροστά στα μάτια μου τα «καλά» και τα «κακά» του παρελθόντος.

Ένα λιμάνι γεμάτο επιβατηγά πλοία! Ο Πειραιάς! ΑΝΕΚ, ΜΙΝΩΪΚΕΣ, ΔΑΝΕ, MFD, ΝΕΛ, Ελληνική Ακτοπλοΐα, Αφοί Βεντούρη, Αφοί Αγαπητού, Ηνωμένα αδέλφια ΑΓΟΥΔΗΜΟΥ και πολλοί άλλοι.

Η προσπάθεια για το όραμα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ του Παντελή Σφηνιά. Η άνοδος και η πτώση. Το χάσιμο χρημάτων. Πολλά εκατομμύρια δραχμές. Η μετοχή της ΜΙΝΟΑΝ FLYING DOLFIN τότε των 30.000 δραχμών, έγινε 1 Ευρώ στην καλύτερη περίπτωση σήμερα.

Πρόσφατα ακούσαμε μεγάλα λόγια κάποιων για τον σημερινό καλύτερο, ταχύτερο επιβατηγό στόλο της Ευρώπης, που όμως κάθε χρονιά παρουσιάζει αρνητικούς ισολογισμούς.

Μετοχές που άλλαξαν χέρια. Ελπίδες που διαψεύθηκαν. Εκατοντάδες οι ακτοπλόοι πλοιοκτήτες που έχασαν τα πάντα και από άρχοντες έγιναν πένητες.

Το πέρασμα της διοίκησής της από τους πλοιοκτήτες , στα golden boys και από εκεί στις τράπεζες. Και να σήμερα, που όλοι μαζί είναι παιδιά του ίδιου «Θεού», παιδιά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε ποιόν να πω ότι η «επιβατηγός οικογένεια» παίζεται σήμερα ως άλλη ταινία ελληνικού κινηματογράφου του παρελθόντος με τίτλο «Η ακτοπλοΐα μας»: Συμμετέχουν: Ο πατέρας, η μητέρα και τα παιδιά. Παιδιά καλά, παιδιά κακομαθημένα, κάποτε Κάιν και Άβελ. «Πατέρας»: οι τράπεζες. «Μάνα» η κυβέρνηση. «Παιδιά»: οι εταιρείες πλοιοκτησίας Επιβατηγών πλοίων.
Υπάρχει άραγε σήμερα η πολυτέλεια να θυσιαστεί η «Ιφιγένεια» για να φυσήξει ούριος άνεμος στο Αιγαίο; Όμως όσο κι αν φυσήξει στο πανί, οι γίγαντες των 80.000BHP θέλουν πετρέλαιο, όχι αέρα. Ο κίνδυνος ελλοχεύει ο αέρας να πάει «κατά μυαλά μεριά» και τα μυαλά των υπευθύνων να πάρουν αέρα και οι αποφάσεις τους να γίνουν ταφόπλακες για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η «μάνα» έβαλε νερό στο κρασί της αλλά είναι ήδη πολύ αργά. Το ΓΕΑΣ και το ΣΑΣ σακάτεψαν με τις αποφάσεις τους τα «παιδιά» (τις εταιρείες). Οι δήμαρχοι, οι νομάρχες και οι εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, πλην πλοιοκτησίας, ζήταγαν επιπλέον δρομολόγια. «Θέλω οκτώ (8) προσεγγίσεις την ημέρα στο νησί μου» θυμάμαι έλεγε κάποιος δήμαρχος και η «μάνα» έτρεχε να τον ικανοποιήσει γιατί οι αποφάσεις της «δεν είχαν κόστος για το Δημόσιον». Είχαν όμως κόστος για τον απλό Έλληνα φορολογούμενο, που πάντοτε αυτός αγόγγυστα πλήρωνε το «μάρμαρο». Γιατί αυτός τελικά πλήρωσε την στήριξη των Ελληνικών Τραπεζών, που αυτές στήριζαν τις εταιρείες, που αυτές στήριζαν την «μάνα» και άντε πάλι από την αρχή (κατά την ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»).

Ήδη όμως οι δανειστές μας, (οι ξένες τράπεζες) ζητάν πίσω τα δανεικά.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω: