Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Οι Τούρκοι ξανά με F16 πάνω από τη Σάμο


Νέα τουρκική πρόκληση άνευ προηγουμένου σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, πιθανόν οπλισμένα, πέταξαν πάνω από τρία ελληνικά νησιά και εξήλθαν από το F.I.R. Αθηνών περνώντας νότια της Σάμου. Δύο εχθρικοί σχηματισμοί αεροσκαφών τηςΤουρκικής Πολεμικής Αεροπορίαςπραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Το πρώτο τουρκικό ζευγάρι F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών την 15:22 μεταξύ Λέσβου και Χίου, πραγματοποιώντας υπέρπτηση πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στις 15:51 και πετώντας στα 7.000 μέτρων. Εξήλθαν από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο τρία λεπτά μετά πετώντας νότια της Σάμου.

Ταυτόχρονη εισβολή πραγματοποιούσε το δεύτερο ζευγάρι F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 15:46 νότια της Σάμου, πραγματοποιώντας πτήση πάνω από το Αγαθονήσι στις 15:49 και πετώντας σε ύψος 6.000 μέτρων. Από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας εξήλθαν στις 15:52, πετώντας νότια της ακριτικής Σάμου. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Η ξεκάθαρη αυτή προκλητική ενέργεια επιβεβαιώνει όσους αξιωματούχους υποστήριζαν έντονα ότι η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα στο Αιγαίο, ένα μήνα πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων. Ποιοτικά αναβαθμίζει τις προκλήσεις της και υπάρχει έντονος προβληματισμός στο Πεντάγωνο. Είναι ενδεικτικό ότι τα τουρκικά αεροσκάφη έφτασαν σε απόσταση μόλις πέντε μιλίων από το έδαφος της Σάμου.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί που πιστεύουν ότι η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Όπως έχει δηλώσει ο τούρκος αρχηγός ΓΕΑ στον έλληνα ομόλογό του, αντιπτέραρχο ΕυάγγελοΤουρνά, τίποτα δεν πράττουν χωρίς να τους έχει δοθεί εντολή από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: