Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Όχι συμψηφισμοί για τις γερμανικές οφειλές


Η ανάγκη άμεσης επίδοσης από την ελληνική κυβέρνηση πλήρους και τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση, υπογραμμίσθηκε στην ημερίδα που έγινε στα Καλάβρυτα για τις γερμανικές οφειλές. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στο ομόφωνο ψήφισμα απορρίπτονται "μεθοδεύσεις τύπου 'Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον' και 'Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας'". Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή Καλαβρύτων έχει δεχθεί να συμμετάσχει σ' αυτές τις αμφιλεγόμενες κινήσεις που δρομολογήθηκαν από τη γερμανική πρεσβεία.

Μιλώντας στην ημερίδα ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και αναπληρωτής πρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Περράκης τάχθηκε κατηγορηματικά κατά οποιουδήποτε συμψηφισμού. Στάθηκε στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και αποφυγής μεμονωμένων και αποσπασματικών κινήσεων (π.χ. μαρτυρικών δήμων) τονίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει πρωταρχικά στην ελληνική κυβέρνηση."Ζητούμε από τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα.

Αυτονοήτως θεωρούμε ότι η απόφαση του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, με συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα, που ελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου 2014 στον Χορτιάτη, δεσμεύει όλους τους δήμους", τονίζεται, ενώ εκφράζεται ικανοποίηση για "τις ρητές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων να προχωρήσουν αποφασιστικά στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών".

Τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων παρουσίασαν οι δικηγόροι Βασίλης Κυριαζής και Γιώργος Μαγκούρας, ενώ ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καυτηρίασε την τακτική ορισμένων εγχώριων κύκλων να δίνουν άφεση αμαρτιών στη γερμανική κυβέρνηση.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απέστειλαν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, και ο Στέφανος Ληναίος, γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής. Μηνύματα απέστειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: