Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Αρχιτεκτονικό έκτρωμα στο Βαθύ της Σάμου ;


Ο εικονιζόμενος υπό ανέγερση επιβατικός σταθμός του νέου λιμένα Μαλαγαρίου στο Βαθύ της Σάμου, αυτό το πολύ καταθλιπτικό κτήριο, είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επιβάτης που θα κατέβει από το πλοίο στο Μαλαγάρι της Σάμου. 

Δεν ξέρουμε αν ο σχεδιαστής του κτηρίου όταν το δημιούργησε είχε κάτι στο μυαλό του που ο κοινός νους δεν μπορεί να αντιληφθεί, αλλά σίγουρα τίποτα δεν θυμίζει την αρχιτεκτονική του χώρου τον οποίο καλείται να υπηρετήσει... του χώρου του Αιγαίου και ειδικότερα της Σάμου.

Μπορεί βέβαια κανείς να υποθέσει ότι πρόκειται για τμήμα της Γραμμής Μαζινώ στην Γαλλία ή κάποια άλλη σχεδίαση κατάλληλη για τις σκοτεινές χώρες του βορρά, αλλά σε τίποτε δεν δένει με την αρχιτεκτονική του τόπου μας που πρέπει να αναδεικνύει το φως και τη θάλασσα των νησιών μας.

Και καλά, ο μελετητής αυτό ήθελε να προτείνει, αυτό σχεδίασε... τέλος πάντων έτσι είδε το πράγμα...

Η Επιτροπή αξιολόγησης και εισήγησης της μελέτης του έργου πού ήταν ; Δεν υπήρχαν αρχιτέκτονες να αξιολογήσουν την πρόταση ; ή μήπως άλλα διδάσκονται στις αρχιτεκτονικές σχολές και άλλα βλέπει ο κοινός νους ;


Σχετικό δημοσίευμά μας: Εδώ...!

1 σχόλιο:

Alexander είπε...

Επιβάλλεται άμεση κατεδάφιση. Το κόστος κατεδάφισης και η εκ νέου ανέγερση ενός σωστού με το περιβάλλον και την ιστορία της Σάμου κτηρίου είναι μικρότερο από την ζημιά που θα έχει το νησί τα επόμενα χρόνια από την αντιαισθητική ύπαρξή του στους επισκέπτες της Σάμου.
Αλέκος Σταυρίδης