Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Εντατική δουλειά για συμφωνία εντός της εβδομάδος


Την κατ' αρχήν ικανοποίηση του Eurogroup αφ' ενός για την υποβολή των ελληνικών προτάσεων και αφ' έτερου για το περιεχόμενό τους που «με μια πρώτη ματιά αποτελούν στέρεη βάση για συζήτηση» εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη σύνεδρίαση του Eurogroup, η μικρή διάρκεια του οποίου (περίπου μια ώρα) προϊδέασε για το αποτέλεσμα. Βεβαίως τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την κατάληξη σε συμφωνία είχαν κρατήσει χαμηλά και οι υπουργοί Οικονομικών στις δηλώσεις τους πριν από την έναρξη του έκτακτου Εurogroup.

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί διευκρίνισαν ότι οι προτάσεις κατατέθηκαν αργά, «κατά συνέπεια χρειάζεται εντατική δουλειά» από τους θεσμούς και αυτή είναι η εντολή του Eurogroup με στόχο να υπάρξει συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό η πραγματοποίηση νέου Eurogroup εντός της τρέχουσας εβδομάδας είναι σχεδόν βέβαιη.

Τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις επισημαίνοντας: οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η εντατική εργασία μαζί με τους θεσμούς είναι αναγκαία. Το Eurogroup θα ξανασυνεδριάσει εντός της εβδομάδας. Χρειαζόμαστε συμφωνία τις προσεχείς ημέρες».

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε το απόγευμα στην ιστοσελίδα του το Eurogroup επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές χαιρετίζει «την εκδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί», τονίζοντας ότι «είναι ένα θετικό βήμα στη διαδικασία».

Επισημαίνεται επίσης ότι το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα ελληνική πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές, αφού συμφωνήσουν σε μια λίστα των «προηγούμενων δράσεων», να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σε αυτή την εβδομάδα.

To Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επόμενη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με θετικό σήμα ξεκινά η Σύνοδος

Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν σε κάθε περίπτωση πρόσφορο έδαφος για εποικοδομητική Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται κυρίως στιβαρή πολιτική δέσμευση για την εύρεση λύσης, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τους συμβιβασμούς που έκανε.

Χαρακτηριστική και η απάντηση του Γ.Ντάισελμπλουμ που ερωτηθείς τι νόημα έχει η Σύνοδος Κορυφής δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση του Eurogroup είπε ότι «οι ηγέτες έχουν πάντα το δικαίωμα να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα, αλλά η ροή των πραγμάτων είναι να προηγηθεί το Eurogroup».

Πάντως μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται όπως είχαν προβλέψει τουλάχιστον οι ψυχραιμότεροι, που είχαν προειδοποιήσει ότι τελική απόφαση στο Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει δεδομένου ότι οι προτάσεις δεν είχαν τύχει ενδελεχούς μελέτης και επεξεργασίας από τους Θεσμούς. Το καλύτερο που μπορούσε να αναμένεται, εξηγούσαν, ήταν θετικές δηλώσεις για την ελλάδα και καθορισμός χρονοδιαγράμματος, ώστε να μην βρει το τέλος Ιουνίου Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς τίποτα χειροπιαστό στο τραπέζι.

«Καλή βάση» για δουλειά οι ελληνικές προτάσεις


«Είχαμε μια σύντομη συνεδρίαση. Η Αθήνα προσκόμισε νέες προτάσεις. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να εξεταστούν από τους θεσμούς, οι οποίοι μας έδωσαν μόνο μια αρχική εκτίμηση, μια πρώτη εικόνα» είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, από την οποία σχολιάστηκε η απουσία της Κρ.Λαγκάρντ και του Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η εντολή είναι οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με τους θεσμούς για την εις βάθος μελέτη και επεξεργασία των προτάσεων.

«Πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία και οι αριθμοί, αλλά και να εξετάσουμε τα prior actions που έχουν τη σημασία τους», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ξεκινώντας μάλιστα σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα.

«Εάν είναι εφικτό θα χρησιμοποιήσουμε τις ελληνικές προτάσεις ως βάση για μια συμφωνία. Αν όλα πάνε καλά μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα» επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ που για πρώτη φορά τολμά να μιλήσει για χρονοδιάγραμμα τελικής συμφωνίας.

Η αλλαγή αυτή στάσης από τον Ντάισελμπλουμ προκάλεσε ερωτήσεις εάν από την πρώτη εκτίμηση των προτάσεων της Αθήνας προεξοφλεί συμφωνία.

Η γενική άποψη είναι ότι σε γενικές γραμμές πρόκειται για ευρείες και πλήρεις προτάσεις, αλλά απαιτείται να ελεγχθούν προσεκτικά, απάντησε ο Ντάισελμπλουμ. Να ελέγξουμε εάν
οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς και αποτελούν βάση για περαιτέρω ανάπτυξη, πρόσθεσε και συνέστησε υπομονή, καθώς θα χρειασθούν μια δυο ημέρες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Πιο πονηρή, η επόμενη ερώτηση, εστιάζοντας στην αναφορά του Ντάισελμπλουμ στις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) ο δημοσιογράφος ρώτησε ποιες είναι αυτές, παρατηρώντας μάλιστα ότι αφού φτάνει να μιλά για προαπαιτούμενα η συμφωνία βρίσκεται κοντά.

«Όχι η αναφορά σε αυτές δεν δείχνει ότι υπάρχει συμφωνία» είπε χαμογελώντας ο Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας ότι αυτές είναι που μας δείχνουν πώς πρέπει να κινηθούμε αλλά και τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά σε επίπεδο εφαρμογής.

Τέλος, θετικά σχολιάστηκε και η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στην παρατήρηση ότι οι ελληνικές προτάσεις που έφθασαν στάλθηκαν δύο φορές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρώτη εκδοχή ήταν λάθος.

Παρά το γεγονός ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε την ευκαιρία να «καρφώσει» την Ελλάδα, είπε μόνο ότι όντως υπήρξαν δύο εκδοχές, η μία χθες αργά το βράδυ και η άλλη σήμερα το πρωί, οι οποίες όμως από μια πρώτη ματιά ήταν παρόμοιες, «έτσι δεν αποτελεί αυτό θέμα».

«θα θέλαμε όμως να τις έχουμε λάβει νωρίτερα», είπε.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι οι προτάσεις είναι «καλή βάση» για δουλειά. «Πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία για να δούμε που είμαστε» είπε και πρόσθεσε πως «το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να συνεργαστούν με την ελληνική πλευρά».

Η ανακοίνωση του Eurogroup


«Το Eurogroup καλωσορίζει τη νέα εκδοχή του σχεδίου μεταρρύθμισης που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, και θεωρείται ότι είναι ένα θετικό βήμα στη διαδικασία.»

» Το Eurogroup ζήτησε από του θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές να εκπονήσουν μια λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις, με σκοπό να καταλήξουν σε τελική συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα.»

» Το Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη αυτή την εβδομάδα».

Α.Τ

http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: