Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κρούγκμαν: Γίναμε μάρτυρες της αντίστασης στην εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας



Νίκη της αντίστασης στην Ελλάδα αλλά και νίκη της ευρωπαϊκής ιδέας απέναντι στην ενορχηστρωμένη «εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού», εκτιμά ότι αποτέλεσε η επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πολ Κρούγκμαν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος γράφει σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε στο blog του στους New York Times:

O Tσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα και ενίσχυσαν το «χαρτί» τους για αυτά που έρχονται.

Δεν είναι οι μόνοι νικητές: Θα έλεγα ότι η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ιδέα είχαν μια μεγάλη νίκη.

Γνωρίζω ότι δεν έχουν την ίδια άποψη οι περισσότεροι. Αλλά δείτε το από αυτή τη σκοπιά: Μόλις γίναμε μάρτυρες της αντίστασης της Ελλάδας στην εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και στο να απαλλαχθεί από την κυβέρνησή του.

Ήταν μια στιγμή ντροπής για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο αν συνέβαινε.

Αλλά δεν συνέβη. Δεν χρειάζεται να αγαπάει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πιστεύει ότι ξέρει τι κάνει – δεν είναι ξεκάθαρο ότι ξέρει, αν και η τρόικα είναι ακόμα χειρότερη – για να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μόλις σώθηκαν από τα χειρότερα ένστικτα τους. Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να πειθαρχήσει υπό το κλίμα τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα είχε αμαρτήσει με τρόπο που θα στιγμάτιζε το όνομα της για πολλές γενιές.

Αντίθετα, συνέβη κάτι που θα μπορούσαμε τελικά να θεωρήσουμε ως εκτροπή.
Και αν τελικά η Ελλάδα τελικά εγκαταλείψει το ευρώ; Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πλέον υπάρχουν λόγοι που συνηγορούν για ένα Grexit.
Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατία έχει περισσότερη σημασία από μια νομισματική ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: