Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ


Ο συνδυασμός της μείωσης του εισοδήματος, με τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της ύφεσης, που προκαλεί η σκληρή οικονομική κρίση στη χώρα μας, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι υλικές στερήσεις αποτελούν αντικείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος που προβλέπει επιπλέον και μια σειρά από μέτρα με κεντρικό στόχο τη μείωση του αριθμού των ατόμων, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχιας και την ομαλή κοινωνική επανένταξή τους.

Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης του προγράμματος για την επόμενη πενταετία είναι της τάξης των 330.555.921,00 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ). Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης και συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελημένων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων στις οποίες συμμετέχουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και διάφοροι άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Με βάση τη δημοσία διαβούλευση, που προηγήθηκε και την ανταπόκριση των φορέων δημιουργήθηκε η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την υλοποίηση του προγράμματος στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και Ικαρίας. Εταίροι αρχικά στη σύμπραξη είναι :

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου & Ικαρίας. 
  • Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας 
  • Το Επιμελητήριο Σάμου 
  • Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων 

Από τους 3 δήμους της Ενότητας που προσκλήθηκαν ανταποκρίθηκαν θετικά και συμμετέχουν ως κοινωνικοί εταίροι της σύμπραξης: 

  • Ο Δήμος Ικαρίας και 
  • Ο Δήμος Φούρνων 

Στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλων κοινωνικών εταίρων και για το λόγο αυτό, όσοι επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί από τους εταίρους τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων, είτε ηλεκτρονικά, είτε με κατάθεση αιτήσεων στους κοινωνικούς εταίρους της Σύμπραξης.

Ως περιφερειακή Ενότητα Σάμου από τη πρώτη στιγμή που άρχισε η διαβούλευση για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά και η πορεία υλοποίησης των συμπράξεων συστήσαμε ομάδα εργασίας και κάναμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να έχουν οι πολίτες των νησιών μας τη δυνατότητα ωφέλειας σε ένα πρόγραμμα που εφόσον υλοποιηθεί, όπως έχει προκηρυχθεί θα διανείμει πολύ σημαντικούς πόρους.

Καλούμε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να παρακολουθούν τις «αναρτήσεις» στις ιστοσελίδες των εταίρων της σύμπραξης, στα Μ.Μ.Ε. και στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προκειμένου άμεσα και αξιόπιστα να ενημερώνονται για δράσεις που θα υλοποιεί η «Κοινωνική Σύμπραξη».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: