Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα: Η ανάδυση της Δημοκρατίας: Από τις Εξεγέρσεις στο «Συμβάν»


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 16-19 Ιούλη. 

Το Global Center for Advanced Studies και η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο: Η ανάδυση της Δημοκρατίας: Από τις Εξεγέρσεις στο «Συμβάν».

Μεταξύ άλλων οι διοργανωτές αναφέρουν: «Είναι απολύτως σαφές ότι με τον νεοφιλελευθερισμό επιταχύνθηκαν οι οξείες θεμελιακές ανισότητες και ταυτόχρονα ο κόσμος αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με αδιαμφισβήτητα αντιδημοκρατικές πολιτικές, οι οποίες επιδείνωσαν τη συνολική κατάσταση. Χωρίς καμία εναλλακτική κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2011 άρχισαν να λαμβάνουν χώρα μια σειρά εξεγέρσεων: από το κίνημα Occupy Wall Street,ως την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Η πρόσφατη ιστορική (εκλογική) νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει την ανάγκη να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους και επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ασκούμενων πολιτικών ανά τον κόσμο».

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν σημαντικοί διανοούμενοι και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους οι: Alain Badiou, Tariq Ali, Μαρία Αριστοδήμου, Bruno Bosteels, Jodi Dean, Κώστας Δουζίνας, Στάθης Κουβελάκης, Paul Mason, Μαρία Νικολακάκη, Leo Panitch.

Στις θεματικές του συνεδρίου ξεχωρίζουν τα ζητήματα: Φεμινιστικοί αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό, Ταξικοί αγώνες στη Λατινική Αμερική, Αγώνες για τα Κοινά, Πρεκάριοι και Πρεκαριάτο, Οικοσοσιαλισμός Παγκόσμια Δικαιοσύνη και Κλιματική Αλλαγή, Μαρξιστικές ιστορίες και θεωρίες, Φιλοσοφία και πολιτικοί αγώνες, Καπιταλισμός και Εκπαίδευση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη, Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, Εργαζόμενοι και Διανόηση, Η ελπίδα της αριστερής διακυβέρνησης, Η άνοδος του Podemos στην Ισπανία, Ανισότητα και Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: