Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ευχές στις μητέρες όλου του Κόσμου, από τον Δρ. Γιώργο Πασχαλίδη


Μάνα, μανούλα, μητέρα, μα…………!

Η μάνα είναι μία και μοναδική . Σωστό! Η αγάπη της μάνας είναι μοναδική, αλλά εκδηλώνεται διαφορετικά. Και πώς γίνεται αυτό;

Τρεις Τύποι μητέρας τρεις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες που εξαρτώνται από την διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μητέρα η φιλελεύθερη, η ανεξάρτητη, η ανυπόμονη, η απότομη Α ΤΥΠΟΣ ΜΗΤΕΡΑ, η μητέρα η υπερπροστατευτική, η υπομονετική, η διακριτική, η σταθερή, η ανήσυχη, αυτή που θέλει να τα ξέρει όλα Β ΤΥΠΟΣ ΜΗΤΕΡΑ, η μητέρα η δοτική, η καινοτόμος, η επιτακτική, η ανυποχώρητη, η αγωνίστρια, η εργάτρια Γ ΤΥΠΟΣ ΜΗΤΕΡΑ

Κάθε μητέρα ανάλογα με τον τύπο της, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαπαιδαγώγησης των παιδιών της, το οποίο ενστικτωδώς εκδηλώνεται και σε κάθε περίπτωση έχει προτερήματα και μειονεκτήματα.

Η μητέρα Α Τύπος μεγαλώνει τα παιδιά της με μεγάλο βαθμό ελευθερίας και με αυτόν τον τρόπο, τους δίνει την ευκαιρία να διαπλάσουν ανεξάρτητους και αυτόνομους χαρακτήρες από πολύ μικρή ηλικία, εφόσον η ίδια είναι πολύ δραστήρια και λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Είναι πολύ δυναμική και επιλύει με επιτυχία και ταχύτητα τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές υποθέσεις του σπιτιού της. Η νευρικότητά της την κάνει να φαίνεται αυστηρή. Ο λόγος της είναι απότομος και χειμαρρώδης. Έχει χαμηλή ανεκτικότητα με τα παιδιά, λέει αυτό που θέλει μια φορά, χωρίς να το εξηγεί .

Η μητέρα Β Τύπος είναι προικισμένη με όλα τα εφόδια για το ρόλο της μητέρας, με κύρια χαρακτηριστικά το ένστικτο της μητρότητας. Προτεραιότητα της ζωής της είναι τα παιδιά και αφού τεκνοποιήσει δεν υπάρχει πλέον προσωπική ζωή για την ίδια. Την ενδιαφέρει να μεγαλώσουν σωστά, με όλα τα εφόδια, να γίνουν καλοί άνθρωποι, προσεκτικοί, λογικοί και προσγειωμένοι. Το μότο της είναι: «…πρώτα σκέψου πριν κάνεις οτιδήποτε». Είναι υπερπροστατευτική με τα παιδιά της, τους επισημαίνει τους κινδύνους και τους υπενθυμίζει διαρκώς ότι πρέπει να προσέχουν.

Η μητέρα Γ Τύπος χαρακτηρίζεται από την εμμονή για την τάξη και το πρόγραμμα. Αυτήν η εμμονή έχει σκοπό την ανέλιξη των παιδιών της στο υψηλότερο βάθρο, σε ό,τι και αν κάνουν. Θέλει τα παιδιά της να είναι υπόδειγμα ηθικής και παράδειγμα προς μίμηση. Επιβάλλει στα παιδιά της την τήρηση των κανόνων που έχει η ίδια θεσπίσει, σα να είναι «στρατιωτικός νόμος». Αναθρέφει τα παιδιά της σαν πολεμιστές, αφού η ίδια αντιμετωπίζει τη ζωή σαν πόλεμο και τον εαυτό της σαν πολεμιστή. Με διαταγές απαιτεί να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους έχει ορίσει.

Το Μοντέλο Tri –Anthropo–Type Paschalidis αποκωδικοποιεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μιας μητέρας και της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει πραγματικά, και όχι μόνο μέσα από το πρίσμα των δικών της αντιλήψεων, το σύντροφο και το παιδί.

Κατέχοντας αυτή τη γνώση μπορεί να σταθεί με βεβαιότητα, ηρεμία και αγάπη απέναντι στο παιδί και τον άντρα της και να παρακάμψει τα εμπόδια που υψώνονται ανάμεσα τους χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα.

Όταν τα μέλη μιας οικογένειας έρχονται σε επαφή με την ανθρώπινη Τυπολογία Πασχαλίδη είναι σαν να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται μεταξύ τους μια νέα «γλώσσα» επικοινωνίας που ανακατασκευάζει τις οικογενειακές σχέσεις πάνω στη βάση της κατανόησης, αγάπης και αρμονίας.

ΠΗΓΗ: Βιβλίο Γ.Πασχαλίδη «Γονείς παιδιά διατροφή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: