Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Μαζί τα Επιμελητήρια Χίου, Λέσβου και Σάμου



Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χίου οι Διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων Χίου, Λέσβου και Σάμου με στόχο να αναλύσουν τις εξελίξεις αναφορικά με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό ιστό των 3 νησιών και την συγκρότηση ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης από τα Επιμελητήρια Χίου, Λέσβου και Σάμου.

Οι άξονες της Συνάντησης Εργασίας ήταν :

• Η διαμορφούμενη κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό και οι βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο τοπικό επιχειρείν.

• Η αποτελεσματικότερη από κοινού διεκδίκηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

• Η διεκδίκηση της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

• Η άμεση ανάληψη κοινών δράσεων τουριστικής προβολής των 3 νησιών.

Η Συνάντηση Εργασίας κατέληξε στην απόφαση συγκρότησης κοινού μετώπου διεκδίκησης από τα 3 νησιωτικά Επιμελητήρια με στόχο την άσκηση πίεσης στην Κυβέρνηση, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα τα αντισταθμιστικά μέτρα εκείνα που θα ανατρέψουν το δυσμενές οικονομικό κλίμα που έχει ιδιαίτερα επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών.

Τέλος δρομολογήθηκαν συναντήσεις με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Υπουργεία, και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κος Γεώργιος Κυριαζής μετά την σύσκεψη δήλωσε ότι κοινός τόπος όλων υπήρξε η διαπίστωση ότι οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τη κυβέρνηση για λήψη μέτρων αποσυμφόρησης των νησιών μας με την απομάκρυνση μεταναστών, οι υποσχέσεις για γρηγορότερη διαδικασία εξέτασης ασύλου δεν τηρήθηκαν. Αντίθετα, αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειες δημιούργησαν δικαιολογημένη ανησυχία για πιθανά σχέδια για νέα hot-spot και επιπλέον δομές.

Δεν υλοποιήθηκε επίσης ούτε ένα μέτρο ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας από αυτά που αναλυτικά παρουσίασαν και ζήτησαν οι φορείς από τη κυβέρνηση τόσο με αναλυτικά υπομνήματα και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων όσο και με επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίσαμε την ανάγκη η τοπική κοινωνία να είναι σε εγρήγορση και η κυβέρνηση επιτέλους να αναλάβει μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τους κάτοικους των νησιών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: